z internetu ;-) za wiki Grupa jest wydawcą 20 dzienników regionalnych. Należą do niej:
dzienniki: Dziennik Bałtycki, Dziennik Łódzki, Dziennik Zachodni, Gazeta Krakowska, Głos Wielkopolski, Gazeta Wrocławska, Polska Metropolia Warszawska Express Bydgoski, Nowości Dziennik Toruński Express Ilustrowany, Kurier Lubelski, Gazeta Pomorska, Gazeta Lubuska, Dziennik Polski, Kurier Poranny, Gazeta Współczesna, Nowa Trybuna Opolska, Echo Dnia, Gazeta codzienna Nowiny, Głos Dziennik Pomorza (Głos Szczeciński, Głos Koszaliński, Głos Pomorza) regionalne dodatki telewizyjne: Tele Magazyn, Super Tele, TV Pilot, Tele Program tygodniki ogłoszeniowe: Moto Express, Autogiełda Wielkopolska, „Jarmark”, Motojarmark bezpłatna gazeta miejska: Nasze Miasto ukazujący się dwa razy w tygodniu w kilkunastu miastach Polski oraz około 150 tygodników lokalnych.
W skład grupy Polska Press wchodzą także media internetowe.
Grupa jest właścicielem m.in.: serwisu motoryzacyjnego Motofakty.pl, miejskiego portalu informacyjnego naszemiasto.pl, portalu strefabiznesu.pl, portalu stronakobiet.pl, portalu strefaagro.pl, programu telewizyjnego telemagazyn.pl, serwisów sportowych gol24.pl oraz sportowy24.pl Jest współwłaścicielem m.in.: grupy e-budownictwo.pl, agregatora informacji o wydarzeniach Coigdzie.pl, platformy e-learningowej Langloo.com,
Polska Press posiada 6 drukarni[7]:
Drukarnia Łódź, Drukarnia Poznań, Drukarnia Sosnowiec, Drukarnia Bydgoszcz, Drukarnia w Białymstoku, Drukarnia w Koszalinie.
Grupa posiada własną agencję informacyjną. Agencja Informacyjna Polska Press, która przygotowuje codzienny serwis informacyjny dla gazet regionalnych.
15,5 mln kont na portalach prowadzonych przez Polska Presse pojawiało się przy informacjach o zakupie
Ale powiem wam o tradycyjnych mediach. Że jak telewizji nie oglądam, to radio bardzo lubię czasem sobie puścić. I wątpię aby ta forma się wypaliła. Bo czasami coś się cały dzień dłubie to fajnie jak radyjko gra.
posix napisal(a): Ale powiem wam o tradycyjnych mediach. Że jak telewizji nie oglądam, to radio bardzo lubię czasem sobie puścić. I wątpię aby ta forma się wypaliła. Bo czasami coś się cały dzień dłubie to fajnie jak radyjko gra.
pierwszy wskażnik , czy jest kto może na budowie, to czy leci radio
posix napisal(a): Ale powiem wam o tradycyjnych mediach. Że jak telewizji nie oglądam, to radio bardzo lubię czasem sobie puścić. I wątpię aby ta forma się wypaliła. Bo czasami coś się cały dzień dłubie to fajnie jak radyjko gra.
Nie wypali się jeszcze długo. Będą fani i słuchacze. Telewizja też będzie. Ale to medium przeszłości, społecznie to już nie ma takiej siły jak kiedyś.
Ja już radia nie słucham. Tzn. i tak, i nie. Słucham audycji radiowych, które sobie zgrywam do samochodu. Ale słuchać cięgiem z odbiornika? Jaki to sens? W domu jak chcę posłuchać muzyki, to mam cd i yt.
Berek napisal(a): Ale to Kolega. A inni ludzie mają inaczej, po prostu.
No i może stąd to mentalne życie w latach 90. się bierze. Ludzie sobie żyją jak dawniej, mnożą razy 37,5 mln i myślą, że taka jest cała Polska. Otóż nie jest, nawet jak oni żyją jak 30 lat temu.
