Skip to content

Jak rozumieć Papieża Franciszka?

1727374757678»

Komentarz

• Ulgi?
    Nie wiemy czy będzie lepiej... będzie?

• Nie będzie. Będzie turbo+ i wincy tego samego.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Jest tu ktoś, kto płakał po papieżu?

Ja.

Rzewnymi łzami.

po poprzednim

• +

Oby było lepiej.

• Żeby tylko gorzej nie było.
    +

• @vigilate1944 powiedział(a):
    Nie płakałem po Borgoglio, ale niech będzie:
    +++

♰♰♰

👣

🐾
    🐾

• Bardzo bym chciał przeczytać książkę 1 do 1 opisującą wydarzenia pontyfikatu papieża Franciszka, z jego komentarzem/wyjaśnieniem o co tak naprawdę chodziło. Jaki był zamysł, co do nas dotarło, a co nie, co zrozumieliśmy, jaki był cel wielu opinii, decyzji, postaw.

• W imię Najświętszej Trójcy. Amen. Czując, że zbliża się zmierzch mojego ziemskiego życia, i z żywą nadzieją na życie wieczne pragnę wyrazić moją wolę w testamencie wyłącznie, jeśli chodzi o miejsce mojego pochówku. Moje życie i posługę kapłańską oraz biskupią zawsze zawierzałem Matce Naszego Pana, Najświętszej Maryi. Dlatego proszę, aby moje doczesne szczątki spoczęły w oczekiwaniu na dzień zmartwychwstania w Papieskiej Bazylice Matki Bożej Większej.

Pragnę, aby moja ostatnia ziemska podróż zakończyła się w tym prastarym sanktuarium maryjnym, do którego udawałem się na modlitwę przed i na zakończenie każdej podróży apostolskiej, by zawierzyć ufnie moje intencje Matce Niepokalanej i podziękować jej za łagodną i macierzyńską troskę

Proszę, aby mój grób został przygotowany w niszy w nawie bocznej między Kaplicą Paulińską (Kaplicą Salus Populi Romani) i Kaplicą Sforza tejże papieskiej bazyliki

Grób ma być w ziemi, prosty, bez szczególnego zdobienia i z jedynym napisem: Franciscus.

Wydatki na przygotowanie mojego pochówku zostaną pokryte sumą od dobroczyńcy, którą przeznaczyłem na ten cel, by przekazać Papieskiej Bazylice Matki Bożej Większej. Odpowiednie instrukcje w tej sprawie przekazałem Jego Ekscelencji Rolandasowi Makrickasowi, Komisarzowi Nadzwyczajnemu Kapituły Liberiańskiej

Niech Pan obdarzy zasłużoną nagrodą tych, którzy mnie miłowali i nadal będą modlić się za mnie. Cierpienie, które stało się udziałem ostatniego etapu mojego życia, ofiarowałem Panu o pokój na świecie i braterstwo między narodami. Franciszek.

• edytowano 21 April

@JORGE powiedział(a):
    Bardzo bym chciał przeczytać książkę 1 do 1 opisującą wydarzenia pontyfikatu papieża Franciszka, z jego komentarzem/wyjaśnieniem o co tak naprawdę chodziło. Jaki był zamysł, co do nas dotarło, a co nie, co zrozumieliśmy, jaki był cel wielu opinii, decyzji, postaw.

A czytałeś jakąkolwiek? Nie uważam, że czytałem wszystko Papieża i o Papieżu, ale kilka książek (nie naparzenek w necie) tak, napisz na czym chcesz się skupić, mogę coś polecić.

• edytowano 21 April

"Módl się za męczenników naszej rewolucji!" Ten słynny cytat z pielgrzymki św. Jana Pawła II w 1983r. w Nikaragui rządzonej wówczas przez marksistowsko-leninowski rząd sandinistow Ortegi będę już zawsze kojarzył ze śp. Franciszkiem. Ale ja to dokładnie rozumiem, jak i fakt męczeńskiej śmierci bp Salwadoru w czasie trwającej tam wojny domowej. I żadne teologiczne błędy teologii wyzwolenia za pontyfikatu Franciszka nie zniwelują już głębokiego wołania o powrót do człowieczeństwa papiestwa i Kk, do pochylenia się nad zwykłym człowiekiem, człowiekiem cierpiącym, a nie nad księgami. I takim już na zawsze w mojej pamięci On pozostanie. To był święty Człowiek, tak uważam 🙏📿
    https://pch24.pl/nikaragua-franciszek-cofnal-suspense-na-ksiedza-rewolucjoniste-kare-nalozyl-jan-pawel-ii/

• Buonasera.

Arrivederci.

👣

🐾
    🐾

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.