christoph napisal(a): Co jest centralne ? Kiedyś tabernakulum i na logikę i na tradycyjne wychowanie od Trydentu - prosta odpowiedz Teraz kiedy stół soborowy ma być ołtarzem, to sie komplikuje i mam problemy z wikarym ;-) W kościele w Bardejoviejest średniowieczne tabernakulum z boku prezbiterium , No ale to w 700 lat temu Niemcy budowali
w średniowieczu to była norma
tabernakulum na wysokim ołtarzu zaczęto wprowadzać stopniowo od Trydentu i normą stało się dopiero w XIX wieku
co z tym wikarym?
tabernakulum jest na wysokości siedzenia wikarego? to jakiś wybryk anatomiczny ten wikary?
Noo nie Jest tak ze wikary zamiast głowy ma część ciała do siedzenia, jednak mam przed oczyma scenę z Amadeusa, kiedy to Mozart kłania się aplaudującym wypinając się do biskupa
christoph napisal(a): Noo nie Jest tak ze wikary zamiast głowy ma część ciała do siedzenia, jednak mam przed oczyma scenę z Amadeusa, kiedy to Mozart kłania się aplaudującym wypinając się do biskupa
btw polecam film Formana
jeżeli ktoś chce mieć całkowicie kłamliwy obraz Mozarta
To polecam kościół św Jakuba ormiański chyba w jerozolimie Super płytki ceramiczne i milion lampek oliwnych. Nabożeństwo o świcie codziennie i cos tam jeszcze. Na razie sie nie wybieram moze ktoś ppowiedziec edit sprawdziłęm K.Sw.Jakuba armianskij, w Jerusalimie przepiękny, bez elekstryczności
"Według zasad dotyczących gry na organach, mogą rozbrzmiewać w liturgii również inne instrumenty. Jednak nie każdy instrument odpowiada godności świątyni i jest w jednakowym stopniu zdatny do wzmacniania ducha modlitwy. Nie wolno używać w liturgii instrumentów przeznaczonych do wykonywania muzyki świeckiej (np. gitara elektryczna, perkusja, fortepian, syntezator)."
znacysje gitara akustyczna w rozumieniu ustawy nie jest przeznaczona do wykonywania muzyki świeckiej
Nie no śpiew a capella zawsze był koszerny. Tylko capella nie zawsze. A propos capelli, to spis mi się obijał o oczy nieco inny... Na pewno zabroniony był akordeon. Niemniej latynosi sobie zrobili mutację zwaną bandoneonem i było już koszer. Syntezator.... hmmm... w wielu kościołach i kaplicach nie ma organów piszczałkowych, tylko elektryczne (w lepszym razie), pianina cyfrowe z głosami organowymi, albo wręcz keyboardy (w gorszym). Czym to się niby różni od syntezatora?
Filioquist napisal(a): "Według zasad dotyczących gry na organach, mogą rozbrzmiewać w liturgii również inne instrumenty. Jednak nie każdy instrument odpowiada godności świątyni i jest w jednakowym stopniu zdatny do wzmacniania ducha modlitwy. Nie wolno używać w liturgii instrumentów przeznaczonych do wykonywania muzyki świeckiej (np. gitara elektryczna, perkusja, fortepian, syntezator)."
znacysje gitara akustyczna w rozumieniu ustawy nie jest przeznaczona do wykonywania muzyki świeckiej
Cóż mają począć u mnie na wsi, gdzie z przyczyn praktyczno-ekonomicznych za organy robi syntezator ustawiony na organową barwę dźwięku?
Zakupić organy piszczałkowe Co samo w sobie jest pewnie o tyle niegłupie, że obecnie we Francy i nie tylko powinna być spora podaż instrumentów demontowanych z likwidowanych kościołów. Niemniej twardy zakaz syntezatorów wydaje się być co - nieco dziwny i oderwany od realiów. To rozwiązanie powinno być miękko odradzane a w zamian zalecane piszczałki.
Filioquist napisal(a): "Według zasad dotyczących gry na organach, mogą rozbrzmiewać w liturgii również inne instrumenty. Jednak nie każdy instrument odpowiada godności świątyni i jest w jednakowym stopniu zdatny do wzmacniania ducha modlitwy. Nie wolno używać w liturgii instrumentów przeznaczonych do wykonywania muzyki świeckiej (np. gitara elektryczna, perkusja, fortepian, syntezator)."
