wszelkie uzyteczne , typu PROFESOR BRALCZYK dają głos, rzecz jasna wypowiadając stotysiecy więcej słów niz należałoby. Tagwiec każda okazja dobra, zeby przywalić. brak okazji, taże. spox
Profesor Bralczyk lubi dawać głos kiedy potrzeba, zauważyłem to przy okazji apelu ałtorytetów "przepraszamy za naszego premiera który się targuje o jak najlepsze warunki wejścia do UE".
TecumSeh napisal(a): A temczasem - nie wiem czy to umieścić w "godne przemówienie prezydenta", ale chyba raczej nie pasuje. Więc tu: Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
1. Zeus nominował PAD 2. PAD nie podjął wyzwania 3. Zeus, a zaraz też wszystkie Lisy, Czuchnowskie, Wielowieyskie, krytykują PAD, że nie wziął udziału w charytatywnej akcji, że buc, że nawet Korwin wziął, itd.
Ponoć to nieprawda, tylko Harman przytrolował. Szacun zatem, bo ja jestem dość trudna do wkręcenia (z zasady na wszelki wypadek w nic nie wierzę), a w pierwszej chwili dałam się wkręcić
Imho niestety słabo to wypadło, wygląda jak na poczekaniu na korytarzu. Więc albo robić porządnie, albo w ogóle. Zresztą - można to było "godniej" jeśli już. Nie jakieś pieprzenie z Talmudu czy bez Talmudu, tylko coś konkretnego. Akurat Duda w gadkach był niezły - no ale tu klapa.
Wg mnie w ogóle nie powinien, to głupia zabawa. A jeśli już to wybrałabym coś oryginalnego, co by trochę przełamało konwencję, np. jakiś tekst zabytkowy:
"Wieleć mamy swobód w tej naszej koronie Cóż gdy się nie staramy i nie dbamy o nie"
Pigwa napisal(a): Wg mnie w ogóle nie powinien, to głupia zabawa. A jeśli już to wybrałabym coś oryginalnego, co by trochę przełamało konwencję, np. jakiś tekst zabytkowy:
"Wieleć mamy swobód w tej naszej koronie Cóż gdy się nie staramy i nie dbamy o nie"
ale to nie ten target!
(choć nie wiem jaki zasięg miała/ ma ta akcja oraz jaki target (bo na pewno nie czwórforumowy)
Po pierwsze że słabo wyszło to mało powiedziane. Ten filmik to kompromitacja Dudy. Cała akcja zrodziła się z przekonania, że służba zdrowia (a więc lekarze, pielęgniarki walczący z koronawirusem) jest niedofinansowana. A winę za to ponosi rząd, który woli dać 2 mld na tvp (to nie że ja tak myślę, tylko wam tłumaczę co i jak). No i Duda jako przedstawiciel władzy w ogóle nie był w tej akcji mile widziany. Niby że to jest beef z koronawirusem, ale połowa tych filmików to są jakieś wrzutki antypisowskie. No i teraz Duda nagrywa występ, który ani nie jest dobry, ani szlachetny a nadaje się tylko na mema.
Ale myli się Zeus, który swoją drogą hip-hoperem jest całkiem niezłym, że była to zagrywka pijarowa. Duda w swojej poczciwości i dobrotliwości chciał wziąć udział w fajnej akcji to się wziął i nagrał.
No i wbrew pozorom ten tekst ma sens. Trochę mi czasu zajęło zrozumienie o co cho, ale Duda oddaje hołd właśnie ratownikom medycznym, którzy "nie pytają Cię o imię, walcząc z ostrym cieniem mgły", tzn. z zarazą.
celnik.mateusz napisal(a): No i wbrew pozorom ten tekst ma sens. Trochę mi czasu zajęło zrozumienie o co cho, ale Duda oddaje hołd właśnie ratownikom medycznym, którzy "nie pytają Cię o imię, walcząc z ostrym cieniem mgły", tzn. z zarazą.
Jeśli tak, to mało czytelnie wyszło, więc w sumie można powiedzieć że się nie udało. Pijarowo w sumie też kiepsko wyszło. A szkoda, bo wydawało się że Duda, bodaj jedyny z PiSu, umie w pijar. No, słabo umie.
celnik.mateusz napisal(a): No i wbrew pozorom ten tekst ma sens. Trochę mi czasu zajęło zrozumienie o co cho, ale Duda oddaje hołd właśnie ratownikom medycznym, którzy "nie pytają Cię o imię, walcząc z ostrym cieniem mgły", tzn. z zarazą.
