No tak, zapomniałem o detalu, że masońsko-heretycko-schizmatyckie Święte Przymierze gwarantowało panu papieżowi władzę nad Bolonią, co zawsze należało do ważniejszych zasad wiary.
Zupełnie przypadkiem 18 grudnia przypomniał w wywiadzie:
– Ja już podpisałem moją rezygnację. Wtedy sekretarzem stanu był Tarcisio Bertone. Podpisałem dokument i powiedziałem mu: „W razie przeszkód medycznych czy innych, oto moja rezygnacja"
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): A mnie się podoba, żeby w takim momencie puszczać Papieża.
Jak się komu nie podoba, to sam się wpieprzy w tzw. "spór zastępczy" i to jego rodzina będzie zhańbiona.
Obrazek został zmniejszony aby pasował do strony. Kliknij aby powiększyć.
Mnie też ten pomysł się podoba. Przede wszystkim jest nie tylko elementem przekory wobec nagonki, ale krokiem w stronę odwracania tego, co z papieżem zrobiono już dawno - to jest "przerobienia na kremówki". Wanda Półtawska w jakimś wywiadzie powiedziała, że ona nie opowiada żadnych anegdotek o Janie Pawle II, bo spostrzegła, że do tego był/jest redukowany, a całkowicie zapomina się o tym, co głosił i na co zwracał uwagę.
Franciszek o przywiązaniu do Mszy tradycyjnej: „to nostalgiczna choroba”
– Teoretycznie nie wiedziałbym, jak na to odpowiedzieć, ale z pewnością wiem, że Sobór jest nadal w trakcie wdrażania – odparł papież. Podkreślił, iż „zasymilowanie soboru zajmuje stulecie”. Odnosząc się zaś do katolików oddanych tradycyjnej Mszy oraz praktykom liturgicznym zakorzenionym przez wieki przed Vaticanum II, dodał: – Wiem, że opór jest straszny. Istnieje niesamowite poparcie dla restauratorstwa, które nazywam „zacofaniem”, jak mówi List do Hebrajczyków (10:39): „Ale my nie należymy do tych, którzy się cofają” [w rzeczywistości werset ten brzmi: „My zaś nie należymy do odstępców, którzy idą na zatracenie, ale do wiernych, którzy zbawiają swą duszę” – PCh24.pl]. (...)
Dzisiejszym niebezpieczeństwem jest „indietrismo” [zacofanie – PCh24.pl], reakcja przeciwko nowoczesności. To choroba nostalgiczna. Dlatego zdecydowałem, że teraz uzyskanie zezwolenia na celebrowanie według Mszału Rzymskiego z 1962 roku jest obowiązkowe dla wszystkich nowo konsekrowanych kapłanów. Po wszystkich niezbędnych konsultacjach zdecydowałem się na to, ponieważ widziałem, że dobre środki duszpasterskie wprowadzone przez Jana Pawła II i Benedykta XVI są wykorzystywane w sposób ideologiczny, dla wycofywania się.
Pch24+Franciszek budzi u mnie takie same reakcje jak Onet+Morawiecki
Oryginalnie cytat brzmi dosłownie tłumacząc tak o:
My jednak nie jesteśmy z tych, którzy się cofają ku zgubie; ale z tych, którzy wierzą, aby zachować życie.
@natenczas powiedział(a):
Może papież przedawkował polskie tradi-twittery i inne media społecznościowe?
A są jakieś inne tradi-środowiska? Przecież twórczość naszych tradsów to w większości wklejki z zachodu.
Wiesz pan co, taki Milcarek przykładowy, to przecie spoko kolo, a lefebrysta na legalu.
Problem jest taki, że kolega kerownik zakazuje starożytnego rytu, uświęconego setkami (a niektórzy wywodzą, że tysiącami) lat rozwoju, który przyczynił się do uświęcenia niezliczonych rzesz naszych poprzedników w drodze do domu Ojca. I śrubka jest systematycznie, konsekwentnie dokręcana.
I, co, i uzasadnieniem tego ma być, że nasz b. kol. Dexio jest wrednym trolem internetowym? Nie stwierdzam proporcjonalności.
Jak czasem ktoś wrzuci Milcarka na fejsie, to jakoś nie dziwię się Franciszkowi. Jasne, forma inna niż u Deksia, bez wulgarności czy chamstwa, pewnie nie ma też tej prorosyjskości o u niego czy u Vigano, ale w pozostałym zakresie - ideologia na pewno inna?
