Nie mieszczanie z Opola, tylko jezuitów wyrzucono z Piekar* (to oni prowadzili parafię), więc cudowny obraz zabrali do Opola ze sobą! Ale wyszło, że bez cudów...
* 3. marca 1776, król Fryderyk II, a 45 lat później parafia przeszła pod diecezję wrocławską (od zawsze księstwo bytomskie było pod diecezją krakowską)
Na temat łączenia się kilku miejscowości (miast, wsi, sieł, osad, kolonii itp) w jeden organizm miejski można by pewnie i książkę napisać i doktorat zdobyć.
np.
Rosła sobie Królewska Huta, aż doszła do średniowiecznej wsi, niegdyś własności zakonników bożogrobców, i ją wchłonęła wraz z nazwą! Dzisiejszy Chorzów to de facto KonigsHutte, a dawna wieś to dzisiaj Stary Chorzów.
I z Piekarami Śląskimi tak było. Szarlej urósł, wchłonął wieś Piekary i nazwa Szarlej funkcjonuje tylko jako dzielica, a Piekary - jako... Centrum. Ale i tak WSZYSTKIE urzędy, łącznie ze skarbówką, urz. pracy itp siedzibę mają w Szarleju, bo Piekary mają wiejską zabudowę i uliczki...
Jak byłem mały, to mnie Spandau zupełnie pod tym kątem zaskoczyło. Miałem taki pomysł, żeby wszystkie berlińskie ratusze sfotografować, więc wsiadłem w S-Bahn i jadę. Lasy, rzeki, w końcu jakaś osada. Miałem wrażenie zupełnie odrębnego miasta, może miasteczka.
romeck napisal(a): Jadę sobie autobusem linii 192, w Piekarach na 16. pasażerów aż połowa (8.) bez masecze. Sama młodzież.
Ludziom rozum odebrało.
Pyknęła jakaś masa krytyczna. Przy pewnej liczbie bezmaskowców reszta stosująca się do zasad odczuwa psu-na-budyzm męczenia się z zasłoniętą twarzą i odpadają kolejni wedle stopnia wytrwałości.
Łagodnie perswazyjny dialog z przeciwnikami opresywnych maseczek, godzących w wolność i podstawowe prawa jednostki (Kolega z bratniego forum pierwszy zauważył):
Kolejne ofiary koronawirusa: umierają matki, umierają ich dzieci w trakcie porodu. Odklejające się łożysko, brak USG, zaniedbania procedur przy porodzie, a w zamian pilnowanie, żeby rodząca miała szmatę na gębie. Krwotok i koniec. Nieraz udaje się podwójne zestrzelenie nawet przed porodem.
A jak mi tu ktoś z pouczaniem wyskoczy, to w pysk będę lał.
Za 10 lat o Tusku będziemy mówić Chyży Rój, a o tym obecnym tłustym bezbożniku, alkoholiku, masonie- Ryży Chuj. A nawej Chój.
Mania napisal(a): Polecam tego lekarza i to, co on poleca. Dużo informacji, których nie uświadczymy w tvp. https://twitter.com/wszczeklik
palant i manipulant. 2 przykłady z brzegu:
- przy BMI>40 nie tylko koronawirus stanowi zagrożenie życia, ale dosłownie WSZYSTKO. - zaburzenia psychiczne i neurologiczne u 1/3 osób, które przechorowały covid (i nie umarły- WOOOW)- wielkie mi zaskoczenie. Miesiącami nasłuchali się o najstraszliwszej chorobie wszechczasów, później na nią "zapadli", tydzień chorowali (temperatura, czasem sraczka, często kaszel), tygodniami ich badali w kombinezonach... Nie dziwota, że ludzie fiksują, skoro się spodziewali, że ich jeszcze żywcem do dołu z wapnem wrzucą. Nawet na niszowych forumkach internetowych fiksują, i to zdrowi :P
@Qiz - szkoda, że za opisywane sytuacje obwiniasz dr Szumowskiego, a nie debilnych lekarzy, którzy powinni zajmować się rodzącymi matkami.
Też mogę podać wyrywkowe przykłady zachowań skrajnie nieodpowiedzialnych ludzi. Naprawdę świadczących tylko i wyłącznie o tych ludziach.
Albo z innej kategorii - księdza, który w okresie kwarantanny odmówił przyjścia do umierającej. Powołał się na zarządzenie biskupa. Ksiądz z sąsiedniej parafii przyszedł natychmiast. Jico? Wniosek? Żadnego uogólniającego na wszystkich księży. Elementarne.
Maria napisal(a): @Qiz - szkoda, że za opisywane sytuacje obwiniasz dr Szumowskiego, a nie debilnych lekarzy, którzy powinni zajmować się rodzącymi matkami.
