Skip to content

Dobra wiadomosc z rana

17677798182135

Komentarz

• Oby wrócili do pracy na powielaczu. Jednym.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• "Jak poinformował portal Wirtualnemedia.pl, były prezenter pogody w TVN Grupa Discovery Maciej Dolega zostanie nowym prowadzącym poranki w TVP Info."
  • Przemko napisal(a):
    "Jak poinformował portal Wirtualnemedia.pl, były prezenter pogody w TVN Grupa Discovery Maciej Dolega zostanie nowym prowadzącym poranki w TVP Info."
    tvp info:

... potwierdził szef Telewizyjnej Agencji Informacyjnej Jarosław Olechowski. W rozmowie z portalem wirtualnemedia.pl powiedział, że „zatrudnienie Macieja Dolegi to część procesu stałego polepszania oferty programowej TVP Info”.

W ostatnim czasie spływa na moje biurko bardzo dużo CV od pracowników konkurencji. Właściwie aplikują na każde możliwe stanowisko. Wybieramy tych najlepszych, właśnie z myślą o ciągłym rozwoju – powiedział szef TAI.
    Ale jaja, ale jaja!
  • Że niby tylko wykonywali rozkazy?

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• pogodynka? ludzie z piątych i szóstych rzędów? kamerzyści, oświetleniowcy, elektrycy, technicy...

poza tym, ten Kurski z TVP to się bardzo różni od brata?
  • Jeden pracuje aktualnie dla Polski, a drugi - przeciw Polsce i wierze katolickiej, więc zaryzykowałbym twierdzenie, ze pewna roznica miedzy bracmi istnieje.
  • Nie ma żadnych różnic, jest tylko jedna ale akurat ta jedyna, która ma znaczenie.
  • edytowano May 2021

Ten wątek to w zasadzie podwątek, więc zaodnośnikuję!

Siedzi na ziemi i do czapki zbiera,
    o wolność woła, krzycząc: "Donera!".
  • (..)- Produkty oparte o rozwiązania contentowe są kolejnym obszarem współpracy pomiędzy naszymi firmami. Od kwietnia ruszyliśmy z szeroką ofertą zasięgową video in-stream łącząc zasoby Onetu, TVN24, Player, Edipresse, PolskaPress. Obecnie wprowadzamy produkty content marketingowe integrujące możliwości redakcyjne TVN Grupa Discovery i Ringier Axel Springer Polska, dzięki czemu reklamodawcy będą mieć unikatową możliwość dotarcia do naszych użytkowników w ramach jednej oferty - mówi Andrzej Karasowski, dyrektor premium TV w TVN Media (..)
    Źródło tej informacji.
    Czyli już się oficjalnie przyznają, że idą w jednym kierunku ;)
  • Ale to dla nas dobrze czy źle, że powstaje grupa DiscoSzpryngier?
  • przy okazji (wejścia na wirtualnemediapl) i na boku:
    W II kwartale 2022 r. nastąpi zmiana standardu naziemnej telewizji cyfrowej w Polsce. Nowy standard oznacza techniczne zmiany dotyczące transmisji sygnału. Stosowane będzie kodowanie obrazu zgodnie ze standardem HEVC (występującym także pod nazwą H.265 lub MPEG-H część 2).

"Warto zapamiętać te nazwy, ponieważ tylko telewizory zdolne zdekodować tak skompresowany obraz będą w stanie poprawnie odbierać programy telewizyjne nadawane drogą naziemnej telewizji cyfrowej"
  • MarianoX napisal(a):
    Ale to dla nas dobrze czy źle, że powstaje grupa DiscoSzpryngier?
    Dobrze, że jest to jawne.

• A nie było?
  • edytowano May 2021
    romeck napisal(a):
    przy okazji (wejścia na wirtualnemediapl) i na boku:
    W II kwartale 2022 r. nastąpi zmiana standardu naziemnej telewizji cyfrowej w Polsce. Nowy standard oznacza techniczne zmiany dotyczące transmisji sygnału. Stosowane będzie kodowanie obrazu zgodnie ze standardem HEVC (występującym także pod nazwą H.265 lub MPEG-H część 2).

"Warto zapamiętać te nazwy, ponieważ tylko telewizory zdolne zdekodować tak skompresowany obraz będą w stanie poprawnie odbierać programy telewizyjne nadawane drogą naziemnej telewizji cyfrowej"
    wolne media - kiedyś można było czeską tv se obejrzeć, a tera multiplexy, coraz bliżej do Orwella, u nas tylko nasza telewizja
    albo własna bańka w internecie

btw
    szokiem w komunistycznych czeskich filmach były słowa na pożegnanie - s Bohem
  • los napisal(a):
    A nie było?
    To zależy, jak definiujemy słowo 'jawnie'

• christoph napisal(a):
    romeck napisal(a):
    przy okazji (wejścia na wirtualnemediapl) i na boku:

wolne media - kiedyś można było czeską tv se obejrzeć, a tera multiplexy, coraz bliżej do Orwella, u nas tylko nasza telewizja

btw
    szokiem w komunistycznych czeskich filmach były słowa na pożegnanie - s Bohem
    Multiplex znaczy nadajnik, nadal można czeska tv oglądać.
  • christoph napisal(a):

Podejrzewam że w czasach streamingu i jutrąbek, może se dziś Kolega oglądać telewizję nie tylko czeską, ale i południowoafrykańską.

romeck napisal(a):
    Wogle nie rozumiem pocoto. Serio serio jeszcze ktoś inwestuje w to XX-wieczne medium? Lepiej w przepustowość światłowodu albo 5G, tak na moje kaprawe oko.
  • Szurmowcze poszukiwania i wybory wyczerpują.