No i może stąd to mentalne życie w latach 90. się bierze. Ludzie sobie żyją jak dawniej, mnożą razy 37,5 mln i myślą, że taka jest cała Polska. Otóż nie jest, nawet jak oni żyją jak 30 lat temu.
Zastanawiam się, czy słuchanie nagranych audycji (słucham tego sporo) to słuchanie radia czy niesłuchanie radia? Dodatkowo na yt są tzw, lajwy (live - "na żywo") i gdy oglądam/slucham w czasie trwania audycji to jestem jakby odbiorcą telewizji/radia internetowego. Gdy natomiast "konsumuję" tą samą treść to już po owego lajwa zakończeniu, to już nie jest to radio ani telewizja tylko zwykły streaming.
A takie podcasty - czy są nagranymi audycjami radiowymi, czy może radio to podcasty nadawane na żywo?
Zastanawiam się, czy słuchanie nagranych audycji (słucham tego sporo) to słuchanie radia czy niesłuchanie radia? Dodatkowo na yt są tzw, lajwy (live - "na żywo") i gdy oglądam/slucham w czasie trwania audycji to jestem jakby odbiorcą telewizji/radia internetowego. Gdy natomiast "konsumuję" tą samą treść to już po owego lajwa zakończeniu, to już nie jest to już radio ani telewizja tylko zwykły streaming.
A takie podcasty - czy są nagranymi audycjami radiowymi, czy może radio to podcasty nadawane na żywo?
Wszystko słuchane "na życzenie" to nie jest klasyczna telewizja/radio, a więc podcast to nie jest radio, radio nagrane to też nie jest radio. Lajw na youtube najbliżej do klasycznej telewizji i radia ale to też nie to, bo można cofać, przewijać i po audycji jest do obejrzenia na youtube.
Nie wypali się jeszcze długo. Będą fani i słuchacze. Telewizja też będzie. Ale to medium przeszłości, społecznie to już nie ma takiej siły jak kiedyś.
Ja już radia nie słucham. Tzn. i tak, i nie. Słucham audycji radiowych, które sobie zgrywam do samochodu. Ale słuchać cięgiem z odbiornika? Jaki to sens? W domu jak chcę posłuchać muzyki, to mam cd i yt.
Jaki to ma sens? Otóż na swojej liście ulubionej muzyki nie trafię na nic nowego. Stąd też, radio od czasu do czasu jest mimo swoich wad i 90% piosenek średnio lubianych - miłym urozmaiceniem. Youtube pozwala odkryć coś nowego ale w ciasnym kręgu zainteresowań który szybko się przeleci. W radio jest też znacznie mniej reklam co na tubce.
__
Edit oczywiście wliczam w to zagraniczne radia i internetowe wszelakie tematyczne pod dany typ muzyki. Jest tego multum.
Brzost napisal(a): Ja słucham, zwłaszcza w dłuższej trasie samochodowej. Jedynki, bo tam jest Radio Kierowców ;-)
Dokładnie radio tylko w samochodzie. Jedynka ok bo ma najlepszy zasięg.A ostatnio jechałem na trasie Poznań-Giżycko i słuchałem audiobooka "Rok 1984" to za każdym razem jak było Radio Kierowców, to płyta automatycznie się zatrzymywała i po Radiu Kierowców znowu się włączała. A pracę zaczynam od youtuba i Mazurek, Lubecka i 3 rozmowy z Polskiego Radia.
Edit oczywiście wliczam w to zagraniczne radia i internetowe wszelakie tematyczne pod dany typ muzyki. Jest tego multum. ______________________
Radio też na dłuższą metę daje zamknięcie w bańce. Ja słucham klasyki, w Polsce jest jedno radio, które daje klasyczny repertuar (Dwójka), a i to jest dzielone z audycjami słownymi. Dwójki słuchałem przez lata i powiem tak - dla początkującego czy przeciętnego słuchacza klasyki daje spory repertuar i pozwala rozwijać zainteresowania. Ale wskakujesz na taki poziom, że nie pozwala.
