jesli chodzi o nasze granice, no to przeciez chyba nie na darmo nakazal Pan Jezus naszej Faustynce, zeby dzienniczek na krancach swiata czytany byl;))
no ja wiem, ze przyczyny wyzsze ale tak po ludzku: jakiz kawal roboty za nas odwalil: Faustynka kursuje bowiem glownie mdz. Krakowem a ...Wilnem. Jak ktos se na tych krancach swiata mape otworzy, no to juz wie kedy Polska...
No przy macierzy to tylko Miśnia i Łużyce były przez chwilę. Wieleci i Obodryci tak źle rozegrali swoje sprawy, że się kompletnie zgermanizować dali. Państwo Polan jeszcze za młode, małe i za słabe było aby temu przeciwdziałać. Samo musiało walczyć o powstanie i przetrwanie z kilka razy ludniejszymi i bogatszymi Niemcami.
Rafał napisal(a): No przy macierzy to tylko Miśnia i Łużyce były przez chwilę. Wieleci i Obodryci tak źle rozegrali swoje sprawy, że się kompletnie zgermanizować dali. Państwo Polan jeszcze za młode, małe i za słabe było aby temu przeciwdziałać. Samo musiało walczyć o powstanie i przetrwanie z kilka razy ludniejszymi i bogatszymi Niemcami.
Rafał napisal(a): To jest betka. Znacznie trudniej od Niemca jest spolonizować Ruska. Słabo to widzę.
A Mickiewicze? A Wiśniowieccy? A Sokolscy? A Ogińscy? A Koniecpolscy? A Kościuszki? A Popiełuszki? A.... mnoga, monga ludz'ej! A ja? Mam ruskie nazwisko. Co prawda chłopskie, owocowe.
Kayah kojarzy mi sie z jednym tylko występem. Ze dwadzieścia lat temu to było, Opole czy Sopot - nie pomnę....miała kreacje taka że bez przerwy zsuwala jej sie z biustu....komedia to była, w pewnym momencie obrocila sie tyłem do publiczności żeby poprawić kiecke. Taki strój bez ramiączek miała, za duzy ... albo za mały był. Żenada.
Mi się kojarzy z piratem serbskim, który przepisał pokraczną czcionkę z płyty i wypuścił ja jako Kozuh i Bregović. Potem Serbowie w Antwerpii ciągle pytali : "Kozuh- znana polska artystka!". Kozuh, Kozuh. Kożuch? Dopiero płytę przynieśli.
Nie tylko Manchester... Chłopiec przytula się do trumien obojga rodziców, zamordowanych w Egipcie (Kairze) (Autobus chrześcijan koptyjskich ostrzelany przez "wiernych allahowi" kilka dni temu.)
Komentarz
no ja wiem, ze przyczyny wyzsze ale tak po ludzku: jakiz kawal roboty za nas odwalil: Faustynka kursuje bowiem glownie mdz. Krakowem a ...Wilnem.
Jak ktos se na tych krancach swiata mape otworzy, no to juz wie kedy Polska...
ps.@Anna
czy oni stoja nad basenem?
A ja? Mam ruskie nazwisko. Co prawda chłopskie, owocowe.
genthe Rutheni, natione Poloni
(Ale moi rodzice spod Baranowicz...)
Ze dwadzieścia lat temu to było, Opole czy Sopot - nie pomnę....miała kreacje taka że bez przerwy zsuwala jej sie z biustu....komedia to była, w pewnym momencie obrocila sie tyłem do publiczności żeby poprawić kiecke.
Taki strój bez ramiączek miała, za duzy ... albo za mały był. Żenada.
Bregowiczowo-Dyjulawmi'owe tańce!
Piwo - oczywiście!
FC Bayern München
fot: Stefan Matzke
in 1901, William Gowland initiated his restoration of the monument.
William
maluje graffitti w tramwaju:
PiS - sekta....
Chłopiec przytula się do trumien obojga rodziców, zamordowanych w Egipcie (Kairze)
(Autobus chrześcijan koptyjskich ostrzelany przez "wiernych allahowi" kilka dni temu.)
+
+