Skip to content

Obsrywanie przed 2 turą czas zacząć

135678

Komentarz

• Po pierwszym szoku - oni chyba naprawdę wierzyli, że prezydentowi "wystarczy być"(!) - zaczęło się przegrupowanie i chyba wyznaczono główne linie ataków:
    1. "Duda mówi prezydent robi" - taki cel ma przecież paniczne rozpisanie referendum, dziś w "Trujce" prezydencks minister wywodziła, że przecież biuro pomocy prawnej już od lat działa przy prezydencie i pomoga tysiacom ludzi.
    2. "Ci od Dudy biją murzynów" - na SE, było już, że jedno z trudnych pytań zadanych na ulicy Bronxowi to "ustawka z działaczem PiS" no i "analizy", że wyborcy Dudy to Polska B itd.
    3. "Duda to Kaczyński"
    Na szczęście to może nie zadziałać bo: #1 - jest tak nieporadne, że nawet cześć lemingów nie kupi, #2 - "brudne chwyty" wyborców PO nie brzydą - gdyby tak było to PBK miał by wynik na poziomie Ogórkowej, #3 - "kaczofobów klinicznych" przekonywać nie trzeba, z kolei dla leminżeri młodej obrona przed "zombi Kaczora" może nie być warta poparcia "obciachowego Bronka".
    Niestety PiSofobiczny elektorat na pewno się zmobilizuje, ale zrobiłby to i bez dodatkowych zachęt. Wiele zależy od tego ile tych PiSofobów jest naprawdę.
    Trzeba się za to liczyć z tym,  co napisał kolega ms
    ms.wygnaniec
    jest szykowane coś obrzydliwego,
    Bo to, niestety może zadziałać najskuteczniej. Co? Nie mam pojęcia, ale można przypuszcać, że uderzą po kierunku finansowym - bo zazdrość to potężna broń.
  • pawel.adamski
    Niestety PiSofobiczny elektorat na pewno się zmobilizuje, ale zrobiłby to i bez dodatkowych zachęt.
    Poddam w wątpliwość. 90% pisofobów to ludzie, którzy stłumili w sobie duszę nieśmiertelną (anima intellectualis), więc prowadzi ich anima animalis czyli zachowują się jak zwierzęta nie kierując się dychotomią dobro/zło tylko siła/słabość. Gardzili PiSem tylko dlatego, że był słaby. Ale w tej rozgrywce słaby jest Gajowy.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • pawel.adamski
    Niestety PiSofobiczny elektorat na pewno się zmobilizuje, ale zrobiłby to i bez dodatkowych zachęt. Wiele zależy od tego ile tych PiSofobów jest naprawdę.
    Nie ma niezmobilizowanego elektoratu pisofobicznego, oni już zagłosowali na Bronka w pierwszej turze.
    Elektorat Ciasteczkowego jest trudny do przejęcia z powodów oczywistych, elektorat Penisorękigo się rozwiał itp. Muszą zrobić coś z wsią i tu jedyny pomysł, to straszenie że jak wygra Duda to się skończą dopłaty (ale obarczone dużym ryzykiem bo lemingi by się z tego bardzo ucieszyły tz z braku dopłat dla wsi), trzeba coś zrobić ze Śląskiem bo tak jest peolska rezerwa ale po wyczynach Kopacz to prawie Mission Imposible.
    Widać usiłowanie pokazania, że Komorowski to taki lepszy Duda ale na razie tak nieudolne że kontrskuteczne. W perspektywie 1 bardzo trudna debata (Gawryluk i Ziemiec to zapowiedź minimalnego przechyłu, a czas zadawania pytań bezpośrednich to już pole minowe, polecam sztabowi Dudy zdanie: Panie prezydencie, czy zamiast pouczać wszystkich dookoła i składać puste obietnice może pan wskazać konkrety?) plus dwie absencje (Kukiz o ile dojdzie do skutku i TV Trwam) więc robi się bardzo mało czasu na cokolwiek.
    W mojej ocenie (obecność Miśka i nieudolność dotychczasowego działania) muszą iść na zwarcie i to jakieś podłe.
  • los
    pawel.adamski
    :
    Niestety PiSofobiczny elektorat na pewno się zmobilizuje, ale zrobiłby to i bez dodatkowych zachęt.
