Wartości odżywcze (kaloryczność) piwa zależą od ekstraktu i stopnia odfermentowania. Ekstrakt to w skrócie ile słodu uzyjemy do uwarzenia określonej ilości ,a od stopnia odfermentowania zależy ile cukrów pozostanie w piwie ile zamieni się w alkohol. Można też piwo po zakończeniu produkcji wymrozić (można nawet w domu) to też podniesie kaloryczność i alkohol. Filtrowanie o którym mowa wyżej to pewnie mikrofiltrowanie (metoda konserwacji ,druga obok pasteryzacji),faktycznie można tym coś usunąć z piwa. A teraz anegdoda.Wklejka z Rzepy. Ponad 700 lat temu niemieccy mnisi z miasta Einbeck uwarzyli specjalny rodzaj ciemnego, słodowego piwa, które miało im pomóc w przeżyciu okresu Wielkiego Postu. Było ono tak dobre, że zaczęli się oni zastanawiać, czy pasuje do tego szczególnego okresu.Postanowili więc poradzić się papieża. Jednak gdy do niego jechali, piwo uległo podwójnej fermentacji i zgorzkniało. Papież miał po spróbowaniu orzec, iż piwo jest tak niesmaczne, że doskonale sprawdzi się w okresie wielkopostnych wyrzeczeń.
Oczywiście piwo nie uległo żadnej podwojnej fermentacji tylko zepsuło się i tyle, tu autor Rzepy się pomylił.
Kaczor Pils* * Pierwszy sort Piwo jasne, dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Z wyraźną goryczką charakterystyczną dla pilzneńskiego stylu. Alk. 4,1% vol., ekstrakt 10 % WAG
Donald Lager* * Prawdopodobnie niemiecka receptura Piwo jasne, dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Dzieło piwowarów rzemieślniczych, wyłącznie z wody, słodu jęczmiennego i chmielu, we współpracy z drożdżami piwnymi. Alk. 5,2% vol, ekstrakt 12 % WAG
Bolek Piwo pszeniczne, Tradycyjnie Warzone Naturalnie mętne, jasne piwo pszeniczne lekko musujące, górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Zmętnienie i naturalny osad na dnie są związane z obecnością żywych kultur drożdży. Alk. 5,0% vol., ekstrakt 12,8 % WAG
Antek Strong Długo leżakowany, mocny lager
Czy to jakaś opcja polityczna czy czysty marketing?
christoph napisal(a): zamarzyłą mnie się herbata turecka (imho lepsza od tureckiej kawy po turecku) i jak tu se zaparzyc/zagotować bez samowara lub podwójnego czajnika?
jakieś pomysły? idzie o te 100 C przez osiem minut, żeby herbata nabrała mocy w górnym garnku
Najlepiejj jednak będzie, gdy Waść zainwestuje w podwójny czajnik. Tu chodzi również o pewien rodzaj ceremoniału parzenia herbaty. Można spróbować tymczasem zaparzać w termosie.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
o! dzięki, dziś sprobowałem na podwójne garnki, noale, trzeba było gości z daleka od kuchni trzymać, skutecznie, ale mało estetycznie. przy okazji wlazłem na pawlacz i "o rety!' przeraziłem sie zawartością
wczoraj sprawdzilim na wolnoobrotowej wiciskarce pigwę zwaną kwitą wycisnąć i skonsumować sok przednie! odkrywcze, niecieprpkie, ale i nie słodkie. oczekuję propozycji z czym to można mieszać, na "z wódką" wpadłem już wcześniej, alem nie probował
Mówiąc pół-żartem, pół - serio to ostatnie pretensje kolegi @Rafal do obecnego rządu o wzmacnianie pozycji browarów w Polsce wydają się być nieuzasadnione po lekturze powyższego artykułu z Racjonalisty, w którym jest wykazana potężna siła państwowotwórcza browarów i kultury picia piwa jako takiego.
To już piłka kopana jest bardziej państwowotwórcza niż piwsko. Inna rzecz że to niesłychane jak wielkie pieniądze idą na reklamę żłopania pospolitego napoju niskoalkoholowego po którym się beka, sika i brzuch rośnie.
Nie, nie, nie piłka to raptem 150 lat tradycji (myślę o tej europejskiej) a piwo i browarnictwo to kilka tysięcy lat historii człowieka i cywilizacji. Coś na rzeczy jest.
