Wedle Biblii i Tradycji Jezus żył 33 lata. Więc albo Jego śmierć była nie w 33 roku naszej ery, albo mnich obliczający datę urodzenia Chrystusa obliczył ją dokładnie co do roku.
odnowiony napisal(a): Wedle Biblii i Tradycji Jezus żył 33 lata. Więc albo Jego śmierć była nie w 33 roku naszej ery, albo mnich obliczający datę urodzenia Chrystusa obliczył ją dokładnie co do roku.
A gdzie w Biblii jest owe 30 (trzydzieści, a nie 32 na ten przykład) lat wskazane? Bo mnie się kołacze, że na pewno nie miał 50.
odnowiony napisal(a): Wedle Biblii i Tradycji Jezus żył 33 lata. Więc albo Jego śmierć była nie w 33 roku naszej ery, albo mnich obliczający datę urodzenia Chrystusa obliczył ją dokładnie co do roku.
A gdzie w Biblii jest owe 30 (trzydzieści, a nie 32 na ten przykład) lat wskazane? Bo mnie się kołacze, że na pewno nie miał 50.
A mnie by nawet pasowało:
od poczęcia (wcielenie; faktyczne przyjście na Ziemię) do śmierci równe 40 lat. Jak Izaelici przez pustynię byli przeprowadzeni z niewoli do wolności, tak Mesjasz ze starego do nowego Zakonu ich przeprowadził.
oraz "40" w: • dni potopu (Rdz 7,17). • dni postu Jezusa na pustyni (Mt 4,2). • dni zmartwychwstały Jezus spotykał uczniów przed wniebowstąpieniem. • dni Mojżesz przebywał na Synaju.
"Około trzydziestu" to może być i 36 lat, zwłaszcza, że w tamtych czasach nie było ewidencji ludności (w naszym rozumieniu), peseli, akt stanu cywilnego itd. i nawet czasami sam "zainteresowany" nie musiał znać dokładnej daty swojego urodzenia, a co dopiero ktoś spisujący informacje z drugiej ręki.
W_Nieszczególny napisal(a): "Około trzydziestu" to może być i 36 lat, zwłaszcza, że w tamtych czasach nie było ewidencji ludności (w naszym rozumieniu), peseli, akt stanu cywilnego itd. i nawet czasami sam "zainteresowany" nie musiał znać dokładnej daty swojego urodzenia, a co dopiero ktoś spisujący informacje z drugiej ręki.
Żydzi mieli taką ewidencję w Świątyni, nie wiem jak dokładna, bo Rzymianie to spalili.
Ksiądz Chrostowski twierdzi, że Żydzi w wieku 30 lat musieli się opowiedzieć, czy będą prowadzić żywot rodzinny czy poświęcają się nauce (wiary). Stąd też zakłada się, że Pan Jezus ropoczął swoją opisywaną w Ewangeliach działalność dokładnie w wieku 30 lat. Z kolei od św. Łukasza (bodaj - mogę sprawdzić), że cała sprawa zamknęła się w czterech świętach paschy. Stąd 33 lata jako wiek męki i śmierci.
ms.wygnaniec napisal(a): Żydzi mieli taką ewidencję w Świątyni, nie wiem jak dokładna, bo Rzymianie to spalili.
Jak dokładną? Żydzi?
Był obowiązek obrzezania (od?) ósmego dnia po narodzinach. Oraz znali datę stworzenia Adama i Ewy...
O tym też właśnie wzmiankowany ks. profesor Chrostowski wskazywał jako na wypełnienie się proroctw mesjańskich, bo po spaleniu tych rejestrów nie można określić, który Żyd z którego rodu pochodzi. Natomiast nie pamiętam, czy tam daty narodzin były
trep napisal(a): Ksiądz Chrostowski twierdzi, że Żydzi w wieku 30 lat musieli się opowiedzieć, czy będą prowadzić żywot rodzinny czy poświęcają się nauce (wiary).
nie rozumiem:
w czasach & warunkach, kiedy chłopiec (dziecko) stawał się mężczyzną (dorosłym) w wieku ok. 16 lat, kiedy dziewczynka - kobietą w wieku ok. 14 lat
facet musiał czekać do trzydziestki, kiedy to sąsiedzi mieli już gimnazjalistów w rodzinach?
ms.wygnaniec napisal(a): Łukasz ma pewne problemy z chronologią wg obecnych kryteriów.
No, może. Jak biega o datę narodzin, wątpliwości, który spił miał na umyśle itd. Ale tutaj nie mamy do czynienia z chronologią lecz z podstawowymi rachunkami - liczeniem do czterech
dwie godziny o całunie, bardzo fajna rozmowa, polecam
to jeden z tych czterech ...
na boku, tam pada zabawne przejęzyczenie (1h 14min): - ..... przy bierzmowaniu - Biczowaniu! - A co ja powiedziałem? - "bierzmowaniu" - A tak. Dla niektórych jest to jak biczowanie bierzmowanie, także(ten)
oraz (1godz 18min) o koronie cierniowej: nowość dla mnie z nawiązaniem do Abrahama i barana ofiarnego, którego Abraham znalazł zaplątanego w krzewie (ofiara zamiast syna Izaaka),
a to cierniowe krzaki tam rosną!, dlatego zwierzę było uwięzione (ruch powodował wbicie kolca)
i że Abraham zobaczył (niejako w obrazie) właśnie obietnicę zbawienia, że tak będzie wyglądało odkupienie, ta właściwa, ostateczna ofiara;
(bo ta "korona cierniowa" w rzeczywistości była "czepcem", splątanym niejako krzakiem cierniowym na... Baranku Bożym.)
