Skip to content

Wybory 2025

1128129131133134137

Komentarz

• Jakieś scenariusze powyborcze? Ja obstawiam, że Giertych wchodzi za Bodnara i idzie na totalne zwarcie.

• @czlowiek powiedział(a):
    Dokładnie a powodem jest,że Nawrocki 'nie szanuje kobiet'

"Szanowanie kobiet" to eufemizm poparcia dla aborcji, bo to jedyna rzecz którą może zaoferować Trzaskowski w odróżnieniu od Nawrockiego.

• edytowano 2 June

Drugi mit to rzekome poparcie dla Nawrockiego w najmłodszym pokoleniu. To są wyniki sondażowe, a można zerknąć w domy studenckie, gdzie wyniki nie są sondażowe, tylko realne. I jest tam miazga - Trzaskowski dostaje od 66 do 80%... a jeśli wliczymy tę komisję, to do 100%. Bez zaokrąglenia, wszystkie ważne głosy dostał tam Trzaskowski.

https://wybory.gov.pl/prezydent2025/pl/obkw/2/1476668

To nie jest mit ani żaden sondaż. Naprawdę Karol wygrał u młodych. Oczywiście to byli głównie młodzi mężczyźni bo dziewczyny w tym samym wieku głosowały jak zawsze na tą drugą stronę czyli w tym wypadku na Trzaskowskiego.

@MarianoX powiedział(a):
    Na Trzaskowskiego w tych domach studenckich głosowały przede wszystkim kobiety.

U mojego syna w liceum wśród chłopaków wygrał Sławomir Mentzen, a wśród dziewczyn miażdżąco Rafał Trzaskowski, podobnie było w innych gdańskich liceach.

Także tak.

Dokładnie tak jest jak piszesz.

• 8 Liczba wyborców głosujących na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania 531 446

• @Pigwa powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@polmisiek powiedział(a):

Efekty uboczne tej kampanii:

• Otoka się nawrócił (dosłownie)
    • Stanowski obiecał, że pójdzie do spowiedzi, jeśli wygra Nawrocki

Pamiętasz w którym materiale Stanowski mówił o spowiedzi?

Podczas wywiadu Nawrockiego w Kanale Zero. To było jakoś w połowie kwietnia.

O tutaj?

• Jako urodzona pesymistka nie mogę jeszcze popaść w euforię, choć momentami zaczynam ją odczuwać. Obawiam się, żeby te mendy czegoś jeszcze nie wychachmęciły, bo całe te rządy opierają się na chachmętach. I pomyśleć, tyle lat hodowania Trzaskowskiego na prezydenta przy współudziale Sorosa, fundacji niemieckich, lansowanie się w kampusie i wszystko na darmo.

• edytowano 2 June

@Przemko, tak, tutaj, ale nie pamiętam, w którym momencie. Raczej w pierwszej połowie, bo ja całości nie oglądałam. Stanowski coś tam plumknął, że nie chodzi do spowiedzi, a Karol na to, że szkoda, on chodzi i widzi owoce, więc poleca. Stanowski wtedy rzucił "no to jak pan zostanie prezydentem, to uznam to za rozkaz".

Bardzo mi to utkwiło w pamięci, bo to był Wielki Tydzień.

• @Pigwa powiedział(a):
    @Przemko, tak, tutaj, ale nie pamiętam, w którym momencie. Raczej w pierwszej połowie, bo ja całości nie oglądałam. Stanowski coś tam plumknął, że nie chodzi do spowiedzi, a Karol na to, że szkoda, on chodzi i widzi owoce, więc poleca. Stanowski wtedy rzucił "no to jak pan zostanie prezydentem, to uznam to za rozkaz".

Bardzo mi to utkwiło w pamięci, bo to był Wielki Tydzień.

Dziękuję!

• loslos
    edytowano 2 June

@Przemko powiedział(a):

@polmisiek powiedział(a):

Efekty uboczne tej kampanii:

• Otoka się nawrócił (dosłownie)
    • Stanowski obiecał, że pójdzie do spowiedzi, jeśli wygra Nawrocki

Pamiętasz w którym materiale Stanowski mówił o spowiedzi?

W rozmowie z Nawrockim.

