Skip to content

100 dni PAD i następne wybory

1848587899099

Komentarz

• Umie też mówić w miarę w 3 językach. Moja pracownica z Ukrainy mówi ośmioma. Może ją na prezydenta?
  • Sarmata1.2 napisal(a):
    Umie też mówić w miarę w 3 językach. Moja pracownica z Ukrainy mówi ośmioma. Może ją na prezydenta?
    Jestę za
    Ale Kresy. Pl mogą być przeciw
  • edytowano May 2020
    Telewizja plus!
    Paczuska "sama" złożyła dymisję

Paczuska do Zarządu TVP została powołana w marcu 2019 roku wraz z Piotrem Pałką. Tydzień później Rada Nadzorcza Telewizji Polskiej zawiesiła Pałkę w funkcji członka Zarządu. Powodem zawieszenia było postępowanie sądowe, które Pałka wytoczył TVP. Ostatecznie Pałka informację o swojej rezygnacji z członkostwa w Zarządzie TVP podał 28 marca. W miejsce Pałki członkiem Zarządu został Mateusz Matyszkowicz
  • Rafał napisal(a):
    Może nawet jest oczytany i kulturalnie obyty. Świadczy o tym formalne wykształcenie, rodzina i znajomi. Idealny kandydat dla elit III RP i aspirujących do nich.
    Nie jest kulturalnie obyty, patrz filmik z Żebrowskim. Znajomość kodów kulturowych, nie oznacza obycia z nimi (ta zakłada znajomość kiedy i jakich można używać).
    Ale on jest jak Kidawa, obsadzony nie w swojej roli. Czaskowski nie jest bulterierem, a buldogiem francuskim, jak zostajemy w kynologicznych analogiach.

• Wyprowadzony z równowagi jest agresywny a łatwo go wyprowadzić z równowagi. Fakt, że kanapowe pieski potrafią być szczekliwe, jeśli pozostajemy przy kynologii.
  • los napisal(a):
    Wyprowadzony z równowagi jest agresywny a łatwo go wyprowadzić z równowagi. Fakt, że kanapowe pieski potrafią być szczekliwe, jeśli pozostajemy przy kynologii.
    Czyli, jak go zlekceważysz, to może zrobić krzywdę.

• Ciekawe, ile jeszcze psiej inteligencji obrazicie przez porównywanie do nich Czaskowskiego. Bo nawet najmniejszy piesek kanapowy więcej zdziała swoimi zmysłami od tego popapranego debila.
  • No i jeszcze jedno, używki... w znaczeniu historii jak przepić/przećpać własną inteligencję.
  • edytowano May 2020
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Ale jest bucem i nie szanuje ludzi.
    Widać 49 % wyborców to masochiści bo lubią to. To oni i ich mózgownice są zagrożeniem. Naprawdę nie rozumiem jak można chcieć na niego głosować, a oni chcą lub przynajmniej tak deklarują.
  • Czemu kolega emocjonuje się sondażem?
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    No i jeszcze jedno, używki... w znaczeniu historii jak przepić/przećpać własną inteligencję.
    to pewne czy spekulus?
  • Upodobanie Rafalali do wspaniałych substancji czyniących człowieka szczęśliwym jest oficjalne czyli podane do publicznej wiadomości przez większą ilość osób i niezaprzeczone przez zainteresowanego. To chyba jedyny przypadek z twardymi danymi, w pozostałych to jedynie ploty.
  • raste napisal(a):
    Czemu kolega emocjonuje się sondażem?
    Bo jest ich wiele, różnych sondazowni, w tym "baszych" i notowania Dudy się pogarszają, a Trzaskowskiego rosną. Czas działa na niekorzyść Dudy, a totalna go mu sprawnie dostarcza. Mam nadzieję że zaplecze Dudy ma jakiś racjonalny model zachowań wyborców wskazujący na odwrócenie tego trendu poparty skutecznym akcjami medialnymi za chwilę. Jeśli nie ma to może być katastrofa. Na przykład Szumowski jest systematycznie i skutecznie niszczony medialnie.
  • Ale Dudzie nie spada. 60% przy frekwencji 40% to mniej więcej tyle samo, co 40% przy frekwencji 60%, 24% całości.
    Trzaskowskiemu rośnie, bo 1. zbiera głosy pozostałych z opozycji, 2. wyborcy PO deklarują teraz udział w wyborach. Ale te rezerwy nie są nieprzebrane.
  • qiz napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    No i jeszcze jedno, używki... w znaczeniu historii jak przepić/przećpać własną inteligencję.
    to pewne czy spekulus?
    Jeden człowiek to otwartym tekstem o działalności w Brukseli powiedział. Zwrotnego procesu nie było, badania włosów aby się oczyścić, jedynie była szeptanka o tym, że ów człowiek to wariat.

• Rafał napisal(a):
    raste napisal(a):
    Czemu kolega emocjonuje się sondażem?
    Bo jest ich wiele, różnych sondazowni, w tym "baszych" i notowania Dudy się pogarszają, a Trzaskowskiego rosną. .
    1. Trzaskowskiemu nie rosną, a wracają do pewnego poziomu.
    2. Jak nie mamy opisanej metodologii robienia sondażu (co z niezdecydowanymi, co z odmowami, jaką metodą zbierano dane itp, w zeszłym tysiącleciu współpracowałem z jedną z takich dużych firm, więc tam jest sporo niuansów) to wnioskowanie jest obarczone zbyt dużą niepewnością.
    3. PiS działa racjonalnie, nie podgrzewać emocji aby druga tura nie była plebiscytem.