Medium XXwieczne podaje na tacy w formie takiej, żeby sie nie nudziło.
  • Pani_Łyżeczka napisal(a):
    Szurmowcze poszukiwania i wybory wyczerpują.

Medium XXwieczne podaje na tacy w formie takiej, żeby sie nie nudziło.
    Zgoda, pełna zgoda.
    Mnie chodziło o co innego. Obecne formaty transmisji obrazu są na moje zgredowskie standardy całkowicie OK. I tę zmianę widzę jako pudrowanie, no może nie trupa, ale starego dziada, który powoli czołga się w stronę cmentarza. Po co wydawać choćby 50 gr na rozwój techniczny medium, które już niedługo będzie niszowe? Lepsze ROI można dostać gdzie indziej.
  • edytowano May 2021
    powyższy zrzut ekranu na FB z profilu "raz orozą, raz rymem..."

https://www.facebook.com/1645735358971224/posts/2940031619541585/
    Jeśli Fronczewski przeczyta książkę telefoniczną, nie stanie się ona przez to bardziej intrygującą lekturą. Teksty zawarte w ,,Wyborczej" nie staną się bardziej prawdziwe, choćby przeczytał je sir Anthony Hopkins.

Jeśli psią kupę z trawnika zawiniesz w najdroższy jedwab zdobiony diamentami - nie zmieni się od tego zawartość pakunku.

A co do Fronczewskiego, przypomniał mi się skecz Kabaretu Moralnego Niepokoju, sprzed kilkunastu lat: ,,Dziś miał pojawić się u nas pan Piotr Fronczewski, aby udzielić wykładu na temat etyki pracy aktora, ale niestety nie dojechał, gdyż przedłużyły się jego obowiązki na planie filmowym podczas kręcenia reklamy karmy dla kotów".

---

Czy wybory życiowe i zawodowe, dokonywane przez Fronczewskiego, umniejszają jego warsztat aktorski? Ani o centymetr. To wybitny aktor i tak zostanie zapamiętany przez historię kina.

Czy wybitne aktorstwo czyni go dobrym lub mądrym człowiekiem?

Ani odrobinę.

To działa w obie strony.

A ,,Wyborcza" wykupująca reklamę na fejsie żeby pokazać ludziom, że jeszcze ją stać na Fronczewskiego i że nadal ktokolwiek chce ją czytać (za pieniądze ale jednak), przypomina mi Wałęsę, który napier**** tysiącami zdjęć na fejsie żeby udowodnić, że nadal są ludzie, którzy nie brzydzą się zrobić sobie z nim zdjęcia. Przy czym podejrzewam, że do większości z nich to on podchodzi z prośbą o zdjęcie.

A komentarze takie fforumowe... :/
  • http://mateuszkijowski.naczatach.pl/2021/05/29/list-otwarty-mateusza-kijowskiego-do-adama-michnika/?fbclid=IwAR0i_rsJcHFONXVp70L3JKSHQl8VXeFjKMIoJ8yDT0SxfJEIZJzl_aeE-mg

Drogi Adamie,

(Pozwalam sobie tak się do Ciebie zwrócić, bo tak się do siebie zwracaliśmy, kiedy prowadziliśmy u Ciebie nocne Polaków rozmowy.)

Wierzę, że wartości, które spowodowały, że się spotkaliśmy i polubiliśmy, nadal są dla nas obu ważne. Co prawda rok temu napisałeś, że nie znajdziesz w najbliższym czasie okienka, żeby ze mną porozmawiać, ale to na pewno wynikało z Twojego napiętego harmonogramu w obronie polskiej demokracji i wolnych mediów.

Piszę do Ciebie dzisiaj, bo podziwiam Twoje wczorajsze wystąpienie w obronie białoruskiego opozycjonisty, Romana Protasiewicza, który został zatrzymany w bezprecedensowej akcji-prowokacji policji politycznej, który jest bity i poniżany, który stał się symbolem walki o Wolną Białoruś.

Podziwiam, ale martwię się i trochę dziwię, że w tym samym czasie nie zauważasz tego, co się dzieje w Twoim kraju, w Polsce.

Tutaj też toczy się walka o praworządność, o wolność, o demokrację.

Kiedyś Ty walczyłeś o te wartości w Polsce. Dzisiaj inni prowadzą tę walkę i liczą na Twoje wsparcie. Wsparcie oparte na doświadczeniu, na świadomości, na przywiązaniu do wartości. Mam zaszczyt i przyjemność z takimi ludźmi być na ulicach Warszawy i innych miast Polski od prawie sześciu lat.

