los napisal(a): Pracowałem w firmach większych i mniejszych, praktycznie we wszystkich ludzie zwracali się do siebie po imieniu, w pracy tak chyba musi być. I w żadnej, w żadnej nie było "atmosfery męskiej szatni", jak to eufemistycznie określa Krzymowski, czyli używania słowa kurwa jako partykuły i ograniczenie stosowania czasowników do -pierdolić z odpowiednim przedrostkiem.
Tu sobie pozwolę taką małą dygresję, bo Kolegi komentarz przypomniał mi pewne zdarzenie. Otóż rozmawiałem pewnego razu ze znajomym, który właśnie rozpływał się nad wspomnianym czasownikiem właśnie z podanego przez Kolegę powodu, twierdząc, że nie ma rzekomo tak świetnych uniwersalnych niewulgarnych czasowników. Ja na to zapytałem, czy nie słyszał o czasownikach "wodzić" i "prawić". Zabiło mu to ćwieka. Nie był przekonany odnośnie "wodzić", ale odnośnie "prawić" przyznał mi rację.
Tomek napisal(a): Niech Kolega nie prawi. Jak to w ogóle brzmi?
Samo "prawić" brzmi nieco archaicznie, ale czasowniki pochodne - już nie. No i mają szeroki wachlarz znaczeń.
doprawić, naprawić, oprawić, odprawić, poprawić, przeprawić się, przyprawić, rozprawić się, wprawić się, wyprawić, sprawić, zaprawić. Aha, jeszcze tylko w samej niedokonanej formie jest "uprawiać". We wspomnianej rozmowie zilustrowałem je jeszcze przykładami, n. p. przyprawić zupę, naprawić samochód, odprawić posłów greckich itp. Znajomego to przekonało.
."W ubiegłym roku przeprowadzono w Polsce 107 legalnych zabiegów przerywania ciąży - informuje "Rzeczpospolita". To dziesięciokrotnie mniej niż w poprzednich latach. Spadek jest efektem głośnego wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2020 r., zakazującego aborcji w przypadku ciężkiego upośledzenia płodu lub choroby zagrażającej jego życiu."
los napisal(a): Zwłaszcza, że zakres znaczeniowy -pierdolić z wieloma przedrostkami pokrywa się. To ubogie w znaczenia słowo.
W czasach popularności ich3, taki zespół muzyczny był, młoda osoba pci żeńskiej użyła w pracy słowa zajebiste, znaczy że coś takiego było, znaczy że super. Spytałem, czy to to samo co popierdolone, bo to od podobnego czasownika i tej samej czynności. Już nie używała.
Trochę tak, gdyż "jebać" to czasownik starożytny i godnościowy. Tymczasem "pierdolić" to wulgaryzm, utworzony od "pierdzieć" z przyrostkiem intensyfikującym. Słowa bez porównania, absolutnie.
Krzysztof Materna na Instagramie pożegnał się z czytelnikami "Newsweeka". Zrobił to w mediach społecznościowych, bo - jak stwierdził - nie było mu dane pożegnać się z czytelnikami na łamach tygodnika.
Chciałbym w związku z tym serdecznie podziękować moim czytelnikom, od których otrzymałem wiele dowodów sympatii. Chciałbym też przeprosić tych wszystkich, którzy nie rozumieli o czym piszę. Oczywiście nie jest to ich wina, tylko moja. Jeżeli przyjdzie kiedyś w moim życiu taki moment, że będę zwalniał Redaktora Sekielskiego, to oczywiście dostanie on możliwość pożegnania się ze swoimi sympatykami
Komentarz
No kulturalnie zostali zwolnieni w poniedziałek
https://www.fakt.pl/plotki/manuela-gretkowska-opuscila-polske-pisarka-zamieszka-na-krecie/jegbvxp
W moim dawnym towarzystwie kretem nazywano to coś, co przypomina kopiec kreta, no wiecie. Naprawdę na tym zamieszkała?
doprawić, naprawić, oprawić, odprawić, poprawić, przeprawić się, przyprawić, rozprawić się, wprawić się, wyprawić, sprawić, zaprawić.
Aha, jeszcze tylko w samej niedokonanej formie jest "uprawiać".
We wspomnianej rozmowie zilustrowałem je jeszcze przykładami, n. p. przyprawić zupę, naprawić samochód, odprawić posłów greckich itp. Znajomego to przekonało.
Info z gazu.
Spytałem, czy to to samo co popierdolone, bo to od podobnego czasownika i tej samej czynności.
Już nie używała.
Podpada pod mobbing?
Albo Dr Hackenbusch?
Przydech zapisują takim h przesuniętym do góry, nie wiem jak to zrobić.
Chciałbym w związku z tym serdecznie podziękować moim czytelnikom, od których otrzymałem wiele dowodów sympatii. Chciałbym też przeprosić tych wszystkich, którzy nie rozumieli o czym piszę. Oczywiście nie jest to ich wina, tylko moja. Jeżeli przyjdzie kiedyś w moim życiu taki moment, że będę zwalniał Redaktora Sekielskiego, to oczywiście dostanie on możliwość pożegnania się ze swoimi sympatykami