I że sam Jezus przed Sanhedrynem mówił, że Abraham widział jego dzień i ucieszył się!
Oba linki świetne. Zamiast tego pierwszego (wywiadu Samołyka) można od razu zacząć odsłuchiwać wykłady p. Sadło, będą ciekawsze i wszechstronniejsze. U Samołyka Sadło po prostu streszcza różne tezy. Głupio się przy tym uśmiecha a na wykładach nie pokazuje facjaty, co jest atutem.
margerytka napisal(a): romeck wspomniał o wykładach , ja podam linki
to kolejne dwa linki z moich czterech! @trep mnie prosił o linki, a ja pomyślałem, że odsłucham je uważnie raz jeszcze, bo leciały 'jak radio', w tle...
Jedna rzecz mnie nurtuje, może wiecie. Jak oni rozpoznali, że to takie a takie monety leżały na oczach. O jakichś tam nominałach i bite kedyś tam. Ta historia przypomina mi taki komiks CSI ze śrubką na tablicy rejestracyjnej. Ale może się mydlę.
Tak sobie myślałem, że te wszystkie relikwie pustego grobu są autentyczne, bo dlatego przetrwały, mimo swojej ulotności do naszych czasów. Całun "turyński", Chusta z Oviedo, Chusta z Manopello, Korona cierniowa czy przede wszystkim Święty Krzyż. Wszystkie te przedmioty przetrwały, bo miały przetrwać. Wyłomem w tej myśli był brak Świętego Graala. A jednak Graal też jest zachowany. Sadło, z którym robi wywiad Samołyk, zamieścił na tupce cykl wykładów okołotematycznych. Puściłem sobie ten o Chuście i Sudarionie i tam Sadło wspomina tam o bazaltowej czarce (z Walencji). Pomylił się, bo nie biega o czarkę bazaltową a o agatową. I faktycznie, nie niepokojona przez poszukiwaczy zaginionej arki kielich stoi sobie w specjalnie dlań wybudowanej kapliczce.
Komentarz
Bo mnie się kołacze, że na pewno nie miał 50.
Wiki: według Ewangelii Jana działalność Jezusa miała trwać co najmniej trzy lata od chwili wystąpienia Jana Chrzciciela
od poczęcia (wcielenie; faktyczne przyjście na Ziemię) do śmierci równe 40 lat. Jak Izaelici przez pustynię byli przeprowadzeni z niewoli do wolności, tak Mesjasz ze starego do nowego Zakonu ich przeprowadził.
oraz "40" w:
• dni potopu (Rdz 7,17).
• dni postu Jezusa na pustyni (Mt 4,2).
• dni zmartwychwstały Jezus spotykał uczniów przed wniebowstąpieniem.
• dni Mojżesz przebywał na Synaju.
liczby 33 (chyba) nie ma wogóle w Biblii
Był obowiązek obrzezania (od?) ósmego dnia po narodzinach. Oraz znali datę stworzenia Adama i Ewy...
w czasach & warunkach, kiedy chłopiec (dziecko) stawał się mężczyzną (dorosłym) w wieku ok. 16 lat, kiedy dziewczynka - kobietą w wieku ok. 14 lat
facet musiał czekać do trzydziestki, kiedy to sąsiedzi mieli już gimnazjalistów w rodzinach?
na boku, tam pada zabawne przejęzyczenie (1h 14min):
- ..... przy bierzmowaniu
- Biczowaniu!
- A co ja powiedziałem?
- "bierzmowaniu"
- A tak. Dla niektórych jest to jak biczowanie bierzmowanie, także(ten)
oraz (1godz 18min) o koronie cierniowej:
nowość dla mnie z nawiązaniem do Abrahama i barana ofiarnego, którego Abraham znalazł zaplątanego w krzewie (ofiara zamiast syna Izaaka),
a to cierniowe krzaki tam rosną!, dlatego zwierzę było uwięzione (ruch powodował wbicie kolca)
i że Abraham zobaczył (niejako w obrazie) właśnie obietnicę zbawienia, że tak będzie wyglądało odkupienie, ta właściwa, ostateczna ofiara;
(bo ta "korona cierniowa" w rzeczywistości była "czepcem", splątanym niejako krzakiem cierniowym na... Baranku Bożym.)
I że sam Jezus przed Sanhedrynem mówił, że Abraham widział jego dzień i ucieszył się!
edit:
tu jest cykl wykładów K. Sadły
https://www.youtube.com/c/PolskieCentrumSyndonologiczne/videos
Btw fajnie Cie widzieć margerytka
to kolejne dwa linki z moich czterech!
@trep mnie prosił o linki, a ja pomyślałem, że odsłucham je uważnie raz jeszcze, bo leciały 'jak radio', w tle...
Jak oni rozpoznali, że to takie a takie monety leżały na oczach. O jakichś tam nominałach i bite kedyś tam. Ta historia przypomina mi taki komiks CSI ze śrubką na tablicy rejestracyjnej. Ale może się mydlę.
https://nauka.wiara.pl/doc/469413.Poszukiwacze-Swietego-Kielicha