Pytania o książki
Mam serdecznie dosyć nietrafionych zakupów oddawanych potem na makulaturę, że tym razem postanowiłam wyprzedzająco zapytać. Może ktoś już czytał i się wypowie...
Po to ten wątek.
Pozycja nr 1
Milczenie - Shūsaku Endō
(zwracam uwagę, że chodzi mi o książkę)
Po to ten wątek.
Pozycja nr 1
Milczenie - Shūsaku Endō
(zwracam uwagę, że chodzi mi o książkę)
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Sekretne życie drzew - Peter Wohlleben
Film podejrzewam że denny.
Kup używaną - tańsza i lepiej się czyta.
A "Sekretne życie drzew", choć bestseller, to ponoć literatura faktu, wręcz pasjonujący dokument - Brzost nie zajrzał?
America’s 2nd largest publisher, Harper Collins, is selling an impure and blasphemous book titled: “The Adventures of Mrs. Jesus...”
... the author of this outrageous “comic” book, Dan O’Shannon, was asked if he had received any “negative blowback,” he said:
“The Catholic Church has remained silent…
Kościół katolicki oficjalnie się nie wypowiedział, a wydawnictwo ponoć nr 2 w Ameryce.
Katolicy w Ameryce zbierają podpisy pod protestem.
Takie są książki dzisiaj, taki jest teatr itd. Nieprzypadkowo.
Ja kupiłem bratu, brat zostawił do poczytania bratankowi, więc leży na półce u syna....
przeczytałem kawałek - ciekawy bardzo, więc wezmę i w zimowe wieczory poczytam....
BTW, jeszcze jedna postać jest tam opisana z wyjątkową czułością - to Ryksa (Rikissa), córka Przemysła II i podwójna młoda wdowa. Na jej postać natknąłem się kilka lat temu podczas podróży z Małżonką do Czech, kiedy przez booking zarezerwowałem dla nas nocleg w Hradcu Kralovym w urokliwym hotelu "U Kralovny Elišky". Zaintrygowany, kim jest ta Eliška, przeczytałem że chodzi o Elżbietę Ryksę, a właściwie Ryksę Elzbietę. Cały Hradec dotąd ją ze czcią wspomina.
Wytrzymałem pół tomu.
Umberto Eco - wywiad, fragment
= = =
- Pana książka zaczyna się od kłamstwa, które przetrwało do dnia dzisiejszego: ludzie w średniowieczu myśleli, że ziemia jest płaska.
Umberto Eco: - Tak. Nawet wykształceni ludzie powtarzają to do dziś. Oficjalna kultura średniowiecza była całkowicie przekonana o tym, że Ziemia jest kulista i akceptowała grecką ideę pomiaru długości równika.
To po prostu intelektualne i kulturalne lenistwo. Ciągle się też powtarza, że w średniowieczu palono czarownice, podczas gdy w rzeczywistości palenie czarownic rozpoczęło się w renesansie.
= = = =