Skip to content

Smoleńsk-v.2.0.1

1171820222340

Komentarz

• Ojej, na wojnie i strzelają? No ale nie powiesz, że ostrą amunicją.
  • Taż się nie dziwię. To tkwi w naturze wojny. A jeśli kto woli siedzieć w okopach i nosa nie wyściubiać - dupa z niego a nie żołnierz.
  • może oni po prostu nie chcą? Do tej pory okazywało się, że nieudolność wiązała się zawsze z ostrym działaniem jakiś ośrodków niejawnych (szafa Lesiaka na przykład).
  • https://niezalezna.pl/387700-antoni-macierewicz-na-albiclacom-klamstwo-smolenskie-zostalo-zniszczone-raport-jest-gotowy#ocena387700

cały artykuł:
    Siedem miesięcy temu został opublikowany raport w wersji filmowej. Rosjanie pewnie są świadomi, że mamy cały materiał dowodowy pokazujący ich odpowiedzialność, że ich kłamstwo smoleńskie zostało w sensie dowodowym zniszczone, w związku z tym jest robione wszystko, żeby ono nie dotarło do polskiej opinii publicznej, żeby nie stało się podstawą do działań prawnych, bo przecież sam raport jest punktem odniesienia dla prokuratury - mówił podczas spotkania online z Klubami Gazety Polskiej marszałek senior Antoni Macierewicz.
    Dodał, że raport komisji jest gotowy i czeka tylko na podpisy członków komisji.
    W dzisiejszym spotkaniu z Klubowiczami „Gazety Polskiej” wziął udział szef podkomisji smoleńskiej, wiceprzewodniczący Prawa i Sprawiedliwości Antoni Macierewicz, który mówił o raporcie dotyczącym katastrofy z 10 kwietnia 2010 roku.

Macierewicz podkreślił, że Rosjanie robią wszystko, żeby wnioski z raportu nie dotarły do opinii publicznej.

Równocześnie trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że tak jak Holandia, która wystąpiła z odpowiednim aktem oskarżenia wobec Rosji, tak samo Polska będzie miała podstawy materialne, żeby wystąpić na arenie międzynarodowej wobec Rosji, zwłaszcza, że Rosja przez długi czas przetrzymuje dużą część materiału dowodowego

- mówił szef komisji smoleńskiej.

Atak na nasze ustalenia jest coraz silniejszy. Zaczął się 30 lipca, kiedy wraz z całym prezydium komisji przedstawiłem w Sejmie na posiedzeniu komisji obrony narodowej ten raport filmowy, on się zaczął wtedy, kiedy TV Republika go opublikowała i po dzień dzisiejszy jest wzmacniany różnymi działaniami poszczególnych osób

- podkreślił.

Żadna kropla krwi Polaków nie może być zmarnowana i za każdym razem, gdy podejmujemy debatę na temat tego co się dzieje i jak mamy działać, pamiętajmy o tym, że kłamstwo, oszustwo, dywersja, próba zniszczenia naszej jedności jest naszym głównym przeciwnikiem. Ale jeśli chodzi o naszą koalicję, to jestem przekonany, że ta dyskusja jest tak prowadzona, że ona wzmocni nas, a nie osłabi

- mówił.

Antoni Macierewicz pytany był o to, kiedy gotowy będzie raport komisji.

Niecały tydzień temu debatowaliśmy nad procedurami, które muszą być dopełnione, aby raport uzyskał formalny status. Byliśmy dalece optymistyczni w tej sprawie, tekst jest gotowy, uległ pewnemu rozszerzeniu od tego w wersji filmowej

- odpowiedział Macierewicz.

Dyskutowaliśmy nad tym, żeby w okolicy 10 kwietnia ten raport można było przegłosować, ale wczoraj usłyszeliśmy o nowych obostrzeniach, które ograniczają spotkania do 5 osób i nie wiem, czy znajdziemy sposób byśmy mogli przekroczyć ten limit. Raport jest gotowy, a unowocześniona wersja filmowa czeka na możliwość emisji w Telewizji Polskiej

- dodał.

Redaktor Tomasz Sakiewicz dopytał, czy istnieje jeden dokument, który czeka tylko na podpisy komisji i ewentualne uwagi, na co Macierewicz odparł: "dokładnie tak".
  • Wg mnie, AM lawiruje (to łagodne stwierdzenie), obarczając wyłącznie Rosję winą za utrudnianie, czy wręcz uniemożliwienie prezentacji wyników badań przed opinią publiczną.
    Nie tylko Rosji zależy na ukryciu przyczyn tragedii.
  • Od czydziestegusz lipca nie mogo podpiseć?

