Ujawniono zawartość szafy Witolda Z., byłego wiceszefa UOP w Katowicach, a wcześniej – prominentnego funkcjonariusza Służby Bezpieczeństwa.
Nazwiska niemieckich agentów z czasów II wojny światowej, wykaz funkcjonariuszy Gestapo i Abwehry, dziesiątki niepublikowanych zdjęć, a także nieznane dokumenty z okresu stanu wojennego.
Wśród dokumentów z początku lat 80. są też teczki opisujące sytuację na Śląsku po wprowadzeniu stanu wojennego, a także informacje dotyczące jednostek Służby Bezpieczeństwa zajmujących się zwalczaniem opozycji, Kościoła i innych związków wyznaniowych. „Ściśle tajne” dokumenty w mieszkaniu byłego szpiega PRL. Akcja ABW i IPN Zawierają one pełne dane osobowe agentów i być może posłużą śledczym IPN w rozwikłaniu tajemniczych mordów z okresu lat 80. XX wieku.
i przypomnienie z 12.10.2020, tvp info
Do odzyskania ponad 100 dokumentów, wytworzonych w latach 1970-90 przez jednostki organizacyjne Służby Bezpieczeństwa, doszło 22 września tego roku dzięki wspólnym działaniom prokuratorów IPN i funkcjonariuszy ABW z Katowic. Dokumentację odkryto nie tylko w mieszkaniu podejrzanego, ale również w pomieszczeniach bliskich mu osób.
Komentarz
odwiedził przybytek IPNu, obejrzał dokumenta ze własnym podpisem i orzekł:
To nie ja!
X
A poza tym nie mam waszego płaszcza, znaczy się kwitów powyrywanych niegdyś z akt, i co mi zrobicie? <:-P
A dziś, pięć latt później, czytam o "szafie Zabiegały"
Ale najpierw pan Słomka (KPN-Niezłomni) w radiu WNET 16.10.2020 r. o tym, kim był Zabiegała.
Dziś TVP Info i przypomnienie z 12.10.2020, tvp info