I co śmieszki, myśleliście że to Wujnia robi nas w wuja z chachmęceniem kasioerki z KPO? Że wierny nałkom Ehrlicha Kaczyński gotów jest za te kilkadziesiąt milijardów srebrników sprzedać niepądległoś, ale mu wuje z Brux nie dają?
Otóż nie! Na odwrót jest, oczym połczy Was Szulder na czołówce Rzepki. Brekkin news!
Czyli nie dość że po niemiecku to jeszcze logowania wymaga:) Kolega coś napisze, czy mam się zadowolić tym że ciekawy i że obala mity (nawet nie wiem jakie te mity)?
Jak byłem mały, to w prawicowych zinach modny był gatunek literacki "Pieprzny kawałek z moralnym zakończeniem", czyli że np. prostytutki się prostytuują przy ul. Waliców 14 m. 15, pukać trzy razy, ale za to są smutne, gdyż nie mają układu zbiorowego pracy.
Analogicznie każdy ówczesny film polski zawierał był obligatoryjną gołą babę, której pojawienie się rzadko konweniowało z fabułą.czyniąc ją niejako babą ex machina.
Wygrała oczywiście partia szwecjalistyczna (30,5%, wzrost z 28,3% w 2018). Ale na drugim miejscu wylądowali Szwedzcy Demokraci (kolegowie PiS z EKR) (20,6%, wzrost z 17,5%)
Nie wiem niestety, jakie są między szfeckiemi partiami stosuneczki i kto jest zdolen do koalizji z kim, ale można se popatrzeć na kororowe wykresy, jak i pofilozować, vide infra:
Sondaże końcowe początkowo przewidywały zwycięstwo urzędującej koalicji lewicowej, ale później wyniki sugerowały, że blok prawicowy może nieznacznie wygrać.
Faszys w Polsce stale podnosi łeb, podniósł też łeb we Szfecji, teraz podniesie we Włochach a za rok w Hiszpanii. Polska, Szfecja, Włochy, Hiszpania... Co te państewka mają wspólnego? Geopolitycy na start.
los napisal(a): Faszys w Polsce stale podnosi łeb, podniósł też łeb we Szfecji, teraz podniesie we Włochach a za rok w Hiszpanii. Polska, Szfecja, Włochy, Hiszpania... Co te państewka mają wspólnego? Geopolitycy na start.
Wszędzie byli polscy żołnierze:)
A tak poważnie, to się mnie wydaje że kraje to som w istocie konserwatywne, gdzie lewacki odpał stosunkowo niedawnym jest, i być może chyli się właśnie ku upadkowi. Choć mnie się zdaje ze w Polsce dopiero się rozkręca.
I mieszkańcy wszystkich tych krajów nosili buty... Ech. Takie demiurgi historii i geopolityki jak forumowicze nie powinny się zniżać do dziecięcych skojarzeń. Trzeba w jednym błysku geniuszu zawrzeć istotę rzeczy.
los napisal(a): I mieszkańcy wszystkich tych krajów nosili buty... Ech. Takie demiurgi historii i geopolityki jak forumowicze nie powinny się zniżać do dziecięcych skojarzeń. Trzeba w jednym błysku geniuszu zawrzeć istotę rzeczy.
Przecież to elementarne drogi Łotsonie. Przez stulecia te mocarstwa (tak, mocarstwa) kształtowały Ojropę: Franca, Cesarstwo, Prusy, Hiszpania, Anglia, Szfecja, Rzplita, Rosja, Wenecja i Genua. Pominąłem Bizancjum/Portę bo bisurmany i Holandię, bo choć impuls pasjonarny mieli mocny, to na tej scenie grali dość krótko. Kongres Wiedeński wywalił z grona władców Ojropy Rzplitą, Hiszpanię, Szfecję i włoskie państewka. Dwa stulecia musiały odczekać, by przyjść po swoje.
Historia to to samo co dziś tylko troszkę wcześniej. I ciągle się dzieje.
Naciągane. We Węgrzech faszys też podnosi, a nie pasują do układanki. Nas Kongres nie musiał wyrzucać, bo już byliśmy wyrzuceni. To samo z włoskimi państewkami. Za ostatnie 300-400 lat to już jednak Holandia by tam bardziej pasowała. No i w ogóle nie może być tak, żeby pół Europy było władcami Europy.
Kolega jeszcze raz potasuje te karty i da Koledze Szturmowcowi do przełożenia.
Nie tylko Tenkraj jest celem nieubłaganej obrony d...kracji, ale także nasi b. bratankowie:
Parlament UE odmawia Węgrom demokratycznego statusu Węgry "stały się hybrydowym systemem autokracji wyborczej" - czytamy w oświadczeniu Parlamentu Europejskiego. Europosłowie krytykują też Komisję. (...)
Europosłowie wielokrotnie wzywali Komisję Europejską do podjęcia działań w sprawie rzekomych naruszeń praworządności na Węgrzech i ewentualnego obcięcia funduszy unijnych dla tego kraju. W kwietniu, po wielu wahaniach, najwyższy organ UE uruchomił tzw. mechanizm praworządności. Mechanizm ten można wykorzystać do zmniejszenia płatności z budżetu UE dla krajów, które naruszają wspólne wartości. (...)
Propozycja dotycząca cięć w finansowaniu państw członkowskich może zostać podjęta przez Komisję w najbliższą niedzielę - podała agencja informacyjna dpa, powołując się na informacje z kręgów UE.
Komentarz
Otóż nie! Na odwrót jest, oczym połczy Was Szulder na czołówce Rzepki. Brekkin news!
Kolega coś napisze, czy mam się zadowolić tym że ciekawy i że obala mity (nawet nie wiem jakie te mity)?
Wygrała oczywiście partia szwecjalistyczna (30,5%, wzrost z 28,3% w 2018). Ale na drugim miejscu wylądowali Szwedzcy Demokraci (kolegowie PiS z EKR) (20,6%, wzrost z 17,5%)
Nie wiem niestety, jakie są między szfeckiemi partiami stosuneczki i kto jest zdolen do koalizji z kim, ale można se popatrzeć na kororowe wykresy, jak i pofilozować, vide infra:
https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/sweden/
Wg BBC na dwóję babka wróżyła: https://www.bbc.com/news/world-europe-62872545
Mamy więc powtarzalną szansę powzniecać się wydarzeniami, które jeszcze nie nastąpiły, cóż może być bardziej forumkowego!
A tak poważnie, to się mnie wydaje że kraje to som w istocie konserwatywne, gdzie lewacki odpał stosunkowo niedawnym jest, i być może chyli się właśnie ku upadkowi. Choć mnie się zdaje ze w Polsce dopiero się rozkręca.
Historia to to samo co dziś tylko troszkę wcześniej. I ciągle się dzieje.
btw co z tą Francją?
i z CRNN?
Parszywy Kongres Wiedeński zmontowali akurat wrogowie Napoleona i jednocześnie Polski.
Kolega jeszcze raz potasuje te karty i da Koledze Szturmowcowi do przełożenia.
https://www.tvp.info/62776502/prawica-wygrywa-w-szwecji-lewica-alarmuje-o-koncu-praworzadnosci
Wszelako, myślałem, że dotyczy to jedynie tut. podludzi.
-- Jak z nim rozmawiałem trzy miesiące przed wypadkiem, to jeszcze nie był.