Skip to content

Zima 2017/18 Wiosna<br>- pogoda

12467

Komentarz

• Od kilku lat jeżdżę cały rok na zimówkach. Nie zauważyłam, żeby się ślizgały na deszczu, nuale należę do kierowców rozważnych ;)
  • marniok napisal(a):
    Proponuję rozwiązanie kompromisowe dwie z przodu zimowe, dwie z tyłu letnie.
    :D
    Jeszcze lepsze, "równościowe" bedzie rozwiazanie na krzyż:
    Zimowe: prawy przód, lewy tył
    Letnie: lewy przód, prawy tył
  • Za różny bieżnik na jednej osi, niebieskie zbóje grasujące po gościńcu zabierają dowod rejestracyjny. Przytrafiło mi się raz coś takiego, gdym był w stanie silnego wzburzenia i nie umiałem zauważyć że kolega dzień wcześniej założył zapas, a dziurawy oryginał leży na pace. Zbóje widzieli ale im zależało żeby zrobić kuku pyskującemu kierowcy, a nie było lepszego pretekstu.
  • No i bardzo dobrze, takie auto hamuje nierównomiernie co jest bardzo niebezpieczne. Nie, nie dla kolegi ale dla tych z naprzeciwka.
  • Wracając do pogody:
    Kiedy grzmi na lód,
    będzie głód.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Przemko napisal(a):
    Ja mam doświadczenie ślizgania się na mokrym na letnich, moze to zależy od producenta opon.
    No zależy. Nie wiem na ile firma ma znaczenie, na ile model. Pamiętam, że najtańsze Barum strasznie mi "biły" przy prędkościach 100-120 km/h. Micheliny kiepskawe, a Dunlopy ślizgały się strasznie. Nokiany są super, szczególnie zimowe. Teraz na obcej ziemi mam Pirelli, niesamowicie oszczędne (w ogóle się nie ścierają). No ale to takie obserwacje laika.
  • qiz napisal(a):
    ...(w ogóle się nie ścierają).
    Czyli ścierają asfalt! Biedne drogi obcej ziemi :)

• POWIEDZONKO NA DZISIAJ:
    Jeśli da śnieg Eugenia, to się zima przemienia.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• noji?
    kupować wóngiel czy jesnak ciepło s sieci?
  • christoph napisal(a):
    noji?
    kupować wóngiel czy jesnak ciepło s sieci?
    Trzeba było obserwować przed i w dniu imienin Eugenii :)

*

• Przysłowie:
    Kiedy w styczniu rośnie trawa
    marna w lecie jest potrawa.

*

• edytowano January 2018
    AnnaE napisal(a):
    Przysłowie:
    Kiedy w styczniu rośnie trawa
    marna w lecie jest potrawa.
    Mała żonka do mnie kilka dni temu - Ty, nasz trawnik się chyba zazielenił?!
  • Przysłowie:
    Urodzaje da rola
    gdy deszcz leje w Karola.

*

• Dwa dni temu pojawił mi się na śniegu duży kreci kopiec. Pierwszy raz coś takiego się zdarzyło w styczniu.
  • Przysłowie
    Pamiętaj, że Gromnica,
    to już zimy połowica,
    ale żadna też nowina,
    gdy dopiero się zaczyna.

*

• Luty - podkuj buty!
  • To sie czyta jak texty disco polo
    Szkoda ze tRaperzy znad Wisły juz nie działają
  • edytowano February 2018
    Jest mrozik, może jeszcze z tych ferii coś będzie. Śniegu potrzebuje w przyszłym tygodniu...
  • christoph napisal(a):
    To sie czyta jak texty disco polo
    Szkoda ze tRaperzy znad Wisły juz nie działają
    Nie inaczej. Ten sam target.

*

• Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek,
    a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
  • edytowano February 2018
    marniok napisal(a):
    Jest mrozik, może jeszcze z tych ferii coś będzie. Śniegu potrzebuje w przyszłym tygodniu...
    Spełniło mi się ponad miarę. Śniegu po pas. Idealne warunki narciarskie.... A na drogach i w miastach.... klęska żywiołowa....
    Na Podbeskidziu jest cudownie. Polecam wszystkim którzy chcą poszusować a za bardzo nie umieją (jak ja). Stoki niewymagajace, a infrastruktura w sam raz. Byliśmy tu. http://www.zagroniem.pl
    Edit:
    posuszować zamiast poszusować, hehe.
  • O, niedaleko Walniętej Dziurki ;-) Przez parę lat jeździłem w delegację w tamte okolice.
  • Węgierska Górka to moje rodzinne miasteczko.
  • Aha, to przepraszam jeśli uraziłem. To taka pieszczotliwa nazwa nadana w gronie znajomych, z których jeden tam mieszka i pracuje. I pobudował sobie chałupę w Żabnicy.
  • Nie, no coś Ty.
    Żaden uraz. :)
  • No to mamy swoją pustynię w stosownym czasie.
    Gdy 10 lutego mróz panuje, jeszcze 40 dni takich zwiastuje.

*

• Gdzie panował tam panował, w Krakowie nie było zbyt mroźno. Ale jeśli koleżanka zapowiada przedłużony sezon narciarski to jestem jak najbardziej za.
  • + 2 st
    przez najbiższe parę dni (w dzień, w Piekarach Śl.) - też mróz lutowy!!!
    :/
  • romeck napisal(a):
    + 2 st
    przez najbiższe parę dni (w dzień, w Piekarach Śl.) - też mróz lutowy!!!
    :/
    A na dworze?
    ;))
    Katowice -2st.
    Tak twierdzi pogodynka.

*

• W Piekarach jest stacja meteo:
    pogoda.piekary.pl

prawdziwe dane (mam do niej ok. 3 km)
    teraz: -1,6 st. :)
    AnnaE napisal(a):
    A na dworze?
    ;))
    byłem 3 dni w delegacji, a syn ( i mała żonka) od wtorku w szpitalu (wycięcie migdałka) i wrócili do babci (na tydzień)
    więc wracam z Kielc w piątek o 21, a w domu.... zimnica: 18,5 st C!!!
    Piec się wyłączył! (trzy lata juz nie czyściłem i od czasu do czasu sięwyłącza) :)

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.