Czy ktuś mie wytumaczy jak tera sie podpisywa rużni papiury zes podmiotamy zagranicznemy i tym podobniesz. Tysz tylesz czekajo bes te zaraze?

Zażondywem opświecenia!
  • edytowano March 2021
    Robert Tekielescu powiedział kiedyś (cytat z pamięci)

Od jakiś trzystu lat jest tak, że przywódcy Polski albo giną, albo stają się cynicznymi sługami dwóch stolic.
    Dzieje się tak za czynnym lub biernym przyzwoleniem nie tylko ich, ale również innych ośrodków,
  • Nie znam odpowiedzi.
    Z pewnością nikt, a już na pewno prof. Binienda, nie mógł do Polski przylecieć. Do USA też żaden z członków podkomisji nie latał.
    Nie wiem, czy istnieje coś takiego, jak "zdalny podpis". Być może to machnięcie piórem na papierze ma w tej sytuacji istotne znaczenie.
  • Czy to oznacza, że podpisy MUSZĄ być wszystkie na jednej kopii (oryginale) i złożone w obecności innych (którzy muszą podpisać)?

NIE ROZUMIEM.

I czy jeśli jedna osoba nie zdąży, bo np. umrze, z podpisem, to cały dokument do kosza?

Mętlik rozumowy.

• Maria napisal(a):
    Nie znam odpowiedzi.
    Z pewnością nikt, a już na pewno prof. Binienda, nie mógł do Polski przylecieć. Do USA też żaden z członków podkomisji nie latał.
    Nie wiem, czy istnieje coś takiego, jak "zdalny podpis". Być może to machnięcie piórem na papierze ma w tej sytuacji istotne znaczenie.
    jest jeszcze poczta dyplomatyczna
  • Słaby pretekst. W tak ważnej sprawie można zmienić przepisy. Albo wysłać samolot wojskowy.
  • loslos
    edytowano March 2021
    Maria napisal(a):
    Nie znam odpowiedzi.
    To jest wykręt. Przecież wiemy o co chodzi - poruszenie tematu Katastrofy Smoleńskiej spowoduje spadek poparcia PiS do 10%. Naród (?) tchórzy jest narodem (?) tchórzy.

Przed Jarosławem Kaczyńskim stoi diabelska alternatywa - albo utopi temat śmierci brata i kilkudziesięciu przyjaciół w niepamięci albo pozbawi się szansy na zachowanie władzy i tym samym wyzeruje swe dotychczasowe osiągnięcia.
  • Podobno są ludzie, którzy rachunki płacą na poczcie.

https://moj.gov.pl/nforms/signer/upload?xFormsAppName=SIGNER
  • los napisal(a):
    Maria napisal(a):
    Nie znam odpowiedzi.
    To jest wykręt. Przecież wiemy o co chodzi - poruszenie tematu Katastrofy Smoleńskiej spowoduje spadek poparcia PiS do 10%. Naród (?) tchórzy jest narodem (?) tchórzy.

Przed Jarosławem Kaczyńskim stoi diabelska alternatywa - albo utopi temat śmierci brata i kilkudziesięciu przyjaciół w niepamięci albo pozbawi się szansy na zachowanie władzy i tym samym wyzeruje swe dotychczasowe osiągnięcia.
    Na pewno tchórze? Może niegodziwcy?
  • Nie będę się spierać o słowa. Powiem nawet więcej - ja tak nie uważam, moim zdaniem wyjaśnienie Katastrofy Smoleńskiej jest niezbędne, aby Polacy otrząsnęli się z egzystencji między życiem a śmiercią. I na pewno nie zaszkodzi PiSowi wyborczo.

Ale Jarosław Kaczyński ma prawo tak uważać.
  • A skąd pewność że PiS ma moce aby to wyjaśnić?
  • Do końca, każdy detal? Pewnie nie ma. Ale między muchą a słoniem jest wiele zwierząt.

Przysięgniesz, że państwo polskie zrobiło wszystko w tej sprawie ale to absolutnie wszystko, co zrobić mogło?
  • Pszepowiedziełem dawnosz temusz pszepowiednie isz nik nie pundzie do wienźnia za Szmolęsk. Niestetysz chibasz trafiełę.

https://excathedra.pl/index.php?p=/discussion/comment/238413/#Comment_238413
  • No więc właśnie, Jarosław Kaczyński ogłosił, że:
    Prezes PiS pytany, czy uda się wyjaśnić przyczyny katastrofy smoleńskiej, odparł, że nie ma takiej pewności.