Więc w moim przypadku to nie zadziała, a nowy repertuar odkrywam ciągle, a jak? Czytając o historii muzyki i potem wyszukując nagrań. A też słuchając konkretnych audycji zgranych na pen drive.
Problem z słuchaniem Dwójki jest taki, że: w porach, o których zazwyczaj jeżdżę (czyli rano 7-8 i po południu, ok. 16-17) mają najgorsze audycje w ramówce na cały dzień czyli o wszystkim i o niczym, audycja live z b. krótkimi kawałkami muzyki przerywana jakimiś anonsami o wystawach.
Też wracając do tego, co pisał @MarianX, gdzie zaczyna a gdzie kończy się radio? Więc radio *jako takie* dla mnie jest wtedy, gdy słuchamy czegoś na falach radiowych ściśle rozumianych. Czyli odbiornik radiowy nastawiony na określone częstotliwości. Bo już audycja ściągnięta czy słuchana "on demand" to jak film z yt z samym dźwiękiem. Z mojego punktu widzenia jako odbiorcy to już naprawdę jest wtórne, czy ściągam ze strony BBC, z yt czy z PR2. Wyzwaniem dla "tradycyjnych" mediów jest, żeby potrafili w coś takiego wejść, bo na samym przesyłaniu drogą radiową daleko nie zajadą.
Mnie w temacie TVN jedna sprawa nie daje spokoju, mianowicie to, że tam są zwalniani/sami odchodzą zasłużeni na froncie walki z PiSem. Czy to zwykłe korporacyjne czyszczenie po przejęciu, czy jednak coś innego?
ms.wygnaniec napisal(a): Mnie w temacie TVN jedna sprawa nie daje spokoju, mianowicie to, że tam są zwalniani/sami odchodzą zasłużeni na froncie walki z PiSem. Czy to zwykłe korporacyjne czyszczenie po przejęciu, czy jednak coś innego?
ms.wygnaniec napisal(a): Mnie w temacie TVN jedna sprawa nie daje spokoju, mianowicie to, że tam są zwalniani/sami odchodzą zasłużeni na froncie walki z PiSem. Czy to zwykłe korporacyjne czyszczenie po przejęciu, czy jednak coś innego?
janosik napisal(a): Tylko Solorz jakoś dogadał się z PiSem
z/poprzez PADa? (głośne uczestnictwo w gali 25 lecia TV Polsat, gdzie prezydent Duda siedział obok Solorza, grudzień 2017)
wyborczej bardzo ten "romans" się nie podoba:
Magazyn Wyborczej Telewizja, komórki, internet, elektrownie, bank. Zygmunt Solorz i interesy z władzą Dominika Wielowieyska 15 grudnia 2018
Próbujemy wyjaśnić, czy Zygmunta Solorza, jednego z najbogatszych przedsiębiorców, który dostarcza Polakom rozrywkę, telewizję, usługi telekomunikacyjne, zapewnia internet i prąd, łączy z władzą misterna sieć zależności. .../dalej treść płatna/
Z radą Fundacji „Gazety Wyborczej” pożegnała się pisarka i publicystka Anne Applebaum.
Anne Applebaum była w radzie od założenia Fundacji „Gazety Wyborczej” pod koniec 2018 roku. Członkami rady fundacji pozostają członki zarządu Agory Anna Kryńska-Godlewska, pierwszy wicenaczelny „Gazety Wyborczej” Jarosław Kurski, pełniący w „GW” funkcję wydawcy Jerzy Wójcik oraz Adam Ringier, prezes Green Nero Cafe. Prezesem fundacji jest Joanna Krawczyk, która niedawno została wybrana na przewodniczącą sojuszu największych europejskich gazet - Leading European Newspaper Alliance (LENA). Fundacja „Gazety Wyborczej” działalność operacyjną zaczęła wiosną 2019 roku. - Jej rolą będzie m.in. przyczynienie się do powstania niezależnych i ambitnych materiałów dziennikarskich, dotyczących najważniejszych spraw społecznych i politycznych, np. reportaży śledczych, raportów o ochronie środowiska i międzynarodowych projektów dziennikarskich. Fundacja będzie prowadzić też akcje społeczne i edukacyjne na temat praworządności, edukacji i ekologii, a także szkolić dziennikarzy w zakresie tworzenia rzetelnego przekazu medialnego - zapowiadało biuro prasowe Agory.
