@posix powiedział(a):
A może ktoś przybliży tu na forum. Kim są Ci "rebelianci".
To jest dziwne, jakby właśni ludzie od assada się odwrócili.
Sojusznicy Turcji i Izraela przy dyskretnej obojętności USA.
Wygląda na to, że Assada i Ruskich nie lubi już praktycznie nikt na BW. Nie mam pojęcia dlaczego, w końcu wymordowali wspólnie zaledwie 600 tysięcy ludzi, w większości muzułmanów.
Ci rebelianci to jest konglomerat różnych koalicji jeszcze mniejszych frakcji i grupek, na razie zjednoczonych w przedsięwzięciu obalenia rządów assadowskich. Ale nawet w samym Idlibie, skąd wyszedł ten "blitzkrieg" HTS, przez lata trwała "regionalna" wojna domowa. z kolei Damaszek został zajęty przez innych rebeliantów szkolonych przez USA. Kocioł sprzecznych interesów, nienawiści i nadziei na władzę dalej się grzeje.
Vide: https://defence24.pl/geopolityka/rzady-asada-przeszly-do-historii-scenariusz-przyszlosci-syrii-na-przykladzie-idlibskiej-wojny-domowej-analiza
Z jednej strony zabił czerwonego. Z drugiej gdzieś mi migło, że należał do organizacji, której emblematem była czarna trójramienna swastyka w białym kółku na czerwonym tle - to mi się kojarzy tak nieładnie, że jeśli ktoś się z tym identyfikuje, nie ma u mnie plusa.
Z trzeciej Turoń umieścił go w swojej książce o żołnierzach wyklętych.
@trep powiedział(a):
Z jednej strony zabił czerwonego. Z drugiej gdzieś mi migło, że należał do organizacji, której emblematem była czarna trójramienna swastyka w białym kółku na czerwonym tle - to mi się kojarzy tak nieładnie, że jeśli ktoś się z tym identyfikuje, nie ma u mnie plusa.
Zabił czerwonego terrorystę sam wiążąc się wcześniej z neonazistowską organizacją burską. A analogii do polskich Żołnierzy Wykletych to całkowicie nie rozumiem. Inne uwarunkowania, inny charakter walki
@trep powiedział(a):
Zabił czerwonego terrorystę sam wiążąc się wcześniej z neonazistowską organizacją burską. A analogii do polskich Żołnierzy Wykletych to całkowicie nie rozumiem. Inne uwarunkowania, inny charakter walki
Dla mnie to jak walka nazistów i komunistów na początku lat trzydziestych w Niemczech. Fajnie, że odstrzelono agresywnego komucha, ale żeby zaraz fetować zabójcę?
Obecność Brauna nie dziwi.
"– Jest jeszcze jeden szczególnie drażliwy wątek – wątek antypolski – mówi jeden z absolwentów AS. – Przez cały kurs historii malarstwa nie padło ani jedno nazwisko polskiego malarza. Prowadzący zajęcia skrzętnie unikali tematu polskości w sztuce. Student, który kończy malarstwo, nie wie nic o sztuce polskiej, jeśli sam nie zadba o taką wiedzę. Jeden ze studentów, kiedy porównał swój obraz do rysunków Wyspiańskiego, został uciszony przez panią profesor. O Wyspiańskim nie można było wspominać."
@trep powiedział(a):
Ubił najgroźniejszego komucha w okolicy, a tubylcy forum jeszcze relatywizują?
@trep powiedział(a):
Komentarz
Sojusznicy Turcji i Izraela przy dyskretnej obojętności USA.
Wygląda na to, że Assada i Ruskich nie lubi już praktycznie nikt na BW. Nie mam pojęcia dlaczego, w końcu wymordowali wspólnie zaledwie 600 tysięcy ludzi, w większości muzułmanów.
Nikt nie lubi przegrywów.
Ci rebelianci to jest konglomerat różnych koalicji jeszcze mniejszych frakcji i grupek, na razie zjednoczonych w przedsięwzięciu obalenia rządów assadowskich. Ale nawet w samym Idlibie, skąd wyszedł ten "blitzkrieg" HTS, przez lata trwała "regionalna" wojna domowa. z kolei Damaszek został zajęty przez innych rebeliantów szkolonych przez USA. Kocioł sprzecznych interesów, nienawiści i nadziei na władzę dalej się grzeje.
Vide:
https://defence24.pl/geopolityka/rzady-asada-przeszly-do-historii-scenariusz-przyszlosci-syrii-na-przykladzie-idlibskiej-wojny-domowej-analiza
Tu jest wyjaśnione najprościej jak się da.
Historia.
Zobaczymy, jak blisko niego pojawi się Brązowy Grigorij. Przymiarki już trwają.
Już https://dorzeczy.pl/kraj/665920/janusz-walus-wrocil-do-polski-towarzyszyl-mu-grzegorz-braun.html
Jprd
Dla mnie to jak walka nazistów i komunistów na początku lat trzydziestych w Niemczech. Fajnie, że odstrzelono agresywnego komucha, ale żeby zaraz fetować zabójcę?
Obecność Brauna nie dziwi.
Co pan chcesz, służba nie drużba!
Zezwala się podpisać.
https://podpiszapel.org/2024/12/10/solidarnizromanowskim/
"– Jest jeszcze jeden szczególnie drażliwy wątek – wątek antypolski – mówi jeden z absolwentów AS. – Przez cały kurs historii malarstwa nie padło ani jedno nazwisko polskiego malarza. Prowadzący zajęcia skrzętnie unikali tematu polskości w sztuce. Student, który kończy malarstwo, nie wie nic o sztuce polskiej, jeśli sam nie zadba o taką wiedzę. Jeden ze studentów, kiedy porównał swój obraz do rysunków Wyspiańskiego, został uciszony przez panią profesor. O Wyspiańskim nie można było wspominać."
https://24kurier.pl/aktualnosci/wiadomosci/dwanascie-zlotych-penisow/
Ubił najgroźniejszego komucha w okolicy, a tubylcy forum jeszcze relatywizują?
Gore nam!
Co to za książka?
Krucjata wyklętych.
"W środę premier Donald Tusk poinformował, że podjął decyzję ws. stacji telewizyjnych TVN i Polsat. Obie stacje zostaną umieszczone w wykazie firm strategicznych"
https://www.tysol.pl/a132165-panika-w-obozie-tuska-stacje-tvn-i-polsat-zostana-objete-ochrona
To amerykański TVN jest strategiczny, a Orlen nie?! Mocno rudy prętem po kratach ciągnie.
Nic nie ciągnie. Wszystko się zgadza. Trzeba to przejąć dla ochrony demokracji. To jest spójne.
tam są Saudowie
chronią demokracje jak ruscy pokój
Na braku szczepień Polska traci miliardy złotych rocznie - artykuł w Rzeczpospolitej
https://pro.rp.pl/raporty-ekonomiczne/art41550581-czekaja-nas-kolejne-epidemie-na-braku-szczepien-polska-traci-miliardy-zlotych-rocznie
pomijanie migracji bardzo świadczy o fachowości takiej analizy
Mie tam barziey ciekawi1, azali pan oseł wie, kogo cytuje. Przecie za to powinna być dyscyplinarka.
A do tego pedau!
kto? bom nie nabieżąco
To akurat od dawna.