Skip to content

Fajny film dzisiaj widziaaaaa...

1828384858688»

Komentarz

• Wake up dead man. Jeden z bardziej chrześcijańskich filmów, które widziałem.

• Świetny zabieg mniej więcej od 39 minuty.

• Minutowy filmik z armeńskim choreografem Robertem Akobyanem i jego uczniami.
    Chyba ze 20 razy to obejrzałam :-)

https://x.com/Ewa296/status/2001843733860589863

• Ale jak występują w telewizji to mogli by włożyć jakieś ludzkie ciuchy a nie w piżamach...

• @trep powiedział(a):
    Ale jak występują w telewizji to mogli by włożyć jakieś ludzkie ciuchy a nie w piżamach...

Ciuchy to ostatnia rzecz, na którą warto zwracać uwagę patrząc na ich talent.

• Zalewski wrzucił całą "Historię Roja" za darmo.

• Triumf serca został najlepszym polskim filmem bieżącego roku według ocen filmwebu.

https://www.filmweb.pl/news/Dobre,+bo+polskie+Najlepsze+polskie+filmy+2025+według+użytkowników+Filmwebu-164503

• Ranking wedlug ocen użytkowników, redakcja i krytycy "niezalezni" pewnie zgrzytają zębami

• Podobno żaden krytyk na portalu nie ocenił tego filmu.

• edytowano December 2025

@makos powiedział(a):
    Ranking wedlug ocen użytkowników, redakcja i krytycy "niezalezni" pewnie zgrzytają zębami

Środowisko recenzentów i komentatorów filmowych jest zdecydowanie bardzie zlewaczałe niż analogiczne środowisko w dziedzinie gier komputerowych. Podglądy użytkowników natomiast raczej pokrywają się,

• edytowano December 2025

@los powiedział(a):
    Wake up dead man. Jeden z bardziej chrześcijańskich filmów, które widziałem.

Jak już pisałem, w 39 minucie film mi się spodobał a potem się nie zawiodłem. W całym filmie rządzi scena z Louise.

Jeśli ktoś jeszcze tego nie oglądał, to jest to trzeci film o przygodach Benoita Blanka a pierwsze dwa to Knives out (Na noże - stąd i "tytuł" serii - coś jak Szklana pułapka) i Glass onion (Szklana cebula). Dwójka plastycznie najbardziej efekciarska ale najsłabsza (jest na v po polsku) a jedynka i trójka jest na freemówis - po angielsku.

Są to filmy w stylu Agaty Christie, z ewidentnymi odniesieniami do Poirota. Realizacja jest bardzo teatralna, ale to nie obniża ich wartości. Kaczorek (Daniel Craig) w roli detektywa gra uroczo i zawadiacko.

Żadna z dwóch pierwszych części nie ma jednak tej dodatkowej wartości duchowej, którą posiada trójka.

W jedynce moja ulubiona scena to:

-- Trooper Wagner!

Aha, film realizuje Netflix, więc mamy sporo lewicowej jazdy, którą trzeba po prostu zignorować. Np. there is G-O-D in DOGE i tym podobne smaczki.

• Czeba oglądać po kolei?

• @trep powiedział(a):
    Są to filmy w stylu Agaty Christie, z ewidentnymi odniesieniami do Poirota.

Bardziej księdzą Browna. Pada zresztą w nim zdanie: Panu idzie o rozwiązanie zagadki. A dla mnie najważniejsze jest zbawienie duszy mordercy.

I jest też nawiązanie do książki Johna Dicksona Carra "Three coffins." Detektyw w niej jest wzorowany na Chestertonie.

• @Kuba_ powiedział(a):
    Czeba oglądać po kolei?

Nie.

• @los powiedział(a):

@trep powiedział(a):
    Są to filmy w stylu Agaty Christie, z ewidentnymi odniesieniami do Poirota.

Bardziej księdzą Browna. Pada zresztą w nim zdanie: Panu idzie o rozwiązanie zagadki. A dla mnie najważniejsze jest zbawienie duszy mordercy.

I jest też nawiązanie do książki Johna Dicksona Carra "Three coffins." Detektyw w niej jest wzorowany na Chestertonie.

Tak, ale to tylko w trójce. Poza tym są francusko brzmiące personalia, światowej sławy dedektyw, sprawa spadku (jak w większości odcinków Poirota - oprócz rzadszej bigamii).

• Końcowa scena z umierającą Marthą to jedna z bardziej wzruszających scen jakie oglądałem i dotykająca istoty chrześcijaństwa

• "Wybaczyć to, czego się nie da wybaczyć." Istota chrześcijaństwa, to stwierdzenie zresztą jest w którymś z opowiadań o księdzu Brownie.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.