Prezydent Andrzej Duda zaprosił dziś na godz. 16 liderów wszystkich partii politycznych, aby omówić inicjatywę zorganizowania we wtorek w Gdańsku wspólnego marszu przeciwko przemocy i nienawiści. Budujące jest to, że szereg partii politycznych już zadeklarowała, że ich przedstawiciele zjawią się na spotkaniu.
Analogia jest niepełna bo tamten mord był stricte polityczny z nienawiści do PiS i Jarosława Kaczyńskiego w siedzibie okręgowej partii. Ten jest z zemsty na państwie które złapało i zamknęło do więzienia bandytę. Koncert WOŚP był tylko dogodną okazją do zbliżenia się do ofiary i nagłośnienia zbrodni. Tamten zbrodniarz był byłym członkiem PO i nie był karany, nie był przedtem przestępcą. Ten zbrodniarz jest karanym bandytą i nie miał z PiS nic wspólnego.
Nie mam przekonania. Ani do tego marszu, ani do łączenia tych dwóch mordów, ani do niczego, co robi Duda.
I w ogóle biłabym na alarm i w Owsiaka z powodu braku zabezpieczenia elementarnego bezpieczeństwa ludziom zgromadzonym na jego imprezach. Wyciągałabym w tej chwili wszystkie dawne sprawy i grzechy - jest tego multum.
Sztucznym pojednaniom i hipokryzji mówię stanowcze NIE!!!
Nie mam przekonania. Ani do tego marszu, ani do łączenia tych dwóch mordów, ani do niczego, co robi Duda.
I w ogóle biłabym na alarm i w Owsiaka z powodu braku zabezpieczenia elementarnego bezpieczeństwa ludziom zgromadzonym na jego imprezach. Wyciągałabym w tej chwili wszystkie dawne sprawy i grzechy - jest tego multum.
Nie łączę. Właśnie wskazałem na różnice. Problem w tym że totalsi na siłę uznają to za mord polityczny i winą obarczają PiS, Jarkacza, TVP, policję itd. Dlatego przypomnienie mordu Rosiaka jest istotne. Różnice są istotne i przekonujące. Nawet jeśli to był mord polityczny to zupełnie innej natury - dla uciszenia i ukryty właśnie poprzez rzucenie podejrzenia na kogo innego.
Może dodam, że Duda praktycznie musiał taki marsz zaproponować, to akurat rozumiem. Inaczej mielibyśmy marsz totalsów. Tylko nic z tego nie wyniknie poza pustym gestem. Tyle.
Rafał A. Ziemkiewicz @R_A_Ziemkiewicz Oczywiście. Pójdą dwa marsze. Oby się tylko nie spotkały, bo się nawzajem pozabijają Cytuj Tweeta Paweł Wroński @PawelWronskigw Z moich przesłuchów wynika, że opozycja nie jest szczególnie chętna do spotkania z prezydentem Dudą o 16 w celu wspólnego organizowania "Wspólnego marszu przeciw nienawiści".
Pelna zgoda. Trzeba by to przetrzepac jak escape roomy. Ale misie tego nie zrobią. (Chcialabym sie mylic)
Myślę że powinien, ale obawiam się co będzie teraz mówił i obawiam się akcji błagalnej o zmianę decyzji. Abstrahując od krytyki czy zachwytu WOŚP jest to inicjatywa zbyt chaotyczna i ryzykowna w dzisiejszych realiach. Podobnie zresztą jak imprezy masowe na tysiące ludzi. Niestety takie czasy.
Rafał napisal(a): Myślę że powinien, ale obawiam się co będzie teraz mówił(...)
Już mówi. Np., że przez Pielę poczuł się jak w obozie koncentracyjnym.
Mądry facet, wie gdzie uderzyć My głupi, nie wiemy gdzie uderzyć. W tego wuja z TVP co prześladuje Basię rozumie się! Chyba Jarosław Olechowski się toto nazywa czy podobnie.
Rafał napisal(a): Myślę że powinien, ale obawiam się co będzie teraz mówił(...)
Już mówi. Np., że przez Pielę poczuł się jak w obozie koncentracyjnym.
A co on może wiedzieć o obozie koncentracyjnym? Ja nie wiem jak bym się czuł w obozie koncentracyjnym. I cieszę się że nie wiem. Z pewnością konieczność słuchania Owsiaka i jego fanów to jest rozkosz w porównaniu z przebywaniem w takim obozie.
Owsiak złożył rezygnację, ale zostaje w fundacji, czyli nic się nie zmieni. Ta jego przemowa była dziwna, skarży się bidulek, jak to go prześladowali przez 25 lat. Mógł sobie odpuścić politykę, bo w końcówce szczególnie wyszło niesmacznie, kiedy obraża ludzi i nazywa ich szaleńcami. Mówi też o jakimś języku faszystowskim i nazistowskim. Facet sam sieje nienawiść, a oskarża o to innych.
Cyrylica napisal(a): Owsiak złożył rezygnację, ale zostaje w fundacji, czyli nic się nie zmieni. Ta jego przemowa była dziwna, skarży się bidulek, jak to go prześladowali przez 25 lat. Mógł sobie odpuścić politykę, bo w końcówce szczególnie wyszło niesmacznie, kiedy obraża ludzi i nazywa ich szaleńcami. Mówi też o jakimś języku faszystowskim i nazistowskim. Facet sam sieje nienawiść, a oskarża o to innych.
Przecież to jego stare chwyty, nawet Auschwitz już był.
Komentarz
https://mobile.twitter.com/WorldJewishCong/status/1084358939981070336
nazi ojcowie i nazi matki
No po prostu padłem. Zaoranie o.Kramera SJ level master (taki nasz płk Mazguła w sutannie)
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/zatrzymano-mezczyzne-ktory-grozil-prezydentom-poznania-i-wroclawia/xxxnep7?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne
https://mobile.twitter.com/jbrudzinski/status/1084560921001947141
Analogia jest niepełna bo tamten mord był stricte polityczny z nienawiści do PiS i Jarosława Kaczyńskiego w siedzibie okręgowej partii. Ten jest z zemsty na państwie które złapało i zamknęło do więzienia bandytę. Koncert WOŚP był tylko dogodną okazją do zbliżenia się do ofiary i nagłośnienia zbrodni. Tamten zbrodniarz był byłym członkiem PO i nie był karany, nie był przedtem przestępcą. Ten zbrodniarz jest karanym bandytą i nie miał z PiS nic wspólnego.
Rafał A. Ziemkiewicz
@R_A_Ziemkiewicz
Oczywiście. Pójdą dwa marsze. Oby się tylko nie spotkały, bo się nawzajem pozabijają
Cytuj Tweeta
Paweł Wroński
@PawelWronskigw
Z moich przesłuchów wynika, że opozycja nie jest szczególnie chętna do spotkania z prezydentem Dudą o 16 w celu wspólnego organizowania "Wspólnego marszu przeciw nienawiści".
https://wiadomosci.wp.pl/jerzy-owsiak-zlozyl-rezygnacje-z-kierowania-wosp-6338456764254337a
Myślę że powinien, ale obawiam się co będzie teraz mówił i obawiam się akcji błagalnej o zmianę decyzji. Abstrahując od krytyki czy zachwytu WOŚP jest to inicjatywa zbyt chaotyczna i ryzykowna w dzisiejszych realiach. Podobnie zresztą jak imprezy masowe na tysiące ludzi. Niestety takie czasy.
https://wpolityce.pl/m/polityka/429474-liderzy-partii-deklaruja-obecnosc-na-spotkaniu-z-prezydentem
ani Gebelsa