Skip to content

Humer

17677798182456

Komentarz

• Wklejam tu, bo nie chce mi się szukać "Psychiatryka"
    Wpis parówkowej dziennikarki na temat "szwedzkiego eksperymentu" z reakcją na przemoc wobec kobietimage
  • To zły pomysł dać się sfotografować z kartką.
  • los napisal(a):
    To zły pomysł dać się sfotografować z kartką.
    Sądzę, że nie zmartwiłby się kolega, gdyby postacie powyżej miały zdjęcia z kartkami takie jak ten jegomość:
    image
  • extraneus napisal(a):
    Kurde, umkło mnie, że pisarz ślunski zaczął tworzyć w języku narodowym! ;)
    Dzisiej na Barbōrka wsziskim bergmōnom, kere robiōm abo robiyli na wiyrchu i na dole winszujã i skłŏdŏm dziynki, a nŏjbardziyj myślã ô moim ōpie, Oskarze Twardochu, kerymu gruba wziyna żywobycie. Na wojnie niy poradziyli go zabić Amerykōny, a gruba poradziyła. Bōł yno 33 lata stary. Jŏ mu życia niy wrōcã, ale pōki żyjã bydã pamiyntŏł, aże bōł taki chop, Oskar Twardoch, bōł strzałowym na grubie a jŏ żech mu je i zŏwżdy bydã coś winiyn.
    Ech, język narodowy...
    Jako człek od urodzenia żyjący na styku Mazowsza, Kielecczyzny i Ziemi Sandomierskiej ;), wyjąwszy egzotyczną czcionkę, z całej tej pisaniny nie rozumiem tylko "bergmōnom" i "ōpie"...
  • krzychol66 napisal(a):
    extraneus napisal(a):
    Kurde, umkło mnie, że pisarz ślunski zaczął tworzyć w języku narodowym! ;)
    Dzisiej na Barbōrka wsziskim bergmōnom, kere robiōm abo robiyli na wiyrchu i na dole winszujã i skłŏdŏm dziynki, a nŏjbardziyj myślã ô moim ōpie, Oskarze Twardochu, kerymu gruba wziyna żywobycie. Na wojnie niy poradziyli go zabić Amerykōny, a gruba poradziyła. Bōł yno 33 lata stary. Jŏ mu życia niy wrōcã, ale pōki żyjã bydã pamiyntŏł, aże bōł taki chop, Oskar Twardoch, bōł strzałowym na grubie a jŏ żech mu je i zŏwżdy bydã coś winiyn.
    Ech, język narodowy...
    Jako człek od urodzenia żyjący na styku Mazowsza, Kielecczyzny i Ziemi Sandomierskiej ;), wyjąwszy egzotyczną czcionkę, z całej tej pisaniny nie rozumiem tylko "bergmōnom" i "ōpie"...
    Ta skoro mieszka Kolega w Małopolsce, to mało dziwne, że rozumie Kolega dialekt, nieprawdaż, małopolski. Oba narodowe słowa, co jeich Kolega nie rozumie, są przez przypadek niemieckie. Przez przypadek wytłomaczę jeszcze, że die Grube, to narodowe słowo oznaczające kopalnię.
  • Bo to są germanizmy, w których lubuje się większość ślązakowców.
  • Cóż, ta moja Małopolska to taka mocno północna jest... trzeba by niezłej katapulty, żeby do Śląska kamieniem dorzucić ;) niemniej srodze się zdziwiłem, że moja śp babcia, która z południem Polski miała tyle wspólnego, że była na jednej parafialnej wycieczce do Wieliczki, używała słów gwarowych pokrywających się z jakąś 1/3 cytowanego tekstu...

