Skip to content

IPN rulez!<br />czyli Szafa Kiszczaka

123457»

Komentarz

• Brzost napisal(a):
    Ja myślę że ten tekst ktoś wygenerował posiłkując się dotychczasowymi niespójnymi urywkami.
    A jednak to z prawdziwego profilu http://www.wykop.pl/wpis/16798869/lechwalesa-nie-chcem-ale-musze-i-tak-mi-nie-uwierz/
  • Psychiatryk czy humor?
  • Całkiem mu się już w głowie pomieszało.
  • filystyn napisal(a):
    Psychiatryk czy humor?
    Walensizm.
  • Walens od zawsze taki, tylko teraz mamy jego epifanię.
  • Podobno ma się wynieść z wykopu na fejsika. ;-)
  • randolph napisal(a):
    Walens od zawsze taki,
    Ale ktoś mu to redagował, bo nie ma w każdym zdaniu "Ja, ja, ja, ja!"
  • Brzost napisal(a):
    randolph napisal(a):
    Walens od zawsze taki,
    Redaktor?
    image

• Brzost napisal(a):
    randolph napisal(a):
    Walens od zawsze taki,
    Chyba nie Gombrowicz.
  • Pan prezydent Lech Wałęsa
    odwiedził przybytek IPNu, obejrzał dokumenta ze własnym podpisem i orzekł:

To nie ja!
    :)
  • Jezdem certyfikowanym analwabetom. Mój podpis wygląda tak:

X
  • Nie mój podpis. Nie moja ręka...
    A poza tym nie mam waszego płaszcza, znaczy się kwitów powyrywanych niegdyś z akt, i co mi zrobicie? <:-P
  • edytowano March 2021
    romeck napisał w lutym 2016:
    W dniu 16 lutego 2016 r. wdowa po Czesławie Kiszczaku zaoferowała IPN sprzedaż dokumentów przechowywanych przez jej męża.
    czyli o "szafie Kiszczaka"

A dziś, pięć latt później, czytam o "szafie Zabiegały"

Ale najpierw pan Słomka (KPN-Niezłomni) w radiu WNET 16.10.2020 r. o tym, kim był Zabiegała.

Dziś TVP Info
    Ujawniono sensacyjne dokumenty
    KO, MNIE 10.03.2021, 13:18

Ujawniono zawartość szafy Witolda Z., byłego wiceszefa UOP w Katowicach, a wcześniej – prominentnego funkcjonariusza Służby Bezpieczeństwa.

Nazwiska niemieckich agentów z czasów II wojny światowej, wykaz funkcjonariuszy Gestapo i Abwehry, dziesiątki niepublikowanych zdjęć, a także nieznane dokumenty z okresu stanu wojennego.

Wśród dokumentów z początku lat 80. są też teczki opisujące sytuację na Śląsku po wprowadzeniu stanu wojennego, a także informacje dotyczące jednostek Służby Bezpieczeństwa zajmujących się zwalczaniem opozycji, Kościoła i innych związków wyznaniowych.
    „Ściśle tajne” dokumenty w mieszkaniu byłego szpiega PRL. Akcja ABW i IPN
    Zawierają one pełne dane osobowe agentów i być może posłużą śledczym IPN w rozwikłaniu tajemniczych mordów z okresu lat 80. XX wieku.
    i przypomnienie z 12.10.2020, tvp info
    Do odzyskania ponad 100 dokumentów, wytworzonych w latach 1970-90 przez jednostki organizacyjne Służby Bezpieczeństwa, doszło 22 września tego roku dzięki wspólnym działaniom prokuratorów IPN i funkcjonariuszy ABW z Katowic. Dokumentację odkryto nie tylko w mieszkaniu podejrzanego, ale również w pomieszczeniach bliskich mu osób.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.