los napisal(a): I tak właśnie kończy się świat. Nie hukiem a skomleniem.
Nuale to już święty Jan opisał w Apokalipsie że tak:
15 A królowie ziemscy, wielmoże i wodzowie, bogacze i możni, i każdy niewolnik, i wolny ukryli się do jaskiń i górskich skał. 16 I mówią do gór i do skał: «Padnijcie na nas i zakryjcie nas przed obliczem Zasiadającego na troniei przed gniewem Baranka, 17 bo nadszedł Wielki Dzień Jego gniewu, a któż zdoła się ostać?»
W sprawie z powództwa śp. Wojtek Szymański p-ko AGORA SA Sąd we Wrocławiu uwzględnił dzisiaj pozew i przyznał spadkobiercom zmarłego Redaktora odszkodowanie za bezzasadne rozwiązanie z nim stosunku pracy (tzw. „dyscyplinarkę”).
Mnie siem bardzo podoba, że próba okrojenia tłuszczyku przywilejów z lat tłustych w latach chudych jest traktowane jako Zamach na Demokrację. Plus bardzo mnie się spodobały relacja ze spotkania w GazWybie, gdzie padały pytania dlaczego nie walczono gdy redukcje dotyczyły zwykłych pracowników. To dobrze tłumaczy strategię Zarządu, który uderza w gerontów, po tym, jak oni nic dla innych nie robili.
ms.wygnaniec napisal(a): Mnie siem bardzo podoba, że próba okrojenia tłuszczyku przywilejów z lat tłustych w latach chudych jest traktowane jako Zamach na Demokrację.
"Demokracja to ja". Ego Michnika może być porównywalne w naszej szerokości geograficznej chyba jedynie z ego Bolka.
Pani_Łyżeczka napisal(a): Wejszłam przeczytałam i rzuciło mnię się w oczy posługiwanie się zdrobionymi imionami: "Jarek", "Jurek" - kolesiostwo napompowane do granic mozliwości. Rzyg prosty.
ms.wygnaniec napisal(a): Mnie siem bardzo podoba, że próba okrojenia tłuszczyku przywilejów z lat tłustych w latach chudych jest traktowane jako Zamach na Demokrację.
"Demokracja to ja". Ego Michnika może być porównywalne w naszej szerokości geograficznej chyba jedynie z ego Bolka.
Dla mnie, to coraz bardziej spór o kasę, bo zza tego wszystkiego to coraz mocniej wystaje. Działania gerontów są dość racjonalne w ich szaleńczej optyce (walczymy z PiS, więc nam się wszystko należy). Wyszły ładne sprawy: - GazWyb przyznał się (na co Gmyz zwrócił uwagę), że zwalczają obecny rząd, czyli nie są medium informacyjnym, a propagandowym, - prenumerata cyfrowa nie jest zbytnio dochodowa, - Gazeta.pl całkiem dobrze sobie radzi bez treści z papieru.
Działania gerontów dotąd były racjonalne, grali na wydzielenie Wyborczej, być może w holdingu z Agorą, być może osobno. Ale trafili na sprytniejszych od siebie, zarząd umiał sprowokować atak furii. Teraz już nie ma wyjścia, dziadersi muszą iść na swoje i czeka ich jeszcze jedna niemiła niespodzianka, 90% załogi zostanie przy Agorze i pomachają im na pożegnanie.
los napisal(a): Działania gerontów dotąd były racjonalne, grali na wydzielenie Wyborczej, być może w holdingu z Agorą, być może osobno. Ale trafili na sprytniejszych od siebie, zarząd umiał sprowokować atak furii. Teraz już nie ma wyjścia, dziadersi muszą iść na swoje i czeka ich jeszcze jedna niemiła niespodzianka, 90% załogi zostanie przy Agorze i pomachają im na pożegnanie.
W sumie ciekawe1 dlaczego nie wydzielili ich do jakiejś fondasją dobroczynnej i nie charchnęli w plery na odchodne.
Michnik zapomniał też, że szanse na uzyskanie kredytu pod lewe zabezpieczenie (była taka maszyna z Francji!) to już nie te czasy. A chętnych do soroszowych strumieni kasy też przybyło.
Póki co wygląda na to, że rozejdzie się po kościach. Ale limuzyn i najnowszych iphonów dla zasłużonych redaktorów nie będzie - Soros płaci za konkretne wyniki, a nie za zasługi w walce z komuną sprzed 40 lat.
Nie może. Jedyne wyjście to wypieprzenie dziadersów na zbity pysk, zarząd nie może pozwolić sobie, by pracownik publicznie go zwyzywał i dalej pracował. Po czymś takim każdy pracownik może zapytać Hójkę: Panie prezesie, czy ja też mogę nazwać pana idiotą, lizusem i kłamcą?
