Zima 2017/18 Wiosna<br>- pogoda
Tak sprzecznych prognoz jeszcze nie było. Od kilku dni czytam, że nadchodząca zima ma być rekordowo zimna, z temperaturami poniżej -30st.C i od samej lektury marznie mi nos, aż tu nagle dziś - coś całkowicie odwrotnego:
Przyznam, że cieszy mnie ta anglo-amerykańska prognoza, ale zachodzę w głowę jak to możliwe, że mając +- podobne dane wyjściowe można tak odmiennie wnioskować.
Przyznam, że cieszy mnie ta anglo-amerykańska prognoza, ale zachodzę w głowę jak to możliwe, że mając +- podobne dane wyjściowe można tak odmiennie wnioskować.
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej podniósł właśnie alarm. Według jego komunikatu sytuacja jest krytyczna, a życie tysięcy Polaków jest zagrożone.
IMGW wydało ostrzeżenie meteorologiczne trzeciego stopnia dla województwa śląskiego. Istnieje tam niestety duże zagrożenie powodziowe. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że Katowice, Bytom, Zabrze i Chorzów znajdą się pod wodą. Oznaczałoby to większą tragedię niż ta, która dotknęła Polskę w 1997 roku.
Podobnie ciężka sytuacja znajduję się w południowej części województwa śląskiego oraz w Małopolsce i na Podkarpaciu. Meteorolodzy wprowadzili tam ostrzeżenia drugiego stopnia. Oznacza to, że tam w ciągu doby ma spaść monstrualna ilość wody, aż 100l/m².
Instytut wprowadził także ostrzeżenie hydrologiczne drugiego stopnia, co oznacza, że w niektórych rejonach kraju poziom wód się podniesie. Podkarpacie, Małopolska, Świętokrzyskie oraz Warmińsko-Mazurskie otrzymały drugi stopień ostrzeżenia.
Pierwszy stopień zagrożenia dotyczy województw łódzkiego, świętokrzyskiego oraz północnej części śląskiego.
Meteorolodzy z firmy Exacta Weather, zajmujący się długoterminowymi prognozami pogody stwierdzili, że czeka nas wyjątkowo mroźna zima z temperaturami do -30C, która na dodatek rozpocznie się już na początku października gdy spodziewany jest pierwszy śnieg. Oprócz tego specjaliści sugerują, że będzie to złamanie wieloletniego trendu w kierunku ocieplenia klimatu, które może się zakończyć nawet małą epoką lodowcową.
:-/
Katowice, Bytom, Zabrze, Chorzów pod wodą???
Czy autor tekstu nie skojarzył w sposób zbyt oczywisty województwa śląskiego jedynie z tymi miastami?
No właśnie, stronie IMIG, ostrzeżenie nr 13
A tak jest od zeszłej soboty, na jutro będzie tydzień opadów. Średnio-intensywnych.
leje, pada, mży od trzech tygodni w zasadzie bez większej niż dzień/dwa przerwy!
Katowice
Mży z przerwami.
Wyszłam na balkon po pranie. Cicho i nie pada.
A alarm jak byk: http://meteoalarm.eu/po_PL/1/0/PL007-Polska.html
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Co innego jakieś średnie temperatury dla Świata, jakieś globcia i interglacjały. Tu jakiś trend da się wyciągnąć, ale dla planety właśnie, nie dla jej kawalątka. Bo pogoda na tym kawalątku za bardzo zależy od frątów.
Na dwa-i-pół / trzy doby.
meteo.pl
"Otóż moja suka, która gubi włos bez ustanku przez cały rok (tzn. całe mieszkanie mam w psich kłakach i jestem już przyzwyczajona...) w tym roku dała koncert linienia nawet jak na nią niespotykany. Po raz pierwszy od ośmiu lat zrzuciła całą sierść i porasta świeżym, gęstym włosem. Już od kilku tygodni, obserwując to zjawisko, uprzedzam znajomych, że zima może być wyjątkowo mroźna.
A jak będzie..., zobaczymy:)
Serdeczności dla wszystkich zacnych Forumowiczów
Maria"
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
lato
będę stosował
zwuaszcza formułę "Wyżeł napisał"
*
*