@posix powiedział(a):
Z obserwacji internetów wychodzi mi, że najostrzejsza wymiana zdań jest między wyborcami Mentzena i Trzaskowskiego.
Wyborcy PiSu nie wchodzą za mocno w te konflikty i zacierając ręce obserwując jak totalniaki obrzucają się zaciekle błotem z konfiarzami.
Liczę, że będą pamiętać te przedwyborcze utarczki, wyborcy Mentzena, gdy nadejdzie druga tura.
Trzeba przypominać ewolucję hasła ośmiu gwiazd do: ***** *** i Konfederację.
Ta wywłoka Sernik tłumaczy to chyba Jezusem?
@Brzost powiedział(a):
Ponoć niedawno za to przepraszała ale teraz nie mogę trafić na tę wypowiedź.
Powiedziała, że już za to przeprosiła, natomiast same przeprosiny... określenie że to było słabe jakoś mi się w kategorii przeprosin nie mieści.
Chyba że mi coś umknęło.
@Brzost powiedział(a):
Powiedziała, że już za to przeprosiła, natomiast same przeprosiny... określenie że to było słabe jakoś mi się w kategorii przeprosin nie mieści.
Chyba że mi coś umknęło.
@Brzost powiedział(a):
Chyba że mi coś umknęło.
Ale ta Sernik jest jeszcze w Konfie czy u Brauna?
To jest bardzo dobre pytanie bo formalnie chyba w Konfie.
@Brzost powiedział(a):
Chyba że mi coś umknęło.
Więc w 2023 r. w Krakowie było tak:
KO 34,35%
PiS 25,07%
TD 17,39%
Lewica 12,98%
Konfa 7,51%
Miasta 500 tys. +:
KO 40,53%
PiS 23,07%
TD 14,12%
Lewica 13,1%
Konfa 6,48%
Czyli jak liczymy "blokami", to będzie PiS -2%, koalicja +3%, Konfa -1%
Więc jak przeliczamy te wyniki ostatnie z Krakowa, na średnią dla miast 500 tys. + powinniśmy mieć:
koalicja 50+3=53
PiS 31-2=29
Konfa 10-1=9
Więc różnice z szacunkami CBOS wyjdą na poziomie -6, +14, -7
Czyli ogólnie koalicja jest pompowana w sondażach, ale nie jakoś nachalnie, bo 6% na 3 partie, to jest po 2%, a i skala 6% na 40-50% to relatywnie niewiele. Za to relatywne przeszacowanie Konfy i niedoszacowanie PiS jest ogromne.
Tu oczywiście taka uwaga, że my ekstrapolujemy Kraków. A ciekawe1 są relacje elektoratów PiS / Konfa na wsi. Tymczasem sondażownie działają na ogół tak, że robią badania w miastach, a potem dają jakieś przeliczniki na wieś - rezultatem są regularnie przestrzelone wyniki PSL (w obie strony), bo oni w miastach mają tak małe poparcie, że nie ma bazy do korekty. Więc tak naprawdę relacja PiS / Konfa może być bliższa sondażom niż w Krakowie, ale to gdybologia.
@Brzost powiedział(a):
Chyba że mi coś umknęło.
To jest bardzo dobre pytanie bo formalnie chyba w Konfie.
I w jednym klubie z AfD
Min z kolegą, który Tuska po polsku zjechał na forum UE, było już na tut forum
@rozum.von.keikobad powiedział(a):
KO 34,35%
PiS 25,07%
TD 17,39%
Lewica 12,98%
Konfa 7,51%
Miasta 500 tys. +:
KO 40,53%
PiS 23,07%
TD 14,12%
Lewica 13,1%
Konfa 6,48%
To są wyniki dla miasta Krakowa a nie okręgu w wyborach do senatu. Przypuszczam, że średnie dla koalicji+razem, PiS i Konfederacji są tam bardzo zbliżone do sredniej >500k. Sprawdzę w wolnej chwili.
Możliwe, bo on jest bez NH, a to ona podbija wyniki PiS na całe miasto.
A od kiedy Nowa Huta to Kraków? A!
A co do ciekawostek, to trwa ostry spór, czy 30% wyborców Mentzena poprze w 2 turze Trzaskowskiego, bo tyle potrzeba aby pokonać Nawrockiego i o to toczy się gra. Czyli optymalna sytuacja dla sztabu Trzaskowskiego, to druga tura Trzaskowski - Nawrocki ale w sytuacji, gdy można liczyć na ten 30% przepływ lub demobilizację. Obecnie druga tura Trzaskowski-Mentzen to czarny sen dla sztabowców Trzaskowskiego ale już nie dla 'Tuska' (personifikacja pewnego układu)
Zmiana kandydata PiS i cały układ leci jak domek z kart. Płażyński lub Magierowski zjadają Trzaskowskiego w drugiej rundzie. No, ale jest już za późno na taki twist...
