Skip to content

Dobra wiadomosc z rana

194959799100135

Komentarz

• I tak właśnie kończy się świat. Nie hukiem a skomleniem.
  • Brzost napisal(a):
    To ostatnie to przedruk z "Wprost" z 2005 roku.
    A o stażystkach znalazłeś oryginał?
    Nie znalazłem.
  • los napisal(a):
    I tak właśnie kończy się świat. Nie hukiem a skomleniem.
    Nuale to już święty Jan opisał w Apokalipsie że tak:
    15 A królowie ziemscy, wielmoże i wodzowie, bogacze i możni, i każdy niewolnik, i wolny ukryli się do jaskiń i górskich skał.
    16 I mówią do gór i do skał: «Padnijcie na nas
    i zakryjcie nas przed obliczem Zasiadającego na troniei przed gniewem Baranka,
    17 bo nadszedł Wielki Dzień Jego gniewu, a któż zdoła się ostać?»
    :)
  • romeck napisal(a):
    Brzost napisal(a):
    To ostatnie to przedruk z "Wprost" z 2005 roku.
    A o stażystkach znalazłeś oryginał?
    Nie znalazłem.
    Nocusz, trzeba znaleźć jakiegoś cierpliwego emeryta i wysłać do biblioteki celem przewertowania roczników wzmiankowanego tygodnika :-)
  • W sprawie z powództwa śp. Wojtek Szymański p-ko AGORA SA Sąd we Wrocławiu uwzględnił dzisiaj pozew i przyznał spadkobiercom zmarłego Redaktora odszkodowanie za bezzasadne rozwiązanie z nim stosunku pracy (tzw. „dyscyplinarkę”).
  • Pani_Łyżeczka napisal(a):
    No njie mogie:

https://ksiazki.wp.pl/michnik-kontratakuje-pis-modli-sie-za-pozytecznych-idiotow-z-zarzadu-agory-6708884957506144a

Wszystko przez pisoskie modlitwy.
    Komentarz: Po co zadroscic komus modlow? Michnik ubieraj jarmule i do synagogi - kto ci broni?
  • Podejrzewam że nikt nie broni ale też nikt nie nauczył.
  • Mnie siem bardzo podoba, że próba okrojenia tłuszczyku przywilejów z lat tłustych w latach chudych jest traktowane jako Zamach na Demokrację.
    Plus bardzo mnie się spodobały relacja ze spotkania w GazWybie, gdzie padały pytania dlaczego nie walczono gdy redukcje dotyczyły zwykłych pracowników. To dobrze tłumaczy strategię Zarządu, który uderza w gerontów, po tym, jak oni nic dla innych nie robili.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Mnie siem bardzo podoba, że próba okrojenia tłuszczyku przywilejów z lat tłustych w latach chudych jest traktowane jako Zamach na Demokrację.
    "Demokracja to ja". Ego Michnika może być porównywalne w naszej szerokości geograficznej chyba jedynie z ego Bolka.
  • Pani_Łyżeczka napisal(a):
    Wejszłam przeczytałam i rzuciło mnię się w oczy posługiwanie się zdrobionymi imionami: "Jarek", "Jurek" - kolesiostwo napompowane do granic mozliwości. Rzyg prosty.

Normalnie gaz. wyb. - chroń oczy
    Komentarze czytaj jeszcze.
  • Brzost napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Mnie siem bardzo podoba, że próba okrojenia tłuszczyku przywilejów z lat tłustych w latach chudych jest traktowane jako Zamach na Demokrację.
    "Demokracja to ja". Ego Michnika może być porównywalne w naszej szerokości geograficznej chyba jedynie z ego Bolka.
    Dla mnie, to coraz bardziej spór o kasę, bo zza tego wszystkiego to coraz mocniej wystaje.
    Działania gerontów są dość racjonalne w ich szaleńczej optyce (walczymy z PiS, więc nam się wszystko należy).
    Wyszły ładne sprawy:
    - GazWyb przyznał się (na co Gmyz zwrócił uwagę), że zwalczają obecny rząd, czyli nie są medium informacyjnym, a propagandowym,
    - prenumerata cyfrowa nie jest zbytnio dochodowa,
    - Gazeta.pl całkiem dobrze sobie radzi bez treści z papieru.