Jeśli tak, to mało czytelnie wyszło, więc w sumie można powiedzieć że się nie udało. Pijarowo w sumie też kiepsko wyszło. A szkoda, bo wydawało się że Duda, bodaj jedyny z PiSu, umie w pijar. No, słabo umie.
ja nie zrozumiałem ALE też odpuściłem, bo stwierdziłem, że nie jestem targetem...
Zadziwiające, że współcześni Polacy są tak słabi w odczytywaniu metafor. Za komuny koalang był odczytywany w lot. Może dlatego że poezja nie jest już w cenie? Łopatologicznie: ostry - zabójczy, groźny, niszczący, cień - mroczny, ograniający smutkiem, - mgła - coś nieuchwytnego, wszechogarniającego. Bardzo dobra metafora.
W_Nieszczególny napisal(a): Zadziwiające, że współcześni Polacy są tak słabi w odczytywaniu metafor. Za komuny koalang był odczytywany w lot. Może dlatego że poezja nie jest już w cenie? Łopatologicznie: ostry - zabójczy, groźny, niszczący, cień - mroczny, ograniający smutkiem, - mgła - coś nieuchwytnego, wszechogarniającego. Bardzo dobra metafora.
W_Nieszczególny napisal(a): Zadziwiające, że współcześni Polacy są tak słabi w odczytywaniu metafor. Za komuny koalang był odczytywany w lot. Może dlatego że poezja nie jest już w cenie? Łopatologicznie: ostry - zabójczy, groźny, niszczący, cień - mroczny, ograniający smutkiem, - mgła - coś nieuchwytnego, wszechogarniającego. Bardzo dobra metafora.
W_Nieszczególny napisal(a): Za komuny koalang był ...
aż musiałem sobie przypomnieć, co to ten KOALANG! kojarzyłem już mało, a to... Zajdel ze swojej powieści Paradyzja, w której się zaczytałem w połowie lat osiemdziesiątych! Język mieszkańców Paradyzji, koalang, czyli 'kojarzeniowo-aluzyjny'
Nie no, super, tylko nie gadamy po łacinie do tych co rozumieją ledwo polski.
Natomiast jeśli ktoś niepokoi się, że prezydentu Dudu ekspiruje kadencja i PO prezydenta zostanie Koperciarzu, to uspakajam, że można przecie ogłosić stan żywiołowego kląskania, który automagicznie przedłuża kadencję wszelkich organów, do skutku.
Komentarz
(tylko dykcja do poprawy, nawet nazwy akcji nie zrozumiałem)
oraz
sztab mu tak wymyśla różne drążki cyrkowe szósty rok!
dają głos, rzecz jasna wypowiadając stotysiecy więcej słów niz należałoby.
Tagwiec każda okazja dobra, zeby przywalić.
brak okazji, taże.
spox
Pokazałam np Bralczyka, który sie pochyla, wywołany, a rzecz błaha jak nasiona dmuchawca
https://nczas.com/2020/05/12/o-czym-rapuje-andrzej-duda-to-sa-wersy-z-talmudu-choc-nienajlepsze-tlumaczenie-video/
Zresztą - można to było "godniej" jeśli już. Nie jakieś pieprzenie z Talmudu czy bez Talmudu, tylko coś konkretnego. Akurat Duda w gadkach był niezły - no ale tu klapa.
"Wieleć mamy swobód w tej naszej koronie
Cóż gdy się nie staramy i nie dbamy o nie"
(choć nie wiem jaki zasięg miała/ ma ta akcja oraz jaki target (bo na pewno nie czwórforumowy)
Ale myli się Zeus, który swoją drogą hip-hoperem jest całkiem niezłym, że była to zagrywka pijarowa. Duda w swojej poczciwości i dobrotliwości chciał wziąć udział w fajnej akcji to się wziął i nagrał.
No i wbrew pozorom ten tekst ma sens. Trochę mi czasu zajęło zrozumienie o co cho, ale Duda oddaje hołd właśnie ratownikom medycznym, którzy "nie pytają Cię o imię, walcząc z ostrym cieniem mgły", tzn. z zarazą.
kojarzyłem już mało, a to... Zajdel ze swojej powieści Paradyzja, w której się zaczytałem w połowie lat osiemdziesiątych!
Język mieszkańców Paradyzji, koalang, czyli 'kojarzeniowo-aluzyjny'
Por. art. 228 i 232 Otui.