Skip to content

Wybory 2025

1474849505153»

Komentarz

• Przyzwoicie zrobiona Kampania w II turze i Mencen wygrywa z tym pedałem w rurkach. Może nawet łatwiej będzie jemu niż Nawrockiemu.

• nie będzie, emerytów jest więcej

• @posix powiedział(a):
    Z obserwacji internetów wychodzi mi, że najostrzejsza wymiana zdań jest między wyborcami Mentzena i Trzaskowskiego.
    Wyborcy PiSu nie wchodzą za mocno w te konflikty i zacierając ręce obserwując jak totalniaki obrzucają się zaciekle błotem z konfiarzami.
    Liczę, że będą pamiętać te przedwyborcze utarczki, wyborcy Mentzena, gdy nadejdzie druga tura.

Trzeba przypominać ewolucję hasła ośmiu gwiazd do: ***** *** i Konfederację.
    Ta wywłoka Sernik tłumaczy to chyba Jezusem?

• Ponoć niedawno za to przepraszała ale teraz nie mogę trafić na tę wypowiedź.

• To jeszcze to drugie zostało.

• @Brzost powiedział(a):
    Ponoć niedawno za to przepraszała ale teraz nie mogę trafić na tę wypowiedź.

Powiedziała, że już za to przeprosiła, natomiast same przeprosiny... określenie że to było słabe jakoś mi się w kategorii przeprosin nie mieści.
    Chyba że mi coś umknęło.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@Brzost powiedział(a):

Powiedziała, że już za to przeprosiła, natomiast same przeprosiny... określenie że to było słabe jakoś mi się w kategorii przeprosin nie mieści.
    Chyba że mi coś umknęło.

Ale ta Sernik jest jeszcze w Konfie czy u Brauna?

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):

@Brzost powiedział(a):

Chyba że mi coś umknęło.

To jest bardzo dobre pytanie ;) bo formalnie chyba w Konfie.

• U Mentzena.

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):

@Brzost powiedział(a):

Chyba że mi coś umknęło.

A ona ma coś braunowego?

• Gaśnicę posiada w samochodzie...

• Więc w 2023 r. w Krakowie było tak:
    KO 34,35%
    PiS 25,07%
    TD 17,39%
    Lewica 12,98%
    Konfa 7,51%

Miasta 500 tys. +:
    KO 40,53%
    PiS 23,07%
    TD 14,12%
    Lewica 13,1%
    Konfa 6,48%

Czyli jak liczymy "blokami", to będzie PiS -2%, koalicja +3%, Konfa -1%
    Więc jak przeliczamy te wyniki ostatnie z Krakowa, na średnią dla miast 500 tys. + powinniśmy mieć:
    koalicja 50+3=53
    PiS 31-2=29
    Konfa 10-1=9

Więc różnice z szacunkami CBOS wyjdą na poziomie -6, +14, -7

Czyli ogólnie koalicja jest pompowana w sondażach, ale nie jakoś nachalnie, bo 6% na 3 partie, to jest po 2%, a i skala 6% na 40-50% to relatywnie niewiele. Za to relatywne przeszacowanie Konfy i niedoszacowanie PiS jest ogromne.

Tu oczywiście taka uwaga, że my ekstrapolujemy Kraków. A ciekawe1 są relacje elektoratów PiS / Konfa na wsi. Tymczasem sondażownie działają na ogół tak, że robią badania w miastach, a potem dają jakieś przeliczniki na wieś - rezultatem są regularnie przestrzelone wyniki PSL (w obie strony), bo oni w miastach mają tak małe poparcie, że nie ma bazy do korekty. Więc tak naprawdę relacja PiS / Konfa może być bliższa sondażom niż w Krakowie, ale to gdybologia.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@rozum.von.keikobad powiedział(a):

@Brzost powiedział(a):

Chyba że mi coś umknęło.

To jest bardzo dobre pytanie ;) bo formalnie chyba w Konfie.

I w jednym klubie z AfD
    Min z kolegą, który Tuska po polsku zjechał na forum UE, było już na tut forum

• edytowano 25 March

Więc w 2023 r. w Krakowie było tak:
    KO 34,35%
    PiS 25,07%
    TD 17,39%
    Lewica 12,98%
    Konfa 7,51%

Miasta 500 tys. +:
    KO 40,53%
    PiS 23,07%
    TD 14,12%
    Lewica 13,1%
    Konfa 6,48%

To są wyniki dla miasta Krakowa a nie okręgu w wyborach do senatu. Przypuszczam, że średnie dla koalicji+razem, PiS i Konfederacji są tam bardzo zbliżone do sredniej >500k. Sprawdzę w wolnej chwili.

• @robert.gorgon

Możliwe, bo on jest bez NH, a to ona podbija wyniki PiS na całe miasto.

• edytowano 25 March

@robert.gorgon

Możliwe, bo on jest bez NH, a to ona podbija wyniki PiS na całe miasto.

A od kiedy Nowa Huta to Kraków? A!
    A co do ciekawostek, to trwa ostry spór, czy 30% wyborców Mentzena poprze w 2 turze Trzaskowskiego, bo tyle potrzeba aby pokonać Nawrockiego i o to toczy się gra. Czyli optymalna sytuacja dla sztabu Trzaskowskiego, to druga tura Trzaskowski - Nawrocki ale w sytuacji, gdy można liczyć na ten 30% przepływ lub demobilizację. Obecnie druga tura Trzaskowski-Mentzen to czarny sen dla sztabowców Trzaskowskiego ale już nie dla 'Tuska' (personifikacja pewnego układu)

• Zmiana kandydata PiS i cały układ leci jak domek z kart. Płażyński lub Magierowski zjadają Trzaskowskiego w drugiej rundzie. No, ale jest już za późno na taki twist...

• @ms.wygnaniec

Tyniec to też nie jest Krakowem w historycznym rozumieniu, ale administracyjnym tak. NH jest wyliczana do ogólnych wyników w Krakowie, ja je zawsze biorę zbiorcze, nie chce mi się przerabiać komisji po komisji.

A Mentzen gdyby miał większe szanse w II turze niż Nawrocki, to by był ostro zwalczany przez zaprzyjaźnione z Trzaskowskim media, a nie promowany w sondażach.

• edytowano 25 March

@Rolka powiedział(a):
    Zmiana kandydata PiS i cały układ leci jak domek z kart. Płażyński lub Magierowski zjadają Trzaskowskiego w drugiej rundzie. No, ale jest już za późno na taki twist...

Płacą ci żebyś tak pierdolił ? Gnojek tu przenosi manipulacje z kampanii Trzaskowskiego.

• Też się zastanawiam nad stanem duchowym Rolki/dewlina.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.