Skip to content

IPN rulez!<br />czyli Szafa Kiszczaka

12357

Komentarz

• Najbardziej oszukanym zdaje się czuć Pan Kornel Morawiecki; po wczorajszym jego występie w TVPInfo okrzyczany zresztą przez internety "sumieniem Narodu".
  • extraneus napisal(a):
    Najbardziej oszukanym zdaje się czuć Pan Kornel Morawiecki; po wczorajszym jego występie w TVPInfo okrzyczany zresztą przez internety "sumieniem Narodu".
    A cóż on poruszał we wzmiankowanem występie?
  • los napisal(a):
    Po prostu - Wałęsa nie mógł nie być prezydentem. Pytanie więc nie brzmiało, kto prezydentem będzie, tylko kto się pod prezydenta Bolka podłączy. Durnota Michnika i spółki tę możliwość obozowi patriotycznemu dała.

Ech, to dziecięce wyobrażenie Wszechświata jako dzieła Jarosława Kaczyńskiego...
    To chyba nie do końca tak. Wśród "prostego ludu peerelowskiego" panowało jednak przekonanie, że Wałek jest chamem i prostakiem nadającym się co najwyżej na przewodniczącego związku zawodowego, a na stanowisko prezydenta potrzeba człowieka wykształconego, zdolnego do godnego i mądrego reprezentowania Polski.
    Dlaczego jednak Wałka wybrali?
    Z kilku powodów.
    1. nie było pod ręką nikogo lepszego
    2. Mazowiecki odpadał, bo ludzie się zorientowali, że plan Balcerowicza to ściema i trzeba tą ekipę jakoś od władzy odsadzić
    3. Tymiński odpadał jako człowiek znikąd, prawdopodobnie całkowity hochsztapler (ale jego wysoki wynik w 1 turze był swoistym protestem ludzi chcących pokazać niezadowolenie z braku możliwości wyboru)
    4. jawni komuniści jeszcze odpadali z powodów oczywistych
    5. Wałęsa jednak dostał potężne wsparcie od "autorytetów moralnych", którzy pokazywali jego wysoką pozycję za granicą, obiecywali rąbanie "grubej kreski" itd.
    Co by było, gdyby "prawa strona" wystawiła jakiegoś kandydata z sensownym wykształceniem, postawą moralną i chociaż trochę rozpoznawalnego? Trudno powiedzieć, ale byłbym daleki od oceniania takowego jako człowieka bez szans.
  • edytowano February 2016
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    A cóż on poruszał we wzmiankowanem występie?
    Że został oszukany przez ludzi, którzy wiedzieli od lat70/ 80ych, że Wałęsa był kapusiem. Morawiecki miał się o tym dowiedzieć dopiero w '92. Jego zdaniem powinno to być ogłoszone publicznie przez rząd Jana Olszewskiego, a nie przez śp Świtonia z mównicy sejmowej. Zdaniem Morawieckiego podanie tego oficjalnie przez najwyższe władze miałoby zupełnie inne znaczenie, niż szeptanie o tym.

• Ja pamiętam jedno tłumaczenie Jarosława - "Nie przewidziałem w tej układance jednego czynnika pt. Wachowski."
  • Morawiecki mógł mieć słuszny żal, że jego ugrupowanie, od początku słusznie kontestujące Okrągły Stół i tę dziwkę Magdalenkę, zostało na ćwierć wieku zepchnięte na bocznicę polityczną. Ale nie o to, co powiedział publicznie, a czego nie powiedział Olszewski.
  • krzychol66 napisal(a):
    los napisal(a):
    Po prostu - Wałęsa nie mógł nie być prezydentem. Pytanie więc nie brzmiało, kto prezydentem będzie, tylko kto się pod prezydenta Bolka podłączy. Durnota Michnika i spółki tę możliwość obozowi patriotycznemu dała.

Ech, to dziecięce wyobrażenie Wszechświata jako dzieła Jarosława Kaczyńskiego...
    To chyba nie do końca tak. Wśród "prostego ludu peerelowskiego" panowało jednak przekonanie, że Wałek jest chamem i prostakiem...
    ...takim jak ja. Mazowera odrzucili, bo był yntylygent (choć ledwie z maturą). Tak rozumuje prosty lud. Co to takiego plan Balcera, to się prosty lud przekonał dopiero kilka lat później.