Nie mam takiej pewności, choć jest to dla mnie sprawa niezmiernie bolesna. Jednak wychodzę z założenia, że jeśli jako państwo mamy powiedzieć, jaki był rzeczywisty przebieg zdarzeń, to musimy mieć litą pewność co do każdego elementu tego przekazu
    omówienie wywiadu z Gazety Polskiej na wPolityce.
    Jak dla mnie, to jawne powiedzenie, że żadnych wyjaśnień nie będzie.
  • loslos
    edytowano April 2021
    Nigdy nie będzie. Bo teraz jest ostatni moment.

Nie będę się pastwić na logiką Pana Prezesa, bo i tak wiele złego go w życiu spotkało. Jedyne racjonalne wyjaśnienie takiej postawy, które mi do głowy przychodzi, jest takie: Pan Prezes uznał Polaków za tchórzliwe gnoje, które z przerażeniem odwrócą się od prawdy i przez to nigdy przenigdy na PiS nie zagłosują. Moim zdaniem nie ma racji ale tego nie jestem całkiem pewien.

Przeczytałem całą wypowiedź Pana Prezesa. Jest ona obraźliwa wobec mojej grupy zawodowej i mnie osobiście.
  • los napisal(a):Przeczytałem całą wypowiedź Pana Prezesa. Jest ona obraźliwa wobec mojej grupy zawodowej i mnie osobiście.
    Taka narracja była potrzebna, logiki w tym nie ma, no może jakaś ukryta wewnętrzna.

• loslos
    edytowano April 2021
    Zmarnowanie 10 lat pracy kilkunastu ludzi o wybitnych kwalifikacjach było potrzebne? Być może ale tylko wtedy, gdy Pan Prezes niczego podobnego już nigdy nie zechce.

Ale jeśli naprawdę Pan Prezes chce by Polska "przebiła się do ligi najsilniejszych", to powinien wiedzieć, że w tej dziedzinie akurat Polska najbardziej od nich odstaje - w realizowaniu projektów naukowych mających przełożenie na praktykę. Niczego podobnego w ciągu ostatnich 30 lat nie zrobiono a wcześniej to chyba była tylko zimna fuzja Kaliskiego.

https://www.gazetapolska.pl/24793-musimy-przebic-sie-do-ligi-najsilniejszych-wywiad-z-jaroslawem-kaczynskim

A na Zachodzie to konstrukcja byle samochodu to jest spora praca intelektualna. Póki się tego nie nauczymy, będziemy gorsi. I chyba tylko tego, w niczym innym tak potwornie nie odstajemy.
  • Zmarnowanie 10 lat pracy kilkunastu ludzi o wybitnych kwalifikacjach było potrzebne? Być może ale tylko wtedy, gdy Pan Prezes niczego podobnego już nigdy nie zechce.
    Dostrzegam pewne prawidłowości natury psychologicznej. Pewien, że tak powiem, schemat.
  • Bo?
  • los napisal(a):
    Zmarnowanie 10 lat pracy kilkunastu ludzi o wybitnych kwalifikacjach było potrzebne?
    Kiedysz zaposiadywamy puste flaszkie to i Salamą nie poleje.

Pozatę te wybitne ludzie jeszcze niczegusz nie podpiseły. Chibasz isz Preces telepatyczno jejich zniewoleł.

• Szanowny kolega jest uprzejmy trollować.

Przypominam, że na tym forum nie jest to zakazane choć specjalnie nie zachęcamy.
  • a wSieci kolejne materiały o trotylu i sposobie działania komisji.
  • MS, nie dowodzi roztropności kupowanie wrzutek od Pana Nikt nawet jeśli należy on do wyższej rasy.
  • los napisal(a):
    MS, nie dowodzi roztropności kupowanie wrzutek od Pana Nikt nawet jeśli należy on do wyższej rasy.
    Ja tego jeszcze nie przeczytałem, jedynie z kronikarskiego obowiązku, no może poza tym włoskim śladem, choć z tak prostej informacji zrobienie kilku szpalt ...

• Smoleńsk może też służyć jako "machina zagłady" https://pl.wikipedia.org/wiki/Doktor_Strangelove,_czyli_jak_przestałem_się_martwić_i_pokochałem_bombę

Jak nie jesteśmy w stanie kontrolować sytuacji politycznej, wrzucamy granat do szamba, który wszystko rozp...dala. Zostają gruzy a na nich nowe rozdanie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.