• edytowano February 2016
    krzychol66 napisal(a):
    ... czcionkę....
    Font! Nie czcionka!
    :)
    randolph napisal(a):
    Bo to są germanizmy, w których lubuje się większość ślązakowców.
    1. Nie ślązakowcy, tylko Ślązacy. Tak goda moja dzioucha!
    2. Germanizmów jest dużo więcej w literackim polskim, niż mówionym ślązskim.
    krzychol66 napisal(a):
    z całej tej pisaniny nie rozumiem tylko "bergmōnom" i "ōpie"...
    proste!

opa - dziadek
    bergmon - górnik (berg + man)
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Przez przypadek wytłomaczę jeszcze, że die Grube, to narodowe słowo oznaczające kopalnię.
    Gruba to je po polsku kopalnia.

Na grubie robiom grubiorze, bergmony abo gwarki. Słowo bergmon jak i słowo górnik wywodzom sie łod góry. Na samym poczontku górnictwa wydobyci prowadzono w górach. Kaj niy trzeja było kopać w dół, ino starczyło robić poziomo chodniki.

Na górnika czasym godo sie tyż hajer, ale to niy je to samo co górnik ino strzałowy, kiery sie zajmuje wysadzaniem, czy to we ścianie czy w przodku tego uropu.

Gruba kojarzy sie ze ślonskim krajobrazym przemysłowym. Jak sie downij stawało na jakij górce, to zawdy szło zoboczyć szyby kopalniane. Było widać hołdy z wonglym i furmanki, kiere tyn wongiel rozwoziły.

Podstawowym narzyndziym wydobywczym je hercówa, czyli łopata. Łona je w kształcie serca. Łopatom ładowało sie do wagonu, jechało sie potym pod szyb, to było wciongane na wiyrch. Taki urobek znajdowoł sie na powierzchni. Jak sie idzie chodnikiym pod nogami momy spong, kole momy ocios a nad nami je trop. Godo sie tyż, że robi sie w ścianie a niy na ścianie.

Kole gruby i werku czyli huty toczyło sie życi na Ślonsku. Tukyj budowało sie całe osiedla domów – familoków razym z kościołym i pocztom.

Na grubie człowiek uczył sie porzondku i dokładności. Na dole niy szło robić nic po łebkach, czyli bele jak, bo kożdy jak jechoł na dół, to wiedzioł że abo może siebie pozbawić życio abo kamrata. Z grubom kojarzy sie tyż słowo szychta. Szychta to je dniówka, czyli tyn czas kiedy sie robi.

===
    Ale Teresa Szuła-Baran goda tak:

Godka piykno. Ale na Ślonsku godo się w kożdej wsi inakszy. Ni ma jednego ślonskiego jynzyka. Inakszy się godo w Pietrowicach,inakszy w Przegyndzy,inakszy w Rybniku,a jeszcze inakszy w Raciborzu abo Olzie. A w Makowie i Szczytach też trocha inakszy godają. I Pon Boczkowi dziynki za ta roztomaintość godania. I niech tak zostanie
    Słyszeli? I niech tak zostanie! :)
    krzychol66 napisal(a):
    Cóż, ta moja Małopolska to taka mocno północna jest... trzeba by niezłej katapulty, żeby do Śląska kamieniem dorzucić ;) niemniej srodze się zdziwiłem, że moja śp babcia, która z południem Polski miała tyle wspólnego, że była na jednej parafialnej wycieczce do Wieliczki, używała słów gwarowych pokrywających się z jakąś 1/3 cytowanego tekstu...

Nie przeczę, wszelakoż historycznie Mała Polska sięgała aże do Siedlec, a i dalej, po Narew:

image

Albo i tu ładnie, choć nie tak rozwojowo:

image
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    ... wszelakoż historycznie Mała Polska sięgała aże do Siedlec, a i dalej, po Narew:
    Księstwo Bytomskie (wraz z nią wsie Piekary, Brzozowice itp) to historycznie Małopolska właśnie!
    Piekary Śląskie leża w dorzeczu... Wisły!

A przecież:
    Flumen silesiae Viadrus est.

