Wg definicji Michnika rusofoby zatem nie istnieją. Nawiasem mówiąc fobia to irracjonalny lęk, a uznawanie kacapów za to kim są w istocie nie ma nic wspólnego z lękiem, a do tego jest w pełni racjonalne. Poza tym nikt nie twierdzi że są skazani - sami taką drogę wybrali, i mają wolną wolę, więc mogą ją zmienić. Tylko że póki co - nie chcą.
Funkcjonariusze brutalnie zatrzymali swój cel — wepchnęli mężczyznę w kąt pokoju, przycisnęli twarzą do ściany i skrępowali mu ręce za plecami. Krzyczał z bólu. Po nocy spędzonej w izolacji w miejscowym areszcie strażnicy policyjni załadowali go na pokład samolotu lecącego do Moskwy, gdzie został formalnie oskarżony o pomoc w finansowaniu organizacji ekstremistycznej w Ukrainie, motywowanej "wyższością" rasową i "rasistowską nienawiścią".
Był to szybki pokaz siły — i zastanawiający akt oskarżenia — biorąc pod uwagę podejrzanego: Michaił Kawun, 61-letni geolog, miłośnik motocykli i ojciec dwójki dzieci o ukraińsko-żydowskim pochodzeniu.
Joshua Castellino, dyrektor wykonawczy Minority Rights Group International z siedzibą w Londynie, odnosząc się do zarzutów stawianych Kawunowi i związanych z nimi oskarżeń rządu prezydenta Rosji Władimira Putina, powiedział: "Oczywiście jest to wykorzystywane jako rodzaj propagandy".
„Hitler przed samobójstwem” był bardzo stary i wychudzony. Ręce mu drżały, było dla mnie jasne, że podjął ostateczną decyzję o popełnieniu samobójstwa” – SS Grupenführer Hans Baur, osobisty pilot Fuhrera nazistowskich Niemiec.
FSB udostępniła wcześniej tajne dokumenty opisujące ostatnie dni życia w bunkrze Adolfa Hitlera. Bliscy ludzie próbowali odwieść go od popełnienia samobójstwa, ale on rzekomo odpowiedział: „Moi żołnierze nie mogą i nie chcą już dłużej wytrzymać. Nie mogę tego dłużej znieść."
Dlaczego FSB opublikowała te dokumenty w tej chwili, nie jest określone."
"W Rosji brakuje kiełbasy Rosyjscy producenci kiełbas i parówek mogą napotkać trudności ze względu na unijny zakaz dostaw do Rosji osłonek niezbędnych do produkcji tych produktów. Europa była głównym dostawcą osłonek do kiełbas do Rosji. W 2021 r. na UE przypadało prawie 73% importu tych produktów."
"używane auta w Rosji w I kwartale 2022 zdrożały o 20-50%, w ostatnich 12 miesiącach - o 39-75%. "❗️Подержанные автомобили в РФ подорожали почти вдвое. По итогам первого квартала 2022 года цены на подержанные авто выросли на 20-50%. А за последние 12 месяцев – на 39-75%. Такие данные российского банка "Открытие", активно занимающегося автокредитованием. В феврале и марте больше всего подорожали: ▪️Volkswagen Polo – с 1,03 млн до 1,5 млн руб. (+49,3%); ▪️Skoda Octavia – с 1,7 млн до 2,5 млн руб. (+45,1%); ▪️Skoda Rapid – с 1,03 млн до 1,5 млн руб. (+44,3%); ▪️Hyundai Solaris – с 1 млн до 1,4 млн руб. (+44,3%); ▪️Kia Sorento – с 2,9 млн до 4,08 млн руб. (+42,4%).""
W braku osłonek można zrobić tak zwaną "kiełbasę słoikową" (robilem kiedyś) No ale do tego należy mieć słoiki, Których pewnie też im niedługo zacznie brakować
Rosrybołowstwo, państwowa agencja połowów i produkcji rybnej, poskarżyło się rosyjskiemu rządowi na brak blachy do produkcji konserw z powodu sankcji. Taki opis znalazł się w protokole ze spotkania kierownictwa firmy z wicepremierem Wiktorią Abramczenko — doniosła dziś gazeta "Izwiestia".