Komentarz
Tylko że nie "gaz" chodzi, tylko o wartości odżywcze z gęstszej, niefiltrowanej "zupy".
Taki domowy wyrób bardziej.
W Chorzowie entuzjaści domowego warzenia piwa są często w Skansenie.
Można też piwo po zakończeniu produkcji wymrozić (można nawet w domu) to też podniesie kaloryczność i alkohol. Filtrowanie o którym mowa wyżej to pewnie mikrofiltrowanie (metoda konserwacji ,druga obok pasteryzacji),faktycznie można tym coś usunąć z piwa.
A teraz anegdoda.Wklejka z Rzepy.
Ponad 700 lat temu niemieccy mnisi z miasta Einbeck uwarzyli specjalny rodzaj ciemnego, słodowego piwa, które miało im pomóc w przeżyciu okresu Wielkiego Postu. Było ono tak dobre, że zaczęli się oni zastanawiać, czy pasuje do tego szczególnego okresu.Postanowili więc poradzić się papieża. Jednak gdy do niego jechali, piwo uległo podwójnej fermentacji i zgorzkniało. Papież miał po spróbowaniu orzec, iż piwo jest tak niesmaczne, że doskonale sprawdzi się w okresie wielkopostnych wyrzeczeń.
Oczywiście piwo nie uległo żadnej podwojnej fermentacji tylko zepsuło się i tyle, tu autor Rzepy się pomylił.
więc kupiłem, niekoniecznie polecam smakowo, ale zaciekawiły mnie nazwy i opisy tych piw.
http://browarbk.pl/piwa/
Kaczor Pils*
* Pierwszy sort
Piwo jasne, dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Z wyraźną goryczką charakterystyczną dla pilzneńskiego stylu.
Alk. 4,1% vol., ekstrakt 10 % WAG
Donald Lager*
* Prawdopodobnie niemiecka receptura
Piwo jasne, dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Dzieło piwowarów rzemieślniczych,
wyłącznie z wody, słodu jęczmiennego i chmielu,
we współpracy z drożdżami piwnymi.
Alk. 5,2% vol, ekstrakt 12 % WAG
Bolek
Piwo pszeniczne, Tradycyjnie Warzone
Naturalnie mętne, jasne piwo pszeniczne lekko musujące, górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Zmętnienie i naturalny osad na dnie są związane z obecnością żywych kultur drożdży.
Alk. 5,0% vol., ekstrakt 12,8 % WAG
Antek Strong
Długo leżakowany, mocny lager
Czy to jakaś opcja polityczna czy czysty marketing?
i jak tu se zaparzyc/zagotować bez samowara lub podwójnego czajnika?
jakieś pomysły? idzie o te 100 C przez osiem minut, żeby herbata nabrała mocy w górnym garnku
Można spróbować tymczasem zaparzać w termosie.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
dzięki, dziś sprobowałem na podwójne garnki, noale, trzeba było gości z daleka od kuchni trzymać, skutecznie, ale mało estetycznie.
przy okazji wlazłem na pawlacz i "o rety!' przeraziłem sie zawartością
sok z jabłek i śliwek przepuszczany pod parą i whisky
może być
https://twitter.com/JaroslawKuzniar/status/1044309164321837068
oprócz prądu
ovaj
wczoraj sprawdzilim na wolnoobrotowej wiciskarce pigwę zwaną kwitą wycisnąć i skonsumować sok
przednie!
odkrywcze, niecieprpkie, ale i nie słodkie. oczekuję propozycji z czym to można mieszać,
na "z wódką" wpadłem już wcześniej, alem nie probował
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
może nie mieszać?
Ja spożywam maderę meio seco. Znaczy nie drewno tylko maderyzowane wino z wyspy Madera.
pono piękna wyspa
piszę do losa na ExC, wchodzę na stronę poczty, a tam.......
Maadera zima 2018/19
chyba mnie podglądają
kardynał Dolar koko spoko, jak zwykle. "Ekskomuniki nie należy używać jako broni" - więc luzik i napijmy się
Więc pytam
Co Kolestwo zaleca do picia dziś wieczór?
https://ocen-piwo.pl/staropolski-moherowy-beeret--s1-n10633
https://www.tapatalk.com/groups/pismejker/odys-p-ywa-po-ba-tyku-t6064.html#p143434
A tu zakwas
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,10242