Skip to content

100 dni PAD i następne wybory

1828385878899

Komentarz

• los napisal(a):
    Pewnie idzie o zadanie się z PiSem.
    ?

• No że błąd. Prezes Kaczyński ma oryginalny sposób dziękowania. Znaczy nieoryginalny.
  • no tak
  • A temczasem - nie wiem czy to umieścić w "godne przemówienie prezydenta", ale chyba raczej nie pasuje. Więc tu:
  • wow! fajne!
    (tylko dykcja do poprawy, nawet nazwy akcji nie zrozumiałem)
  • sztabowcy nie ustają w wysiłkach zrobienia z prezydenta "małpy na drągu"
  • przecież to nie król, arystokrata, tylko swój, z Ludu (taka demokracja)
    oraz
    sztab mu tak wymyśla różne drążki cyrkowe szósty rok!
  • wszelkie uzyteczne , typu PROFESOR BRALCZYK
    dają głos, rzecz jasna wypowiadając stotysiecy więcej słów niz należałoby.
    Tagwiec każda okazja dobra, zeby przywalić.
    brak okazji, taże.
    spox
  • Profesor Bralczyk lubi dawać głos kiedy potrzeba, zauważyłem to przy okazji apelu ałtorytetów "przepraszamy za naszego premiera który się targuje o jak najlepsze warunki wejścia do UE".
  • Czerwona gnida zachowuje się jak gnida, do tego czerwona, a na forumnie zdziwko.
  • trep napisal(a):
    Czerwona gnida zachowuje się jak gnida, do tego czerwona, a na forumnie zdziwko.
    o filmiku? za ostro powiedziane
  • trep napisal(a):
    Czerwona gnida zachowuje się jak gnida, do tego czerwona, a na forumnie zdziwko.
    ale ja się wcale nie zdziwkam :)
    Pokazałam np Bralczyka, który sie pochyla, wywołany, a rzecz błaha jak nasiona dmuchawca
  • edytowano May 2020
    TecumSeh napisal(a):
    A temczasem - nie wiem czy to umieścić w "godne przemówienie prezydenta", ale chyba raczej nie pasuje. Więc tu:
    imageObrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
    @_Jot_JaSz_

1. Zeus nominował Prezydenta.
    2. Prezydent podjął się wyzwania.
    3. Zeus skrytykował Prezydenta i stwierdził, że PAD zrobił to dla PR.

Którego punktu Państwo nie rozumieją?
    :)
    @waznyandrzej3

Alternatywa:

1. Zeus nominował PAD
    2. PAD nie podjął wyzwania
    3. Zeus, a zaraz też wszystkie Lisy, Czuchnowskie, Wielowieyskie, krytykują PAD, że nie wziął udziału w charytatywnej akcji, że buc, że nawet Korwin wziął, itd.
  • Ja wolę Księgę Koheleta. I śpiew a nie rap, jestem niedzisiejszy

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Podobnież ten pan prezydent z Talmudu cytuje. Godnie jak cholera, Egon!

https://nczas.com/2020/05/12/o-czym-rapuje-andrzej-duda-to-sa-wersy-z-talmudu-choc-nienajlepsze-tlumaczenie-video/
    Ponoć to nieprawda, tylko Harman przytrolował. Szacun zatem, bo ja jestem dość trudna do wkręcenia (z zasady na wszelki wypadek w nic nie wierzę), a w pierwszej chwili dałam się wkręcić :)
  • Imho niestety słabo to wypadło, wygląda jak na poczekaniu na korytarzu. Więc albo robić porządnie, albo w ogóle.
    Zresztą - można to było "godniej" jeśli już. Nie jakieś pieprzenie z Talmudu czy bez Talmudu, tylko coś konkretnego. Akurat Duda w gadkach był niezły - no ale tu klapa.
  • Wg mnie w ogóle nie powinien, to głupia zabawa. A jeśli już to wybrałabym coś oryginalnego, co by trochę przełamało konwencję, np. jakiś tekst zabytkowy:

"Wieleć mamy swobód w tej naszej koronie
    Cóż gdy się nie staramy i nie dbamy o nie"
  • Pigwa napisal(a):
    Wg mnie w ogóle nie powinien, to głupia zabawa. A jeśli już to wybrałabym coś oryginalnego, co by trochę przełamało konwencję, np. jakiś tekst zabytkowy:

"Wieleć mamy swobód w tej naszej koronie
    Cóż gdy się nie staramy i nie dbamy o nie"
    ale to nie ten target!