Komentarz
za wiki
Grupa jest wydawcą 20 dzienników regionalnych. Należą do niej:
dzienniki:
Dziennik Bałtycki,
Dziennik Łódzki,
Dziennik Zachodni,
Gazeta Krakowska,
Głos Wielkopolski,
Gazeta Wrocławska,
Polska Metropolia Warszawska
Express Bydgoski,
Nowości Dziennik Toruński
Express Ilustrowany,
Kurier Lubelski,
Gazeta Pomorska,
Gazeta Lubuska,
Dziennik Polski,
Kurier Poranny,
Gazeta Współczesna,
Nowa Trybuna Opolska,
Echo Dnia,
Gazeta codzienna Nowiny,
Głos Dziennik Pomorza (Głos Szczeciński, Głos Koszaliński, Głos Pomorza)
regionalne dodatki telewizyjne:
Tele Magazyn,
Super Tele,
TV Pilot,
Tele Program
tygodniki ogłoszeniowe:
Moto Express,
Autogiełda Wielkopolska,
„Jarmark”,
Motojarmark
bezpłatna gazeta miejska:
Nasze Miasto ukazujący się dwa razy w tygodniu w kilkunastu miastach Polski
oraz około 150 tygodników lokalnych.
W skład grupy Polska Press wchodzą także media internetowe.
Grupa jest właścicielem m.in.:
serwisu motoryzacyjnego Motofakty.pl,
miejskiego portalu informacyjnego naszemiasto.pl,
portalu strefabiznesu.pl,
portalu stronakobiet.pl,
portalu strefaagro.pl,
programu telewizyjnego telemagazyn.pl,
serwisów sportowych gol24.pl oraz sportowy24.pl
Jest współwłaścicielem m.in.:
grupy e-budownictwo.pl,
agregatora informacji o wydarzeniach Coigdzie.pl,
platformy e-learningowej Langloo.com,
Polska Press posiada 6 drukarni[7]:
Drukarnia Łódź,
Drukarnia Poznań,
Drukarnia Sosnowiec,
Drukarnia Bydgoszcz,
Drukarnia w Białymstoku,
Drukarnia w Koszalinie.
Grupa posiada własną agencję informacyjną. Agencja Informacyjna Polska Press, która przygotowuje codzienny serwis informacyjny dla gazet regionalnych.
15,5 mln kont na portalach prowadzonych przez Polska Presse
pojawiało się przy informacjach o zakupie
I wątpię aby ta forma się wypaliła. Bo czasami coś się cały dzień dłubie to fajnie jak radyjko gra.
nawet jeśli coś się kiedyś wpisało JEDEN RAZ, np. w konkursie pt. 'Najlepsxy Fryzjer W Mojej Mieścinie".
Obajtek w grudniu mówił o 17,5 miljonach. Patrz, już dwa uciekły do onetów!
nawet jeśli coś się kiedyś wpisało JEDEN RAZ, np. w konkursie pt. 'Najlepsxy Fryzjer W Mojej Mieścinie".
Ale adresy mailowe, IP, MAC? Od 2020 roku na forumek wchodziłem z 1 konta, 4 urządzeń, z 5 lub 6 różnych routerów/sieci komórkowych.
Inglacja po wejściu Państwowej ręki? To samo, a mniej warte
nie wiem jak w świecie reklamowym się liczy użyszkodników (od tego stawki reklam zależą)
Ja już radia nie słucham. Tzn. i tak, i nie. Słucham audycji radiowych, które sobie zgrywam do samochodu. Ale słuchać cięgiem z odbiornika? Jaki to sens?
W domu jak chcę posłuchać muzyki, to mam cd i yt.
Otóż nie jest, nawet jak oni żyją jak 30 lat temu.
