Skip to content

Coronawirus

1101102104106107257

Komentarz

• qiz napisal(a):
    Mania napisal(a):
    Polecam tego lekarza i to, co on poleca. Dużo informacji, których nie uświadczymy w tvp.
    https://twitter.com/wszczeklik
    palant i manipulant. 2 przykłady z brzegu:

- przy BMI>40 nie tylko koronawirus stanowi zagrożenie życia, ale dosłownie WSZYSTKO.
    - zaburzenia psychiczne i neurologiczne u 1/3 osób, które przechorowały covid (i nie umarły- WOOOW)- wielkie mi zaskoczenie. Miesiącami nasłuchali się o najstraszliwszej chorobie wszechczasów, później na nią "zapadli", tydzień chorowali (temperatura, czasem sraczka, często kaszel), tygodniami ich badali w kombinezonach... Nie dziwota, że ludzie fiksują, skoro się spodziewali, że ich jeszcze żywcem do dołu z wapnem wrzucą. Nawet na niszowych forumkach internetowych fiksują, i to zdrowi :P
    Nie wiem co chcesz udowodnić, bo okrutnie pierniczysz.
  • Tzn? BMI>40 to pewna śmierć ze skrajnej otyłości.
  • edytowano August 2020
    MarianoX napisal(a):
    Po co czytać Quiza, skoro można od razu jego mentora Grzesia Brauna?
    Matkę Kurkę i Gajowego Maruchę (w sensie - niekoniecznie mentorów, co pościarzy)
  • @Qiz - nie, nie wiem jak działają szpitale. Wiem, w jakich warunkach rodziła moja znajoma w czasie pandemii w jednym ze szpitali.
    Miała zapewnioną - ona i jej nowonarodzona córeczka - pełną, normalną opiekę.
    Oczywiście nie był to poród rodzinny. Wcale mnie to nie dziwi. Są zaostrzone przepisy epidemiologiczne i ograniczone liczby wejść na oddział.
    I co z tego.
    Wg mnie to żaden problem.
    Może dlatego, że gdy rodziłam swoją córkę o porodach rodzinnych nikt nie słyszał. Mało tego - mnie podano zawiniętą w kokon córeczkę po chyba 12 godzinach od porodu z kategorycznym zakazem rozwijania tegoż kokona.
    Uwierz mi - objawów choroby sierocej u niej nie zaobserwowałam.
    To tyle na temat moich doświadczeń z lat ubiegłych i obecnej sytuacji. Bo więcej chyba nie ma potrzeby opisywać.

Z ilu szpitali Ty zebrałeś obserwacje?
    Ile morderstw w nich popełniono?
    Czy zostały zgłoszone do prokuratury?
    Pytam serio, bez sarkazmu.
    Bo jednak zaniechania i błędy lekarskie nie są już bezkarne. Więc zamiast miotać się i histeryzować na forum, zajmij się konkretami.

I jeszcze jedno - nie analizuj mojego stosunku do dr Szumowskiego. Masz na to zbyt mało danych. O wiele za mało.
  • edytowano August 2020
    Moja córka urodziła miesiąc temu. Był niepokój a nawet strach. Wszystko odbyło się normalnie mimo komplikacji i cesarski. Dostęp do specjalistów jest rzeczywiście utrudniony. Nie przez zbrodniczych lekarzy i ministra tylko przez epidemie.
    PS: Natomiast niezmiennie negatywną opinie mam o samej organizacji ochrony zdrowia i mechanizmach funkcjonowania środowiska. Nakłady są za małe. NFZ jest zbędną dodatkową instytucją skoro jest jeden. System kontraktów jest kretyński, niesprawiedliwe cenniki i motywacje skłaniające do złej obsługi. Do tego feudalizm ordynatorsko - profesorski. Samo środowisko zbyt stechnicyzowane, mało empatyczne, zarozumiałe i często głupie poza sprawami medycznymi, jak wszystkie środowiska profesjonalistów. Trudna sytuacja przesiewa - okazuje się kto jest człowiekiem i lekarzem a kto gnojem groszorobem.
  • Do tego dochodzi kwestia, kto administruje szpitalem. Są jednostki zarządzane przez ZiS a w nich wałki i syf jak za ich 8-letnich rządów. PiS niewiele może z tym zrobić.
  • Rafał napisal(a):
    Moja córka urodziła miesiąc temu. .
    Gratulacje nowemu Dziadkowi!
  • MarianoX napisal(a):
    Ale wiecie, że największymi „propagatorami” korononawirusa w Polsce są gwyborcza i TVN?

To najwięksi entuzjaści maseczek w każdym miejscu, siedzenia w domu, kwarantanny dla bezobjawowych, zamykania zakładów pracy i szkół. Kibicują Gatesowi nie mogąc doczekać się szczepionek, załamują ręce nad tłumami nad morzem i domagają się wzmożenia kontroli policji, najlepiej w kościołach i ogródkach działkowych. Za CNN „jeżdżą” po sceptycznym Trumpie, Bolsanaro mają za mordercę a WHO mają za bogów. Arykuł z „sieci” wątpiącego w pandemię Pawlickiego „reklamują”, bo Szumowski nazwał autora chorym psychicznie.

