Skip to content

Technologia Rzplitej (dla Ignaca i nie tylko)

1789101113»

Komentarz

• No, ale akurat w srajfonach są takie różne obcje prywatności i bezpieczęstwa i tam się suwaczkiem zaznacza, do czego dana apka ma mieć dostęp - np. do lokalizacji "gdy używam" albo "zawsze" albo "nigdy". Pytanie brzmi, czy nawet jak się te dostępy w ustawieniach poblokuje, to apki dalej mają dostęp do mikrofonu i kamerki. Rozumiem, że Zalewajka może mieć itd., ale czy IKO też.

• @trep powiedział(a):
    No, ale akurat w srajfonach są takie różne obcje prywatności i bezpieczęstwa i tam się suwaczkiem zaznacza, do czego dana apka ma mieć dostęp - np. do lokalizacji "gdy używam" albo "zawsze" albo "nigdy". Pytanie brzmi, czy nawet jak się te dostępy w ustawieniach poblokuje, to apki dalej mają dostęp do mikrofonu i kamerki. Rozumiem, że Zalewajka może mieć itd., ale czy IKO też.

trepie, to od programisty zależy który z tych wyłączników uwzględni pisząc program i w jaki sposób. W uproszczeniu programista, bo pewnie nie działa na własną rękę.

Te wyłączniki są uprzejmym ukłonem wobec nerwów użytkowników - po co babcię denerwować, niech się babcia cieszy. Często są uwzględniane, ale nie zawsze, a już z pewnością są pomijalne, gdy dostawca ma złą wolę (albo "uzasadnioną konieczność").

• Nasz klient ma startup produkujący soft do wykrywania bankowych fraudów w czasie rzeczywistych, to matematyk po SGH, wzorcami matematycznymi to ogarnia jakoś. Banki ogólnie są zachwycone i chcą to dla siebie ale pytają kto już to kupił i wdrożył, i nie chcą się wyrywać aby być tym pierwszym dużym bankiem w Polsce.

• Myślałem że to nie programista apki o tym decyduje tylko programista srajfonu. Że niby Apple dba o prywatnoś itd.

• @Przemko powiedział(a):
    Nasz klient ma startup produkujący soft do wykrywania bankowych fraudów w czasie rzeczywistych, to matematyk po SGH, wzorcami matematycznymi to ogarnia jakoś. Banki ogólnie są zachwycone i chcą to dla siebie ale pytają kto już to kupił i wdrożył, i nie chcą się wyrywać aby być tym pierwszym dużym bankiem w Polsce.

Kolejne podejście? były słynne akcje tak z 10 - 20 lat temu, gdzie okazało się, że zachowania komponentu białkowego wymykały się algorytmom i były blokowane karty podczas wakacji itp.

• @trep powiedział(a):
    Myślałem że to nie programista apki o tym decyduje tylko programista srajfonu. Że niby Apple dba o prywatnoś itd.

A na co się zgadzasz instalując apkę? to raz.
    A dwa, to na co zgadzasz się przynosząc telefon do domu po zawarciu umowy?

• loslos
    edytowano 14 July

W końcu wiem, dlaczego Morze Czarne jest czarne.

• @los powiedział(a):

a dlaczego Czerwone jest czerwonym? (bez kontekstu)

• Nie wiem, dlaczego Morze Czerwone jest czerwone. Morze Czarne jest czarne, bo dla Turków jest morzem północnym.

• Ale akweny północne są najczęściej białe.

• @los powiedział(a):

Ale że niby Północne?

• Karadeniz, Morze Czarne, Morze Pólnocne

• edytowano 14 July

@Eden powiedział(a):

@los powiedział(a):

Z tego ośmiokąta wynika, że Morze Czerwone jest na południu.

EDITH: Wszystko się zgadza, Kızıldeniz.

• edytowano 14 July

@ms.wygnaniec powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    Nasz klient ma startup produkujący soft do wykrywania bankowych fraudów w czasie rzeczywistych, to matematyk po SGH, wzorcami matematycznymi to ogarnia jakoś. Banki ogólnie są zachwycone i chcą to dla siebie ale pytają kto już to kupił i wdrożył, i nie chcą się wyrywać aby być tym pierwszym dużym bankiem w Polsce.

Kolejne podejście? były słynne akcje tak z 10 - 20 lat temu, gdzie okazało się, że zachowania komponentu białkowego wymykały się algorytmom i były blokowane karty podczas wakacji itp.

Hue hue. Sam miałem taką sytuację. Kupuję sobie spokojnie bilet samolotowy do Polski, gdy wtem dzwoni do mnie bank:
    — Panie, pańska karta została właśnie obciążona w Bułgarii.
    — No tak, gdyż właśnie kupuję sobie bilet.
    — Ale wczoraj była używana na Islandii.
    — Faktycznie, głupio wyszło, no ale tak było. Tym niemniej dziękuję za czujnoś!

• Drogi Ignatzu i tak miałeś szczęście, bo początkowe pomysły były: blokada z automatu i czekamy aż się klient odezwie, tak było.
    Daleki znajomy, będąc we wpodróży bardziej frykcyjnej niż romantycznej, ale to siem po czasie okazało, zatrzymał się najsampierw gdzieś indziej, a następnie w Paryżewie albo i Londonistanie, dedali nie pamiętam bo to ze 20 lat temu było, gdzie posiadając stosowne karty w złotym kolorze dużej międzynarodowej korporacji oraz stosowne zaplecze na owych kartach, postanowił zaimponować wybrance, wtedy myślał, że serca ale po czasie patrząc, to raczej ciał jamistych, i się stosownie zatrzymał. No gdy przyszło do płacenia, to się okazało, że jedna karta się samozablokowała, a druga się samozablokowała z rozdzielnika automatycznych systemów decyzyjnych (bo to tak się wtedy nazywało). Znajomy usiłował coś zadziałać dzwoniąc na całodobową linię kosjerżową, gdzie mu grzecznie wytłumaczyli, że takie karty w oddziale w światowym Wielkim Jabku jeno obsługują więc niech wróci za 3 godziny, bo tam od 8 pracują ale 8 czasu lokalnego.
    No i wtedy znajomy wziął i zapytał gdzie jest bankomat, recempcjonista mu wskazał, że za rogiem, z tym, że nie hotelu a recempcji, więc znajomy za pomocą przaśnej karty tenkrajowej organizacji finansowej`wypłacił stosowny zwitek banknotów i płacąc nimi na owej recempcji poczuł się jak jakiś 'Nowy Ruski', który co prawda posiada Goldenkarty międzynarodowanego i szanowanego Banku, no z tym, że są one zablokowane, a płacić trzeba rulonem banknotów niewiadomego pochodzenia.
    Lokalne banksterstwo w Polsce było rozsądne i takie pomysły obserwowało z jadowitą radością.

• loslos
    edytowano 15 July

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@Eden powiedział(a):

@los powiedział(a):

Z tego ośmiokąta wynika, że Morze Czerwone jest na południu.

EDITH: Wszystko się zgadza, Kızıldeniz.

Ale było tak nazywane jeszcze przed braćmi Turczynami i językoznawcy się kłócą. Już Septuaginta nazywa Morze Czerwone czerwonym. A co do Morza Czarnego się zgadzają, to Turczyny nadali taką nazwę, wcześniej Grecy i Gruzini nazywali je całkiem inaczej.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.