Skip to content

Dobra wiadomosc z rana

1113114116118119135

Komentarz

• Teraz Kurski staje się rozgrywającym w tej sprawie. Co za czasy. Do niego idą po ratunek....
  • los napisal(a):
    Podoba mi się ta szorstka przyjaźń.

Jak kto żyje w tamtej bańce informacyjnej, nie będzie wiedzieć o istnieniu taśm Agory, nie ma ani na portalach ani w gazetach.
    Na mnie zrobił wstrząsające wrażenie strumień świadomości Stasińskiego. Myślałem, że w telewizji to on udaje dla podkręcenia, on nic nie udaje!

• Materna i Gretkowska opuszczają Njusłika posunięci przez Grubasa
  • Lubię to!
  • A co w tym dobrego, że od krowiego placka odpadły dwa kawałki? Śmierdzi jak śmierdział.
  • Byłoby fajniej gdyby opuścili Polskę. Gretkowska 7 lat temu zapowiadała wyjazd.
  • Grecia za głupia żeby mieszkać za granicą. Tu szpanuje, tam mogłaby co najwyżej sprzątać domy.
  • edytowano July 2022
    A co w tym dobrego, że od krowiego placka odpadły dwa kawałki? Śmierdzi jak śmierdział.
    Szybciej zeschnie, rozpadnie się w proch i ulegnie anihilacji.

No kulturalnie zostali zwolnieni w poniedziałek
  • Zazu napisal(a):
    Grecia za głupia żeby mieszkać za granicą. Tu szpanuje, tam mogłaby co najwyżej sprzątać domy.
    Podobno jednak wyjechała
    https://www.fakt.pl/plotki/manuela-gretkowska-opuscila-polske-pisarka-zamieszka-na-krecie/jegbvxp

• Tomek napisal(a):
    Zazu napisal(a):
    Grecia za głupia żeby mieszkać za granicą. Tu szpanuje, tam mogłaby co najwyżej sprzątać domy.
    Podobno jednak wyjechała
    https://www.fakt.pl/plotki/manuela-gretkowska-opuscila-polske-pisarka-zamieszka-na-krecie/jegbvxp

Biedny kret :(
  • Jarosław Kret!
  • FIK
  • peterman napisal(a):
    Tomek napisal(a):
    Zazu napisal(a):
    Podobno jednak wyjechała

Biedny kret :(

W moim dawnym towarzystwie kretem nazywano to coś, co przypomina kopiec kreta, no wiecie. Naprawdę na tym zamieszkała?
  • los napisal(a):
    Pracowałem w firmach większych i mniejszych, praktycznie we wszystkich ludzie zwracali się do siebie po imieniu, w pracy tak chyba musi być. I w żadnej, w żadnej nie było "atmosfery męskiej szatni", jak to eufemistycznie określa Krzymowski, czyli używania słowa kurwa jako partykuły i ograniczenie stosowania czasowników do -pierdolić z odpowiednim przedrostkiem.
    Tu sobie pozwolę taką małą dygresję, bo Kolegi komentarz przypomniał mi pewne zdarzenie. Otóż rozmawiałem pewnego razu ze znajomym, który właśnie rozpływał się nad wspomnianym czasownikiem właśnie z podanego przez Kolegę powodu, twierdząc, że nie ma rzekomo tak świetnych uniwersalnych niewulgarnych czasowników. Ja na to zapytałem, czy nie słyszał o czasownikach "wodzić" i "prawić". ;) Zabiło mu to ćwieka. Nie był przekonany odnośnie "wodzić", ale odnośnie "prawić" przyznał mi rację. :)

• Niech Kolega nie prawi. Jak to w ogóle brzmi?
  • edytowano July 2022
    Tomek napisal(a):
    Niech Kolega nie prawi. Jak to w ogóle brzmi?
    Samo "prawić" brzmi nieco archaicznie, ale czasowniki pochodne - już nie. No i mają szeroki wachlarz znaczeń.

doprawić, naprawić, oprawić, odprawić, poprawić, przeprawić się, przyprawić, rozprawić się, wprawić się, wyprawić, sprawić, zaprawić. :)
    Aha, jeszcze tylko w samej niedokonanej formie jest "uprawiać".
    We wspomnianej rozmowie zilustrowałem je jeszcze przykładami, n. p. przyprawić zupę, naprawić samochód, odprawić posłów greckich itp. ;) Znajomego to przekonało. ;)
  • Zwłaszcza, że zakres znaczeniowy -pierdolić z wieloma przedrostkami pokrywa się. To ubogie w znaczenia słowo.
  • ."W ubiegłym roku przeprowadzono w Polsce 107 legalnych zabiegów przerywania ciąży - informuje "Rzeczpospolita". To dziesięciokrotnie mniej niż w poprzednich latach. Spadek jest efektem głośnego wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2020 r., zakazującego aborcji w przypadku ciężkiego upośledzenia płodu lub choroby zagrażającej jego życiu."

Info z gazu.
  • los napisal(a):
    Zwłaszcza, że zakres znaczeniowy -pierdolić z wieloma przedrostkami pokrywa się. To ubogie w znaczenia słowo.
    W czasach popularności ich3, taki zespół muzyczny był, młoda osoba pci żeńskiej użyła w pracy słowa zajebiste, znaczy że coś takiego było, znaczy że super.
    Spytałem, czy to to samo co popierdolone, bo to od podobnego czasownika i tej samej czynności.
    Już nie używała.

Podpada pod mobbing?
  • Trochę tak, gdyż "jebać" to czasownik starożytny i godnościowy. Tymczasem "pierdolić" to wulgaryzm, utworzony od "pierdzieć" z przyrostkiem intensyfikującym. Słowa bez porównania, absolutnie.
  • edytowano July 2022
    To z Brücknera czy z Oestreichera?
    Albo Dr Hackenbusch?
  • loslos
    edytowano July 2022
    Każde dziecko wie, że w sanskrycie hyabhati znaczy to co znaczy. Ale słówko pardati też istnieje w sanskrycie i też znaczy to co znaczy.
  • los napisal(a):
    Każde dziecko wie, że w sanskrycie hyabhati znaczy to co znaczy.
    Kurcze pieczone! Żadna wyszukiwarka nie zna tak zapisanego słowa.... :/
  • Próbował Łajkę? https://en.wiktionary.org/wiki/यभति

Przydech zapisują takim h przesuniętym do góry, nie wiem jak to zrobić.
  • Znaczy że dopuszczone do użytku publicznego?
  • Krzysztof Materna na Instagramie pożegnał się z czytelnikami "Newsweeka". Zrobił to w mediach społecznościowych, bo - jak stwierdził - nie było mu dane pożegnać się z czytelnikami na łamach tygodnika.

Chciałbym w związku z tym serdecznie podziękować moim czytelnikom, od których otrzymałem wiele dowodów sympatii. Chciałbym też przeprosić tych wszystkich, którzy nie rozumieli o czym piszę. Oczywiście nie jest to ich wina, tylko moja. Jeżeli przyjdzie kiedyś w moim życiu taki moment, że będę zwalniał Redaktora Sekielskiego, to oczywiście dostanie on możliwość pożegnania się ze swoimi sympatykami
  • Ciekawe czy choć dali symboliczną flaszkę na pożegnanie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.