Wracając do tematu, Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia ma nowe organy:
Aż trudno uwierzyć, że po pięciu latach intensywnych prac, konsultacji i dyskusji specjalistów różnych dziedzin, niezliczonych chwil niepewności i oczekiwania, mamy zaszczyt z ogromną radością zaprosić Was na uroczystą Inaugurację organów NOSPR 13 stycznia 2023! Organy NOSPR to instrument wyjątkowy – spajający niezwykle żywą, długoletnią tradycję organów na Śląsku z dorobkiem najlepszych francuskich organmistrzów przełomu XIX i XX wieku oraz z imponującymi zdobyczami współczesnej techniki. Specjalnie z okazji inauguracji instrumentu zaprosiliśmy do NOSPR jednego z najwybitniejszych dyrygentów, dyrektora muzycznego San Francisco Symphony, cenionego kompozytora – Esa-Pekka Salonen. Tego wieczoru po raz pierwszy zabrzmi jego najnowsza kompozycja, "Koncert na organy i orkiestrę", dzieło współzamówione przez NOSPR i zaprzyjaźnione, najlepsze sale koncertowe w Europie. Solową partię wykona Iveta Apkalna – charyzmatyczna łotewska organistka, która jako pierwsza wirtuozka tego instrumentu na świecie została uhonorowana prestiżową nagrodą ECHO Klassik.
Przepraszam, że prywata, ale może komuś poprawi nastrój, bo piosenka ładna Jest to piosenka która swoją premierę miała w serialu animowanym, którego nie oglądałem :P , ale samą piosenkę bardzo lubię, i od dawna chciałem ją zrobić "po swojemu", ale brakowało mi wokalistki Wtem! Jakiś czas temu (internetowa) koleżanka - śpiewająca pianistka z Japonii zaproponowała, żebyśmy coś nagrali razem. A zatem zaproponowałem tą piosenkę - i oto rezultat
Swoją drogą, to jak się poznaliśmy to też ciekawa historia - którą można zaliczyć do nielicznych zasług fejsika :P Pewnego dnia gdzieś na wiosnę 2020 roku siedziałem sobie w pracy słuchając przez internet jakiejś lokalnej japońskiej stacji radiowej. Akurat leciała audycja, w której Yoko była gościem - i zachwyciła mnie jedna z jej piosenek, którą tam wyemitowano. Shazam nie potrafił jej rozpoznać, ale udało mi się wygóglować po fragmentach tekstu, które wyłapałem. W ten sposób trafiłem na stronę, ze strony na fejsika - i gdzieś tam skomentowałem, że chętnie bym kupił płytę. No i tak od słowa do słowa jakoś poszło Kompletnie niespodziewany obrót sytuacji
Świat to mała wioska teraz. Często się ten slogan powtarza ale tu mamy potwierdzenie. Kolega z forumka nagrywa piosenkę z japońską wokalistką nie ruszając się (ani jej) zza konsoli.
trep napisal(a): Świat to mała wioska teraz. Często się ten slogan powtarza ale tu mamy potwierdzenie. Kolega z forumka nagrywa piosenkę z japońską wokalistką nie ruszając się (ani jej) zza konsoli.
Próbowałem sobie wyobrazić, jak by to miało wyglądać "analogowo", bez udziału neciku. Wysyłanie taśm pocztą - paczka idzie około 2 tygodnie :P
Do znakomitej to mi jeszcze baaaaaardzo daleko Póki co to jestem raczej na poziomie podstawowym - potrafię coś tam przeczytać i napisać (na komputerze ), ogarnąłem podstawy gramatyki, z wymową też sobie jakoś tam radzę - ale mimo wszystko zdecydowanie więcej jest rzeczy, których nie wiem, i słów, których nie znam
adamstan napisal(a): Do znakomitej to mi jeszcze baaaaaardzo daleko Póki co to jestem raczej na poziomie podstawowym - potrafię coś tam przeczytać i napisać (na komputerze ), ogarnąłem podstawy gramatyki, z wymową też sobie jakoś tam radzę - ale mimo wszystko zdecydowanie więcej jest rzeczy, których nie wiem, i słów, których nie znam
Jeszcze za mało Kolega krzyczy. Prawdziwy japoński artysta krzyczy.
dyzio napisal(a): Jeszcze za mało Kolega krzyczy. Prawdziwy japoński artysta krzyczy.
Peemta - jestem świadomy istnienia takiego nurtu, oraz siły tego stereotypu, ale osobiście jednak preferuję tę bardziej liryczną stronę japońskiej kultury - którą być może w sporej części zaimportowali od nas w minionym wieku, ale fajnie im wyszło
Się pochwale moją kuzynką, która miała w nosie karierę, ale dzięki swemu głosowi bardzo fajnie i dostatnio żyła występując w kabaretach w Turcji i w Paryżewie, oraz na Batorym. Najmilej wspomina Turcję; dnie na plaży, wieczorami praca, czyli śpiew. Co ciekawe, na załączonym filmiku jest już sporo po 70-tce, a głos wcale nie gorszy niż 30, 40 lat temu, bo mam jej nagrania i porównuję. La vie en roses
Niestety, tylko niecała minuta z pięknego utworu. Tytuł to Najpiękniejsza Róża, autor nieznany, piosenka jest XV-wieczna. Pochodzi z Codex Specialnik, praskiego śpiewnika sakralnego.