• Działania gerontów dotąd były racjonalne, grali na wydzielenie Wyborczej, być może w holdingu z Agorą, być może osobno. Ale trafili na sprytniejszych od siebie, zarząd umiał sprowokować atak furii. Teraz już nie ma wyjścia, dziadersi muszą iść na swoje i czeka ich jeszcze jedna niemiła niespodzianka, 90% załogi zostanie przy Agorze i pomachają im na pożegnanie.
  • los napisal(a):
    Działania gerontów dotąd były racjonalne, grali na wydzielenie Wyborczej, być może w holdingu z Agorą, być może osobno. Ale trafili na sprytniejszych od siebie, zarząd umiał sprowokować atak furii. Teraz już nie ma wyjścia, dziadersi muszą iść na swoje i czeka ich jeszcze jedna niemiła niespodzianka, 90% załogi zostanie przy Agorze i pomachają im na pożegnanie.
    W sumie ciekawe1 dlaczego nie wydzielili ich do jakiejś fondasją dobroczynnej i nie charchnęli w plery na odchodne.
  • Bo grają o więcej - odejście kilku dziadersów i przejęcie kontroli nad Wyborczą. I chyba wygrali.
  • Michnik zapomniał też, że szanse na uzyskanie kredytu pod lewe zabezpieczenie (była taka maszyna z Francji!) to już nie te czasy.
    A chętnych do soroszowych strumieni kasy też przybyło.
  • Póki co wygląda na to, że rozejdzie się po kościach. Ale limuzyn i najnowszych iphonów dla zasłużonych redaktorów nie będzie - Soros płaci za konkretne wyniki, a nie za zasługi w walce z komuną sprzed 40 lat.
  • Nie może. Jedyne wyjście to wypieprzenie dziadersów na zbity pysk, zarząd nie może pozwolić sobie, by pracownik publicznie go zwyzywał i dalej pracował. Po czymś takim każdy pracownik może zapytać Hójkę: Panie prezesie, czy ja też mogę nazwać pana idiotą, lizusem i kłamcą?
  • Hójka jest zastępowalny. Jak będzie trzeba, Soros oddeleguje go do swoich inwestycji w Rumunii czy innym Kosowie. Krzywda mu się nie stanie. Ale co ważniejsze, etosowe towarzystwo dostanie po łapach.
  • ombretta napisal(a):
    Hójka jest zastępowalny.
    Ależ oczywiście. I albo zostanie w Agorze i każdy go będzie lekceważyć a firma z czasem się rozsypie, albo odejdzie a następny zaśpiewa kwotę kilka razy wyższą z uzasadnieniem, że w tych warunkach to się pracuje za pieniądze.

Sądzę jednak, że dziadersi przegrają, bo postępują przewidywalnie, schematycznie i emocjonalnie a Hójka ich na zimno podpuszcza, bezlitośnie wykorzystuje każdy błąd i umie czekać. Nie jest łatwo wygrać z korporacyjnym ludojadem.

• edytowano November 2021
    A to ci heca! Equipa będzie Mnichnika miała gdzie się zahaczyć, jak już Agora rozwali Gwiazdę Śmierci. Wybornie!
    (Bloomberg) -- A company backed by George Soros’s fund signed a preliminary agreement to buy a stake in the publisher of one of Poland’s leading newspapers.

The purchase of a 40% stake in Gremi Media, which owns the Rzeczpospolita daily, will be the third deal involving the billionaire philanthropist in the Polish media market in the last five years.
    https://www.bnnbloomberg.ca/soros-doubles-down-on-polish-media-market-with-newspaper-deal-1.1687527
  • Jest ciekawie1 a nawet ciekawie2. Tylko popcornu nie kupować! Agora z tego żyje.
  • Oczywiście dziadersi przegrają. Ich czas się skończył jakieś 20 lat temu, wtedy kiedy negocjacje biznesowe Rywina z Michnikiem skończyły się wiadomą wtopą.

W sumie to jedyna moja uwaga jest taka, że następca Hójki nie będzie mógł liczyć na istotną podwyżkę. Co by mówić o Sorosie, to liczyć on potrafi, a tu i teraz stanowisko prezesa Agory S.A. jest warte mniej więcej tyle, ile Hójka wyciąga wraz z bonusem i innymi benefitami. Może 10-15% dodatku inflacyjnego, jeśli kandydat będzie obiecujący, ale raczej nie więcej.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    A to ci heca! Equipa będzie Mnichnika miała gdzie się zahaczyć, jak już Agora rozwali Gwiazdę Śmierci. Wybornie!
    (Bloomberg) -- A company backed by George Soros’s fund signed a preliminary agreement to buy a stake in the publisher of one of Poland’s leading newspapers.

The purchase of a 40% stake in Gremi Media, which owns the Rzeczpospolita daily, will be the third deal involving the billionaire philanthropist in the Polish media market in the last five years.
    https://www.bnnbloomberg.ca/soros-doubles-down-on-polish-media-market-with-newspaper-deal-1.1687527
    Będą jaja jak pozostałe 60% kupi Obajtek.

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/orlen-kupi-rzeczpospolita-parkiet-gremi-media-wartosc-umowy
  • No nie wiem, ja bym sobie jednak zażyczył kilkaset procent nad rynkową stawkę za kierowanie Adasiem i jego towarzystwem.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):

Mam wrażenie, że oficjalnie ogłoszono deal faktycznie zawarty wiele lat temu. Lepiej późno, niż wcale.
  • Wiele osób zastanawiało się, skąd Hajdamakowicz w pewnym momencie nagle dostał pieniężnego wzmożenia.
  • Od Czarneckiego.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.