dlaczego mialby sie bac Polakow? skoro Urban dalej spokojnie zyje w tym kraju, skoro Jaruzel i Kiszczak dozyli tu szczesliwie swoich dni i spoczywaja na Powazkach to kto mialby sie bac Poalkow?
balbina napisal(a): dlaczego mialby sie bac Polakow? skoro Urban dalej spokojnie zyje w tym kraju, skoro Jaruzel i Kiszczak dozyli tu szczesliwie swoich dni i spoczywaja na Powazkach to kto mialby sie bac Poalkow?
Polaków nie ma co się bać. Można się jednak bać polskojęzycznych żuli sikających na znicze, prowokatorów podpalających budki strażnicze i manipulowanych psycholi w rodzaju Cyby, a szczególnie inspiratorów ich wszytskich.
Projekt Chłop Dziś ciekawa rocznica. 2 sierpnia 1630 r stracono w Żywcu Sebastiana Burego "hetmana nad zbójcami". Banda była międzynarodowa ("niejaki Dziurdzi, Węgier był mu poradnikiem") miała nawet swoją chorągiew. Rzeczonego 2 sierpnia zbójcy zeszli do Milówki i porwali sprzed ołtarza księdza. Następnie samodziesiąt udał się Bury "do karczmy, do Zymana". Tam "ciesząc się kazał buczno trunków i jadeł przynosić". Gdy dowiedział się o tym starosta żywiecki, Krzysztof Czarnecki, natychmiast ogłosił obławę na zbójców. Z Żywca ruszyła ekspedycja 150 uzbrojonych mieszczan. Jeden ze zbójców "nazwiskiem Czyżyk" dostrzegł obławę, ostrzegł towarzyszy, a sam schował się pod kadzią. Dla Burego było już jednak za późno. Samodziewięć "wpadszy na szopę odstrzeliwali się. A mieszczanie dostawszy słomy, szopę zapalili" Ludzie Burego bronili się mimo ognia, ale musieli ulec przewadze mieszczan. Ci złapali herszta i siedmiu towarzyszy. Nie znaleźli za to schowanego pod kadzią Czyżyka, a dziesiąty ze zbójców "przebiwszy się przez kupę, do wody w Sołę wskoczył i przepłynąwszy na drugi brzeg, tam na despekt ubranie [spodnie] spuściwszy, zadek wypiął, a potym do lasa uciekł" Bojąc się zasadzki i zemsty zbójców ludzi Burego powiązano i spławiono do Żywca na tratwach. Siedmiu towarzyszy Burego skazano na ćwiartowanie, a jego samego na powieszenie na haku. Gdy go wciągano "tak mówił: "Wio Bury, do góry", a później wisząc szydził z kata który zakończył ćwiartowanie jego towarzyszy: "narąbałeś teraz mięsa, jedzże go". Na prośbę księdza kat dobił Burego celnym strzałem z rusznicy.
Na ilustracji Turcy wieszający skazańców na haku. Cała historia opisana została przez Andrzeja Komonieckiego w dziele "Chronografia albo dziejopis Żywiecki"
uhrr napisal(a): Pieknie. Ale jak to zrobili (postaci) , oto pytanie
Podwieszane pod dachem. Materiał przymocowany do siatki, by równomiernie cię podciągnął. A malunek malowany ręcznie, tyle ze partiami. Dzieli się rysunek na kwadraty i maluje się po kolei. Ogół jako suma szczegółów. Oprawa spektakularna, ale co do samego wykonania, to Polska widziała juz lepsze ;-)
uhrr napisal(a): Pieknie. Ale jak to zrobili (postaci) , oto pytanie
Podwieszane pod dachem. Materiał przymocowany do siatki, by równomiernie cię podciągnął. A malunek malowany ręcznie, tyle ze partiami. Dzieli się rysunek na kwadraty i maluje się po kolei. Ogół jako suma szczegółów. Oprawa spektakularna, ale co do samego wykonania, to Polska widziała juz lepsze ;-)
Ogrom pracy. Kupa kosztów. I powazne przedsiewziecie logistyczne. Jestem pelna podziwu
Skąd wiadomo, że nie #FakeNews Kamera uchwyciła "ten" moment, tak jak "ten" moment nie-podania ręki Trumpowi przez pierwszą damę Dudę został uchwycony....