    Poddam w wątpliwość. 90% pisofobów to ludzie, którzy stłumili w sobie duszę nieśmiertelną (anima intellectualis), więc prowadzi ich anima animalis czyli zachowują się jak zwierzęta nie kierując się dychotomią dobro/zło tylko siła/słabość. Gardzili PiSem tylko dlatego, że był słaby. Ale w tej rozgrywce słaby jest Gajowy.
    W tej materii różnimy się chyba przyjętą definicją "PiSofoba" - opis kolegi wskazuje, że przyjął szersze rozumienie tego terminu. Ja z kolei używam tego terminu na określenie ludzi, którzy - niezależnie od przyczyn, bo tych może być kilka - faktcznie uważają PiS za jakieś ogromne zło* i zagrożenie. Tacy ludzie naprawdę istnieją - i to nie tylko wśród POfilów.
    Tyle, ze rzeczywiście w tym przypadku racje ma kolega ms piszący, że
    ms.wygnaniec
    Nie ma niezmobilizowanego elektoratu pisofobicznego, oni już zagłosowali na Bronka w pierwszej turze.
    Jakieś rezerwy pewnie jeszcze są, ale faktycznie raczej mikre i, paradoksalnie, szuać ich należy raczej wśród JBPP niż na lewicy i PO....
    ms.wygnaniec
    W mojej ocenie (obecność Miśka i nieudolność dotychczasowego działania) muszą iść na zwarcie i to jakieś podłe.
    To prawda. Dobrze by było wiedzieć co to może być, żeby lepiej przygotować się na atak. Ja tam przeczucia, ale sądzę, że lepiej o tym nie pisać, bo można niechcący podpowiedzieć.
    EDIT
    Żeby było jasne: pisząc o "przeczuciach" nie chodzi o to, że wiem coś kompromitującego o kandydacie lub jego otoczeniu. Podejrzewam za to jakie zarzuty (co z tego, że nieprawdziwe jak trudne do zweryfikowania - zwłąszcza w krótkim czasie) mogą "zażreć".
    *"zło" niekoniecznie rozumiane w kategoriach moralnych - dla włamywacza producent dobrych zabezpieczeń też jest "zły".
    The author has edited this post (w 15.05.2015)
  • pawel.adamski
    los
    :
    pawel.adamski
    :
    W tej materii różnimy się chyba przyjętą definicją "PiSofoba" - opis kolegi wskazuje, że przyjął szersze rozumienie tego terminu. Ja z kolei używam tego terminu na określenie ludzi, którzy - niezależnie od przyczyn, bo tych może być kilka - faktcznie uważają PiS za jakieś ogromne zło* i zagrożenie. Tacy ludzie naprawdę istnieją - i to nie tylko wśród POfilów.
    Tak ale jest ich mało. 90% dotychczasowego elektoratu PO popierało ich z takiego samego powodu z jakiego wilki popierają basiora - bo jest najsilniejszy. Ale jeśli zostanie wygryziony, jego następca też zostanie poparty.
    Dlatego możemy się zdziwić - Brąk w drugiej turze może dostać mniej głosów niż w pierwszej!
    Nie jestem pewien, czy tak rzeczywiście będzie, ale proroctwo proszę zakonotować na okoliczność.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Finansowo już wczoraj uderzył w Kaczora ten krzykliwy u Olejnik, ale Sasin go usadził, ze wypominanie ochrony człowiekowi, na którego polował Cyba jest niskie i ochydne. Jeszcze raz to powtórzą?  Na różnych Pudelkach zaczeli pisac o "Dudzie od Rydzyka i Kaczora", ale jest odpór.
    @rdr - "hurraoptymistą" jest w tej chwili M. Palade, jak by nie było -  profesjonalista.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • ms.wygnaniec
    To musi być dzisiaj, najpóźniej jutro. Kompromat, obojętne prawdziwy czy fałszywy, aby przylgnąć potrzebuje kilka dni a nawet tygodni. Ujawniony w ostatniej chwili łatwo odbić "zobaczcie jakie paskudne oszczerstwa o nas rozpowiadają!" i może zadziałać jak bumerang.

