Jest 'Czas Dębu' i jest 'Czas Trzciny', choć czasem trzeba być jak kamień na szaniec rzucony.
No z drugiej strony, redukcje jezuickie pozostawiły po sobie jeno ruiny...
Jest 'Czas Dębu' i jest 'Czas Trzciny', choć czasem trzeba być jak kamień na szaniec rzucony.
Nie zgodzę się. Po pierwsze, po redukcjach został Paragwaj, z jakimś tam poszanowaniem miejscowych Indiańców.
Po drugie, Opus Dei ma w DNA zgadzanie się ze wszystkim, co władza kościelna powie. Jak im papież każe się rozwiązać, tak też postąpią. Gdyż wg nich większe dobro jest z posłuszeństwa przełożonym niż w trzymaniu się własnej opinii.
Bardziej, Brzoście, jest mi smutno, że papież tym młodym wskazuje postacie mające mało wspólnego z Chrystusem, postacie, pisząc delikatnie, kontrowersyjne. Po co ich ukierunkowywać na wielką Rosję, może im powiedzieć o ludzkej, normalnej , bo ta wielka kosztuje wszystkich dookoła bardzo dużo, a ich Rosjan, najwięcej. Papież ma tam i siebie jakichkolwiek doradców, którzy by Jemu naświetlili cenę wielkiego rosyjskiego panowania ?!
Tego nie da się obronić ZWŁASZCZA w kontekście.
Bo wychodzi na to, że święty Piotr I i święta Katarzyna, oprócz tego że byli strasznymi zbrodniarzami, byli też katolikami,
I okzało się, że nie taki znów bezwzględny pacyfista z tego papieża. Wojna, podbój, ludobójstwo - nie są absolutnym złem, a nawet przeciwnie - pod warunkiem, że służą powiększeniu wielkiej świętej rosji maci.
Wieczna hańba
Mnie jednak zastanawia niezmierna pogarda okazywana epidiaskopowi w tymkraju:
1. Abp Ryś zostaje kardynałem, a inni są pomijani.
2. Zwyczaj, że nuncjuszem w ważnym kraju zostaje ktoś z czołówki dyplomatycznej został pominięty.
i to pomimo licznych oznak służalczej postawy.
@ms.wygnaniec powiedział(a):
2. Zwyczaj, że nuncjuszem w ważnym kraju zostaje ktoś z czołówki dyplomatycznej został pominięty.
Ciekawe123 czy jest to tylko koincydencja czy może już korelacja z obecna postawą Watykanu wobec Moskwy?
Ciekawe123 czy jest to tylko koincydencja czy może już korelacja z obecna postawą Watykanu wobec Moskwy?
No więc też mi się wydaje, że psom łańcuchowym imperializmu nie będą dawać kolorowych łachów. Czarne wystarczą; w najlepszym razie fioletowe.
Właśnie skończyłem fajną książeczkę autorstwa B16 i kard. Saraha. W końcowych słowach kardynał powołując się na bogactwo wielkich poprzedników Franciszka w osobach JP2 i B16 (a nawet P6) apeluje do F by ten nie rozwalał Kościoła.
Wczorajsze czytanie z Ewangelii jest znamienne. Kościół Pana Jezusa jest zbudowany na Skale i bramy piekielne go nie przemogą, a co dopiero ów przybysz z dalekiego Błenos. Jest to dla mnie źródłem nadziei, chociaż wyczyny obecnego Wikariusza są bolesne.
Nienawiść do spuścizny po Janie Pawle II była już wielokrotnie omawiana...
Chyba wspominana.
Ale przydałaby się synteza prac (encykliki, adhordacje, listy, kazania itp itd) obu papieży, a w zasadzie tandemu JPII&BXVI, vs F.
Więc uczciwa, a nie pod tezę pisana synteza prac pokazałaby zapewne relacje:
JP2 vs B16&F (limbus),
JP2&B16 vs F (synodalność),
JP2&F vs B16 ("stara" msza)
JP2&B16&F (aborcja),
JP2 vs B16 vs F (kś).
(w nawiasach oczywiście rzeczy na szybko i z głowy)
Chyba wspominana.
Ale przydałaby się synteza prac (encykliki, adhordacje, listy, kazania itp itd) obu papieży, a w zasadzie tandemu JPII&BXVI, vs F.
JP2 vs B16&F (limbus),
JP2&B16&F (aborcja),
JP2 vs B16 vs F (kś).
Co do tego:
to raczej jest tak:
JPII vs BXVI&F
ponieważ... (eee, omawiane na fforum, podczas pandemii kowida (?) uwolnił Franciszek godziwość wszystkich sakramentów u piusowców, /z głowy na szybko/>
Komentarz
Kościelne młyny mielą powoli. Szybciej się da sklecić nowy regulamin a potem znowu lata zadumy nad nowym motu proprio.
