Andrzej Sadowski ma tyle wspólnego z Adamem Smithem co Janusz Mikke z herbem Korwin. Pomijając już zupełnie nieistotny fakt, że Adam Smith nie był Anglikiem i jego stosunek do Anglii i Anglików był wrogi a przynajmniej niechętny. To tak jakby Słowackiego nazwać rosyjskim poetą.
Czytałem kiedyś taki artykuł, gdzie wyjaśniano, że dlatego Adam Smith tak pomstował na państwo, bo za jego czasów działalność państwa służyła w gruncie rzeczy oligarchicznym interesom
Co do cen paliw, to cena może sobie być w Polsce najniższa w Europie, ale należałoby jeszcze to zestawić np. z przeciętnymi zarobkami. Chciałem zrobić takie porównanie dla Polski, cen aktualnych do lat 2011-2012, ale jednak mi się nie chce. Zarobiony jestem.
A jeszcze ciekawostka, byłem na Litwie ze dwa miesiące temu i tam najtańszą stacją jest Orlen. Zwykle mają dobre kilka centów taniej.
celnik.mateusz napisal(a): jeszcze to zestawić np. z przeciętnymi zarobkami. Chciałem zrobić takie porównanie dla Polski, cen aktualnych do lat 2011-2012, ale jednak mi się nie chce. Zarobiony jestem.
Widziałem coś takiego w TVP jakiś czas temu. Było na plus dla PiSu mocno ;-)
celnik.mateusz napisal(a): jeszcze to zestawić np. z przeciętnymi zarobkami. Chciałem zrobić takie porównanie dla Polski, cen aktualnych do lat 2011-2012, ale jednak mi się nie chce. Zarobiony jestem.
Widziałem coś takiego w TVP jakiś czas temu. Było na plus dla PiSu mocno ;-)
No nie wiem, w Niemczech paliwo najdroższe od 10 lat, ponad 7 złotych. Wolałbym ich cenę i ich zarobki niż nasze i paliwo nawet po 5.
los napisal(a): Andrzej Sadowski ma tyle wspólnego z Adamem Smithem co Janusz Mikke z herbem Korwin. Pomijając już zupełnie nieistotny fakt, że Adam Smith nie był Anglikiem i jego stosunek do Anglii i Anglików był wrogi a przynajmniej niechętny. To tak jakby Słowackiego nazwać rosyjskim poetą.
ExC jak i fR uczy. Zajrzałem i okazało się, że to Szkot! I to do tego empatyczny i współczujący! I doszło do mnie, że te pany Gwiazdowskie i konsorci to se nim gębę wycierają, bo ani empatji ani współczucia u nich niet. Ani dla rządu, ani dla mas
los napisal(a): No właśnie. I kto teraz będzie zbierać szparagi?
Syn Balcerowicza?
Proszę o wytłomaczenie żartu. Podła fama głosiła, ze pewnego razu, wiele lat temu na zad, trafił do szpitala brudnowskiego syn pewnego oficjela, kompletnie naćpany na ostry detoks, więc jeżeli taki tryb życie utrzymywał dalej, to obecnie nadaje się do owego zbierania szparagów.
Rozpieprzanie gospodarki nabiera rozpędu. Wśród najbardziej rozpieprzonych -- tradycyjnie -- dziennikarze:
W 2020 r. liczba Polaków przebywających na emigracji (ponad 3 miesiące) zmniejszyła się o nawet 176 tys. – podają szacunki Głównego Urzędu Statystycznego. W ciągu ostatnich trzech lat do Polski mogło powrócić nawet 300 tys. osób. Reemigracja Polaków wzrasta od 2018 r.
W swoich szacunkach GUS informuje, że pod koniec 2020 r. poza granicami Polski przebywało ok. 2 239 tys. stałych mieszkańców Polski, co jest liczbą o 176 tys. większą od danych za 2019 r. (...) Dane GUS – obejmujące lata 2004-2020 – wskazują, że do 2017 r. liczba polskich emigrantów wzrastała, natomiast w latach 2017-2020 malała. W 2020 r. odnotowano najwyższą liczbę reemigracji. Jak wskazuje raport, głównym powodem wyjazdów za granicę jest wciąż chęć podjęcia pracy
los napisal(a): By walczyć z kaczyzmem oczywiście.
Mam na myśli przede wszystkiem liczne panie i panów "o urodzie kurierów Ubera" (kopirajt RAZ) pracujących w rozmaitych branżach całkiem na legalu.
Na przeciwko mojego domu we biurowcu całe piętro call centre zajęte jest przez kilkadziesiąt osób o urodzie z kręgu Emanuela Olisadebe. Czy oni nie wiedzą o szalejącym faszyzmie?
10-15 lat temu to może by wiedzieli, ale skąd mają się dowiedzieć dziś, w epoce nieustannych "dobrych wiadomości z rana" o spadku znaczenia wiadomego redachtora?
Komentarz
BCC, - niby loża, a tak naprawdę spzoo
A jeszcze ciekawostka, byłem na Litwie ze dwa miesiące temu i tam najtańszą stacją jest Orlen. Zwykle mają dobre kilka centów taniej.
Ceny paliwa - zarobki 2012 Polska
Ceny paliwa - zarobki 2021 Polska
Porównania z niemcami nie pokazywali.
Zajrzałem i okazało się, że to Szkot!
I to do tego empatyczny i współczujący!
I doszło do mnie, że te pany Gwiazdowskie i konsorci to se nim gębę wycierają, bo ani empatji ani współczucia u nich niet.
Ani dla rządu, ani dla mas
Inflacja +14,5%
Bezrobocie -39,2%
Zatrudnienie +13,5%
Aktywność zawodowa +7%
Wynagrodzenia +43,9%
Dochód rozporządzalny +44,7%
Renta socjalna +83%
Emerytury +33,4%
Eksport +82,5%
Ależ PiS nam Polskę rozwalił
https://najwazniejsze24.pl/raport-gus-polacy-w-2020-r-czesciej-powracali-z-emigracji/
Na przeciwko mojego domu we biurowcu całe piętro call centre zajęte jest przez kilkadziesiąt osób o urodzie z kręgu Emanuela Olisadebe. Czy oni nie wiedzą o szalejącym faszyzmie?