Dziś - 6 , od 22 do 26 marca mroźne noce nawet -8. Truskawki nie będą chyba tanie. O ile będzie miał kto je zbierać , bo pracownicy z Ukrainy mogą nie dojechać.
SigmundvonBurak napisal(a): Dziś - 6 , od 22 do 26 marca mroźne noce nawet -8. Truskawki nie będą chyba tanie. O ile będzie miał kto je zbierać , bo pracownicy z Ukrainy mogą nie dojechać.
Ukraińcy, mając świadomość siły swojego państwa, niczego innego nie pragną niż przebywać na Ukrainie, gdzie znaczna część leków pochodzi z polskich aptek.
Nawet mój pies dostał zapalenia ucha. Leczę go. Byłem u weterynarza i jego wpuścili a mnie nie. Postałem sobie na wietrze ze 20 minut. Bał się bardzo, był roztrzęsiony ale efekciarz z niego więc po wizycie pani weterynarz go pocieszała i nawet na mnie spojrzała łaskawie choć straszna z niej zołza młoda.
Pieszo, pieszo po jeszcze nie zamkniętym lesie ale jak wyjeżdzałam leśnicy przyjechali ze znakami zakaz wstępu. I to psze państwa nie podkrakowska puszcza jeno beskidzkie bezszlakowe pagóry. A pies przed chwila w ramach "urodzin" puszkę "de luxe" dla seniorów z zapasów dostał - na ciepło
W Krakowie burza instant rozrywa balon (zemsta "Zimnego Lecha"?), a na Wiśle w tym czasie w kajaku pływają mężni Węgrzy. Krótki filmik a tyle symboliki.
To może cokolwiek być . No prawie cokolwiek. Jeśli ktoś chce nauczyć się rozpoznawać ptaki po śpiewie,polecam aplikację birdNET ( android i pewnie jabłko też ). Po zrobieniu kilku nagrań danego ptaka ,raczej rozpoznaje poprawnie. Fajna zabawa ,syn tak się wciągnął ,że w rezultacie chodzi po lesie z przewodnikiem Collinsa. Ja sam nagrałem ( będąc w pracy w gospodarstwie, na spacerze) 63 różne ptaki. Jak program nie rozpozna głosu ,zawsze można posłać nagranie na xeno-canto.org. Zidentyfikują.
Jeżeli o zakończenie suszy modliła się, z takim samym zapałem, osoba,która modliła się w Boże Narodzenie abyśmy w następne święta więcej czasu spędzali z rodziną, to ... może być trudno.
ms.wygnaniec napisal(a): Jeżeli o zakończenie suszy modliła się, z takim samym zapałem, osoba,która modliła się w Boże Narodzenie abyśmy w następne święta więcej czasu spędzali z rodziną, to ... może być trudno.
Rzeczona osoba ( osoby ) proszone są o udzielanie się w wątku prezydent +.
ms.wygnaniec napisal(a): Jeżeli o zakończenie suszy modliła się, z takim samym zapałem, osoba,która modliła się w Boże Narodzenie abyśmy w następne święta więcej czasu spędzali z rodziną, to ... może być trudno.
Pragnę zwrócić uwagę na jeden, ale za to arcyciekawy fakt, oto modele prognozowania pogody zawodzą w perspektywie 1 dnia! Pogoda na 3 dni to rodzaj pewnej nadziei, a dłuższych to już chyba nie publikują poniżej poziomu ogólności.
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
I to psze państwa nie podkrakowska puszcza jeno beskidzkie bezszlakowe pagóry.
A pies przed chwila w ramach "urodzin" puszkę "de luxe" dla seniorów z zapasów dostał - na ciepło
a przy okazji, 16. marca już kosiłem i rekultywowałem trawniczek (i z tydzień za póżno, tyle skoszenia było
czyli oby urodzaj był po zeszłorocznej suszy, chyba, chyba że będzie 7 lat...
link do 30 s. filmiku na moim TT, nagrane tornado wczorajsze w Kaniowie (22 dachy zerwane)
ukrywa sie w gałęziach - trzeba powiększyć
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/103200257_3605816189431751_6922987235335892268_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_sid=0debeb&_nc_oc=AQnX2OdVsdQd33C-hUJdOz-DtzwFNQnhyDjilUnNp761Qs5bg8GCTYx_eV0a5PBwj3E&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=04acca45ba7d4d3d1e17b96e539fc93b&oe=5F0C2770
tu powiększenie (słaba jakość niestety):
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/104157592_3605816159431754_2942910337264843419_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_sid=0debeb&_nc_oc=AQnHFNz-lmNod8-NtZxSmBdYpbiU4KtdjR61AonvIJZizcKBpzz8NVJK0LqjBIS6GIY&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=46296e6ddefad5ad7eb6aae0d9c2ce93&oe=5F0A80A8
Ptak wielkości dużego wróbla (może ciut większy) - nie wiem, dorosły osobnik czy maluch
Jeśli ktoś chce nauczyć się rozpoznawać ptaki po śpiewie,polecam aplikację birdNET ( android i pewnie jabłko też ). Po zrobieniu kilku nagrań danego ptaka ,raczej rozpoznaje poprawnie. Fajna zabawa ,syn tak się wciągnął ,że w rezultacie chodzi po lesie z przewodnikiem Collinsa. Ja sam nagrałem ( będąc w pracy w gospodarstwie, na spacerze) 63 różne ptaki.
Jak program nie rozpozna głosu ,zawsze można posłać nagranie na xeno-canto.org. Zidentyfikują.
Pada.
(Z potopem sobie poradzę.)
Trza przesunąć termin wyborów!
TT
jest również aplikacja na smartfon: Meteo ICM
podstawowa prognoza jest na 48 godz., rozszerzona na 84 godz.
nie zawiodłem się, ale wiem, że należy jej ufać tak na ok. 73,9463 %