Przedstawiciele firmy zauważyli, że gwałtownie rosnące ceny metalu doprowadziły do wzrostu kosztów opakowań o 65-83 proc. A koszt produktów w konserwach również wzrósł o 28 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem, m.in. z powodu wzrostu cen oleju, przypraw, warzyw i cukru.
Rosja miała kiedyś kilku importerów metalu i opakowań, ale po nałożeniu sankcji w związku z inwazją na Ukrainę dostawy importowe gwałtownie spadły. Według Germana Zwieriewa, prezesa Ogólnorosyjskiego Związku Rybaków, krajowe zakłady kupowały blachę i gotowe pojemniki w Europie, Japonii i Chinach. Teraz to wszystko może być importowane tylko z Chin.
A gdyby jednak miał tę gwiazdę Dawida to co, nazista?
"– Kazali mi się rozebrać i sprawdzali, jakie mam tatuaże. A ja mam ośmioramienną gwiazdę, talizman mojego znaku zodiaku Skorpiona. Ale jeden z żołnierzy powiedział: to Gwiazda Dawida i to niedobrze. Próbowałem wytłumaczyć, że Dawida jest sześcioramienna, ale nie uwierzyli. Poszliśmy do oficera (opowiadający był w samych slipach – red.). Ten też nie uwierzył. Ale w końcu sprawdził na telefonie w internecie i puścili mnie – wspominał obóz jeden z młodych mieszkańców Mariupola."
wypowiedź Garrika Kasparowa o Rosji czy i czym uwiodła CCCP Amerykanów, Holendrów i Niemców , że angażowali się tam artystycznie i finansowo? bo czym Putin, to Kasparow jasno nazwał
To prawda, że obecnie bardziej niż w szachy angażuję się w politykę. Chodzi szczególnie o geopolitykę i wartości. Przez lata wolny świat ignorował oczywiste zagrożenie. Zagrożenie ze strony Władimira Putina i jego zbrodniczego reżimu.
Ludzie zajmowali się polityką, a nie geopolityką. Skupiali się na korzyściach z robienia interesów z Putinem. Dawali się zwodzić fałszywej narracji. O handlu, polepszaniu stosunków, liberalizacji reżimu Putina. Jak to zwykle działo się w historii — efekt był dokładnie odwrotny.
Putin wierzył, że wolno mu wszystko. To była droga w jedną stronę. Oprócz rosyjskiej ropy i gazu Putin eksportował rosyjską korupcję.
Komentarz
Nawiasem mówiąc fobia to irracjonalny lęk, a uznawanie kacapów za to kim są w istocie nie ma nic wspólnego z lękiem, a do tego jest w pełni racjonalne.
Poza tym nikt nie twierdzi że są skazani - sami taką drogę wybrali, i mają wolną wolę, więc mogą ją zmienić. Tylko że póki co - nie chcą.
Był to szybki pokaz siły — i zastanawiający akt oskarżenia — biorąc pod uwagę podejrzanego: Michaił Kawun, 61-letni geolog, miłośnik motocykli i ojciec dwójki dzieci o ukraińsko-żydowskim pochodzeniu.
Joshua Castellino, dyrektor wykonawczy Minority Rights Group International z siedzibą w Londynie, odnosząc się do zarzutów stawianych Kawunowi i związanych z nimi oskarżeń rządu prezydenta Rosji Władimira Putina, powiedział: "Oczywiście jest to wykorzystywane jako rodzaj propagandy".
FSB udostępniła wcześniej tajne dokumenty opisujące ostatnie dni życia w bunkrze Adolfa Hitlera. Bliscy ludzie próbowali odwieść go od popełnienia samobójstwa, ale on rzekomo odpowiedział: „Moi żołnierze nie mogą i nie chcą już dłużej wytrzymać. Nie mogę tego dłużej znieść."
Dlaczego FSB opublikowała te dokumenty w tej chwili, nie jest określone."
Rosyjscy producenci kiełbas i parówek mogą napotkać trudności ze względu na unijny zakaz dostaw do Rosji osłonek niezbędnych do produkcji tych produktów.
Europa była głównym dostawcą osłonek do kiełbas do Rosji. W 2021 r. na UE przypadało prawie 73% importu tych produktów."
"używane auta w Rosji w I kwartale 2022 zdrożały o 20-50%, w ostatnich 12 miesiącach - o 39-75%.
"❗️Подержанные автомобили в РФ подорожали почти вдвое.