Tyniec to też nie jest Krakowem w historycznym rozumieniu, ale administracyjnym tak. NH jest wyliczana do ogólnych wyników w Krakowie, ja je zawsze biorę zbiorcze, nie chce mi się przerabiać komisji po komisji.
A Mentzen gdyby miał większe szanse w II turze niż Nawrocki, to by był ostro zwalczany przez zaprzyjaźnione z Trzaskowskim media, a nie promowany w sondażach.
@Rolka powiedział(a):
Zmiana kandydata PiS i cały układ leci jak domek z kart. Płażyński lub Magierowski zjadają Trzaskowskiego w drugiej rundzie. No, ale jest już za późno na taki twist...
Płacą ci żebyś tak pierdolił ? Gnojek tu przenosi manipulacje z kampanii Trzaskowskiego.
Komentarz
Przyzwoicie zrobiona Kampania w II turze i Mencen wygrywa z tym pedałem w rurkach. Może nawet łatwiej będzie jemu niż Nawrockiemu.
nie będzie, emerytów jest więcej
Trzeba przypominać ewolucję hasła ośmiu gwiazd do: ***** *** i Konfederację.
Ta wywłoka Sernik tłumaczy to chyba Jezusem?
To jeszcze to drugie zostało.
Chyba że mi coś umknęło.
To jest bardzo dobre pytanie
bo formalnie chyba w Konfie.
U Mentzena.
A ona ma coś braunowego?
Gaśnicę posiada w samochodzie...
KO 34,35%
PiS 25,07%
TD 17,39%
Lewica 12,98%
Konfa 7,51%
Miasta 500 tys. +:
KO 40,53%
PiS 23,07%
TD 14,12%
Lewica 13,1%
Konfa 6,48%
Czyli jak liczymy "blokami", to będzie PiS -2%, koalicja +3%, Konfa -1%
Więc jak przeliczamy te wyniki ostatnie z Krakowa, na średnią dla miast 500 tys. + powinniśmy mieć:
koalicja 50+3=53
PiS 31-2=29
Konfa 10-1=9
Więc różnice z szacunkami CBOS wyjdą na poziomie -6, +14, -7
Czyli ogólnie koalicja jest pompowana w sondażach, ale nie jakoś nachalnie, bo 6% na 3 partie, to jest po 2%, a i skala 6% na 40-50% to relatywnie niewiele. Za to relatywne przeszacowanie Konfy i niedoszacowanie PiS jest ogromne.
Tu oczywiście taka uwaga, że my ekstrapolujemy Kraków. A ciekawe1 są relacje elektoratów PiS / Konfa na wsi. Tymczasem sondażownie działają na ogół tak, że robią badania w miastach, a potem dają jakieś przeliczniki na wieś - rezultatem są regularnie przestrzelone wyniki PSL (w obie strony), bo oni w miastach mają tak małe poparcie, że nie ma bazy do korekty. Więc tak naprawdę relacja PiS / Konfa może być bliższa sondażom niż w Krakowie, ale to gdybologia.
I w jednym klubie z AfD
Min z kolegą, który Tuska po polsku zjechał na forum UE, było już na tut forum
To są wyniki dla miasta Krakowa a nie okręgu w wyborach do senatu. Przypuszczam, że średnie dla koalicji+razem, PiS i Konfederacji są tam bardzo zbliżone do sredniej >500k. Sprawdzę w wolnej chwili.
@robert.gorgon
Możliwe, bo on jest bez NH, a to ona podbija wyniki PiS na całe miasto.
A od kiedy Nowa Huta to Kraków? A!
A co do ciekawostek, to trwa ostry spór, czy 30% wyborców Mentzena poprze w 2 turze Trzaskowskiego, bo tyle potrzeba aby pokonać Nawrockiego i o to toczy się gra. Czyli optymalna sytuacja dla sztabu Trzaskowskiego, to druga tura Trzaskowski - Nawrocki ale w sytuacji, gdy można liczyć na ten 30% przepływ lub demobilizację. Obecnie druga tura Trzaskowski-Mentzen to czarny sen dla sztabowców Trzaskowskiego ale już nie dla 'Tuska' (personifikacja pewnego układu)
@ms.wygnaniec
Tyniec to też nie jest Krakowem w historycznym rozumieniu, ale administracyjnym tak. NH jest wyliczana do ogólnych wyników w Krakowie, ja je zawsze biorę zbiorcze, nie chce mi się przerabiać komisji po komisji.
A Mentzen gdyby miał większe szanse w II turze niż Nawrocki, to by był ostro zwalczany przez zaprzyjaźnione z Trzaskowskim media, a nie promowany w sondażach.
Płacą ci żebyś tak pierdolił ? Gnojek tu przenosi manipulacje z kampanii Trzaskowskiego.
Też się zastanawiam nad stanem duchowym Rolki/dewlina.