Pięcioro. Niestety ten pilotowy odcinek mnie zawiódł i wszystko wskazuje, że będzie poziom będzie niższy w stosunku do "Korony królów", przynajmniej z początku. Nie pasują mi aktorzy. W KK poza kilkoma wyjątkami dobór aktorów był świetny. Aktor grający króla Władysława w ogóle nie pasuje - zarówno z wyglądu, jak i z gry. Pazura też wypada źle, gorzej od aktora grającego Mikołaja Trąbę w KK. No, ale będę oglądał, przynajmniej z początku.
Nie podoba się. Wszystko to jakieś wymęczone, naciągane. Scenariuszowo serial cofnął się do pierwszego sezonu "Korony królów". Obsada aktorska też wypada blado. Aktor grający króla Władysława w ogóle do niego nie pasuje - zarówno z wyglądu (zarost!), jak i z gry (kreuje go na porywczego i despotycznego zamiast łagodnego i rozważnego!).
Niech kolega nie pisze bzdur. Marzy mi się trzeci sezon "Korony królów". Było dobrze. No i nie wiadomo dlaczego zostało to przerwane, a teraz zrobiono restart bez sensu,
Nie oglądałam KK systematycznie, od początku. Teraz na VOD oglądam hurtem sezon III i jestem zachwycona wszystkim. To jest prawdziwy filmowy majstersztyk. Jakie świetne postacie i jak zagrane; choćby Jan z Kleparza, choćby Mścichna i Śmiechna, Skirgiełło, ks. Witold krakowskie mieszczki itd, itp. Wszystko dopracowane jak w zegarku. I dialogi :-) - Co się stało? - Wielmożny pan raczył się uchlać jak, nie przymierzając, świnia. - Milcz! Być może upiłem się jak... orzeł. - Tak jest panie. Uchlał się wielmożny pan jak orzeł.
Tak. Ten nowy Jagiełło nie przypomina poprzedniego; ani fizycznie, ani charakterologicznie, no ale obaczym jak będzie dalej.
Jest całkiem nieźle. Równolegle oglądam "Izabelę, królową Hiszpanii". Nasz serial tamtemu w niczym nie ustępuje. Nawet skłonna jestem zaakceptować zmianę aktora grającego Jagiełłę. W końcu między królem i Jadwigą była różnica jakichś dwudziestu lat, a w poprzednim sezonie wyglądali prawie jak równolatkowie.
ethanol napisal(a): i jak wrażenia po 25 odcinkach ? Mnie się wydaje, że poprzednia seria jakaś lepsza była. Była ?
Jakaś uboga ta seria chyba. W którymś z początkowych odcinków Anna wyciągała z jakiejś skrzyni suknie, które wyglądały jak ubrania przebierańców, kiczowate i biedne. Pewnie skromniejszy budżet. Akcja dość nudna, pewnie zmienili się scenarzyści. Na razie skupili się na szpiegach, zaczynam się gubić, kto dla kogo szpieguje. Do bitwy pod Grunwaldem jeszcze jakieś 5 lat, to czymś ten czas muszą zapełnić. Ale i tak namiętnie oglądam.
Nie wiem, czy to kogoś jeszcze interesuje, ale na wszelki wypadek podam informację. W ubiegłą niedzielę w TVP1 pokazali 3 nowe odcinki serialu, w najbliższą niedzielę będą 2. Oglądam na TVP VOD, bo tam zamieścili 11 nowych odcinków. Zbliża się bitwa pod Grunwaldem i jest coraz bardziej ciekawie.
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Niestety ten pilotowy odcinek mnie zawiódł i wszystko wskazuje, że będzie poziom będzie niższy w stosunku do "Korony królów", przynajmniej z początku. Nie pasują mi aktorzy. W KK poza kilkoma wyjątkami dobór aktorów był świetny. Aktor grający króla Władysława w ogóle nie pasuje - zarówno z wyglądu, jak i z gry. Pazura też wypada źle, gorzej od aktora grającego Mikołaja Trąbę w KK. No, ale będę oglądał, przynajmniej z początku.
Marzy mi się trzeci sezon "Korony królów". Było dobrze. No i nie wiadomo dlaczego zostało to przerwane, a teraz zrobiono restart bez sensu,
- Co się stało?
- Wielmożny pan raczył się uchlać jak, nie przymierzając, świnia.
- Milcz! Być może upiłem się jak... orzeł.
- Tak jest panie. Uchlał się wielmożny pan jak orzeł.
Tak. Ten nowy Jagiełło nie przypomina poprzedniego; ani fizycznie, ani charakterologicznie, no ale obaczym jak będzie dalej.
Mnie się wydaje, że poprzednia seria jakaś lepsza była.
Była ?
Nie wiem, czy to kogoś jeszcze interesuje, ale na wszelki wypadek podam informację. W ubiegłą niedzielę w TVP1 pokazali 3 nowe odcinki serialu, w najbliższą niedzielę będą 2. Oglądam na TVP VOD, bo tam zamieścili 11 nowych odcinków. Zbliża się bitwa pod Grunwaldem i jest coraz bardziej ciekawie.
Ciekawe kto wygra.
Też się nad tym zastanawiam.
Grunwald nie wszystek zakończył się...
Zaleciało śłunskim pisorzem ;-)