Z tego powodu zostałem oskarżony przez podległą reżimowi prokuraturę. Zostałem oskarżony o przywłaszczenie kilkudziesięciu tysięcy złotych i o poświadczenie nieprawdy w dokumentach finansowych. Zostałem skazany nie za przywłaszczenie, ale za te nieszczęsne dokumenty – sąd I instancji uznał, że nic nie przywłaszczyłem. Wczoraj odbyła się apelacja. Twoja Gazeta nie była zainteresowana, co się dzieje ze mną, którego kiedyś niemal nosiliście na rękach.

Wiem, mam szczęście. W Białorusi skazują działaczy opozycji nie za organizowanie opozycyjnych demonstracji, ale za posiadanie narkotyków, prostytucję, stręczycielstwo… skazują ich na lata bezwzględnego więzienia w obozach pracy.

Mnie nie oskarżono o te przykre rzeczy i nie jestem zamknięty w obozie. Ale oskarżono mnie z takich samych powodów. Bo miałem czelność wystąpić przeciwko władzy.

Kiedyś wielu chciało stać obok mnie. Robili sobie ze mną zdjęcia i walczyli, kto będzie stał bliżej mnie w obiektywach kamer. Dziennikarze bili się o wywiad ze mną. Dzisiaj nikt nie jest zainteresowany rozmową.

Drogi Adamie,

Szanuję Twoje dokonania z czasów PRL-u. Doceniam Twoje działania w obronie opozycjonistów w całym świecie dzisiaj. Stoję obok Ciebie, kiedy walczysz o Romana Protasiewicza podobnie, jak wtedy, kiedy walczyłeś w sprawie Michaiła Chodorkowskiego.

Mam jednak jedno pytanie – czy zawsze stajemy w obronie wartości uniwersalnych? Czy może są osoby, które celowo wykluczamy z przestrzeni publicznej?

Jako przyjaciel na pewno jesteś zainteresowany co się u mnie dzieje. Otóż od czterech lat nie mogę znaleźć żadnego źródła utrzymania. Wysyłam liczne zgłoszenia do pracy w obszarach, w których przez lata pracowałem, a także na stanowiska, do których większość z nas ma kwalifikacje, jak kasjer, kierowca, kurier – nie otrzymuję żadnej odpowiedzi. Bo odważyłem się wystąpić przeciwko władzy.

Ty wiesz, czym jest wilczy bilet. Wiesz, bo Twoja Agora zatrudniła Lesława Maleszkę, kiedy udowodniono mu współpracę ze służbami PRL-u.

Wobec mnie nie znaleźliście tego poziomu współczucia czy zrozumienia. Wspólny przyjaciel rozmawiał jakieś trzy lata temu o możliwości zatrudnienia mnie u Was z Jarkiem Kurskim (pracowałem w Gazecie w latach 1991-1994). Nie dało się. Moja twarz na całą pierwszą stronę GW z 19 grudnia 2015 – pokazana w grafice powyżej – nie ma tu nic do rzeczy.

Nie dało się. Co robić? Są sprawy ważne i ważniejsze. Jak widać do tych drugich się nie zakwalifikowałem.

Kiedy napisałem do Ciebie kilka miesięcy temu prywatnie list zamknięty, nie odpowiedziałeś. Dlatego piszę do Ciebie list otwarty w nadziei, że go przeczytasz.

Z wyrazami nieustającego szacunku,
    Twój przyjaciel, Mateusz Kijowski
  • Spartolił zadanie i nie jest już potrzebny.
  • edytowano May 2021
    A może to taka maniera pani od pieronów też płakusia.
    Niech do Rajchu sobie jadą albo do Niderlandów. Popracować i ponapawać się liberalnym, prawdziwie demokratycznym państwem.
  • edytowano May 2021
    Taras, Kijowski, Kasprzak, Lempart....Orda porzuca własne dziec?
  • zderzaki
  • A jak myślcie, Michnik kiedykolwiek rozmawiał z Kijowskim dłużej niż 3 minuty ?
  • Muszą ich spotkać straszne rzeczy. Ich los powinien przerażać, tylko wtedy my będziemy mieli szansę na życie. O Michnika jestem spokojny - nie pomoże, boję się tylko o tzw. naszych. Dopieszczanie wrogów strasznie ich kusi.
  • edytowano May 2021
    Popierających i czyniących grzechy wołające o pomstę do nieba powinna spotkać adekwatna kara i nędzny los i już tu na Ziemi choćby w celu nawrócenie i utwierdzenia innych. Co prawda wszyscy jesteśmy stworzeni przez Boga, ale nie wszyscy jesteśmy dziećmi Bożymi.

Nominalnym katolikom należy uświadomić te oczywistości.
  • Kto ma oczy do patrzenia niechaj patrzy.
    Mistycy na znaki, racjonaliści na skutki niby oczywiste ale ludzie teraz tworzą narracje a potem udają się na terapie wszelkiej maści.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.