Skip to content

Co teraz czytacie i co polecacie?

1252627282931»

Komentarz

• Pol Treka czytałem
    https://www.salon24.pl/u/smocze-opary/1394359,pol-trek-czyli-nasi-w-kosmosie
    dużo piją.

Tera 1 część
    Fabuła jest prosta: nasz gwiazdolot PSS Hermasz (ewski się nie zmieściło) pomyka przez Galaktykę, spotykając Koo, czyli Q. Q to menda więc mocno komplikuje życie załodze, która i bez tego ma dość kłopotów sama ze sobą. Mamy tu z jednej strony parodiowanie Treka, a z drugiej nas. Fabuła jest – jak to często bywa w podobnych produkcjach – pretekstowa. Ma być śmiesznie i jest. Nie wszystkie żarty, dżołki i skecze wypalają, ale tych dobrych jest na tyle dużo, że można się dobrze bawić. Mamy bowiem kapitan Liliannę Zakrzewską, której towarzyszą takie osobistości jak Wojciech Cepowski czy ojciec Tadeusz Muchomorek.

• edytowano 14 November

Jasvinder Sanghera to Sikhijka z Pendżabu, autorka autobiograficznej książki "Zhańbiona".

Sikhowie to ludzie honorowi, lecz okrutni wobec swoich kobiet. W ich religii miłość nie ma większego znaczenia. Rodzice kochają i szanują tylko synów. Córki zmuszane są do małżeństwa w wieku 14-15 lat, traktowane jak przedmiot, cierpią w pokorze, często popełniają samobójstwa.
    Jasvinder była niekochanym dzieckiem, sprzeciwiła się małżeństwu z nieznanym człowiekiem, uciekła z domu, została okryta hańbą, stała się martwa dla rodziców. Niezwykłe są jej losy, które opisuje w swojej książce.Rzecz dzieje się w Anglii, w ... XX i XXI wieku.
    Autorka powołała do życia organizację Karma Nirwana, która pomaga sikhijskim, poniewieranym kobietom na terenie GB i nie tylko.
    Dame Jasvinder jest prawnikiem, otrzymała szlachectwo z rąk króla Karola.
    Bez wielkich słów o feminiźmie, po prostu ratowała życie wielu kobiet - Azjatek. Jest ich w Anglii mnóstwo.
    Niewiele wiedziałam o Sikhach, ich kulturze; dzięki tej niezwykłej, odważnej kobiecie, wiem więcej. Polecam jej książkę.Czyta się jednym tchem.
    Poleciłabym ją wszystkim, bezkrytycznie zakochanym w Indiach, Pakistanie i "hare hare", bo - pozbawieni wiedzy - nie wiedzą co kochają.
    Cywilizacja bez Jezusa, nie znająca Hymnu św. Pawła, jest barbarzyństwem.

• Martin Buber
    Droga człowieka

Czytać po akapicie

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.