По итогам первого квартала 2022 года цены на подержанные авто выросли на 20-50%. А за последние 12 месяцев – на 39-75%. Такие данные российского банка "Открытие", активно занимающегося автокредитованием.
В феврале и марте больше всего подорожали:
▪️Volkswagen Polo – с 1,03 млн до 1,5 млн руб. (+49,3%);
▪️Skoda Octavia – с 1,7 млн до 2,5 млн руб. (+45,1%);
▪️Skoda Rapid – с 1,03 млн до 1,5 млн руб. (+44,3%);
▪️Hyundai Solaris – с 1 млн до 1,4 млн руб. (+44,3%);
▪️Kia Sorento – с 2,9 млн до 4,08 млн руб. (+42,4%).""
👣
🐾
🐾
Dzieduszka jak zobaczy to będzie narzekał a babuszka powie "Scuksyło się, scuksyło!"
👣
🐾
🐾
Przedstawiciele firmy zauważyli, że gwałtownie rosnące ceny metalu doprowadziły do wzrostu kosztów opakowań o 65-83 proc. A koszt produktów w konserwach również wzrósł o 28 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem, m.in. z powodu wzrostu cen oleju, przypraw, warzyw i cukru.
Rosja miała kiedyś kilku importerów metalu i opakowań, ale po nałożeniu sankcji w związku z inwazją na Ukrainę dostawy importowe gwałtownie spadły. Według Germana Zwieriewa, prezesa Ogólnorosyjskiego Związku Rybaków, krajowe zakłady kupowały blachę i gotowe pojemniki w Europie, Japonii i Chinach. Teraz to wszystko może być importowane tylko z Chin.
Gdybyśmy mieli dostateczną ilość blachy, zalalibyśmy Zachód konserwami...ale nie mamy ryb i mięsa.
"Gdybyśmy mieli blachę, produkowalibyśmy konserwy, ale nie mamy mięsa"
Sprawdza się porzekadło: Nie chcieli Rosjanie uścisnąć ręki Zachodu, będą musieli lizać buty Chinom.
"– Kazali mi się rozebrać i sprawdzali, jakie mam tatuaże. A ja mam ośmioramienną gwiazdę, talizman mojego znaku zodiaku Skorpiona. Ale jeden z żołnierzy powiedział: to Gwiazda Dawida i to niedobrze. Próbowałem wytłumaczyć, że Dawida jest sześcioramienna, ale nie uwierzyli. Poszliśmy do oficera (opowiadający był w samych slipach – red.). Ten też nie uwierzył. Ale w końcu sprawdził na telefonie w internecie i puścili mnie – wspominał obóz jeden z młodych mieszkańców Mariupola."
https://www.rp.pl/konflikty-zbrojne/art36316041-mariupol-niepokonany-bastion-ukrainskiego-oporu-wszystko-w-nas-strzelalo
https://www.dailymail.co.uk/news/article-5257769/Yakuza-boss-72-arrested-photo-tattoos-viral.html
czy i czym uwiodła CCCP Amerykanów, Holendrów i Niemców , że angażowali się tam artystycznie i finansowo?
bo czym Putin, to Kasparow jasno nazwał
To prawda, że obecnie bardziej niż w szachy angażuję się w politykę. Chodzi szczególnie o geopolitykę i wartości. Przez lata wolny świat ignorował oczywiste zagrożenie. Zagrożenie ze strony Władimira Putina i jego zbrodniczego reżimu.
Ludzie zajmowali się polityką, a nie geopolityką. Skupiali się na korzyściach z robienia interesów z Putinem. Dawali się zwodzić fałszywej narracji. O handlu, polepszaniu stosunków, liberalizacji reżimu Putina. Jak to zwykle działo się w historii — efekt był dokładnie odwrotny.
Putin wierzył, że wolno mu wszystko. To była droga w jedną stronę. Oprócz rosyjskiej ropy i gazu Putin eksportował rosyjską korupcję.
A co importował w zamian?
Rosja importowała absolutnie wszystko. Dwa czy trzy miesiące sankcji zatrzymały rosyjską gospodarkę. Tak jak Związek Radziecki, Rosja nie jest samowystarczalna. To wynik ponad 20 lat wymiany.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/garri-kasparow-dla-onetu-ukraina-jest-dla-putina-tym-czym-polska-byla-dla-stalina/3kr9pck,79cfc278