Też mogę podać wyrywkowe przykłady zachowań skrajnie nieodpowiedzialnych ludzi. Naprawdę świadczących tylko i wyłącznie o tych ludziach.
Albo z innej kategorii - księdza, który w okresie kwarantanny odmówił przyjścia do umierającej. Powołał się na zarządzenie biskupa. Ksiądz z sąsiedniej parafii przyszedł natychmiast. Jico? Wniosek? Żadnego uogólniającego na wszystkich księży. Elementarne.
Skoro lekarze to debile, a Szumowina też lekarz...
Prześledź sprawę porodów rodzinnych w trakcie tzw. "pandemii". A także wytycznych dot. badań kobiet w ciąży. I proszę, nie mądralkuj w temacie, w którym nie masz pojęcia, bo odczuwasz chwilową (acz przewlekłą, niestety także objawową) sympatię do tego oszusta, bandyty i... mordercy.
Wiesz, jak teraz działają szpitale?
A najbardziej cierpią najsłabsi, wymagający najwięcej uwagi i opieki: kobiety w ciąży, rodzące i noworodki. I będzie to zapisane Szujowi.
Komentarz
* 3. marca 1776, król Fryderyk II, a 45 lat później parafia przeszła pod diecezję wrocławską (od zawsze księstwo bytomskie było pod diecezją krakowską)
np.
Rosła sobie Królewska Huta, aż doszła do średniowiecznej wsi, niegdyś własności zakonników bożogrobców, i ją wchłonęła wraz z nazwą!
Dzisiejszy Chorzów to de facto KonigsHutte, a dawna wieś to dzisiaj Stary Chorzów.
I z Piekarami Śląskimi tak było. Szarlej urósł, wchłonął wieś Piekary i nazwa Szarlej funkcjonuje tylko jako dzielica, a Piekary - jako... Centrum. Ale i tak WSZYSTKIE urzędy, łącznie ze skarbówką, urz. pracy itp siedzibę mają w Szarleju, bo Piekary mają wiejską zabudowę i uliczki...
Jak byłem mały, to mnie Spandau zupełnie pod tym kątem zaskoczyło. Miałem taki pomysł, żeby wszystkie berlińskie ratusze sfotografować, więc wsiadłem w S-Bahn i jadę. Lasy, rzeki, w końcu jakaś osada. Miałem wrażenie zupełnie odrębnego miasta, może miasteczka.
Rząd Holandii nie wyda nakazu noszenia maseczek argumentując to brakiem udowodnionej skuteczności.
Wychodzi więc, że i skwery i streety pięć razy dziennie.
Wychodzi więc, że i skwery i streety pięć razy dziennie.
Wszystko jasne,meczety to dar al-islam nie jakaś Anglia.
https://twitter.com/i/status/1289871584077819910
(Przynajmniej łapką na muchy, więc nie pochwalam (złego) przykładu.
W taki tempie wszyscy Polacy, w liczbie 36 milionów, zarażą się za 160 lat...
https://twitter.com/wszczeklik
A jak mi tu ktoś z pouczaniem wyskoczy, to w pysk będę lał.
Za 10 lat o Tusku będziemy mówić Chyży Rój, a o tym obecnym tłustym bezbożniku, alkoholiku, masonie- Ryży Chuj. A nawej Chój.
- przy BMI>40 nie tylko koronawirus stanowi zagrożenie życia, ale dosłownie WSZYSTKO.
- zaburzenia psychiczne i neurologiczne u 1/3 osób, które przechorowały covid (i nie umarły- WOOOW)- wielkie mi zaskoczenie. Miesiącami nasłuchali się o najstraszliwszej chorobie wszechczasów, później na nią "zapadli", tydzień chorowali (temperatura, czasem sraczka, często kaszel), tygodniami ich badali w kombinezonach... Nie dziwota, że ludzie fiksują, skoro się spodziewali, że ich jeszcze żywcem do dołu z wapnem wrzucą. Nawet na niszowych forumkach internetowych fiksują, i to zdrowi :P
Albo z innej kategorii - księdza, który w okresie kwarantanny odmówił przyjścia do umierającej. Powołał się na zarządzenie biskupa. Ksiądz z sąsiedniej parafii przyszedł natychmiast.
Jico?
Wniosek?
Żadnego uogólniającego na wszystkich księży.
Elementarne.
Prześledź sprawę porodów rodzinnych w trakcie tzw. "pandemii". A także wytycznych dot. badań kobiet w ciąży. I proszę, nie mądralkuj w temacie, w którym nie masz pojęcia, bo odczuwasz chwilową (acz przewlekłą, niestety także objawową) sympatię do tego oszusta, bandyty i... mordercy.
Wiesz, jak teraz działają szpitale?
A najbardziej cierpią najsłabsi, wymagający najwięcej uwagi i opieki: kobiety w ciąży, rodzące i noworodki. I będzie to zapisane Szujowi.