• ms.wygnaniec
    [quote="pawel.adamski"]
    Nie tragizujmy. Teraz sympatia mas jest raczej po stronie Dudy, więc próba wylewania pomyj może przynieść odwrotny skutek.
  • Exspectans
    Teraz sympatia mas jest raczej po stronie Dudy, więc próba wylewania pomyj może przynieść odwrotny skutek.
    Tak. Ale:
    1. Tylko owo wylewanie pomyj im pozostało.
    2. Oni bardzo gustują w pomyjach.

• los
    ms.wygnaniec
    :
    To musi być dzisiaj, najpóźniej jutro. Kompromat, obojętne prawdziwy czy fałszywy, aby przylgnąć potrzebuje kilka dni a nawet tygodni. Ujawniony w ostatniej chwili łatwo odbić "zobaczcie jakie paskudne oszczerstwa o nas rozpowiadają!" i może zadziałać jak bumerang.
    Nie wiem, patrząc z zewnątrz to na razie wygląda na totalną prowizorkę, ani ładu ani składu ani myśli przewodniej. Tak się nie da.
    Edit: Może być podczas debaty lub tuż przed nią czyli dochodzi niedziela.
  • Sondaże prezydenckie po raz pierwszy są po naszej stronie, czyli może zadziałać przyłączanie się do silniejszego. Mobilizację po stronie niegłosujących w I turze widzę, ale to też nasze zadanie - wziąć ze sobą kukizowca, namówić niezainteresowanego polityką młodszego brata, nie siać defetyzmu.
    Napieramy!
  • los
    los
    :
    Gardzili PiSem tylko dlatego, że był słaby. Ale w tej rozgrywce słaby jest Gajowy.
    90% dotychczasowego elektoratu PO popierało ich z takiego samego powodu z jakiego wilki popierają basiora - bo jest najsilniejszy. Ale jeśli zostanie wygryziony, jego następca też zostanie poparty.
    Dlatego możemy się zdziwić - Brąk w drugiej turze może dostać mniej głosów niż w pierwszej!
    Nie jestem pewien, czy tak rzeczywiście będzie, ale proroctwo proszę zakonotować na okoliczność.
    To jest ciekawa myśl. Gdyż SUS przyznał Dudzie symboliczne 0,99% więcej. Ale więcej. To może zaważyć.
    Może też zaważyć inny mekanizm - mianowicie, nie po to zagłosowałem na Kukiza, żeby głosować na Bronxa. Gdybym chciał zagłosować na Bronxa, to bym zagłosował na Bronxa, a nie na Kukiza. Tak więc w drugiej turze też zagłosuję nie na Bronxa.
    - Ty, no ale ten nie-Bronx to taki mały Kaczyński, uuuuu!
    - Jico? Jiwuj! Już raz zdecydowałem: nie-Bronx. Raz nie-Bronx, zawsze nie-Bronx.
  • qiz
    czarny płaszcz z białym krzyżem na piersiach.
    taki, taki czy taki?
    :)
    krzyżacy
  • los
    y.
    ...wężykiem...
  • romeck
    los
    :
    ...wężykiem...
    Bardzo być może. Jednak przestrzegam przed hurraoptymizmem, bo jego siostrą jest demobilizacja. Nie chciałbym powtórki z Radomia z ubiegłorocznych samorządowych...
    Wygrana jest bitwa, ale nie wojna. A nawet nie kampania...
  • Ja osobiście się będę cieszył gdy wiadomo kto będzie już odbywał szybki y przymusowy kurs więziennej grypsery.
    Do tego czasu nie widzę żadnych powodów do radości.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Czytam sobie ten wątk kojarzący się z luźnymi pomysłami a la burza mózgów, więc tak go właśnie potraktuję i sam się podzielę, co układa mi się w taki deseń:
    I PRZESŁANKI
    1. Pompowanie Kukiza oczywiste
    2. Młody, dynamiczny, sprawny intelektualnie kandydat PiS i - być może - zauważalne początki Alzheimera u Bronka
    3. Wcześniej - taśmy prawdy - przykryte i zneutralizowane z dużym nakładem środków. Akcja "kelnerów" nie powoduje żadnych realnych zmian, ale skutecznie wypłukuje resztki zaufania do szeroko rozumianego obozu władzy. Na tyle skutecznie, że nikt poważny nie ma później wątpliwości co do fałszowania wyborów samorządowych.
    4. Wybory do PE - KaNaPa udowadnia, że każdy wynik wyborczy jest możliwy.
    II SCENARIUSZ "WYGRANA PISIORA"
    łudząco przypomina wybory 2005, z zamianą Leppera na Kukiza i bezrobotnych na lemingi (signum temporis). Trzymamy się pewnych i sprawdzonych wariantów. W dodatku zastoswanych przy optymalnym doborze kandydata przez PiS i coraz gorszej kondycji rezydenta.
    III. WNIOSKI I PREDYKCJE
    1. Gdyby nie było Kukiza, ktoś by go stworzył od podstaw
    2. Jak zauważono na pewnym forum, Andrzejowi Dudzie wystarczy usiąść nad brzegiem rzeki i zaczekać aż spłynie nią trup Bronka. Najważniejsze, podobnie jak 1989 roku, będzie to, co stanie się później.
  • Zgadzam sie w całej rozciągliwości.
    Ad: "to co stanie się później": mam nadzieję, że zmiana Konstytucji będzie dobrym początkiem, czyli końcem układu okrągłostołowego.
    Natomiast to, na co najbardziej czekamy, czyli na grypsujących zdrajców stanie sie mozliwe po ukończeniu wiadomego śledztwa, tym razem-z udziałem  międzynarodowych expertów.
    PS. tak na marginesie; najprzyzwoiciej po I turze zachował się G.Braun.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Napropo obsrywania przyszedł mi do glowy pomysł, który mogę podsunąć Miecugowowi i Lisowi ( jestem chojna). Otuszsz, kandydat PiS jest ....... szmają!!! Że też dotąd nie obśmiali!

