to kobiety decydują o wychowaniu dzieci (żydzi daj ą obywatelstwo po matce), wydawaniu pieniędzy na codzień, segregowaniu śmieci, dbają o wygląd i spyżę dla całej rodziny mężczyźni pisza na forumach, zarabiają, służą do straszenia dzieci, mają pilota do tv, jeśli akurat są w domu
marcin.wat napisal(a): Zresztą wartością tego opowiadania jest „dziwność”, jakieś głębsze treści do mnie nie dotarły. A pomysł Zeromistrza – rzeczywiście świetny, i pozostający w głowie. <<Zeromistrz musi być genialnym ignorantem. Zeromistrz nie zawaha się skierować nas w niewłaściwym kierunku. Potrzebujemy wtedy wybrać tylko kierunek przeciwny. >>
Ściśle! O to zdanie właśnie mi chodziło - to jest jedyna myśl, która mi po danym opowiadaniu została w głowiźnie i się tamże obijała. Oprócz tego pamiętam jedynie dezorientację osso się w danym kawałku rozhozi. Jedynie wściekłość ziemianina-zeromistrza i paradoxalna radocha kosmonautów z tym związana były emocjonalnie mocne.
christoph napisal(a): to kobiety decydują o wychowaniu dzieci (żydzi daj ą obywatelstwo po matce), wydawaniu pieniędzy na codzień, segregowaniu śmieci, dbają o wygląd i spyżę dla całej rodziny mężczyźni pisza na forumach, zarabiają, służą do straszenia dzieci, mają pilota do tv, jeśli akurat są w domu
christoph napisal(a): to kobiety decydują o wychowaniu dzieci (żydzi daj ą obywatelstwo po matce), wydawaniu pieniędzy na codzień, segregowaniu śmieci, dbają o wygląd i spyżę dla całej rodziny mężczyźni pisza na forumach, zarabiają, służą do straszenia dzieci, mają pilota do tv, jeśli akurat są w domu
Pilotem to też w większości kobiety rządzą
Można mieć dwa piloty. Nikt nie zabrania.
)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Kurak zapowiada ciąg dalszy "Korony królów" w ramówce jesiennej tvp, poza tym są zaawansowane prace na serialem o Marszałku Piłsudskim pod roboczym tytułem "Młody Piłsudski". Kolejny serial to ma być "Ludzie i bogowie", o likwidatorach Kedywu którzy z ramienia PPP wykonywali wyroki smierci m.in. na szmalcownikach i kolaborantach. W tym roku zaczynają się zdjęcia do serialu "Stulecie Winnych" wg bestseleru Ałbeny Grabowskiej. O armii generała Andersa ma powstać (wstępnie pada data roku 2020) serial pt "Długi spacer", jest mowa o filmie/serialu związanym ze Stefanem kardynałem Wyszyńskim oraz o Agnieszce Osieckiej. O Polakach z Kresów którym przyszło po wojnie odbudowywać Wrocław ma powstać saga rodzinna/serial "Dom pod Dwoma Orłami"
marniok napisal(a): Kurak zapowiada ciąg dalszy "Korony królów" w ramówce jesiennej tvp, poza tym są zaawansowane prace na serialem o Marszałku Piłsudskim pod roboczym tytułem "Młody Piłsudski". Kolejny serial to ma być "Ludzie i bogowie", o likwidatorach Kedywu którzy z ramienia PPP wykonywali wyroki smierci m.in. na szmalcownikach i kolaborantach. W tym roku zaczynają się zdjęcia do serialu "Stulecie Winnych" wg bestseleru Ałbeny Grabowskiej. O armii generała Andersa ma powstać (wstępnie pada data roku 2020) serial pt "Długi spacer", jest mowa o filmie/serialu związanym ze Stefanem kardynałem Wyszyńskim oraz o Agnieszce Osieckiej. O Polakach z Kresów którym przyszło po wojnie odbudowywać Wrocław ma powstać saga rodzinna/serial "Dom pod Dwoma Orłami"
Obejrzałem kawałki kilku odcinków ostatnio, z ciekawości, i to zdaje się jest serial dla kobiet o ucisku patriarchalnym i tendencjach emancypacyjnych kobiet i wykluczonych społecznie w średniowieczu?
extraneus napisal(a): Obejrzałem kawałki kilku odcinków ostatnio, z ciekawości, i to zdaje się jest serial dla kobiet o ucisku patriarchalnym i tendencjach emancypacyjnych kobiet i wykluczonych społecznie w średniowieczu?
Tak! Oraz - żona ogląda co piąty odcinek (tak ma czas, raz w tygodniu) i mówi, że.... jest ciągle w tym samym miejscu!
Już nawet przestały mnie drażnić sztuczności (np. jako zwykły strój biskupa - liturgiczny (czasem))
Przecież obok grupy rekonstrukcyjnej Unii Demokratycznej mamy tyle grup rekonstrukcyjnych rycerskich - można powiedzieć, że Polska grupami rekonstrukcyjnymi stoi - że co drugi odcinek jakaś niezła szarpanina ze spadającymi głowami mogłaby być, to nie! Chyba, że u nasz tylko kobiety oglądają seriale późnym popołudniem?
extraneus napisal(a): Przecież obok grupy rekonstrukcyjnej Unii Demokratycznej mamy tyle grup rekonstrukcyjnych rycerskich - można powiedzieć, że Polska grupami rekonstrukcyjnymi stoi - że co drugi odcinek jakaś niezła szarpanina ze spadającymi głowami mogłaby być, to nie! Chyba, że u nasz tylko kobiety oglądają seriale późnym popołudniem?
Poczekajmy na film o latach 1926-39. Duuuuża grupa rekonstrukcji czeka
Komentarz
mężczyźni pisza na forumach, zarabiają, służą do straszenia dzieci, mają pilota do tv, jeśli akurat są w domu
)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Kolejny serial to ma być "Ludzie i bogowie", o likwidatorach Kedywu którzy z ramienia PPP wykonywali wyroki smierci m.in. na szmalcownikach i kolaborantach.
W tym roku zaczynają się zdjęcia do serialu "Stulecie Winnych" wg bestseleru Ałbeny Grabowskiej.
O armii generała Andersa ma powstać (wstępnie pada data roku 2020) serial pt "Długi spacer", jest mowa o filmie/serialu związanym ze Stefanem kardynałem Wyszyńskim oraz o Agnieszce Osieckiej. O Polakach z Kresów którym przyszło po wojnie odbudowywać Wrocław ma powstać saga rodzinna/serial "Dom pod Dwoma Orłami"
Acz moja ocena krola Kazka jest jak u Cata....
*
*
Oraz - żona ogląda co piąty odcinek (tak ma czas, raz w tygodniu) i mówi, że.... jest ciągle w tym samym miejscu!
Już nawet przestały mnie drażnić sztuczności (np. jako zwykły strój biskupa - liturgiczny (czasem))
Chyba, że u nasz tylko kobiety oglądają seriale późnym popołudniem?
Duuuuża grupa rekonstrukcji czeka