Hójka jest zastępowalny. Jak będzie trzeba, Soros oddeleguje go do swoich inwestycji w Rumunii czy innym Kosowie. Krzywda mu się nie stanie. Ale co ważniejsze, etosowe towarzystwo dostanie po łapach.
Ależ oczywiście. I albo zostanie w Agorze i każdy go będzie lekceważyć a firma z czasem się rozsypie, albo odejdzie a następny zaśpiewa kwotę kilka razy wyższą z uzasadnieniem, że w tych warunkach to się pracuje za pieniądze.
Sądzę jednak, że dziadersi przegrają, bo postępują przewidywalnie, schematycznie i emocjonalnie a Hójka ich na zimno podpuszcza, bezlitośnie wykorzystuje każdy błąd i umie czekać. Nie jest łatwo wygrać z korporacyjnym ludojadem.
A to ci heca! Equipa będzie Mnichnika miała gdzie się zahaczyć, jak już Agora rozwali Gwiazdę Śmierci. Wybornie!
(Bloomberg) -- A company backed by George Soros’s fund signed a preliminary agreement to buy a stake in the publisher of one of Poland’s leading newspapers.
The purchase of a 40% stake in Gremi Media, which owns the Rzeczpospolita daily, will be the third deal involving the billionaire philanthropist in the Polish media market in the last five years.
Oczywiście dziadersi przegrają. Ich czas się skończył jakieś 20 lat temu, wtedy kiedy negocjacje biznesowe Rywina z Michnikiem skończyły się wiadomą wtopą.
W sumie to jedyna moja uwaga jest taka, że następca Hójki nie będzie mógł liczyć na istotną podwyżkę. Co by mówić o Sorosie, to liczyć on potrafi, a tu i teraz stanowisko prezesa Agory S.A. jest warte mniej więcej tyle, ile Hójka wyciąga wraz z bonusem i innymi benefitami. Może 10-15% dodatku inflacyjnego, jeśli kandydat będzie obiecujący, ale raczej nie więcej.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): A to ci heca! Equipa będzie Mnichnika miała gdzie się zahaczyć, jak już Agora rozwali Gwiazdę Śmierci. Wybornie!
(Bloomberg) -- A company backed by George Soros’s fund signed a preliminary agreement to buy a stake in the publisher of one of Poland’s leading newspapers.
The purchase of a 40% stake in Gremi Media, which owns the Rzeczpospolita daily, will be the third deal involving the billionaire philanthropist in the Polish media market in the last five years.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): A to ci heca! Equipa będzie Mnichnika miała gdzie się zahaczyć, jak już Agora rozwali Gwiazdę Śmierci. Wybornie!
Komentarz
https://ksiazki.wp.pl/michnik-kontratakuje-pis-modli-sie-za-pozytecznych-idiotow-z-zarzadu-agory-6708884957506144a
Wszystko przez pisoskie modlitwy.
Plus bardzo mnie się spodobały relacja ze spotkania w GazWybie, gdzie padały pytania dlaczego nie walczono gdy redukcje dotyczyły zwykłych pracowników. To dobrze tłumaczy strategię Zarządu, który uderza w gerontów, po tym, jak oni nic dla innych nie robili.
Działania gerontów są dość racjonalne w ich szaleńczej optyce (walczymy z PiS, więc nam się wszystko należy).
Wyszły ładne sprawy:
- GazWyb przyznał się (na co Gmyz zwrócił uwagę), że zwalczają obecny rząd, czyli nie są medium informacyjnym, a propagandowym,
- prenumerata cyfrowa nie jest zbytnio dochodowa,
- Gazeta.pl całkiem dobrze sobie radzi bez treści z papieru.
A chętnych do soroszowych strumieni kasy też przybyło.
Sądzę jednak, że dziadersi przegrają, bo postępują przewidywalnie, schematycznie i emocjonalnie a Hójka ich na zimno podpuszcza, bezlitośnie wykorzystuje każdy błąd i umie czekać. Nie jest łatwo wygrać z korporacyjnym ludojadem.
W sumie to jedyna moja uwaga jest taka, że następca Hójki nie będzie mógł liczyć na istotną podwyżkę. Co by mówić o Sorosie, to liczyć on potrafi, a tu i teraz stanowisko prezesa Agory S.A. jest warte mniej więcej tyle, ile Hójka wyciąga wraz z bonusem i innymi benefitami. Może 10-15% dodatku inflacyjnego, jeśli kandydat będzie obiecujący, ale raczej nie więcej.
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/orlen-kupi-rzeczpospolita-parkiet-gremi-media-wartosc-umowy