Nie mogę tylko rozgryś jednego: utwór został rozpropagowany przez słynny Hilliard Ensemble na płycie pt. właśnie Codex Specialnik. Ale jeśli wbijemy w YT taką frazę: Pulcherrima Rosa Codex Specialnik dostaniemy sporo wykonań innego utworu, bardzo popularnego, jak widać, o tym samym tytule, lecz nie tak pięknego.
Komentarz
Aż trudno uwierzyć, że po pięciu latach intensywnych prac, konsultacji i dyskusji specjalistów różnych dziedzin, niezliczonych chwil niepewności i oczekiwania, mamy zaszczyt z ogromną radością zaprosić Was na uroczystą Inaugurację organów NOSPR 13 stycznia 2023!
Organy NOSPR to instrument wyjątkowy – spajający niezwykle żywą, długoletnią tradycję organów na Śląsku z dorobkiem najlepszych francuskich organmistrzów przełomu XIX i XX wieku oraz z imponującymi zdobyczami współczesnej techniki.
Specjalnie z okazji inauguracji instrumentu zaprosiliśmy do NOSPR jednego z najwybitniejszych dyrygentów, dyrektora muzycznego San Francisco Symphony, cenionego kompozytora – Esa-Pekka Salonen. Tego wieczoru po raz pierwszy zabrzmi jego najnowsza kompozycja, "Koncert na organy i orkiestrę", dzieło współzamówione przez NOSPR i zaprzyjaźnione, najlepsze sale koncertowe w Europie. Solową partię wykona Iveta Apkalna – charyzmatyczna łotewska organistka, która jako pierwsza wirtuozka tego instrumentu na świecie została uhonorowana prestiżową nagrodą ECHO Klassik.
https://www.facebook.com/NarodowaOrkiestraSymfonicznaPolskiegoRadia/posts/pfbid02816mezw8ksktkLrG58QqW3fT3TydMsC6N3fAY7zRBu6obc6J1RTC13FnuegMR9Khl
Jest to piosenka która swoją premierę miała w serialu animowanym, którego nie oglądałem :P , ale samą piosenkę bardzo lubię, i od dawna chciałem ją zrobić "po swojemu", ale brakowało mi wokalistki
Wtem! Jakiś czas temu (internetowa) koleżanka - śpiewająca pianistka z Japonii zaproponowała, żebyśmy coś nagrali razem. A zatem zaproponowałem tą piosenkę - i oto rezultat
Swoją drogą, to jak się poznaliśmy to też ciekawa historia - którą można zaliczyć do nielicznych zasług fejsika :P Pewnego dnia gdzieś na wiosnę 2020 roku siedziałem sobie w pracy słuchając przez internet jakiejś lokalnej japońskiej stacji radiowej. Akurat leciała audycja, w której Yoko była gościem - i zachwyciła mnie jedna z jej piosenek, którą tam wyemitowano. Shazam nie potrafił jej rozpoznać, ale udało mi się wygóglować po fragmentach tekstu, które wyłapałem. W ten sposób trafiłem na stronę, ze strony na fejsika - i gdzieś tam skomentowałem, że chętnie bym kupił płytę. No i tak od słowa do słowa jakoś poszło Kompletnie niespodziewany obrót sytuacji
^:)^
Brawo! I gratuluję fajnej koleżanki :-)
A swoją drogą nastrój dziś lepszy, bo chyba po raz pierwszy od miesiąca choć na krótko wyjrzało słońce, w którego istnienie zaczynałem powątpiewać ;-)
Niemieckie a fajne
ech.... Wydawnictwo Agora...
EDIT: .
Lekka chorwacka muzyka z wyspy Brac.
Komu uda się zrozumieć tekst, ten dostrzeże dyskretny inteligentny humer, np.: Szczególnie rozczula mnie ostatni utwór na płycie: "Adio Trafikonte", czyli "Do widzenia Kioskarzu".
La vie en roses
Ktoś może narzekać, że piosenka nie jest ładna, ale czy wojna jest ładna?
@Pani_Łyżeczka
"Sokolove kridla"
Dzięki
Nastrój wybitnie poprawiony!
https://www.facebook.com/TheGesualdoSix/videos/here-is-the-opening-of-pulcherrima-rosa-an-anonymous-15th-century-piece-containe/513233683079990/
Niestety, tylko niecała minuta z pięknego utworu. Tytuł to Najpiękniejsza Róża, autor nieznany, piosenka jest XV-wieczna. Pochodzi z Codex Specialnik, praskiego śpiewnika sakralnego.
Nie mogę tylko rozgryś jednego: utwór został rozpropagowany przez słynny Hilliard Ensemble na płycie pt. właśnie Codex Specialnik. Ale jeśli wbijemy w YT taką frazę: Pulcherrima Rosa Codex Specialnik dostaniemy sporo wykonań innego utworu, bardzo popularnego, jak widać, o tym samym tytule, lecz nie tak pięknego.
Tu mamy wykonanie Hilliard:
https://open.spotify.com/track/1TMgDXJpxL84oLPz22aCsM