• Mania
    Napropo obsrywania przyszedł mi do glowy pomysł, który mogę podsunąć Miecugowowi i Lisowi ( jestem chojna). Otuszsz, kandydat PiS jest ....... szmają!!! Że też dotąd nie obśmiali!
    Łatwo się wykręcić - Clinton i młody Bush też byli. Do szmaii mam zresztą słabość, bo mój młodszy też.

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • los
    (...)
    Tak ale jest ich mało. 90% dotychczasowego elektoratu PO popierało ich z takiego samego powodu z jakiego wilki popierają basiora - bo jest najsilniejszy. Ale jeśli zostanie wygryziony, jego następca też zostanie poparty.
    Dziękuję za ubranie w stosowne słowa tego, co można obserwować nawet w samym sercu Stołecznego Ciemnogrodu. Zaprawdę, widać okiem gołym jak wahadło przekroczyło jakiś punkt krytyczny i ciąży w stronę przeciwną niż od ok. 9 lat.
    Aż coś ściska za serce na widok takiej zmiany.
  • "Zaiste na śliskiej drodze ich stawiasz
    i spychasz ich ku zagładzie.
    Jakże nagle stali się przedmiotem grozy,
    zniknęli strawieni przerażeniem."
    EDIT: jeszcze zobaczymy czy znikna. No ale coz, psalm to psalm.

Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
  • A tak BTW, Braun chyba jako jedyny kandydat antysystemowy poparł Dudę.
  • yanusson
    Jutro jest nagranie (w Pałacu Namiestnikowskim!). Emisja chyba we wtorek
    A jednak w studio, na pierdzącej kanapie. Już sa przecieki, że wyszło drętwo i głupio.

• Mania
    A jednak w studio, na pierdzącej kanapie. Już sa przecieki, że wyszło drętwo i głupio.
    Nu paczpani, kto by pomyślał?
    ;)
  • No i niestety sprawdzilo sie.

Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
  • W sensie?
  • Janecki o dzisiejszym lizie, czyli o Karolaku i tym dupku z Gdańska:
    " Pamiętajcie, że to zero walczy o życie. Postawił wszystko na PBK i jak to nie wypali, koniec kasy i udawania księcia. To bruk i zapomnienie.
    22 podane dalej
    67 ulubionych
    Stanisław Janecki
    @
    St_Janecki
    ·
    38 min.
    38 minut temu
    Nawet dziwką można być z klasa i kompletnie bez klasy.
    5 podanych dalej
    27 ulubionych
    Stanisław Janecki
    @
    St_Janecki
    ·
    43 min.
    43 minuty temu
    Na miejscu Kingi Dudy pozwałbym nie tylko Lisa i Karolaka, ale i TVP, która to szambo firmuje.
    54 podane dalej
    96 ulubionych
    Stanisław Janecki
    @
    St_Janecki
    ·
    1 godz.
    1 godzinę temu
    Moralizuje i wymądrza się facet, który jako minister rozpieprzył 500 firm i pozwolił różnym złodziejom ukraść ich majątek, a ludzie na bruk. "
    Nie ogladałam, ale widzę, ze wzięli sie za córkę Dudy? Ktos wie o.c.b.?

