O gustach się nie dyskutuje podobno :-) Pamiętam warsztaty klimatyczne pod egidą min. Szyszko w roku 2000, gdzie uczestniczyło paręset osób płci obojga ze wszystkich kontynentów. Wtedy we własnym gronie (kilku doradców ministra, a ściślej jego męskiej części) urządziliśmy sobie nieoficjalny ranking Miss Warsztatów. I większość z nas opowiedziała się za kandydaturą delegatki Senegalu. Miała uroczy uśmiech i ruchy księżniczki. Chociaż jeden z kolegów zgłosił votum separatum, wyżej ceniąc Norweżkę.
Maja kasę i wywalają ją w błoto,znaczy w piach. Prawdę mówiąc bez sensu. Jak długo nie będzie taniej energii i taniego odsalania wody te inwestycje będą bez sensu. Tam się nie da żyć. To zresztą główny pierwotny powód obecnego kryzysu imigracyjnego.
Tam nie da się żyć. Z dwóch przyczyn: klimat, religia panująca. Pozostałe sprawy są do ogarnięcia. No, jeszcze bym dodał, że ludność tam słabo po polsku mówi.
Jeśli polegać na moim doświadczeniu, to znajomość polskiego u Arabów jest powszechniejsza niż u Anglików, Francuzów, Włochów, Hiszpanów i Holendrów a nawet Niemców i Rosjan.
los napisal(a): Jedynie ludy Rzplitej są lepsze. I Turcy. Greków nie liczę, bo ich połowa pochodzi z Polski.
Jak mawiał x. Tischner:
Na pocątku wsędy byli górole, a dopiero pote porobiyli się Turcy i Zydzi. Górole byli tyz piyrsymi »filozofami«. »Filozof« to jest pedziane po grecku. Znacy telo co: »mędrol«. A to jest pedziane po grecku dlo niepoznaki. Niby, po co mo fto wiedzieć, jak było na pocątku? Ale Grecy to nie byli Grecy, ino górole, co udawali greka. Bo na pocątku nie było Greków, ino wsędy byli górole
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
To prawda z tymi muślinami i ich znajomością polskiego. Kilka biurek za mną siedzi Egipcjanin - gada po polsku (od niedawna w Polsce, Ukraińcy niektórzy co są tu dłużej gadają gorzej). W Stambule byłem raz i spotkałem Turka co studiował w Polsce. Też moje doświadczenie może nie duże, ale Niemców znam dużo (za dużo) a gada po polsku jeden (zafascynowany naszą kulturą, żona Polka, mieszka w Polsce) a muślinów znam paru na krzyż i kilku po polsku gada.
A że oni poligloci to inna sprawa. Każdy muslin musi po arabsku musowo się nauczyć, angielski jako łacinę naszych czasów wypada znać, a pewnie potem to już leci.
na sympozjum w Bozen pani z Tunezji wyjaśniała, że ich lokalne odmiany są niszczone w szkole i ich arabski koraniczny jest językiem drugim tagwięc jak już jeden obcy znają, to z kolejnymi łatwiej, i są bardziej oralni i muzyczni niż tzw zachód, więc im łatwiej
a czemu w granicach określonych prze USA? nie mozna ugrać, brylując między nimi, znaczy Chinami i USA? kazdy ma tu cos do ugrania, a my skorzystać powinniśmy od jednych i drugich - raz militarnie, dwa gospodarczo
A czemu niby Kurlandia ma być na zgniłym Zachodzie ? I do tego Grecja z Macedonia i Albanią ? Widzę jednak że Konstantynopol odbijamy. Jednak Wideń przepadł na dobre.
marniok napisal(a): a czemu w granicach określonych prze USA? nie mozna ugrać, brylując między nimi, znaczy Chinami i USA? kazdy ma tu cos do ugrania, a my skorzystać powinniśmy od jednych i drugich - raz militarnie, dwa gospodarczo
A dlatego że w Polsce wygrać wybory można tylko mając silnego sojusznika zewnętrznego - Rosję i Niemcy albo USA i Izrael. Ostatnio udało się partię rusko-niemiecką odsunąć od władzy.
Rafał napisal(a): A czemu niby Kurlandia ma być na zgniłym Zachodzie ? .
+1 Miejsce urodzenia mojej Babci jak najbardziej przynależy do Rzplitej :-) Przez krótki czas, po II rozbiorze, był to jedyny jej port morski. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lipawa Czuję spory wyrzut, że tam jeszcze nie zawitałem.
Komentarz
a poza tym uroda Afrykanek jest wspaniała
na pustyni skraju...
instagram
@madefromdrone
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Kilka biurek za mną siedzi Egipcjanin - gada po polsku (od niedawna w Polsce, Ukraińcy niektórzy co są tu dłużej gadają gorzej). W Stambule byłem raz i spotkałem Turka co studiował w Polsce. Też moje doświadczenie może nie duże, ale Niemców znam dużo (za dużo) a gada po polsku jeden (zafascynowany naszą kulturą, żona Polka, mieszka w Polsce) a muślinów znam paru na krzyż i kilku po polsku gada.
A że oni poligloci to inna sprawa. Każdy muslin musi po arabsku musowo się nauczyć, angielski jako łacinę naszych czasów wypada znać, a pewnie potem to już leci.
tagwięc jak już jeden obcy znają, to z kolejnymi łatwiej, i są bardziej oralni i muzyczni niż tzw zachód, więc im łatwiej
*
nie mozna ugrać, brylując między nimi, znaczy Chinami i USA?
kazdy ma tu cos do ugrania, a my skorzystać powinniśmy od jednych i drugich - raz militarnie, dwa gospodarczo
Za Uralem będą Chiny,
was nie będzie ...
Ostatnio udało się partię rusko-niemiecką odsunąć od władzy.
Miejsce urodzenia mojej Babci jak najbardziej przynależy do Rzplitej :-)
Przez krótki czas, po II rozbiorze, był to jedyny jej port morski.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lipawa
Czuję spory wyrzut, że tam jeszcze nie zawitałem.