• A co to jest ta Wiadra? Odra?
  • romeck napisal(a):...........

A przecież:
    Flumen silesiae Viadrus est.

Mężczyźni grypy ze śląska są wiadrami?

fatuswombatus natłumaczył się:

Mężczyźni grypy ze śląska są wiadrami?
    :)))))))))))))))))) Padłę!!!!!!!!
    Szturmowiec.Rzplitej zapytał:
    A co to jest ta Wiadra? Odra?
    Odra ślązską jest rzeką.

Tak ją zwał Ptolomeusz...
    w temacie ślązskiej godki.

JAk to zobaczyłem, oplułem monitor i nie potrafiłem zatrzymać spazmów śmiechu na cały głos! :)

romeck-gorol
    image

Takie plakaty projektuje i sprzedaje u siebie w qdizajn.pl p. Monika kudełko

Np. Gwiezdne wojny to Haje w kosmosie
    Dziewczynka z zapałkami - Frelka ze sztracheclami
    (jedno z pierwszych słów jakich się nauczyłem w 1993 roku! - "dej sztrychnąć!" usłyszałem na przystanku autobusowym)
    najbardziej mi się podoba: Hasiosznupek
    Co je to? :)
  • kosz na śmieci
  • Hasiosznupek - po raz drugi. (To ma być tytuł filmu, z plakatu!)
  • Zbieracz śmieci
  • los napisal(a):
    Zbieracz śmieci
    Echhhhh. :)
    Posznupejcie w inych szranckach, lepiej wom pójdzie w uodpowiedziach... :)
    =

Sznupać to szukać (czegoś). Szukać, grzebać, szperać, wąchać, niuchać - nie zbierać!
    Sznupa to je nos! Sznupać te też zaciągać nosem (jak dziś, kiedy zimno i mży!)
    Dwa, hasie to nie śmieci (typu śmieci), ale popiół/resztki spalonego w piecu czarnego ślónskiego paliwa stałego, wtory wyciepuje się do hasioka. Czyli tukej hasiok raczej w rozumieniu wysypiska.

Kiedyś górnik mógł na dole zakurzyć (zapalić papierosa).
    Ale hajer już nie. Mógł ino sznupać tabaka!

Kontynowywuję ślónskie zagadki: dlaczego?
  • romeck, mam nadzieję że znasz? http://www.klopsztanga.eu/
  • przemk0 napisal(a):
    romeck, mam nadzieję że znasz? http://www.klopsztanga.eu/
    Nie. Ale nie przepadam za takim humor...
  • No, to jest współczesny młodzieżowy pop. Ale zasadniczo ABW powinno się temu przyjrzeć, czy przypadkiem Niemiaszki tego nie finansują. Jak nie to luz.
  • Ha, z tą klopsztangą to mi się przypomniała historia jak to w radiu regionalnym była audycja "Śląski dla początkujących", z takim konkursem, my mówimy po śląsku słówko, dzwoni słuchacz i ma powiedzieć co to. Po polsku.
    I była właśnie klopsztanga. I dzwoni facet z Rudy Śl. i mówi "to jest to takie na czym się klupie tepichy". No ale po polsku już nie znał słowa i nagrody nie było.
    Mnie to opowiedziano jako prawdziwą historię.
  • rozum.von.keikobad napisal(a):
    Ha, z tą klopsztangą to mi się przypomniała historia jak to w radiu regionalnym była audycja "Śląski dla początkujących", z takim konkursem, my mówimy po śląsku słówko, dzwoni słuchacz i ma powiedzieć co to. Po polsku.
    I była właśnie klopsztanga. I dzwoni facet z Rudy Śl. i mówi "to jest to takie na czym się klupie tepichy". No ale po polsku już nie znał słowa i nagrody nie było.
    Mnie to opowiedziano jako prawdziwą historię.
    To jest katowickie diecezjalne radio eM. Mają takie króciótkie audycje.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.