Nie wiem czy ktoś musi płacić odszkodowania i komu. Jeśli jednak musi to Warszawa. Z jakiego powodu inne biedniejsze miejscowości maja się składać na to odszkodowanie?
Rafał napisal(a): Nie wiem czy ktoś musi płacić odszkodowania i komu. Jeśli jednak musi to Warszawa. Z jakiego powodu inne biedniejsze miejscowości maja się składać na to odszkodowanie?
Poza meritum - bo nie wnikam. Z jakiego powodu Warszawa płaci Janosikowe?
Rafał napisal(a): Nie wiem czy ktoś musi płacić odszkodowania i komu. Jeśli jednak musi to Warszawa. Z jakiego powodu inne biedniejsze miejscowości maja się składać na to odszkodowanie?
Poza meritum - bo nie wnikam. Z jakiego powodu Warszawa płaci Janosikowe?
Z takiego samego z jakiego ja płacę PIT według skali a nie liniowo od dochodów opodatkowanych progresywnie (Część mam liniowo - te która dotyczy działalności gospodarczej . Ze względu na to że ja prowadzę jestem dodatkowo karany w PIT zakazem łączenia dochodów z żoną która nie pracuje.) Oczywiście można sobie wyobrazić system w którym dolna stawka podatkowa do progu wynosiłaby 40 %, a powyżej progu wysokiego dochodu 20 %. Taki system wprowadzali stopniowo tak zwani socjaldemokraci z SLD oraz liberałowie z PO. W tym sensie los ma rację że Warszawa powinna płacić janosikowe bo większość warszawiaków głosuje na PO, które odpowiada za dziesiątki lat niesprawiedliwej dystrybucji budżetowej.
Co tu jest do ogarnięcia? Warszawa wybrała władze. Te władze karygodnie zaniedbały budowę oczyszczalni ścieków, ścieków warszawskich. Te ścieki zanieczyszczają rzekę, morze i ujęcia wody dla innych miejscowości i czynią szkody. To jest karalne wedle prawa. To są wymierne szkody które winowajca powinien zrekompensować. Kto jest winowajcą i powinien ponosić konsekwencje finansowe winy: władze Warszawy via budżet Warszawy, wszyscy Polacy via budżet państwa, czy mieszkańcy miejscowości ponoszących szkody via budżety tych miejscowości?
Rafał napisal(a): Co tu jest do ogarnięcia? Warszawa wybrała władze. Te władze karygodnie zaniedbały budowę oczyszczalni ścieków, ścieków warszawskich. Te ścieki zanieczyszczają rzekę, morze i ujęcia wody dla innych miejscowości i czynią szkody. To jest karalne wedle prawa. To są wymierne szkody które winowajca powinien zrekompensować. Kto jest winowajcą i powinien ponosić konsekwencje finansowe winy: władze Warszawy via budżet Warszawy, wszyscy Polacy via budżet państwa, czy mieszkańcy miejscowości ponoszących szkody via budżety tych miejscowości?
Niech przynajmniej zwrócą koszty instalacji mostu pontonowego i tymczasowego przesyłu nieczystości do Czajki. To nie kosztuje NIC.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
A ja jednak mam nadzieję, że Czaskoskiego (prawnie i politycznie) utopią w tym gównie po wyborach (a przynajmniej część warszawskiego ratusza) i wprowadzą jakiegoś p.o.
Może i Czaskowski jest skarbem, ale jego pozycja jest mocno zagrożona. Ma silnych konkurentów w POKO. Starają się jak mogą i coraz lepiej, znaczy gorzej, im wychodzi.
Rafał napisal(a): Może i Czaskowski jest skarbem, ale jego pozycja jest mocno zagrożona. Ma silnych konkurentów w POKO. Starają się jak mogą i coraz lepiej, znaczy gorzej, im wychodzi.
No to wystarczy, niech się żrą. Tylko Warszawy szkoda.
Ej ej. Jaki to był najlepszy kandydat. I starał się najlepiej jak mógł. Najlepszym potwierdzeniem mobilizacja elektoratu- w esbeckich dzielnicach oficerowie nawet z przysłowiowymi cewnikami przyczłapali zagłosować "przeciwko Kaczorowi".
W Warszawie wogle głosy są importowane, a i tak za mało - bo Warszawa winna mieć ze 3-5 mln ludzi, a ma niecałe 2. Pamiętam, jak się ludzie dziwowali, że na Ursynowie frekwencja sięgała 110%, a to przecie normalne zjawisko.
Na Mokotowie byliśmy jeden mandat dzielnicowy w plery. Same sziet. I jeszcze wrzucili bezsensowną spadochroniarę, której jedyną zaletą było, że gra w drużynie Matołuszka.
Brzost napisal(a): Nikt nie mówi, że sami esbecy. Jednakowoż ten zdyscyplinowany elektorat karnie wsparł "obóz postępu i tolerancji".
W demokracji z definicji rządzi zorganizowana mniejszość. Chcecie mieć Polskę? Zorganizujcie się. Nie chcecie czy nie potraficie się zorganizować? Nie będziecie mieć Polski.
PiS przerżnął w dużych miastach z nieudolności, arogancji a może z wyrachowania. Zlekceważył wielkomiejski elektorat, wystawił słabe ekipy w tym spadochroniarzy lub nounejmów, poobrażał lemingów i aspirujacych do elit budżetowych gołodupców.
To może być z wyrachowania bo to się podoba wsi i miasteczkom, a tam jest większość, tam się wygra wybory i tam się dobije pezetel. Mam nadzieję że po wyborach PiS skonstruuje ofertę i rozpocznie akcje odbicia dużych miast.
Należało. Myślę że "tak wyszło". Tak czy owak powinni to zacząć odkręcać. Na razie nie widzę symptomów opamiętania. Nadal jest walenie w wielkomiejskie elity bez ładu i składu. No i nauczyciele, urzędnicy, lekarze, aktorzy, dziennikarze i wszelki prekariat biurowy do tych elit aspirujący myśli że to atak na nich, a POKO, lewacy od LGBT i KuKa go w tym utwierdzają..
Komentarz
To nie kosztuje NIC.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
Najlepszym potwierdzeniem mobilizacja elektoratu- w esbeckich dzielnicach oficerowie nawet z przysłowiowymi cewnikami przyczłapali zagłosować "przeciwko Kaczorowi".
Niestetysz alesz to gupia luckoś głosiowała na Czaskoskiegusz.
Podobnie będzie teraz. Oby nie dali rady z utworzeniem koalicji rządowej antypis.
*
Pamiętam, jak się ludzie dziwowali, że na Ursynowie frekwencja sięgała 110%, a to przecie normalne zjawisko.
W Wawrze PiS stracił 2 mandaty. Wcześniej nie prowadził żadnej kampanii. Walczył tylko Patryk Jaki. Odgórnie skazany na porażkę.
To może być z wyrachowania bo to się podoba wsi i miasteczkom, a tam jest większość, tam się wygra wybory i tam się dobije pezetel. Mam nadzieję że po wyborach PiS skonstruuje ofertę i rozpocznie akcje odbicia dużych miast.
A co będzie w nowej kadencji - zobaczymy. COŚ zacząć robić będzie trzeba.
Czytać Salazara