Skip to content

Zima 2017/18 Wiosna<br>- pogoda

12346

Komentarz

• romeck napisal(a):
    a propos terminu zakwitania:

jako że pochodzę spod Szczecina a mieszkam pod Katowicami (pół na pół życia)
    to NA PEWNO, jakem syn ogrodnika, w Szczecinie wszystko rozkwita dwa tygodnie wcześniej niż w Katowicach,
    powtarzam - dwa tydnie później na początku Odry niż u jej ujścia :)
    Ściana wschodnia granicząca z Ukrainą ma zawsze przynajmniej tydzień opóźnienia w stosunku do Górnego Śląska.
  • Na Mazowszu, jak to zwykle, deficyt :-(
  • W tym roku terminy kwitnienia podobne w całym kraju. Tak szybkiego przejścia drzew owocowych ze spoczynku do kwitnienia nikt nie pamięta.
  • SigmundvonBurak napisal(a):
    Tak szybkiego przejścia drzew owocowych ze spoczynku do kwitnienia nikt nie pamięta.
    Nie było Wiosny.........
  • Będą saharyjskie upały i susza jak w 2015...
  • Ale 2017 był wyjątkowo mokry. Cały praktycznie. Zaraz idą tygodniowe deszcze.
  • Niech przyjdą.
  • Pankracy, Serwacy i Bonifacy gdy z przymrozkiem stają, lato zimne dają.
    Jak podają przysłowia z dni wcześniejszych, przymrozków już nie będzie :)

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Na razie spadlo w ciągu niecałego jednego dnia ,tyle co w ciagu miesiąca z okładem. 71 mm. I jeszcze pada.
  • Brzost zawołał, to i pada
    L-)

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• edytowano May 2018
    Nawet we Wrocławiu mocno popadało, cud prawdziwy! :)
    W poniedziałek- na grzyby!
  • A jak mocniej popada - to na ryby. Albo na lwy by.

• Bogudzięki nadejszli deszcze :-)
  • edytowano May 2018
    AnnaE napisal(a):
    Brzost zawołał, to i pada
    L-)
    Jak ten król w "Małym Księciu" co patrzył w kalendarz a potem o określonej godzinie rozkazywał żeby zaszło słońce ;-)
  • edytowano May 2018
    Brzost napisal(a):
    Niech przyjdą.

Spojrzy w niebo i ma
    :)

*

• Brzost - płanetnik :-)
  • Jak taka afrykańska pogoda utrzyma się dłużej, w listopadzie głosuję na Ujazdowskiego! >:P
  • W Niemczech to najcieplejszy maj od 1889 roku. U nas pewnie też.
  • U mnie dziś w słońcu - 33 st.
    W Niemczech to najcieplejszy maj od 1889 roku. U nas pewnie też.
    stąd i grad i powodzie i lawiny błotne, katastrofy w miejscach , które dotych czas żyły nie wiedząc o takich zagrożeniach
  • 31 w cieniu, teraz 29,5
  • Część tych pomiarów była robiona zapewne w dzisiejszej Polsce .W zeszłym roku zimmica i deszcze teraz upały.
    Część tych pomiarów była robiona zapewne w dzisiejszej Polsce .W zeszłym roku zimmica i deszcze teraz upały.
    najwyższa temp w Polsce (40,2 oC) do niedawna to Prószków koło Opola, kiedyś takie pruskie Skierniewice, stacja doświadczalna i aklimatyzacyjna jagód i owoców
  • edytowano June 2018
    SigmundvonBurak napisal(a):
    W Niemczech to najcieplejszy maj od 1889 roku. U nas pewnie też.
    Piekary Śląskie (stacja jest w środku miasta) (ATM, Amatarski Monitoring Temperatury)

miesiąc-rok - minimalna - średnia - maksymalna - zimna zośka

maj 2018 ---- 0,1 ----- 18,2 ----- 32,0 ------ zośka 19 - 20 (7 st). (0 st to z 10.kw/1.maj!) (32 st z 3 maja!)
    maj 2017
    maj 2016
    maj 2015
    maj 2014
    maj 2013
    maj 2012
    maj 2011 ---
    maj 2010 ----- 5,2 ----- 13.2 ------ 24,1 ----- ochłodzenie 14-20 maja (ziman zośka)
    maj 2009 ----- 4,0 ----- 15,6 ------ 27,7 ----- w zasadzie brak, diwe zimne noce 14 i 15
    maj 2008 ----- 5,4 ----- 15,2 ------ 27,5 ---- zośka 18- 24 maja
    maj 2007 ----- 0,6 ----- 16,9 ------ 30,2 ---- zośka 16-19, przymrozki 1 i 2!!!, w sumie b. upalny plus dwa piki w dół
    maj 2006 ----- 5,6 ----- 15,1 ------ 28,2 ----- zośka 11. maja, zimno 1 i 2, chłodny koniec
    maj 2005 ----- 2,1 ----- 15,0 ------ 32,8 ! ---- zośka 8-9 przymrozek, 1, 2 i 3 upał! i koniec b. uplany
    maj 2004 ----- 4,1 ----- 13,7 ----- 25,6 ----- zoska 14 i 15 (4 st.) zimno 22 - 24 (też 5 st.), reszt cocnstant ok. 22 st.
    maj 2003//
  • teraz, 1.czerwca 2018. godz. 10:00
    26,5 st C !!!!!! (ATM)
  • Czerwiec na maju zwykle się wzoruje,
    jego pluchy, pogody często naśladuje.

*

• Poszłam se dzisiaj - 7 czerwca - na spacer po Falenicy ze psem. Noji? Noji lipy kwitną tak, że zapach aż zatyka. LIPY! Na początku czerwca! Świat zwariował @-)
  • 8 dzień czerwca a ja już jestem krańcowo wyczerpany upałami... nie wiem jak dociągnę do października? @-)
  • Nie mam nic naprzeciw upałom w październiku.
  • Maria napisal(a):
    Poszłam se dzisiaj - 7 czerwca - na spacer po Falenicy ze psem. Noji? Noji lipy kwitną tak, że zapach aż zatyka. LIPY! Na początku czerwca! Świat zwariował @-)
    Dobrze że nie zawirował ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.