Skip to content

PiS rozpieprza polską gospodarkę

1111214161793

Komentarz

• ...nie wiem jak gospodarka, ale energetyka idzie w rozsypkę
  • Filioquist napisal(a):
    ...nie wiem jak gospodarka, ale energetyka idzie w rozsypkę
    Dlatego niemcy atakują nas wszystkimi sposobami?
    Poproszę o dowody tej rozsypki.

• No nie wszystkimi, tylko tymi, co im zostały. Na ulubione i w sumie skuteczne sposoby chwilowo nie mogą sobie pozwolić.

Co powinno być powodem do radości.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Filioquist napisal(a):
    ...nie wiem jak gospodarka, ale energetyka idzie w rozsypkę
    Dlatego niemcy atakują nas wszystkimi sposobami?
    Poproszę o dowody tej rozsypki.

Filioquist napisal(a):
    https://www.ure.gov.pl/pl/urzad/informacje-ogolne/aktualnosci/9532,Odchodzimy-od-dyspozycyjnych-i-sterowalnych-mocy-Niezbedne-bedzie-zabezpieczenie.html
    Z analizy URE wynika, że w 2034 roku potencjał wytwórczy badanych podmiotów będzie mniejszy o ok. 11 proc. (4,6 GW) w stosunku do roku 2020. Przy czym kluczowym jest fakt, że wytwórcy energii elektrycznej zaplanowali zwiększenie udziału źródeł niesterowalnych przy jednoczesnym zmniejszeniu mocy źródeł sterowalnych i wysoko dyspozycyjnych. Oznacza to, że biorąc pod uwagę korekcyjny współczynnik dyspozycyjności zmniejszenie mocy dyspozycyjnej w systemie energetycznym może wynieść nawet 31 proc. (10,6 GW)

...- W najbliższych latach jednostki wytwórcze o wysokim współczynniku dyspozycyjności będą zastępowane jednostkami o współczynniku niskim . Przełoży się to na sposób i koszt bilansowania systemu przez operatora systemu przesyłowego. Nowa struktura źródeł w systemie wymusi wprowadzenie nowych lub ewolucję istniejących rozwiązań rynkowych dla zabezpieczenia pracy systemu, takich jak elastyczne zarządzanie popytem czy magazyny energii - wskazuje Rafał Gawin, Prezes Urzędu Regulacji Energetyki.
    ...krótko - energetyka się zwija, powrócą stopnie zasilania (pod nową nazwą "elastycznego zarządzania popytem").

Oczywiście jest alternatywa a ściślej alternatywa dla Niemiec, nie tylko gaz, ale i prąd z Niemiec.

AfD - dobra nazwa dla nowej partii Tuska BTW

Niemcy nie odpowiadają za polskie strategie rządowe ani plany inwestycyjne grup energetycznych.
  • https://www.cire.pl/item,218855,1,0,0,0,0,0,morawiecki-o-transformacji-energetycznej-jestesmy-zmartwieni-marginalizacja-tematu-gazu-ziemnego-przez-ue.html

..."Morawiecki podkreślił podczas wideokonferencji z przedstawicielami niemieckiego biznesu"

...czytaj: "proszę zróbcie coś, żebyśmy mogli kupować od was ruski gaz"
  • Filioquist napisal(a):
    https://www.cire.pl/item,218855,1,0,0,0,0,0,morawiecki-o-transformacji-energetycznej-jestesmy-zmartwieni-marginalizacja-tematu-gazu-ziemnego-przez-ue.html

..."Morawiecki podkreślił podczas wideokonferencji z przedstawicielami niemieckiego biznesu"

Dziwne, myślałem że jesteśmy zmartwieni marginalizacją węgla kamiennego.
  • od kilku lat podniecam się małymi notkami nt prac nad zgazowaniem węgla w złożu, Polska i RPA (jeszcze w wersji apartheid) pracowały nad tym, ale coś uwiąd, Panie
  • W skrócie: Nord Stream ma zielone światło od USA, Baltic Pipe ma problemy, Czesi kopią nas po jajach Turowem, Białoruś zakręca ropę, a Bełchatów się psuje. Nic tylko siąść i płakać.

Czy na pewno?
  • Lepiej przykryć się gazetą i odczołgać w kierunku cmentarza.
  • edytowano June 2021
    Filioquist napisal(a):
    https://www.cire.pl/item,218855,1,0,0,0,0,0,morawiecki-o-transformacji-energetycznej-jestesmy-zmartwieni-marginalizacja-tematu-gazu-ziemnego-przez-ue.html
    ?
    A teraz to niby nie-ruski gaz kupujemy?

Dane GUS za 2019 rok.
    Gaz ziemny.
    zużycie: 17,01 mld m³
    import: 16,65 mld m³

• TecumSeh napisal(a):
    W skrócie: Nord Stream ma zielone światło od USA, Baltic Pipe ma problemy, Czesi kopią nas po jajach Turowem, Białoruś zakręca ropę, a Bełchatów się psuje. Nic tylko siąść i płakać.

Czy na pewno?
    Jest tradycyjna odpowiedź: μολὼν λαβέ.
  • TecumSeh napisal(a):
    W skrócie: Nord Stream ma zielone światło od USA, Baltic Pipe ma problemy, Czesi kopią nas po jajach Turowem, Białoruś zakręca ropę, a Bełchatów się psuje. Nic tylko siąść i płakać.