Nie zgodzę się. Po pierwsze, po redukcjach został Paragwaj, z jakimś tam poszanowaniem miejscowych Indiańców.
Po drugie, Opus Dei ma w DNA zgadzanie się ze wszystkim, co władza kościelna powie. Jak im papież każe się rozwiązać, tak też postąpią. Gdyż wg nich większe dobro jest z posłuszeństwa przełożonym niż w trzymaniu się własnej opinii.
To było chyba najbardziej tradycyjne papieskie wystąpienie Franciszka.
https://wpolityce.pl/kosciol/660071-papiez-rozmawial-z-rosyjska-mlodzieza-zaskakujace-slowa
:-( smutek, nawet płaszcz miłosierdzia niewiele tu pomoże :-(
Wiadomo, imperium jankeskie to zuo absolutne, ale rosyjskie już niekoniecznie :-(
Bardziej, Brzoście, jest mi smutno, że papież tym młodym wskazuje postacie mające mało wspólnego z Chrystusem, postacie, pisząc delikatnie, kontrowersyjne. Po co ich ukierunkowywać na wielką Rosję, może im powiedzieć o ludzkej, normalnej , bo ta wielka kosztuje wszystkich dookoła bardzo dużo, a ich Rosjan, najwięcej. Papież ma tam i siebie jakichkolwiek doradców, którzy by Jemu naświetlili cenę wielkiego rosyjskiego panowania ?!
Brak odpowiednich doradców to niezwykle uprzejma interpretacja.
Wiem, że to wygląda na zaklinanie rzeczywistości ale ta wypowiedź, o ile jest prawdą i nie jest wyrwana z kontekstu, to żenada.
Doceńcie, że Lenina i Stalina nie wymienił. I Putina.
Tego nie da się obronić ZWŁASZCZA w kontekście.
Bo wychodzi na to, że święty Piotr I i święta Katarzyna, oprócz tego że byli strasznymi zbrodniarzami, byli też katolikami,
I okzało się, że nie taki znów bezwzględny pacyfista z tego papieża. Wojna, podbój, ludobójstwo - nie są absolutnym złem, a nawet przeciwnie - pod warunkiem, że służą powiększeniu wielkiej świętej rosji maci.
Wieczna hańba
Jak już wydaje się, że nic gorszego nie powie to mija jakiś czas i...
A obecność nieodpowiednich? Moja pierwsza myśl brzmiała właśnie: "Co za kret mu to pisze?"
To jest papież. Nie byle kto. Powinien wiedzieć co to jest mocarstwowa rosja. Nawet jeśli ktoś mu to pisze, on nie powinien tego przeczytać.
86 lat
Moja matka, Babola, tyle ma. Jeździ autem i czegoś takiego by nie przeczytała.
Pozdrowienia dla niej i gratulacje dla znakomitej formy. Taką łaskę otrzymuje naprawdę niewielu ludzi i należy za nią Bogu dziękować.
Krety na Watykanie podobnie jak w czasach Grzegorza XVI-go są ślepe na wschodnie oko.
No więc też mi się wydaje, że psom łańcuchowym imperializmu nie będą dawać kolorowych łachów. Czarne wystarczą; w najlepszym razie fioletowe.
Dłużej klasztora...
Jeszcze Krajewski dostał kapelusz.
Chyba wspominana.
Właśnie skończyłem fajną książeczkę autorstwa B16 i kard. Saraha. W końcowych słowach kardynał powołując się na bogactwo wielkich poprzedników Franciszka w osobach JP2 i B16 (a nawet P6) apeluje do F by ten nie rozwalał Kościoła.
Wczorajsze czytanie z Ewangelii jest znamienne. Kościół Pana Jezusa jest zbudowany na Skale i bramy piekielne go nie przemogą, a co dopiero ów przybysz z dalekiego Błenos. Jest to dla mnie źródłem nadziei, chociaż wyczyny obecnego Wikariusza są bolesne.
JP2 vs B16&F (limbus),
JP2&B16&F (aborcja),
JP2 vs B16 vs F (kś).
Co do tego:
to raczej jest tak:
ponieważ... (eee, omawiane na fforum, podczas pandemii kowida (?) uwolnił Franciszek godziwość wszystkich sakramentów u piusowców, /z głowy na szybko/>
•••
A, stosunek do wojny!
Nie wiem jaki BXVI
@MarianoX powiedział(a):
Klasyk skomentował to już w 1834:
PAPUGA
cienko i chrapliwie
Miserere!!!>