Zatem uważałbym z tym „wypominaniem” sobie towarzystwa.
  • Wiecie.
    Wiecie również, że najgorszą robotę robi armia tzw. ekspertów, w tym również tych najbliżej pracujących bezpośrednio dla ministra. Przebić się przez ten wraży mur jest niezwykle trudno.
    Wiem to z pierwszej ręki.

W ogóle sytuacja w służbie zdrowia jest co najmniej skomplikowana, a lekarze w swej masie wrogo do PiS nastawieni.
    To... hłe, hłe, chyba najłagodniejsze określenie, jakim można to bagno opisać.
    Dywersja na każdym szczeblu.
    Obawiam się, że w wielu szpitalach forsowane jest coś na kształt strajku włoskiego.
    A pacjent?
    A kogo obchodzi pacjent?
    Przecież nie konowała, który może się podeprzeć świstkiem.
  • Wrogość lekarzy do PiS po ziobrowej poprawce jest zrozumiała i uzasadniona.
  • los napisal(a):
    Wrogość lekarzy do PiS po ziobrowej poprawce jest zrozumiała i uzasadniona.
    Przypomnij, bo nie wiem, o czym piszesz.

Ale niezależnie od wrogości do PiS uzasadnionej czy nie, z granitową pewnością nie powinno się to odbijać na stosunku lekarza do pacjenta.
  • edytowano August 2020
    dentysta napisal(a):
    MarianoX napisal(a):
    Ale wiecie, że największymi „propagatorami” korononawirusa w Polsce są gwyborcza i TVN?

To najwięksi entuzjaści maseczek w każdym miejscu, siedzenia w domu, kwarantanny dla bezobjawowych, zamykania zakładów pracy i szkół. Kibicują Gatesowi nie mogąc doczekać się szczepionek, załamują ręce nad tłumami nad morzem i domagają się wzmożenia kontroli policji, najlepiej w kościołach i ogródkach działkowych. Za CNN „jeżdżą” po sceptycznym Trumpie, Bolsanaro mają za mordercę a WHO mają za bogów. Arykuł z „sieci” wątpiącego w pandemię Pawlickiego „reklamują”, bo Szumowski nazwał autora chorym psychicznie.

Zatem uważałbym z tym „wypominaniem” sobie towarzystwa.
    Powyższa wypowiedz ilustruje znakomicie , co różni prawicowców od alt-rightowców. Ci drudzy działają nieomal wyłącznie na zasadzie prostego odruchu w reakcji na poczynania lewactwa lub tego co za lewactwo uważają. Gdy zatem np. CNN nawołuje do noszenia maseczek, należy ich oczywiście nie nosić, bo tak.

Ale przecież i lewicowcom zależy na zwiększeniu "przeżywalności" własnych zwolenników, stąd postulat noszenia sprzętu ochronnego, podobnie jak w Armii Czerwonej nakazywano noszenie niewygodnych hełmów. Na szczęście nie było wtedy alt-rightowców, bo pewnie nazywaliby noszenie blaszanych nakryć głowy, a i może także samo powoływanie do wojska "zniewoleniem" przez "opresyjne państwo".
  • Maria napisal(a):
    W ogóle sytuacja w służbie zdrowia jest co najmniej skomplikowana, a lekarze w swej masie wrogo do PiS nastawieni.
    To... hłe, hłe, chyba najłagodniejsze określenie, jakim można to bagno opisać.
    Dywersja na każdym szczeblu.
    Obawiam się, że w wielu szpitalach forsowane jest coś na kształt strajku włoskiego.
    A pacjent?
    A kogo obchodzi pacjent?
    Przecież nie konowała, który może się podeprzeć świstkiem.
    Trafilas w sedno.
    Tak historyjka:
    Szpital razem z poradnia specjalistyczna de facto zamkniety, nie wpuszczja ludzi, trzymaja na zewnątrz. Kazą rejestrowac sie telefonicznie, rejestracja telefoniczna kaze przyjsc ze skierowaniem. Na pytanie: czy szpital (poradnia) to zamknieta twierdza!?? odpowiedz: "to nie nasza wina takie jest zarzadzenie ministerstwa"
    Po awanturze w ktorej zagrozono powiadomieniem wlasnie ministerstwa jak dziala szpital, szpital i poradnia w cudowny sposob sie "odblokowaly"
    Tylko, ze ludzi asertywnych jest malo, reszta przyjmuje, ze pisowski rzad blokuje im leczenie, i niesie swa frustracje do domów.
  • los napisal(a):
    https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/7794229,lekarze-protest-bledy-lekarskie-warszawa-szumowski-ziobro-karczewski.html
    Kurde Zbyszek to serio wariat, przekonuję się o tem przy każdym jego ustawodawczym wysmarku. Ośrodek wypoczynkowy za niezawiniony błąd? To musiał wymyślić Zbynio osobiście.