• Też coś wiem o sondażach. W zamierzchłych czasach zajmowałem się badaniami rynku. Znaczy nie osobiście, ale niewielka firma którą kierowałem też je robiła. Mieliśmy tam kolegę który był naprawdę specjalistą od badań opinii. Dla pieniędzy robił nam ze swoim zespołem badania rynku. Wiem więc co nieco o próbach losowych, istotności, zmęczeniu próby, typach kwestionariuszy i wywiadów itp. To nie zmienia faktu że trendy są dla Dudy niepokojące. Nie mogą raczej wszyscy się mylić jednakowo albo oszukiwać jednakowo.
  • edytowano May 2020
    Mniej więcej od ostatnich wyborów wiadomo że wybory prezydenckie nie będą spacerkiem. Kiedy okazało się że c a 80% wyborców Zsl oraz połowa wyborców Konfederacji zachowuje się lojalnie wobec antypisu, w platformie poszli za ciosem i wystawili Kidawe, która była twarzą ich całkiem niezłej kampanii parlamentarnej. Blamaż kandydatki, koronawirus i pojawienie się ministra Szumowskiego należy traktować jako niespodziewany zwrot akcji. Pomimo że Trzaskowski odrabia straty i tak są w gorszej sytuacji niż byli
  • Ja zupełnie nie rozumiem trzęsienia gaciami przed Rafalalą. To idealny chłopiec do bicia. Jakby Drzewieckiego lub Piskorskiego wystawili, mieliby większe szanse.
  • Prawda. Chcę to zobaczyć w sondażach.
  • Najlepiej jednak w wynikach wyborów
  • No to PiS odpalił coś, co powinno zostać zrobione, tylko nie wiem kiedy. Czyli wskazanie, że czas jest trudny i potrzeba współpracy pomiędzy rządem i prezydentem. Nie wiem tylko czy nie za wcześnie, tz nie wiem czy nie trzeba było dać czas na mocniejsze ataki.
    Ataki Czaskowskiego na CPK i Przekop są świadectwem ciekawej123, choć moim zdaniem idiotycznej, próby budowania opozycji Wielkie Inwestycje vs Pieniądze dla Drobnego Biznesu (konferencja na bazarze). Budowanie narracji może i sprytne ale monopol medialny został przełamany i zdyskredytowanie tej narracji jest trywialne.
  • edytowano May 2020
    Sądzę, że bez względu na osobę kandydata opozycji, w drugiej turze będzie jak zawsze, 50%/50% z różnicą w granicach błędu statystycznego.
    Będziemy truchleć do ogłoszenia wyników przez PKW.
    Polacy w zasadzie nie głosują na osobę.
    Głosują przeciwko partii, która osobę wystawia.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• ms.wygnaniec napisal(a):
    Ataki Czaskowskiego na CPK i Przekop są świadectwem ciekawej123, choć moim zdaniem idiotycznej, próby budowania opozycji Wielkie Inwestycje vs Pieniądze dla Drobnego Biznesu (konferencja na bazarze). Budowanie narracji może i sprytne ale monopol medialny został przełamany i zdyskredytowanie tej narracji jest trywialne.
    Walczy się zawsze w poprzedniej wojnie.

• los napisal(a):
    Walczy się zawsze w poprzedniej wojnie.

Ja rozumiem, ale to przestrzelenie jest nieprawdopodobne. Drobny biznes w dużych miastach jest antypisowski w swej masie, po co ich aż tak dopieszczać? No chyba że to próba podatkowej premii za ogłoszenie kapitulacji wobec Niemiec, bo to mi przyszło do głowy.

• AnnaE napisal(a):
    Sądzę, że bez względu na osobę kandydata opozycji, w drugiej turze będzie jak zawsze, 50%/50% z różnicą w granicach błędu statystycznego.
    Będziemy truchleć do ogłoszenia wyników przez PKW.
    Polacy w zasadzie nie głosują na osobę.
    Głosują przeciwko partii, która osobę wystawia.
    Ostatnie zdanie ciekawe
  • Rozgrywka toczy się o ten mały odsetek który głosuje na kandydata i program. No i o zmobilizowanie elektoratu.
  • Sarmata1.2 napisal(a):
    Rozgrywka toczy się o ten mały odsetek który głosuje na kandydata i program. No i o zmobilizowanie elektoratu.
    Zawsze gra toczy się o kluczowy element, który czasem jest wieloelementowy. Elektorat antypis głosuje przeciw, elektorat PiS szuka czegoś więcej (patrz wyniki do Senatu) , wyniki były zawsze powyżej błędu statystycznego, itp.

• los napisal(a):
    Ja zupełnie nie rozumiem trzęsienia gaciami przed Rafalalą. To idealny chłopiec do bicia. Jakby Drzewieckiego lub Piskorskiego wystawili, mieliby większe szanse.
    Trzaskowski nie jest wcale madrzejszy od Kidawy. Jest bardziej arogancki i bezczelny. Tam gdzie ona sie plątała (POjeby widza slabosc), rafalala pojedzie z buta (POjeby widza siłe).
  • widzą w nim nową inkarnację tusku musisz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.