• Brzost napisal(a):
    Ja pamiętam jedno tłumaczenie Jarosława - "Nie przewidziałem w tej układance jednego czynnika pt. Wachowski."
    Nu nu, w sumie publikacje nie tylko o resortowym, ale i bezpośrednio radzieckim trzymaniu Mietka zaczęły się ukazywać pod koniec lat 90tych. A wcześniej to nawet trzeba było zasamobójczyć jedną kurtyzanę, której alfonsem Mieczysław wył.
  • Kurde, nawet w zobowiązaniu do współpracy orta walnął ;)

Lech Wałęsa psełdonim Bolek ;)
  • Potwierdzenie ałtentyczności.
    ed
  • los napisal(a):
    ...takim jak ja. Mazowera odrzucili, bo był yntylygent (choć ledwie z maturą). Tak rozumuje prosty lud. Co to takiego plan Balcera, to się prosty lud przekonał dopiero kilka lat później.

Widocznie z innymi próbkami "prostego ludu" mieliśmy wówczas do czynienia.
  • Bo prosty lud zdejmie czapkę przed panami z dworu ale swoje wie. Ja też wiem swoje, sam jestem prostym ludem.
  • Do 1989 roku...
  • leobulero napisal(a):
    Do 1989 roku...
    Sens jest chyba taki, że do '89 przechowywał zapobiegając ich wykorzystaniu przeciwko Wałęsie i Solidarności a po '89 - przed zniszczeniem lub wykorzystaniem przez prawicę lub lewicę.

• Trochę na boku.
    W dobie internetu, w mgnieniu oka rozłażących się wieści,
    publikacja teczek (a również pozostałych z szafy) odbiera potężną oręż GazWybo'wi i inszym ałtorytetom na jedyną-i-słuszną linię interpretacji tych pism.
  • romeck napisal(a):
    Trochę na boku.
    W dobie internetu, w mgnieniu oka rozłażących się wieści,
    publikacja teczek (a również pozostałych z szafy) odbiera potężną oręż GazWybo'wi i inszym ałtorytetom na jedyną-i-słuszną linię interpretacji tych pism.
    jeśli gazwyborczy nie opOOblikował stanowiska znaczy ono nie istnieje :D
  • Wie ktoś, czy ustawa lustracyjna dopuszcza wznowienie postępowania lustracyjnego?
  • Rzecz mnie cieszy jeszcze z jednego powodu - to pinkna ilustracja wydymania amatorów przez profesjonalistów. Martwy Czesław ciągle jest mocniejszy od tej całej michnikowej zbieraniny. Zaprawdę powiadam wam - kto je z diabłem z jednej miski, musi mieć dłuuuugą łyżkę.
  • bo martwy generał wciąż wykonuje ruchy - (by Bolo)
  • Nu, w trumnie raczej miejsca za dużo nie ma do przewracania się i robienia akrobacji...
    A swoja drogą to interesujące czemu cioCIA nie zadbała o odpowiednią "edukację" Wałęsy :

http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17495&Itemid=100
  • Eden napisal(a):
    Nu, w trumnie raczej miejsca za dużo nie ma do przewracania się i robienia akrobacji...
    Jak czytam, "Zwłoki Kiszczaka spalono i urnę zalano betonem".
    http://kontrowersje.net/kiszczak_trafi_do_do_u_zalanego_betonem_pi_kny_symbol_ale_brakuje_zwie_czenia
  • A co z odcięciem kończyn i głowy, przebiciem serca kołem osinowym i wbiciem w czoło srebrnego gwoździa? Mam nadzieję, że niczego nie zaniedbano.
  • Co dokładnie znalazło się w drugim pakiecie dokumentów odnalezionych w domu generała Kiszczaka? Oto lista, którą zamieszczono w komunikacie przygotowanym przez Instytut Pamięci Narodowej:

