Rzeczy należy widzieć w kontekście. Na tle otoczenia, co jakaś policzalna mniejszość jeszcze potrafi, i na tle alternatyw, co umiem tylko ja i może jeszcze kilku.
Oczywista oczywistość że Ukraińcy to nie są w masie potulni i kulturalni pracusie zafascynowani polską kulturą i tradycją, marzący o asymilacji. Napiszę jednak złośliwie że w tej materii rokują lepiej niż mieszkańcy miasteczka Wilanów. Czy rokują lepiej niż Afgańczycy, Syryjczycy, Erytejczycy lub Senegalczycy wiary muzułmańskiej odpowiedzcie sobie sami. A Uzbecy, Tadżycy, Kazachowie, Rosjanie, Tatarzy, Mołdawianie, Gruzini wyznań różnych, w tym chrześcijanie odłączeni od KK, jak się w oczach Koleżeństwa prezentują? A Wietnamczycy, Chińczycy, Hindusi, Afrykanie ze wschodu i zachodu Afryki wyznań chrześcijańskich jak? Czy są gorsi od wyznawców voodoo z Karaibów, marksistów z Wenezueli i Ekwadoru albo Nikaragui, żołnierzy mafii narkotykowych z Meksyku albo lewaków z Brazylii i Argentyny? Bo proszę Koleżeństwa to bliskość kulturowa, w miarę możliwości językowa i dziejowa, się liczy. Równolegle światopogląd, w tym wiara się liczy. Jak jest katolicka to różnicę obyczajową łatwiej pokonać bo podstawowa kulturowa jest.
Nu, nie wię. Wiózł mię ostatnio uberarz imieniem bodaj Profor i ja go pytam, czy to zdrobnienie od Prochor, a on że nie, że to takie inne imię, gdyż on jest z Azerbejdżanu. Kulturalny starszy pan w średnim wieku, buty nosił z godnością, a nawet z kerownikiem sobie radził. Też może być jako immigrant.
Też nie wiem ale zalecam nadzwyczajną ostrożność z muslimami. Azer może być muslimem, może prawosławnym a może też być ateistą. W końcu to ważna republika radziecka była, a Baku zbudowali Rosjanie za caratu z wydatną pomocą Polaków zresztą. Część z nich to byli zesłańcy, a część zwykli międzynarodowi specjaliści na kontraktach jakbyśmy ich dziś nazwali. A jeśli muzułmanin to warto pamiętać że większość muzułmanów tamże to szyici. I warto pamiętać że więcej Azerów mieszka w Iranie niż w Azerbejdżanie.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Nu, nie wię. Wiózł mię ostatnio uberarz imieniem bodaj Profor i ja go pytam, czy to zdrobnienie od Prochor, a on że nie, że to takie inne imię, gdyż on jest z Azerbejdżanu. Kulturalny starszy pan w średnim wieku, buty nosił z godnością, a nawet z kerownikiem sobie radził. Też może być jako immigrant.
A ja jechałem kiedyś na lotnisko uberem z szoferem, rdzennym Polakiem który butów w ogóle nie nosił
marniok napisal(a): Śmieszne, owszem ale niestety marsz gejozy był legalny a Policja raczej chłopaka obroniła przed lgbt niż na odwrót....
Czolo marszu gejozy to trzy rzedy uzbrojonej po zęby policji. Nawet gejoza nie zdazyla tolerancyjnie wykrzywic mordy ani strzyknąć śliną w kierunku małego Rejtana, bo go zwinął policyjny taran. A tak by to ładnie wygladalo w nagraniach wrzucanach na yt, zdjeciach itp: niemy protest i policja ratujaca dzieciaka przed rozwcieczonymi tolerastami. Reżim jak reżimn ale głupi.
Ja bym jednak tu się zbytnim sprytem nie popisywał. Śmietankę czy podziw i wdzięczność naiwnych i napalonych i tak zgarnąłby młodzian i jego konfederaci. Cenę za efekciarski radykalizm zapłaciłby PiS. Wiadomo że konfederaci to szuria i onuce. Mało kto poza takimi i naiwniakami na nich zagłosuje. Sojusz szurów narodowych z lowelasem, rusofilem i nihilistą JKM jest tylko trochę mniej obrzydliwy niż antysystemowego Kukiza z pezetelem.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Świr z parciem na szkło - a do tego jedyny, któremu chce się zrobić p-ko pedalskiej zarazie więcej niż z troską pokiwać palcem w bucie.
Wywiad red. Sakiewiczu z młodym bohaterem. Bardzo inteligentny chłopiec z niezłą wiedzą. Żaden ze mnie teolog, ale wydaje misię, że nic koszernego nie powiedział, w przeciwięstwie do redaktora.
A jednak (wybaczcie mi Drodzy mój sceptycys), jak na sytuację, czyli wywiad w telewizji, światła, kamery, jest jak na swój wiek nieco za dobry. Mam kąsumerowe poczucie dziwności.
Jest też reklama wprot Konfederancji i Grzegorza Brązowego.
Dotychczas techniczno-medialna siermiężność i nieporadność była znakiem firmowym środowisk tzw. prawicowych, ale wraz z rozwojem mediów internetowych to się szybko zmienia. Szczególnie młodych kamera tak nie deprymuje jak nas kiedyś.
W_Nieszczególny napisal(a): Dotychczas techniczno-medialna siermiężność i nieporadność była znakiem firmowym środowisk tzw. prawicowych, ale wraz z rozwojem mediów internetowych to się szybko zmienia. Szczególnie młodych kamera tak nie deprymuje jak nas kiedyś.
Fronda, WC Kwadrans, Warto Rozmawiać to była nieporadność i siermiężność?
W_Nieszczególny napisal(a): Nie, ale strona techniczna tych programów była zabezpieczana przez TVP, która jako żywo nie była, ani nawet teraz nie jest, prawicowym środowiskiem
Myślałam, że chodzi o jakość, poziom przekazu, która jest mz istotna. Brejzie czy innemu Kierwińskiemu nie pomogą nawet najlepsze dekoracje.
Mnie intryguje inna sprawa. Chcesz cokolwiek uzyskać, jakiś np. kredyt, muszą się stawić wszystkie zainteresowane strony, żeby własnoręcznie złożyć podpisy, a tu wystarczyło dostarczyć jakąś karteczkę z podpisem?
Komentarz
A toście
Mnie ubawili
Nawet gejoza nie zdazyla tolerancyjnie wykrzywic mordy ani strzyknąć śliną w kierunku małego Rejtana, bo go zwinął policyjny taran.
A tak by to ładnie wygladalo w nagraniach wrzucanach na yt, zdjeciach itp: niemy protest i policja ratujaca dzieciaka przed rozwcieczonymi tolerastami.
Reżim jak reżimn ale głupi.
https://twitter.com/Leszek_Zub/status/1161546792409993217?s=20
Aż dwadzieścia minut, ale warto obejrzeć.
A jednak (wybaczcie mi Drodzy mój sceptycys), jak na sytuację, czyli wywiad w telewizji, światła, kamery, jest jak na swój wiek nieco za dobry. Mam kąsumerowe poczucie dziwności.
Jest też reklama wprot Konfederancji i Grzegorza Brązowego.
Zwracam też uwagę, że Brązowy Człowiek to reżyser; mógł chcieć się podzielić warstatem aktorskim z młodym zdolnym.
Brejzie czy innemu Kierwińskiemu nie pomogą nawet najlepsze dekoracje.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Ile za to sędziowie dają?