Tymczasem w Szfecji przyjęli zasadę „no fault policy” i przestali trzepać lekarzy za błędy bodaj w ogóle. Podobno bangla.

• A nikt z ministerstwa zdrowia nie protestował?
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Tymczasem w Szfecji przyjęli zasadę „no fault policy” i przestali trzepać lekarzy za błędy bodaj w ogóle. Podobno bangla.

Kto przyjął? Firmy ubezpieczeniowe, wymiar sprawiedliwosci?

Kurde Zbyszek to serio wariat, przekonuję się o tem przy każdym jego ustawodawczym wysmarku. Ośrodek wypoczynkowy za niezawiniony błąd? To musiał wymyślić Zbynio osobiście.

wskutek osobistych przepraw z wymiarem w tym kontekście

• Że Zbynio jest prychopatą każdy wie, winni są ci, którzy nie widzą, że fakt ten nieco się wiąże z popularnością PiS.
  • los napisal(a):
    A nikt z ministerstwa zdrowia nie protestował?
    Jest o tem w tekście, który Kolega zalinkował.
  • uhrr napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):

Kto przyjął? Firmy ubezpieczeniowe, wymiar sprawiedliwosci?

A nie wiem.
  • Tu jest fajnie opisane: https://theconversation.com/why-dont-we-create-a-no-fault-scheme-for-medical-injuries-25329

A no-fault compensation scheme is one in which accidents and injuries are regarded as inevitable, and the emphasis is on compensating victims for related expenses – without anyone having to enter the civil justice system and proving another party is liable for damages. This system is already widely used for third-party motor vehicle accident and workers compensation claims.

Other developed countries, including New Zealand, Sweden, Finland, Norway, Denmark and France, and some American states, already have such systems. Australia [czytaj Tenkraj] could learn from their experiences to design an effective and efficient system that would benefit patients, health professionals and the health-care system.

While it’s sometimes argued (paywalled) that the threat of negligence claims helps reduce medical errors and maintain high standards of clinical care, there’s no objective empirical evidence for this.

Indeed, other researchers have pointed out that since medical errors are rarely intentional, it’s unlikely the threat of negligence claims act as a deterrent.

But there’s clear evidence that the threat of a law suit increases medical costs by promoting defensive medicine and over-servicing, leading to higher health-care costs.

There’s also evidence that the threat of legal action discourages doctors from reporting adverse events.
  • los napisal(a):
    https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/7794229,lekarze-protest-bledy-lekarskie-warszawa-szumowski-ziobro-karczewski.html
    Po najpłytszym zbadaniu sprawy okazuje się, że chodzi nie o błędy lekarskie, a o pobicia, gdzie nie chodziło o to by zabić, a tylko rzetelnie obić. I sprawy pijanych, którym trudno przypisać winę.

Nawet nie było podwyższenia kar, a zakaz zamiany więzienia na grzywnę.

• edytowano August 2020
    A propos lekarzy.

Z miesiąc temu znajomemu blacha rozorała palec. Dość paskudnie. Pojechał do szpitala i powiedzieli, że oni z tym już nic nie zrobią - niech się goi. A potem podszedł do niego chirurg i powiedział, że on za 500 zł to załatwi tkz. ładnie zszyje czy co tam należało zrobić.
  • los napisal(a):
    Pałą rozgonić przecież tam nikt nie bierze żadnej odpowiedzialności!!!!
    Po najpłytszym zbadaniu sprawy okazuje się, że chodzi nie o błędy lekarskie, a o pobicia, gdzie nie chodziło o to by zabić, a tylko rzetelnie obić. I sprawy pijanych, którym trudno przypisać winę.

Nawet nie było podwyższenia kar, a zakaz zamiany więzienia na grzywnę.

Czyli głupi są ci lekarze jeden w drugiego z jednym wyłączeniem ministra? Było.
  • los napisal(a):
    A wiceminister Warchoł na to już 20. czerwca 2020

Nie wzrosną kary ani za nielegalną aborcję, ani za znieważenie prezydenta, ani za błędy lekarskie. Doniesienia na ten temat to "fake newsy", które były już przez Ministerstwo Sprawiedliwości dementowane – podkreślił wiceminister sprawiedliwości Marcin Warchoł na spotkaniu z przedstawicielami samorządu lekarskiego.

Lęk dotyczy tego, że trzeba będzie iść do więzienia za nieumyślny błąd i sąd orzeknie zakaz wykonywania zawodu – mówił podczas spotkania lekarz Grzegorz Wrona, Naczelny Rzecznik Odpowiedzialności Zawodowej.
    Ale nie wiem, jak się to potoczyło dalej, czyli jaki jest stan na dziś.
  • Stan jest taki, że wszyscy lekarze z wyłączeniem Szumowskiego i Karczewskiego zaprotestowali przeciw zmianom w prawie. Więc albo ministerstwo zaniedbało wyjaśnienie lekarzom, jakimi to wielkim są idiotami (co należy do jego obowiązków!), abo lekarze jednak nie są idiotami.
  • Daleko nie wszyscy.
  • Wszystkie lekarskie organizacje protest poparły.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.