Kserokopie dokumentów dotyczących działań Policji w dniach 15-16 czerwca 1990 r. w Mławie związanych z likwidacją blokady drogi E-77 przez protestujących rolników.
    Dokumenty dotyczące działań Policji w dniu 29 czerwca 1990 r. związanych z odblokowaniem siedziby Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
    Materiały statystyczne MSW dotyczące przestępczości w latach 1976-1985.
    Kserokopia listu Mieczysława Rakowskiego z 7 stycznia 1958 r.
    Kserokopia życiorysu Mirosława Milewskiego datowana na 22 czerwca 1953 r.
    Częściowo wypełniony Zeszyt Pracy WSW należący do Czesława Kiszczaka.
    Kolorowe kserokopie zdjęć, na których występują m.in.: Czesław Kiszczak, Wojciech Jaruzelski, Adam Michnik, ks. Henryk Jankowski, Lech Wałęsa i Bronisław Geremek.
    Fragmenty wspomnień Czesława Kiszczaka.
    Różne rękopiśmienne notatki Czesława Kiszczaka.
    Maszynopis książki dotyczącej Czesława Kiszczaka.
    Kopie dokumentów dotyczącej procesu Wacława Komara z 1953 r.
    Kopie dokumentów z wojskowych akt personalnych Czesława Kiszczaka.
    Projekty wystąpień Czesława Kiszczaka przed Trybunałem Stanu.
    Notatka dotycząca struktury departamentu IV MSW z 25 października 1984 r.
    Projekty wystąpień Czesława Kiszczaka przed sejmową Komisją Odpowiedzialności Konstytucyjnej w sprawie wprowadzenia stanu wojennego.
    Maszynopisy wspomnień gen. Józefa Kuropieski.
    Materiały do przygotowywanej przez Czesława Broniarka biografii Czesława Kiszczaka.
    Uwagi do zmian ustaw o kombatantach oraz o Głównej Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich.
    Notatka zawierająca ocenę sytuacji politycznej w końcu 1980 r.
    Ocena komendanta wojewódzkiego MO w Legnicy.

No i co, nie taka durna ta Kiszczkowa, prawda ?

JORGE>
  • Liczyłam na teczki personalne :(
  • Poczekajmy z ocenami zawartości kiedy ujawnią wszystko. Ale jeżeli tendencja się utrzyma to będziemy mogli powiedzieć, że cała ta historia śmierdzi na kilometr.

JORGE>
    To jest film, który parę lat temu pozbawił mnie złudzeń co do Wałęsy. A do tego mało że kapuś, to jeszcze gnida, cham, poniżej ciekawy, pewnie większości znany, dokument:

JORGE>
  • I to chodzi (ło) z wiosennymi porządkami w szafie:

Zacytuję:

W Polsce trwa walka brutalna walka polityczna z obecnym prezydentem i rządem. Nadaktywność światowych mediów, świadczy o tym, że czyjeś interesy zostały tu poważnie zagrożone. Może ktoś doszedł do wniosku, że agentura jest ospała, dorobieni przez lata majątków TW, tylko symulują walką z PiS –em, a mogliby zintensyfikować działania....
    Sygnał jest jasny, zróbcie coś z tym PiS –em, bo coś zrobimy z wami.

W to, że przypadkowo żona generała Kiszczaka ujawniła papiery obciążające Wałęsę., trudno jest uwierzyć.

A teraz dodajmy do tego wczorajszą wypowiedź pana W............ powiedział że Wałęsa był zwornikiem dla służb Francji, Anglii, USA, Izraela i ZSRR w rozmowach z notablami upadającego PRL. Ustalenia w Magdalence i wcześniej, to było zaklepanie tego co poszczególne wywiady pomiędzy sobą ustaliły. I do tego był potrzebny Bolek jako ten reprezentujący Polaków. Nie mógł w takiej roli wystąpić Michnik, Kuroń czy Mazowiecki bo byliby z wiadomych względów nie wiarygodni dla Polaków , ale Walesa już tak. Poza tym, w uwiarygadnianiu Walesy w oczach Polaków odegrali tez poważna rolę hierarchowie KK wyselekcjonowani wcześniej przez departament 4 SB. To dlatego Walesa jak został prezydentem przyjął taka linię a nie inną bo tak wielcy tego świata ustalili. I za to mu dali Nobla a obecnie doceniają go sowitymi opłatami z pobytami w najlepszych hotelach za jakieś tam wykłady!! Co on może wykładać? komu? w jakim języku jak on nawet po polsku nie umie? Po prostu mu płacą za bycie Bolkiem a nie Walesą! A nas to kosztuje rozkradzenie polskiego przemysłu, oddanie większej części polskiego rynku i 3 milionowej emigracji młodych Polaków..A jakie są docelowe plany protektorów Bolka wobec Polski? Jaki może być końcowy efekt bolkowej działalności? Gra chyba się jeszcze nie skończyła? "
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.