Z tego ujęcia wydaje się (100% pewności nie ma, z pewnością skinęli sobie głowami - co z punktu widzenia przepisów liturgicznych jest bardziej koszer) że PAD i HGW podali sobie dłonie na znak pokoju, we fragmencie z programu "W tyle wizji" nie jest to takie oczywiste. Jedno jest pewne - niczego nie można być już pewien bazując na przekazie medialnym. Nawet to co widzisz okazuje się że tak naprawdę jest fikcją.
Skąd wiadomo, że nie #FakeNews Kamera uchwyciła "ten" moment, tak jak "ten" moment nie-podania ręki Trumpowi przez pierwszą damę Dudę został uchwycony....
KazioToJa napisal(a): to po prostu draństwo, kto jest autorem tego kłamstwa?
marniok napisal(a): Z tego ujęcia wydaje się (100% pewności nie ma, z pewnością skinęli sobie głowami - co z punktu widzenia przepisów liturgicznych jest bardziej koszer) że PAD i HGW podali sobie dłonie na znak pokoju, we fragmencie z programu "W tyle wizji" nie jest to takie oczywiste. Jedno jest pewne - niczego nie można być już pewien bazując na przekazie medialnym. Nawet to co widzisz okazuje się że tak naprawdę jest fikcją.
Z filmiku wynika, że na 100 % podali sobie ręcę (ukłon tylko głowy nie powoduję "wstrząśnięcia" się ramion).
=== Ja już przestałem oglądać w Tyle Wizji. Patrzeć na mordy i słuchać Ziemkiewicza i Warzechy ponad moje nerwy, mam dość Świetlika po konserwowaniu KODowej radiowej Trójki, a Ogórek nie ufam za SLD w yborach na prezydenta i za obecanie wprowadzenia małżeństw homo.
Słyszeliście o tym gościu co dostał pięć lat, pięć miesięcy i pięć dni więzienia? Pięć dni za to, że patrzył na Jaruzela. Pięć miesięcy za to, że przez lunetkę. Pięć lat za to, że do lunetki przykręcony był karabin snajperski.
Komentarz
jesli taka interpretacja w czyms koledze pomoze...
Cudne to było.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
skoro Urban dalej spokojnie zyje w tym kraju, skoro Jaruzel i Kiszczak dozyli tu szczesliwie swoich dni i spoczywaja na Powazkach to kto mialby sie bac Poalkow?
publikacja dostęna w bibliotece elektronicznej (rękopis)
I powazne przedsiewziecie logistyczne.
Jestem pelna podziwu
Wiesz moze jak dlugo trwaly prace przy tym?
Jedno jest pewne - niczego nie można być już pewien bazując na przekazie medialnym. Nawet to co widzisz okazuje się że tak naprawdę jest fikcją.
Wyżej komentując nie zrozumiałem, ze to było w czasie znaku pokoju w trakcie Mszy.
===
Ja już przestałem oglądać w Tyle Wizji. Patrzeć na mordy i słuchać Ziemkiewicza i Warzechy ponad moje nerwy, mam dość Świetlika po konserwowaniu KODowej radiowej Trójki, a Ogórek nie ufam za SLD w yborach na prezydenta i za obecanie wprowadzenia małżeństw homo.
Ta wpadka z PAD i HGW i rechot mnie utwierdza.
Pięć dni za to, że patrzył na Jaruzela.
Pięć miesięcy za to, że przez lunetkę.
Pięć lat za to, że do lunetki przykręcony był karabin snajperski.
gdzie są ekolodzy?