Cóż mają począć u mnie na wsi, gdzie z przyczyn praktyczno-ekonomicznych za organy robi syntezator ustawiony na organową barwę dźwięku?
śpiewać, dawniej ludzie na wsi śpiewali, intonować można na lirze korbowej i fletach pasterskich
ps. instrumenty zatwierdzone do użytku kościelnego, które Janko Muzykant może wystrugać we wiesi
krzychol66 napisal(a): Zakupić organy piszczałkowe Co samo w sobie jest pewnie o tyle niegłupie, że obecnie we Francy i nie tylko powinna być spora podaż instrumentów demontowanych z likwidowanych kościołów. Niemniej twardy zakaz syntezatorów wydaje się być co - nieco dziwny i oderwany od realiów. To rozwiązanie powinno być miękko odradzane a w zamian zalecane piszczałki.
tymczasem miękko zalecana jest ...gitarra sacra acustica-liturgica
a twardo zakazane wszystko co elektriczne - czeżby mjot konsultorował tę instrukcję? oczekujemy instrukcji zakazujących elektricznego nagłośnienia i oświetlenia
"chłopak z gitarą (sakralną - akustyczną) byłby dla mnie parą"
Po wakacjach spędzonych w pewnej pomorskiej parafii całym sercem popieram spalenie wszelakiego rodzaju elektrycznych disko-pianinek i instrumentów pochodnych.
Komentarz
tabernakulum na wysokim ołtarzu zaczęto wprowadzać stopniowo od Trydentu i normą stało się dopiero w XIX wieku
co z tym wikarym?
tabernakulum jest na wysokości siedzenia wikarego? to jakiś wybryk anatomiczny ten wikary?
nie Jest tak ze wikary zamiast głowy ma część ciała do siedzenia,
jednak mam przed oczyma scenę z Amadeusa, kiedy to Mozart kłania się aplaudującym wypinając się do biskupa
btw polecam film Formana
Czesi , wiadomo, komuniści i masoni
no i w świetle listów muzykę, ale całą
nic się nie dzieje bez powodu
Oczopląs
Wtedy zamykam oczy i sie skupiam na modlitwie
te dwie kwestie - nagłośnienie i oświetlenie elektryczne - też można zaliczyć do czynników kryzysu
jest wygodniej, ale czy lepiej?
https://wpolityce.pl/m/kosciol/362573-w-kosciolach-tylko-odpowiednia-muzyka-episkopat-stawia-sprawe-jasno-nie-wolno-w-liturgii-wykonywac-utworow-o-charakterze-swieckim
Super płytki ceramiczne i milion lampek oliwnych. Nabożeństwo o świcie codziennie i cos tam jeszcze. Na razie sie nie wybieram moze ktoś ppowiedziec
edit
sprawdziłęm K.Sw.Jakuba armianskij, w Jerusalimie
przepiękny, bez elekstryczności
jak jest ciemno to i rozproszeń nie ma
sporo niejasności
i furtka dla gitarry liturgicznej (bo wprost zakazuje się tylko elektrycznej)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
A propos capelli, to spis mi się obijał o oczy nieco inny...
Na pewno zabroniony był akordeon. Niemniej latynosi sobie zrobili mutację zwaną bandoneonem i było już koszer.
Syntezator.... hmmm... w wielu kościołach i kaplicach nie ma organów piszczałkowych, tylko elektryczne (w lepszym razie), pianina cyfrowe z głosami organowymi, albo wręcz keyboardy (w gorszym). Czym to się niby różni od syntezatora?
Co samo w sobie jest pewnie o tyle niegłupie, że obecnie we Francy i nie tylko powinna być spora podaż instrumentów demontowanych z likwidowanych kościołów.
Niemniej twardy zakaz syntezatorów wydaje się być co - nieco dziwny i oderwany od realiów. To rozwiązanie powinno być miękko odradzane a w zamian zalecane piszczałki.
ps.
instrumenty zatwierdzone do użytku kościelnego, które Janko Muzykant może wystrugać we wiesi
a twardo zakazane wszystko co elektriczne - czeżby mjot konsultorował tę instrukcję? oczekujemy instrukcji zakazujących elektricznego nagłośnienia i oświetlenia
"chłopak z gitarą (sakralną - akustyczną) byłby dla mnie parą"
noji instrument zasadniczo akompaniuje, rządzi śpiew