• @Cyrylica powiedział(a):
    Jako urodzona pesymistka nie mogę jeszcze popaść w euforię, choć momentami zaczynam ją odczuwać. Obawiam się, żeby te mendy czegoś jeszcze nie wychachmęciły, bo całe te rządy opierają się na chachmętach. I pomyśleć, tyle lat hodowania Trzaskowskiego na prezydenta przy współudziale Sorosa, fundacji niemieckich, lansowanie się w kampusie i wszystko na darmo.

Oczywiście rząd będzie na każdym kroku rzucał prezydentowi kłody pod nogi, dezawuował itd. Teraz są trochę w szoku, ale zaraz się przegrupują.

Ale jego zwycięstwa raczej nie podważą. Hołownia już pogratulował i poprosił o ułaskawienie ;) Oczywiście żartuję, ale pogratulował i poprosił, żeby to była prezydentura zgody, a nie zemsty.
    Urszula z Brukseli pogratulowała Nawrockiemu wygranej. Według mnie to czytelne sygnały.

• edytowano 2 June

oby tak było jak napisałeś, przesilenie polityczne jest Polsce potrzebne jak świeże powietrze

• edytowano 2 June
    Zagranica:
    Kandydat                            Liczba głosów                 Procent głosów
    TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz           383 722                        63,49%
    NAWROCKI Karol Tadeusz                220 637                        36,51%
    Razem                                 604 359                       100,00%

• @celnik.mateusz powiedział(a):

Zagranica:
    Kandydat                          Liczba głosów                 Procent głosów
    TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz             383 722                        63,49%
    NAWROCKI Karol Tadeusz                  220 637                        36,51%
    Razem                               604 359                       100,00%

Czyli Zandberg wygrał?

• @Filioquist powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    I znów Polska podzielona na pół.

...duże miasta plus przesiedleńcy vs normalni Polacy?

Termin określający tę grupę to: "wykorzenieni".

• edytowano 2 June

@celnik.mateusz powiedział(a):

Zagranica:
    Kandydat                          Liczba głosów                 Procent głosów
    TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz             383 722                        63,49%
    NAWROCKI Karol Tadeusz                  220 637                        36,51%
    Razem                               604 359                       100,00%

Niech już może oni lepiej za tą granicą zostaną i nie wracają.

Polak wyjechany - Polak stracony.

• Mnie najbardziej jednak zasmucił przeplyw wyborców Zandberga. Przyznam ze obstawiałem wieksza różnicę w stosunku do wyborców Buejat.

• Jeszcze raz się okazało, że postulaty szatana ważniejsze od wszystkiego innego.

• @janosik powiedział(a):
    Dr Kuź wieszczy wojne w Platformie, a ten co wbije nóż w Tuska ma być Sikorski. Idę zaparzyć sobie kawę.

Manifestacyjnym zardzewiałym dolchsztosem w plery było piwerko z Mentzenem.

• edytowano 2 June

@Ewerado powiedział(a):

Drugi mit to rzekome poparcie dla Nawrockiego w najmłodszym pokoleniu. To są wyniki sondażowe, a można zerknąć w domy studenckie, gdzie wyniki nie są sondażowe, tylko realne. I jest tam miazga - Trzaskowski dostaje od 66 do 80%... a jeśli wliczymy tę komisję, to do 100%. Bez zaokrąglenia, wszystkie ważne głosy dostał tam Trzaskowski.

https://wybory.gov.pl/prezydent2025/pl/obkw/2/1476668

To nie jest mit ani żaden sondaż. Naprawdę Karol wygrał u młodych. Oczywiście to byli głównie młodzi mężczyźni bo dziewczyny w tym samym wieku głosowały jak zawsze na tą drugą stronę czyli w tym wypadku na Trzaskowskiego.

@MarianoX powiedział(a):
    Na Trzaskowskiego w tych domach studenckich głosowały przede wszystkim kobiety.

U mojego syna w liceum wśród chłopaków wygrał Sławomir Mentzen, a wśród dziewczyn miażdżąco Rafał Trzaskowski, podobnie było w innych gdańskich liceach.

Także tak.

Dokładnie tak jest jak piszesz.

Ok, skąd to wiesz?

• @Ewerado powiedział(a):

@Mania powiedział(a):
    Nie ma już pisowskiej Ściany Wschodniej:-) Prawica zajęła Polskę Centralną i zajmuje Zachód.

73% komisji zliczone, Karolek ma 53% (godz. 2 rano)
    To się może spłaszczyć do 52, ale...

