Skip to content

Dobra wiadomosc z rana

17273757778135

Komentarz

• natenczas napisal(a):
    Plus powolne, acz regularne wyciekanie pracowników. Niby nie ci pierwszoligowi, ale też nie szaraki - opuszczają pokład. A tam przecież do niedawna staże były płatne (przez stażystów). Co tam się dzieje wewnątrz?
    Znajomi tam zatrudnieni mówią, że kilka rzeczy równolegle się dzieje. Ogólnie telewizja to coraz gorszy interes, trzeba zaciskać pasa. Każda sprzedaż wiąże się z ogarnianiem kosztów aby nie tylko na papierze przed nowym właścicielem wyglądało to wszystko jak najlepiej. Ta firma była i nadal jest po prostu źle zarządzana, nadzatrudnienie itd. - w dobrych czasach z plecami kolegów z Platformy było łatwiej, a teraz jest jak jest.
  • I mimo to chcą nadal prowadzić wojnę?

Ludzie jednak nie postępują zgodnie ze swym interesem...

Ilu to już właścicieli miał TVN?
  • Przemko napisal(a):
    Plus powolne, acz regularne wyciekanie pracowników. Niby nie ci pierwszoligowi, ale też nie szaraki - opuszczają pokład. A tam przecież do niedawna staże były płatne (przez stażystów). Co tam się dzieje wewnątrz?
    Znajomi tam zatrudnieni mówią, że kilka rzeczy równolegle się dzieje. Ogólnie telewizja to coraz gorszy interes, trzeba zaciskać pasa. Każda sprzedaż wiąże się z ogarnianiem kosztów aby nie tylko na papierze przed nowym właścicielem wyglądało to wszystko jak najlepiej. Ta firma była i nadal jest po prostu źle zarządzana, nadzatrudnienie itd. - w dobrych czasach z plecami kolegów z Platformy było łatwiej, a teraz jest jak jest.

Pozostaje zawołać: Obajtku, musisz.
  • los napisal(a):
    I mimo to chcą nadal prowadzić wojnę?

Ludzie jednak nie postępują zgodnie ze swym interesem...

Ilu to już właścicieli miał TVN?
    W weekendy u rodziców mam kontakt z telewizorem, jak oglądam TVN 24 stała się to telewizja nudna, smutna, głupia, przewidywalna i dla patentowanych kretynów, w tej chwili widać to jak na dłoni, dawniej jakoś mniej nawet mimo tego że brylowali tam cymbały jak Jarosław Kuźniar.

W 2018 kupił ich Discovery, w 2015 Scripps, na razie tyle.
  • mówiąc slangiem chłopskim: No i kumie zesrało się.
  • Czyli faktycznie podatek od reklam miałby szanse być tutaj gwoździem do trumny.
  • Kto pompuje teraz kasę w te gówniane Chyłki i inne seriale produkowane dla Player.pl? Discovery?
  • Gówniane Chyłki...Tak też i o tym serialu myślę. Obejrzałam dwa kawałki. Wcześniej czytałam Mroza, jako że śledzę polską literaturę, w tym tę sensacyjną. U Mroza owa Chyła jest obcesowa, twarda, czasem brutalna. Zaś Cielecka zrobiła z niej ordynarną wulgarną blać, czyli niewiele skumała z tej postaci u Mroza. No ale komu było powierzyć rolę w tvn- owskim serialu, jak nie celebrytce, która wyznaje podstawowe kryteria TVN: tak nienawidzi współczesnej Polski, że czuje się tu niczym żydowskie dziecko z getta. Uf, ulżyło mi...
  • Produkcje tvnu (seriale, ale i filmy z tą samą "stajnią" aktorów) poznaje się po postaciach rysowanych grubą, jednoznaczną kreską i tak też odgrywanych przez "aktorów".

To jest dostosowanie do poziomu ich typowego odbiorcy, który lubi jasne, jednoznaczne sytuacje i przeskalowane emocje. I nie ma znaczenia czy to fakty, serial, czy inne "wstajesz i łżesz".
  • Przemko napisal(a):
    No to spytaj tych znajomych svp, czy to prawda, że TVN ma tak ze dwa razy większe marże niż jakakolwiek inna telewizja Discovery gdziekolwiek indziej.

Na moje głowe jest tak, że oni przyjęli jakiś globalny system zwolnień i zaciskania, tylko że nie zauważyli, że w Polsce akurat se kurę zarzynają. W tym liście otwartym ten motyw się pojawia.