Wszystko słuchane "na życzenie" to nie jest klasyczna telewizja/radio, a więc podcast to nie jest radio, radio nagrane to też nie jest radio. Lajw na youtube najbliżej do klasycznej telewizji i radia ale to też nie to, bo można cofać, przewijać i po audycji jest do obejrzenia na youtube.
Jaki to ma sens? Otóż na swojej liście ulubionej muzyki nie trafię na nic nowego. Stąd też, radio od czasu do czasu jest mimo swoich wad i 90% piosenek średnio lubianych - miłym urozmaiceniem.
Youtube pozwala odkryć coś nowego ale w ciasnym kręgu zainteresowań który szybko się przeleci.
W radio jest też znacznie mniej reklam co na tubce.
__
Edit oczywiście wliczam w to zagraniczne radia i internetowe wszelakie tematyczne pod dany typ muzyki. Jest tego multum.
Radio też na dłuższą metę daje zamknięcie w bańce. Ja słucham klasyki, w Polsce jest jedno radio, które daje klasyczny repertuar (Dwójka), a i to jest dzielone z audycjami słownymi. Dwójki słuchałem przez lata i powiem tak - dla początkującego czy przeciętnego słuchacza klasyki daje spory repertuar i pozwala rozwijać zainteresowania. Ale wskakujesz na taki poziom, że nie pozwala.
Więc w moim przypadku to nie zadziała, a nowy repertuar odkrywam ciągle, a jak? Czytając o historii muzyki i potem wyszukując nagrań. A też słuchając konkretnych audycji zgranych na pen drive.
Problem z słuchaniem Dwójki jest taki, że: w porach, o których zazwyczaj jeżdżę (czyli rano 7-8 i po południu, ok. 16-17) mają najgorsze audycje w ramówce na cały dzień czyli o wszystkim i o niczym, audycja live z b. krótkimi kawałkami muzyki przerywana jakimiś anonsami o wystawach.
Też wracając do tego, co pisał @MarianX, gdzie zaczyna a gdzie kończy się radio?
Więc radio *jako takie* dla mnie jest wtedy, gdy słuchamy czegoś na falach radiowych ściśle rozumianych. Czyli odbiornik radiowy nastawiony na określone częstotliwości. Bo już audycja ściągnięta czy słuchana "on demand" to jak film z yt z samym dźwiękiem. Z mojego punktu widzenia jako odbiorcy to już naprawdę jest wtórne, czy ściągam ze strony BBC, z yt czy z PR2. Wyzwaniem dla "tradycyjnych" mediów jest, żeby potrafili w coś takiego wejść, bo na samym przesyłaniu drogą radiową daleko nie zajadą.
wyborczej bardzo ten "romans" się nie podoba:
Anne Applebaum była w radzie od założenia Fundacji „Gazety Wyborczej” pod koniec 2018 roku. Członkami rady fundacji pozostają członki zarządu Agory Anna Kryńska-Godlewska, pierwszy wicenaczelny „Gazety Wyborczej” Jarosław Kurski, pełniący w „GW” funkcję wydawcy Jerzy Wójcik oraz Adam Ringier, prezes Green Nero Cafe. Prezesem fundacji jest Joanna Krawczyk, która niedawno została wybrana na przewodniczącą sojuszu największych europejskich gazet - Leading European Newspaper Alliance (LENA). Fundacja „Gazety Wyborczej” działalność operacyjną zaczęła wiosną 2019 roku. - Jej rolą będzie m.in. przyczynienie się do powstania niezależnych i ambitnych materiałów dziennikarskich, dotyczących najważniejszych spraw społecznych i politycznych, np. reportaży śledczych, raportów o ochronie środowiska i międzynarodowych projektów dziennikarskich. Fundacja będzie prowadzić też akcje społeczne i edukacyjne na temat praworządności, edukacji i ekologii, a także szkolić dziennikarzy w zakresie tworzenia rzetelnego przekazu medialnego - zapowiadało biuro prasowe Agory.
Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/anne-applebaum-poza-rada-fundacji-gazety-wyborczej