• na Żelaznej Logice napisali, że któryś z zaproszonych "rano od kogoś słyszał", że córka Dudy miała napisać na twitterze, że jak tata wygra wybory to odeśle oskara.
    A konto - fejkowe, ale tego już nikt nie dodał.
    The author has edited this post (w 18.05.2015)
  • Dzięki, Rozum. Ależ się wysilają... Dno.
    Reakcja na liza - z fb:
    Mariusz Jani
    dzisiejszy program Lisa wyraźnie pokazał że po trupach aby utrzymać się przy korycie i nie ważne że olewa się innego kandydata na prezydenta ważne żeby nasz był przy żłobie. DNO i zero szacunku za takie zagrywki
    Dno
    Atrium Hotel-Elblag
    Ale takie obrzydliwe
    Ella Oko
    Pan LIS juz dawno osiagnął dno i na miano dziennikarza nie zasługuje.
    Paweł Zębala
    Wierny Żołnierz PO!!! Ma Pan ludzi za stado Baranów! Zawsze tylko w jedną strone!! Ludzie swój rozum maj!!
    Janusz Ellert
    Po dzisiejszym programie jest Pan, Panie Tomaszu dla mnie skończony jako dziennikarz rzetelny i obiektywny.
    Małgorzata Dubiel
    Co to było? tak nierzetelnego dziennikarstwa jeszcze nie widziałam. cofneliśmy się do czasów PRL-u gdzie istniała tylko jedna jedyna "nasza" prawda. Co za stronniczość!!!!! w głowie się nie mieści ze ma to miejsce w publicznej telewizji,dotowanej z nas
    ...
    Zobacz więcej
    Karol Cholewa
    Szukam na Twitterze tej szokującej wypowiedzi na temat zwrotu Oskara przez "tatę" Kingi Dudy, którą
    Tomasz Karolak
    przytoczył. Faktycznie znalazłem i myślę, że jutro jakieś komentarze pojawią się w sieci na ten temat...o ile to konto jest prawdziwe, bo na moje oko po szybkiej analizie raczej nie.
    L
    Mariusz Wyrzykowski
    O co chodzi straszenie pisem??przytaczają Blide przecież przyszło do niej ABW żeby wziąć ja na przesłuchanie sama sobie pierdolnęła w bebechy czy tam w łeb nie ważne. Sawicka cała Polska widziała jak brała w łapę tłumaczyła się bo była zakochana a tera
    ...
    Zobacz więcej
    Piotr Siwek
    https://pbs.twimg.com/media/CFUSbkcWIAAkv9z.png
    Angelika Chadowska
    Wszystkie ręce na pokład! Zróbmy porządek z PUBLICZNĄ telewizją, niech Lisy nie biorą naszej kasy!
    Lubię to!
    ·
    Odpowiedz
    ·
    3
    ·
    34 min
    Mariusz Pokorski
    Proszę nie usuwać komentarzy!!
    Lubię to!
    ·
    Odpowiedz
    ·
    1
    ·
    34 min
    Robi Pawelek
    ciekawe, że telewizja publiczna nadaje taki tendencyjnie przygotowany program...zastanawiające
    Emotikon wink
    Sebastian Sumiński
    Tak wygląda dziennikarska prostytucja.
    Darek Zalewski
    Sam wybiorę na kogo chcę głosować w niedzielę. Od mediów publicznych, na tydzień przed głosowaniem, oczekują minimum przyzwoitości i obiektywizmu, a nie godzinnej nachalnej propagandy o tym dlaczego warto głosować na PBK i dlaczego nie warto na AD, bo Polsce grozi wtedy katastrofa.
    Lubię to!
    ·
    Odpowiedz
    ·
    4
    ·
    30 min
    Paulina Er
    Tomasz Lis zaprasza tylko PO-wców bo boi się że zniknie z ekranu kiedy przyjdą inne rządy.. Masakra. Mega propaganda!
    Lubię to!
    ·
    Odpowiedz
    ·
    6
    ·
    29 min
    Dawid Rekon Pietrzkiewicz
    lis matka sie ciebie wstydzi
    Krzysiek Mixer
    ?Były wyborca PO" Jeszcze wczoraj byłem niezdecydowany, ale dzięki dzisiejszemu Pańskiemu programowi wyrobiłem sobie zdanie. Ta jednostronna propaganda aż kole w oczy.. to już większej skrajności nie można sobie wyobrazić, dlatego dzięki panu, panie Tomaszu zagłosuję na dr A Dudę. Krzysztof z Katowic, były wyborca PO. Pozdrawiam!!
    Zenon Zalewski
    Ale autorytety dziś mówiły Polakom kogo wybrać na prezydenta: komuch Cimoszka, minister przekretów własnościowych złodziej Lewandowski i błazen, aktorzyna drugiego planu Karolak. To tak jak bym słuchał Kononowicza.
    Lubię to!
    ·
    Odpowiedz
    ·
    11 min
    Atrium Hotel-Elblag
    Bojkot reżimowych aktorów
    Lubię to!
    ·
    Odpowiedz
    ·
    11 min
    Atrium Hotel-Elblag
    Karolak symbolem lizusostwa
    Lubię to!
    ·
    Odpowiedz
    ·
    10 min
    Mateusz Janiczek
    Dziennikarskie dno, jest pan zerem panie Lis
    Lubię to!
    ·
    Odpowiedz
    ·
    2
    ·
    10 min

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.