W normalnym. Ciekawsze dialogi, bardziej wyraziste postacie, lepiej przedstawione spory. Fakt że Angole nie mieli tak ciekawego123 okresu jak Polska i Litwa w końcu XIV wieku, wystarczyło tylko nie schrzanić. I nie schrzanili.
Brzost napisal(a): Aha, bo ja zwątpiłem po kilkunastu odcinkach i nie doczekałem czasów gdy stała się lepsza ;-)
Warto odnowić. Łącznie z cofnięciem się z miesiąc do dwóch na VOD TVP. Historia Polski łączy się z historią Litwy. Wątki wschodnie, walka o władzę na Litwie, Zakon, wybór strategicznego kierunku, opcja moskiewska, opcja krzyżacka, opcja polska itd. W Polsce najpierw bezkrólewie przedłużane bez sensu przez Bośniaczkę, walki stronnictw, wielu kandydatów na króla. Potem Jadwiga. Młoda dziewczyna wrzucona między zwaśnione stronnictwa i ich intrygi. Manipulowana i oszukiwana z każdej strony. Rozdarta między powinnością wobec kraju a głosem serca. Panowie polscy grający va banque i zawierający strategiczne sojusze bez wiedzy i zgody królowej. Wyścig na Wawel. Jest zdecydowanie ciekawiej, niż na początku pierwszego sezonu.
Byłam zła, jak zmienili aktora grającego Kazimierza, ale później uznałam, że to była najlepsza decyzja. Serial jest świetny, nie opuściłam ani jednego odcinka.
Wspaniałe są piątkowe odcinki zatytułowane "Korona królów - taka historia...". Przybliżają realia epoki. Dzisiaj było o polowaniach i broni do nich używanej. W roli prowadzącego aktor, który grał Olgierda, świetny zresztą.
Cyrylica napisal(a): Wspaniałe są piątkowe odcinki zatytułowane "Korona królów - taka historia...". Przybliżają realia epoki. Dzisiaj było o polowaniach i broni do nich używanej. W roli prowadzącego aktor, który grał Olgierda, świetny zresztą.
Bardzo rozbudowali wątek doprowadzania do spotkania Jadwigi i Wilhelma przez tamtejszych totalnych, którzy chcą przy okazji nabić swoje kabzy. Są wkurzający jak Tusk i jego banda. Refluksja po dzisiejszym odcinku.
Komentarz
Łącznie z cofnięciem się z miesiąc do dwóch na VOD TVP.
Historia Polski łączy się z historią Litwy. Wątki wschodnie, walka o władzę na Litwie, Zakon, wybór strategicznego kierunku, opcja moskiewska, opcja krzyżacka, opcja polska itd.
W Polsce najpierw bezkrólewie przedłużane bez sensu przez Bośniaczkę, walki stronnictw, wielu kandydatów na króla. Potem Jadwiga. Młoda dziewczyna wrzucona między zwaśnione stronnictwa i ich intrygi. Manipulowana i oszukiwana z każdej strony. Rozdarta między powinnością wobec kraju a głosem serca. Panowie polscy grający va banque i zawierający strategiczne sojusze bez wiedzy i zgody królowej. Wyścig na Wawel.
Jest zdecydowanie ciekawiej, niż na początku pierwszego sezonu.
Koordynator nagonki - Wroński, dżentelmen z Gazowni.
Dlaczego obzydzają Jadwigę? Że z Węgier? Czy że chciała Niemca?
Tu sięgam, gdy mi umknie:
https://vod.tvp.pl/website/korona-krolow-taka-historia,45459894
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Podobno wytłumaczyła się hejterom, że zgodziła się wystąpić w serialu, ale celowo będzie grać kiepsko. Nie wiem, czy to prawda. Oceńcie sami.
Kiepsko nie gra. Głupia nie jest. Ma świadomość, że będzie oglądana w tym filmie przez kolejne pokolenia i to nie tylko w Polsce.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
I ma poczucie humera.
Przedobrzyli.
*