To jest podejście tak głupie, że mój spiskologiczny musk każe mi dopatrywać się w tym jakiegoś dohowora Mateo -- Wielgi Szatan.
  • Produkcje filmowe i serialowe z Polski to kompletny dramat. Netflix wypuścił na razie 3 oparte na prozie Cobena - oryginalnie powieści dzieją się w USA, seriale - 2 w UK, 1 w ... tak, Polsce, zrobiony przez Polaków. Te brytyjskie widzieliśmy do końca, dostały ode mnie po 7/10, czyli jak solidne seriale kryminalna, rzadko daję takim więcej. Polecałem je chyba tu na forum albo ktoś inny. Polski odpuściliśmy po 1 odcinku, choć i do końca niego ciężko było dociągnąć. Niezłe rekwizyty ktoś skombinował i nawet akta prokuratorskie naprawdę tak wyglądają. I to by było na tyle dobrych rzeczy, poza tym drewniane aktorstwo, bez pomysłu na serial, kompletna nuda.
  • rozum.von.keikobad napisal(a):
    Produkcje filmowe i serialowe z Polski to kompletny dramat. Netflix wypuścił na razie 3 oparte na prozie Cobena - oryginalnie powieści dzieją się w USA, seriale - 2 w UK, 1 w ... tak, Polsce, zrobiony przez Polaków. Te brytyjskie widzieliśmy do końca, dostały ode mnie po 7/10, czyli jak solidne seriale kryminalna, rzadko daję takim więcej. Polecałem je chyba tu na forum albo ktoś inny. Polski odpuściliśmy po 1 odcinku, choć i do końca niego ciężko było dociągnąć. Niezłe rekwizyty ktoś skombinował i nawet akta prokuratorskie naprawdę tak wyglądają. I to by było na tyle dobrych rzeczy, poza tym drewniane aktorstwo, bez pomysłu na serial, kompletna nuda.
    Pełna zgoda.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Na moje głowe jest tak, że oni przyjęli jakiś globalny system zwolnień i zaciskania, tylko że nie zauważyli, że w Polsce akurat se kurę zarzynają.
    Tak właśnie Hamerykanie postępują. Całkiem wiele tych kur w Polsce zarznęli. (proszę nie czytać ostatniego zdania na głos)

• peterman napisal(a):
    Kto pompuje teraz kasę w te gówniane Chyłki i inne seriale produkowane dla Player.pl? Discovery?
    Chyłka to wygląda na produkcję TVN, tak jest w napisach końcowych, ale produkcja zlecona jakiejś firmie zewnętrznej Aktiv Media która wcześniej produkowała min. seriale dla Polsatu więc to raczej porządna firma a nie kreatywna księgowość.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Przemko napisal(a):
    No to spytaj tych znajomych svp, czy to prawda, że TVN ma tak ze dwa razy większe marże niż jakakolwiek inna telewizja Discovery gdziekolwiek indziej.
    Znam raczej szeregowych pracowników ale zapytam.

A potraficie wyjaśnieć dlaczego Miszczak odchodzi? Znudziło mu się? Naprawdę idzie odpocząć na emeryturę?
  • Bo popełnił błąd i stał się dobrym celem.
  • los napisal(a):
    (proszę nie czytać ostatniego zdania na głos)

Siedzę sam w pokoju, to mogę sobie pozwolić ;-)
  • Ściany mają uszyć!
  • los napisal(a):
    Bo popełnił błąd i stał się dobrym celem.
    Chodzi o te szczepionki? To ma jakiekolwiek znaczenie dla kogokolwiek? Czy po prostu Amerykanie z oddali nie widzą / nie rozumieją Polski? No i jeśli tak to dlaczego nie odstrzelili go natychmiast tylko z półrocznym opóźnieniem?
    Produkcje filmowe i serialowe z Polski to kompletny dramat.
    A w odpowiedzi na ten list pracowników TVN czytamy:

""Nasze wyniki – pozycja grupy, TVN, TVN24 i wzrost Playera - świadczą o tym, że idziemy w dobrym kierunku. Będziemy krytykowani za wybory, których dokonujemy. Jeśli krytyka jest uzasadniona, będziemy jej słuchać. Jeśli krytyka, tak jak w tym przypadku, ma na celu jedynie zaszkodzenie nam, będziemy szli swoją drogą. TVN i Discovery będą nadal walczyć o niezależność mediów w Polsce. I zawsze będziemy realizować nasze obietnice wobec widzów" - komentuje biuro prasowe TVN Discovery Polska."
  • Może to ludzie oglądają, nie wiem. Ja nie widziałem żadnego całego polskiego filmu / serialu zrobionego w ostatnich latach, czy przez nich, czy przez kogokolwiek. Nie mówię tu o youtuberach, tylko o profesjonalnych produkcjach fabularnych.
    Stare zdarza mi się oglądać.

