Wszystkim już znani „amerykańscy naukowcy” nadejście wiosny prognozują w Dniu Świstaka, obserwując cień tego zwierza tuż po wyjściu z nory, co jest jednak metodą dość dyskusyjną, zaś w Nadleśnictwie Karnieszewice od wielu lat mamy swojego pewniaka – wawrzynka wilczełyko.
Początek lutego oznacza rozpoczęcie pilnej obserwacji jego krzewów w naszym Ogrodzie Botanicznym. Dzisiaj zaś, już po raz dziewiąty oficjalnie obchodzimy Dzień Wawrzynka – na podstawie stopnia kwitnienia tego krzewu możemy przewidzieć, jak długo jeszcze zimowa aura z nami pozostanie. Obserwacje są jednoznaczne: na nadejście wiosny trzeba jeszcze poczekać, bo choć pąki wawrzynka powoli budzą się do życia, to jednak robią to bardzo nieufnie. Wawrzynek mówi: nie chowajcie sanek
Botanicy, entomolodzy, akarolodzy etc. to mają fantazję :-) Mój Kolega kiedyś dla żartu w jakiejś filipice przeciw ekofilom, którzy wynajdują stanowisko rzadkiego owada, żeby zabronić gospodarki leśnej, jako przykład wymienił "namiętnicę rozłożystą". Nikt się nie kapnął
U nas o 7.30 było plus 5 teraz ziro!, zero!, 0!, i wiatr chłoszcze i deszcz ze śniegiem zacina . Gołoledź na drogach. Nocne koty rozmarzone roztopami siedzą sfrustrowane pod samochodami, jeszcze nie wystygłymi . Ale to tylko głupia młódź. Nasza dzika przybłeda, harda i samotna, od wczoraj nie wychodzi z tekturowego pudełka, które jej wystawiliśmy, wymoszczonego dwoma swetrzyskami z owczej wełny. Styropian i plandeka chronią ją przed wiatrem i wilgocią . Co sie tam zajrzy, widzi sie tylko zwiniety kłębek grubego futra.
O dziewannie: "Dzie wanna, dzie ubikacja?" O apostołach: "Jedzta, pijta a po stołach nie rzygajta!" O Sieradzu: "Sie radze odczepić!" O Kiejstucie: "Kiej stu cie miało, ja cię nie chcę" O panterze i mimozie: "Pan tera to mi mozie..."
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
piekarska stacja meteo:
+ 7 st. C.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
a nawet i pojutrze i w nocy ma być na plus (w Piekarach)
Nasosznik trzęś
Dryguś zmienny
Rozciągnik mchuś
Lśniś nawapnik
Strojniś nadobny
Zyzuś tłuścioch
A z roślinek, to bluszczyk kurdybanek, nick naszej fforumowiczki.
*
Strzępek kulawka
Zapletka czołgaczek
Zlepniaczek walcowaty.
Bukietek malinowy
Pięknośluzek połyskliwy
Czuprynka piękna
Czuprynka zmienna
Czuprynka rozpierzchła
Przetaczek najmniejszy
Paździorek wiotki
oraz Maworki:
zwisły i pomarszczony
Mój Kolega kiedyś dla żartu w jakiejś filipice przeciw ekofilom, którzy wynajdują stanowisko rzadkiego owada, żeby zabronić gospodarki leśnej, jako przykład wymienił "namiętnicę rozłożystą". Nikt się nie kapnął
Długo by można i z lubością ...
U nas o 7.30 było plus 5
teraz ziro!, zero!, 0!, i wiatr chłoszcze i deszcz ze śniegiem zacina .
Gołoledź na drogach.
Nocne koty rozmarzone roztopami siedzą sfrustrowane pod samochodami, jeszcze nie wystygłymi .
Ale to tylko głupia młódź.
Nasza dzika przybłeda, harda i samotna, od wczoraj nie wychodzi z tekturowego pudełka, które jej wystawiliśmy, wymoszczonego dwoma swetrzyskami z owczej wełny.
Styropian i plandeka chronią ją przed wiatrem i wilgocią .
Co sie tam zajrzy, widzi sie tylko zwiniety kłębek grubego futra.
Jak również o Sieradzu, Kiejstucie, apostołach etc.
O dziewannie: "Dzie wanna, dzie ubikacja?"
O apostołach: "Jedzta, pijta a po stołach nie rzygajta!"
O Sieradzu: "Sie radze odczepić!"
O Kiejstucie: "Kiej stu cie miało, ja cię nie chcę"
O panterze i mimozie: "Pan tera to mi mozie..."
Było więcej ale w tej chwili nie pamiętam.
https://greybrow.iq.pl/teksty_old/bajki_dla_doroslych.html
O dżemie nie pamiętam.
Leży leśnik na leśniku i drzemie.
To bajka dla/na uciążliwych natrętów
-znasz bajkę o wężu?
-?
- sssspier....