KAROL NAWROCKI PREZYDENTEM POLSKI!

Dawno nie piłam niczego z procentami, ale otworzyłam Baileysa i się nim delektuję dziękując Panu Bogu za wysłuchanie naszych błagań.
    Teraz tylko wyprosić z Polski tvn, onety i inne hitlerowskie gadzinówki, a podziały znikną ( no, bardzo zmaleją).
    GazWyb bym zostawiła, bo to skansen.
    Bogu niech będą dzięki! +++

Zastanawiam się jakim cudem KO udało się w 2023 roku objąć władzę po wyborach parlamentarnych. Przecież te ich poparcie w tych wyborach prezydenckich wygląda prawie identycznie jak w 2020 i w 2015 roku. W 2020 też przegrali prezydenckie o 2 procent i tutaj będzie też przegrana o 2 procent więc dosłownie identyczni.. W 2015 roku przegrali o 3 procent wiec też podobnie. Nic im nie skacze poparcie od 2015 roku ,ale w 2023 mieli wraz ze swoimi sojuszniczymi partiami mieli nagle 56% .

Wytłumaczenie chyba jest tylko jedno. Ci ,którzy głosowali na Hołownie czyli wyborcy PSL zapewne nawet nie zdawali sobie sprawy ,że on pójdzie do koalicji z Tuskiem. Wszystko na to wychodzi ,że Tusk objął tą władzę tylko dzięki przypadkowi.

Rozpisywałem to kiedyś na liczbach.
    Otóż suma (%) partii lewicowych i liberalnych w latach 2015-2023 w wyborach parlamentarnych jest w zasadzie stała. Natomiast przepływy są między PiS, PSL, "nową siłą" i kolejnymi odmianami obecnej Konfy. To jest ok. 6-8% przepływowego elektoratu. Tyle że te 6% jak przyjdzie do zerojedynkowego wyboru PiS vs. PO (czyli II tura prezydenckich), jednak dość konsekwentnie wybiera PiS, stąd rozpiętość wyników Dudy '15, Dudy '20 i Nawrockiego '25 to ok. 0,6%. W międzyczasie rozpiętość wyników % PiS to ok. 8% (najwięcej 2019 r., najmniej 2023 r., 2015 r. więcej niż w 2023 r., ale znacznie mniej niż w 2019 r.)

• Btw. pisząc "partie liberalne" mam na myśli PO i Nowoczesną, ewentualnie jakieś formalnie istniejące przystawki. Używam tego terminu, bo powszechnie się go używa, więc jest zrozumiały.

Natomiast ok. 20 lat temu dość solidnie zapoznałem się z myślą klasycznego liberalizmu i zarówno praktyka rządów, zwłaszcza od objęcia urzędu przez Komorowskiego, jak i nawet retoryka, zwłaszcza od 2015 r., nie ma już wiele wspólnego z myślą Locke'a, Tocqueville'a, Monteskiusza, polskich "kaliszan" czy nawet J.S. Milla.
    Wiem, że to dziwnie może zabrzmieć, ale znacznie więcej wspólnego z liberalizmem ma już nawet retoryka Brauna.

• @JORGE powiedział(a):
    Ale PKW temat ucięło. Konferencja miała być o 10, a zrobili wcześniej o ponad godzinę. Myk, myk, i rączki umyte. Swoje zrobiliśmy, proszę się od nas odpierdolić. Ciekawy jestem, czy tak miało być od początku, z poleceniem pod wygrywającego Trzaskowskiego, żeby PiS nie stękał, czy sami z siebie postanowili jak najszybciej brzmię zrzucić.

Może Tusk się budzi o 9:30, więc woleli go ubiec

• Chciałbym żeby ktoś mi wytlumaczył zachowanie wobec młodszego polityka polityka starszego z tej samej partii. Tak jak na ostatniej prostej Tusk u Rymana pogrążył Trzaska, tak i Biden cieszył się z wyboru Trumpa i nie wykazywał poparcia wobec Kamali.

• @janosik powiedział(a):
    Jakieś scenariusze powyborcze? Ja obstawiam, że Giertych wchodzi za Bodnara i idzie na totalne zwarcie.

Ops, z tej całej nowoczesności i inkluzywności przeczytało mi się:

"Giertych wychodzi za Bodara"...

Co to by był za związek! Z założenia przemocowy...

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.