Ale najbardziej to mnie zaskoczył inny fragment, że "Polska jest inna i że tu ciągle ludzie chcą tv". Czyli mentalnie żyją w latach 90., jak sporo ludzi w naszym wieku i starszych. Żyjcie dalej.
  • Trochę to wygląda na nieco wcześniejsze stadium choroby toczącej gazownię.
    Mentalne przeoczenie co najmniej dekady i postępującego spadku znaczenia.
  • No właśnie.
  • W domu nie mam tv, tzn. telewizor tak, anteny nie. Dwa tygodnie temu byłem u Mamy, która ciągle ma podłączenie. W popołudniowym paśmie na CAŁEJ naziemnej cyfrówce jedyne, co dało się oglądać to "Czterdziestolatek 20 lat później". W tym samym czasie na yt mamy co chcemy, lepszej jakości i to za darmo, reklamy można pomijać po kilkunastu sekundach (max 30 s). Czterdziestolatek też jest, sprawdziłem.
    A netflix czy podobna platforma daje dużo filmów fabularnych, seriali itd. - za śmieszną cenę jeśli porównamy z płaceniem po kilkanaście czy kilkadziesiąt zł za płytę DVD z 1 filmem.

Telewizja, papierowa prasa, płyty cd, radio - nie znikną tak prędko, będą miały swoich wiernych fanów, ale czasy, gdy rządziły już minęły.
    Rządzi internet, który wszystkie je zastąpił. Co tam daje TVN - playera, który ma wygrać z netflixem, serio?
  • Za 36 złotych miesięcznie jest youtube premium, do 5 osób można podłączyć. Nie ma reklam, są też inne bajery jak możliwość ściągnięcia materiału na urządzenie aby obejrzeć potem bez dostępu do internetu.
  • Kablówki z większą liczbą kanałów nie są wiele lepsze od naziemnej cyfrowej. Jest większy wybór tego samego szajsu. To jest oferta dla uzależnionych od brzęczenia odbiornika w tle, albo od tzw. zapowania pilotem po kanałach (by po godzinie stwierdzić, że nie ma czegokolwiek wartego uwagi).
  • W styczniu br. na reklamę w dziennikach marketerzy wydali 65,1 mln zł, czyli 25,8 proc. mniej niż w styczniu 2020 roku - wynika z analizy Wirtualnemedia.pl (dane cennikowe netto, Kantar Media, bez rabatów). Najwięcej na reklamach zarobiła „Gazeta Wyborcza” - 8,2 mln zł. Było to jednak 36,1 proc. mniej niż w styczniu ub.r.
    (..)
    Źródło, potwierdzające, że sprzedaż egzemplarzowa przynosi więcej kasy niż reklama!
    Rządzi internet, który wszystkie je zastąpił. Co tam daje TVN - playera, który ma wygrać z netflixem, serio?
    W player.pl możesz wykupić pakiet z Canal + i HBO a wtedy to już ma to sens. Poza tym wychodząc z naszej banieczki to tvnowskie seriale mają swój urok polskich komedii romantycznych. A propos. Popularne są seriale o lekarzach i prawnikach, więc player zrobił serial o małżeństwie lekarza i adwokat (w tym serialu Anna Dereszowska gra Annę Dereszowską, czyli kobietę, która odbiła żonatego faceta).
  • edytowano March 2021
    w tym wątku, bo przy okazji jednej gazety, o innych:

1. marca 2021
    PKN ORLEN stał się formalnym (prawnym) właścicielem grupy wydawniczej POLSKA PRESS (20 regionalnych gazet, 1 regionalno-polska strona www (naszemuadto .pl) 150 lokalnych gazetek, 150 lokalnych stronek www, kilka magazynów, drukarni)

• to nie gazetki, często to monopoliści na lokalnym rynku
    po primo
    15,5 mln uczestników forów internetowych lokalnych
    po wtóre
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.