(choć nie wiem jaki zasięg miała/ ma ta akcja oraz jaki target (bo na pewno nie czwórforumowy)
  • Ja to rozumiem, ale czasem można/trzeba wyjść z konwencji
  • Po pierwsze że słabo wyszło to mało powiedziane. Ten filmik to kompromitacja Dudy. Cała akcja zrodziła się z przekonania, że służba zdrowia (a więc lekarze, pielęgniarki walczący z koronawirusem) jest niedofinansowana. A winę za to ponosi rząd, który woli dać 2 mld na tvp (to nie że ja tak myślę, tylko wam tłumaczę co i jak). No i Duda jako przedstawiciel władzy w ogóle nie był w tej akcji mile widziany. Niby że to jest beef z koronawirusem, ale połowa tych filmików to są jakieś wrzutki antypisowskie. No i teraz Duda nagrywa występ, który ani nie jest dobry, ani szlachetny a nadaje się tylko na mema.

Ale myli się Zeus, który swoją drogą hip-hoperem jest całkiem niezłym, że była to zagrywka pijarowa. Duda w swojej poczciwości i dobrotliwości chciał wziąć udział w fajnej akcji to się wziął i nagrał.

No i wbrew pozorom ten tekst ma sens. Trochę mi czasu zajęło zrozumienie o co cho, ale Duda oddaje hołd właśnie ratownikom medycznym, którzy "nie pytają Cię o imię, walcząc z ostrym cieniem mgły", tzn. z zarazą.
  • celnik.mateusz napisal(a):
    No i wbrew pozorom ten tekst ma sens. Trochę mi czasu zajęło zrozumienie o co cho, ale Duda oddaje hołd właśnie ratownikom medycznym, którzy "nie pytają Cię o imię, walcząc z ostrym cieniem mgły", tzn. z zarazą.
    Jeśli tak, to mało czytelnie wyszło, więc w sumie można powiedzieć że się nie udało. Pijarowo w sumie też kiepsko wyszło. A szkoda, bo wydawało się że Duda, bodaj jedyny z PiSu, umie w pijar. No, słabo umie.
  • TecumSeh napisal(a):
    celnik.mateusz napisal(a):
    Jeśli tak, to mało czytelnie wyszło, więc w sumie można powiedzieć że się nie udało. Pijarowo w sumie też kiepsko wyszło. A szkoda, bo wydawało się że Duda, bodaj jedyny z PiSu, umie w pijar. No, słabo umie.
    ja nie zrozumiałem ALE też odpuściłem, bo stwierdziłem, że nie jestem targetem... :)

• edytowano May 2020
    Zadziwiające, że współcześni Polacy są tak słabi w odczytywaniu metafor. Za komuny koalang był odczytywany w lot. Może dlatego że poezja nie jest już w cenie? Łopatologicznie: ostry - zabójczy, groźny, niszczący, cień - mroczny, ograniający smutkiem, - mgła - coś nieuchwytnego, wszechogarniającego. Bardzo dobra metafora.
  • W_Nieszczególny napisal(a):
    Zadziwiające, że współcześni Polacy są tak słabi w odczytywaniu metafor. Za komuny koalang był odczytywany w lot. Może dlatego że poezja nie jest już w cenie? Łopatologicznie: ostry - zabójczy, groźny, niszczący, cień - mroczny, ograniający smutkiem, - mgła - coś nieuchwytnego, wszechogarniającego. Bardzo dobra metafora.
    plus
    ja nie rozumiałem co czytał przez dykcję!
  • edytowano May 2020
    W_Nieszczególny napisal(a):
    Za komuny koalang był ...
    aż musiałem sobie przypomnieć, co to ten KOALANG! :)
    kojarzyłem już mało, a to... Zajdel ze swojej powieści Paradyzja, w której się zaczytałem w połowie lat osiemdziesiątych!
    Język mieszkańców Paradyzji, koalang, czyli 'kojarzeniowo-aluzyjny' :)

Nie no, super, tylko nie gadamy po łacinie do tych co rozumieją ledwo polski.
  • Natomiast jeśli ktoś niepokoi się, że prezydentu Dudu ekspiruje kadencja i PO prezydenta zostanie Koperciarzu, to uspakajam, że można przecie ogłosić stan żywiołowego kląskania, który automagicznie przedłuża kadencję wszelkich organów, do skutku.

Por. art. 228 i 232 Otui.
  • ...albo może w przeddzień złożyć urząd "w poczuciu odpowiedzialności za państwo" i wtenczas wstępuje p. Witek
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.