Mnie argument, że to "ryt przyczynił się" do uświęcenia zupełnie nie przekonuje. Msza św., sakramenty, to tak. Ale że ich forma, powstała w określonej kulturze, to już byłbym mocno sceptyczny. A do jakich to cudownych owoców rzekomo doprowadził obecny tradi ruch to serio nie wiem. Do dysput na forumkach, ale to z wszystkimi zaletami, jak i wadami, to często były ostre nawalanki.
Nasz Franciszek (chyba), Murdelio, Romeck, pewnie Quincunx, zapewne wielu innych, których nie pamietam, ale pewnie Brzost wymieni, to spoko kolesie, żadne napinacze ani trolle. W ŻRdFF jest kilka Róż tradi - można podejrzewać, że większoś ich Płatków też.
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
Podpisał już dawno, w 2013.
👣
🐾
🐾
Nie wiadomo, jaki mógłby być następca Franciszka. Niewykluczone że gorszy.
Miło, że Jego Świątobliwość z okazji Wielkiego Postu dba o urozmaicenie mojego monologu w konfesjonale.
Jak się komu nie podoba, to sam się wpieprzy w tzw. "spór zastępczy" i to jego rodzina będzie zhańbiona.
https://pch24.pl/franciszek-o-przywiazaniu-do-mszy-tradycyjnej-to-nostalgiczna-choroba/
:-(
Gdy coś takiego czytam, budzi się we mnie uśpiony trads.
Dołączam się. Mam tak samo.
Fałszowanie cytatów ze św. Pawła to gruby kaliber. Ten człowiek jest wyznawcą współczesnej religii postępu a nie jakiegoś Chrystusa sprzed wieków.
To zadam Koledze zagatkę. Czy poniższa wypowiedź dotyczy pedofili czy tradsów?
A wie kolega, że zanim włączyłem Gugla, to się zastanawiałem i nie miałem łatwej odpowiedzi?
NIestety, ten cycat trafił mnie wcześniej, więc już znałem odpowiedź...
#
metooPontyfikat Dopustu Bożego.
Może papież przedawkował polskie tradi-twittery i inne media społecznościowe?
Pch24+Franciszek budzi u mnie takie same reakcje jak Onet+Morawiecki
Oryginalnie cytat brzmi dosłownie tłumacząc tak o:
My jednak nie jesteśmy z tych, którzy się cofają ku zgubie; ale z tych, którzy wierzą, aby zachować życie.
https://biblia.oblubienica.eu/interlinearny/index/book/19/chapter/10/verse/39/param/1/version/TR
A są jakieś inne tradi-środowiska? Przecież twórczość naszych tradsów to w większości wklejki z zachodu.
Nie mam pojęcia, ale bardzo chcę wierzyć, że są.
Wiesz pan co, taki Milcarek przykładowy, to przecie spoko kolo, a lefebrysta na legalu.
Problem jest taki, że kolega kerownik zakazuje starożytnego rytu, uświęconego setkami (a niektórzy wywodzą, że tysiącami) lat rozwoju, który przyczynił się do uświęcenia niezliczonych rzesz naszych poprzedników w drodze do domu Ojca. I śrubka jest systematycznie, konsekwentnie dokręcana.
I, co, i uzasadnieniem tego ma być, że nasz b. kol. Dexio jest wrednym trolem internetowym? Nie stwierdzam proporcjonalności.
Jak czasem ktoś wrzuci Milcarka na fejsie, to jakoś nie dziwię się Franciszkowi. Jasne, forma inna niż u Deksia, bez wulgarności czy chamstwa, pewnie nie ma też tej prorosyjskości o u niego czy u Vigano, ale w pozostałym zakresie - ideologia na pewno inna?
Mnie argument, że to "ryt przyczynił się" do uświęcenia zupełnie nie przekonuje. Msza św., sakramenty, to tak. Ale że ich forma, powstała w określonej kulturze, to już byłbym mocno sceptyczny. A do jakich to cudownych owoców rzekomo doprowadził obecny tradi ruch to serio nie wiem. Do dysput na forumkach, ale to z wszystkimi zaletami, jak i wadami, to często były ostre nawalanki.
Nasz Franciszek (chyba), Murdelio, Romeck, pewnie Quincunx, zapewne wielu innych, których nie pamietam, ale pewnie Brzost wymieni, to spoko kolesie, żadne napinacze ani trolle. W ŻRdFF jest kilka Róż tradi - można podejrzewać, że większoś ich Płatków też.