Czy na pewno?
    Czas na tureckie przysmaki?
  • 1. Nord Stream już działa, tu chodzi o zwiększenie mocy przesyłowych. Dla nas to średnio niebezpieczne, gorzej z Ukrainą.
    2. Baltic Pipe, zgoda choć nie wiem ile w tym pokrzykiwania, a ile realnej mocy.
    3. Czesi zawsze wykorzystują sytuację (patrz: dlaczego wkroczyliśmy do Zaolzia w 1938). tu jest jedno potężne zagrożenie, że się pod to UE/TSUE/innegówno podepnie.
    4. Białoruś przeprowadza zaplanowaną przerwę techniczną.
    Nic, tylko zacząć myśleć.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    3. (...) tu jest jedno potężne zagrożenie, że się pod to UE/TSUE/innegówno podepnie.
    I to już się wydarzyło akurat.
  • Wiecie co? Robię się strasznie nudny - na wszystkie pytania odpowiada mi się tymi samymi trzema słowami: Instytut Spraw Trudnych.

Chyba jednak obecna łagodna i przyjazna polityka to pic na wodę/fotomontaż/theatrum dla ubogich duchem a prawdziwa polityka jest taka, jak to opisuje dowolny podręcznik historii. Nawet jeśli przez chwilę się tego nie robi, to należy utrzymywać potencjalną zdolność a kto nie chce/nie może, ten po prostu nie chce niepodległości.
  • los napisal(a):
    Wiecie co? Robię się strasznie nudny - na wszystkie pytania odpowiada mi się tymi samymi trzema słowami: Instytut Spraw Trudnych.

Chyba jednak obecna łagodna i przyjazna polityka to pic na wodę/fotomontaż/theatrum dla ubogich duchem a prawdziwa polityka jest taka, jak to opisuje dowolny podręcznik historii. Nawet jeśli przez chwilę się tego nie robi, to należy utrzymywać potencjalną zdolność a kto nie chce/nie może, ten po prostu nie chce niepodległości.
    ^this
  • edytowano June 2021
    romeck napisal(a):
    Filioquist napisal(a):
    ?
    A teraz to niby nie-ruski gaz kupujemy?

Dane GUS za 2019 rok.
    Gaz ziemny.
    zużycie: 17,01 mld m³
    import: 16,65 mld m³
    prosimy byśmy mogli nadal, więcej i od Niemców
  • można w celach patriotycznych siedzieć przy 17 st zimą
    ale szkła nie da się stopić przy 300 stopniach
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Lepiej przykryć się gazetą i odczołgać w kierunku cmentarza.
    ...wyborczą
  • edytowano June 2021
    los napisal(a):
    Wiecie co? Robię się strasznie nudny - na wszystkie pytania odpowiada mi się tymi samymi trzema słowami: Instytut Spraw Trudnych.

Ostatnio przekonuję się, że i w życiu prywatnym także należy posiadać taki Instytut
  • A w przyszłym roku kończy się ta umowa z Gazpromem, co nie? Trochę to wzmożenie wygląda jak budowanie pozycji przed negocjacjami nowego kontraktu.
  • Należałoby pilnie podjąć intensywne prace konserwacyjne na drodze wojewódzkiej 332. Oczywiście w trosce o korzystających z niej.
  • los napisal(a):

Jeden mój znajomy pracuje na ważnej budowie, w związku spożywczym przeszedł szkolenie kondrywiwadowcze. I tam padła taka mądrość, że nie daj Boże podpaść ubecji francuskiej, radzieckiej czy żydowskiej. A Polacy to ludzie łagodni, raczej nie zabijają, nawet służbowo.
  • edytowano June 2021
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    I tam padła taka mądrość, że nie daj Boże podpaść ubecji francuskiej, radzieckiej czy żydowskiej. A Polacy to ludzie łagodni, raczej nie zabijają, nawet służbowo.
    A gdyby to rozszerzyć na "zabicie" polityczne?
    Tak mi się skojarzyło. Podpadł nam i ma kłopoty:
    https://www.wprost.pl/polityka/10452342/andrej-babisz-ma-powazne-klopoty-chodzi-o-rzekomy-przekret-na-2-mln-euro.html

• Brzost napisal(a):
    I tam padła taka mądrość, że nie daj Boże podpaść ubecji francuskiej, radzieckiej czy żydowskiej. A Polacy to ludzie łagodni, raczej nie zabijają, nawet służbowo.
    https://www.wprost.pl/polityka/10452342/andrej-babisz-ma-powazne-klopoty-chodzi-o-rzekomy-przekret-na-2-mln-euro.html

Niby zawsze coś, ale obawiam się, że to przypadek.
  • stara sprawa z tym Babiszem
    to chyba z Polski nie wypłynęło
    w Polsce czeski mało znany,

można zacząć szukać , przy ludziach,
    albo umówić się na kveten
  • Brzost napisal(a):

Bibi miał nie takie zarzuty, a chcą go zdetronizować dopiero w tę niedzielę
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Przykro mi ale to znaczy, że nie chcą niepodległości.
  • wpadł mi się post Racjonalisty na FB z lipca 2020 roku
    powtórzę ostatnie zdanie:

"Tak wynika z danych niemieckiego GUS (Destatis) z maja 2020."
    Pandemia przemeblowuje korzystnie dla Polski. W wyniku pandemii Niemcy obniżyli skalę importu z innych krajów, lecz Polski dotknęło to w mniejszym stopniu w efekcie w Europie wyrastamy na głównego partnera handlowego Niemiec. Niemcy importują od nas już więcej niż z Francji i Włoch. Jesteśmy nawet czwartym na świecie krajem, z którego idzie do Niemiec największy import, po Chinach, USA i Niderlandach, a więc drugim największym w Europie. A jednocześnie ósmym krajem ich eksportu, po: Francji, Włochach, Niderlandach, Austrii, Szwajcarii, USA i Chinach. Tak wynika z danych niemieckiego GUS (Destatis) z maja.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.