Nie sądzę jednak aby stare wuje, bo to oni wciąż rządzą a nie młodzi celebryci i komandosi, cos takiego wdrożyli. Jeśli tak to muszą mieć szczepionkę już przygotowaną.
No właśnie a co z Gretą? Wieszczyła katastrofę i ją ma. No niezupełnie tę którą wieszczyła, ale nie bądźmy zbyt drobiazgowi. Nie wiem czy o tego Nobla trepowi chodziło. Znaczy tego dla Grety.
Jak ktoś myśli , że te cyfry to abstrakcja, to powiem tak... w Łodzi kwarantanna obejmuje pracowników filharmonii, jej chór, chór jednej ze szkół, , jedną z klas i rodziców młodych ludzi. Jeden człowiek.
Rafał napisal(a): Co nie przeszkadza Niemcom I Amerykanom już walczyć o patent na szczepionkę. A polscy naukowcy którzy co nieco ważnego, czego rzecz jasna nie rozumiem, odkryli na temat charakterystyki tego wirusa udostępnili to od razu bezpłatnie wszystkim. Jankesi i Germanie oczywiście zrobią z tego biznes i znowu będą mieć więcej cytowani anglojęzycznych niż nasi. Ich nauka to potęga. Niewiele się od czasów Tesli i Edisona zmieniło.
Wykrywacz min, peryskop Gundlacha... Co zrobić. Taki nasz los.
Michał5 napisal(a): Jak ktoś myśli , że te cyfry to abstrakcja, to powiem tak... w Łodzi kwarantanna obejmuje pracowników filharmonii, jej chór, chór jednej ze szkół, , jedną z klas i rodziców młodych ludzi. Jeden człowiek.
W Fiharmonii jeden muzyk w zeszłym tygodniu, ale tylko mający z nim kontakt podlegali kwarantannie. Dziś bileterka ale nie wiem czy wszyscy. Mam tam dwoje przyjaciół.
Rafał napisal(a): Co nie przeszkadza Niemcom I Amerykanom już walczyć o patent na szczepionkę. A polscy naukowcy którzy co nieco ważnego, czego rzecz jasna nie rozumiem, odkryli na temat charakterystyki tego wirusa udostępnili to od razu bezpłatnie wszystkim.
To jest bulszit i lans tego Drąga. Jest kilka sposobów zabierania się za szczepionkę lub leki na tego wirusa. Parę osób na uczelni to śmiech na sali, a nie poważne badania w celach medycznych. Firmy, kasa, procedury żeby nie było przestojów. Musi być baza (sprzęt ludzie organizacja), a tego na tą skalę w Polsce nie ma. To mogą zrobić laboratoria w bigpharma lub w bogatej spółce rosnącej (takie są tylko w USA). A później badania kliniczne, w Polsce niewykonalne.
Obraz medialny nie ma tu nic wspólnego z rzeczywistością.
Może. Z linków wyżej wynika że Stany radza sobie średnio. Nawet jak ma się bigpharma albo się szybko rośnie a może szczególnie wtedy, chciwość rozum odbiera. Bo te firmy za funkcję celu nie mają efektów zdrowotnych tylko masę zysku a może nawet nie to tylko technologiczny image.
Tak sobie myślę, że skoro B. Johnson olał epidemię, skoro Macron olał epidemię - a są to ludzie raczej dobrze poinformowani- to może oni wiedzą, że walka nic nie da ??? Że jesteśmy skazani na przegraną?
Bo jak długo można trzymać ludzi w domach??? Czy da się utrzymać dzieci w domach w czasie letnich wakacji???
Mania napisal(a): Tak sobie myślę, że skoro B. Johnson olał epidemię, skoro Macron olał epidemię - a są to ludzie raczej dobrze poinformowani- to może oni wiedzą, że walka nic nie da ??? Że jesteśmy skazani na przegraną?
Rafał napisal(a): Co nie przeszkadza Niemcom I Amerykanom już walczyć o patent na szczepionkę. A polscy naukowcy którzy co nieco ważnego, czego rzecz jasna nie rozumiem, odkryli na temat charakterystyki tego wirusa udostępnili to od razu bezpłatnie wszystkim.
To jest bulszit i lans tego Drąga. Jest kilka sposobów zabierania się za szczepionkę lub leki na tego wirusa. Parę osób na uczelni to śmiech na sali, a nie poważne badania w celach medycznych. Firmy, kasa, procedury żeby nie było przestojów. Musi być baza (sprzęt ludzie organizacja), a tego na tą skalę w Polsce nie ma. To mogą zrobić laboratoria w bigpharma lub w bogatej spółce rosnącej (takie są tylko w USA). A później badania kliniczne, w Polsce niewykonalne.
Pamiętajmy zasadniczy fakt - polska nauka nie istnieje. Jest to interesujący fenomen - o ile ostatnie 30 lat jest to sukces ekonomiczny, w nauce dokonaliśmy regresu, jeśli porównać z komuną, nie wiem czy jedyny przypadek na świecie ale na pewno jeden z bardzo niewielu. Co zabawniejsze - polska nauka w znacznym stopniu opiera się na tych samych zasobach kadrowych co za komuny.
Mania napisal(a): Tak sobie myślę, że skoro B. Johnson olał epidemię, skoro Macron olał epidemię - a są to ludzie raczej dobrze poinformowani- to może oni wiedzą, że walka nic nie da ??? Że jesteśmy skazani na przegraną?
Trzeba też brać pod uwagę to, że są to idioci.
Nie zapominajmy o tradycji, że lud ma zaszczyt i obowiązek umrzeć za Władcę. W tych krajach jest to silnie zakorzenione.
los napisal(a): Pamiętajmy zasadniczy fakt - polska nauka nie istnieje. Jest to interesujący fenomen - o ile ostatnie 30 lat jest to sukces ekonomiczny, w nauce dokonaliśmy regresu, jeśli porównać z komuną, nie wiem czy jedyny przypadek na świecie ale na pewno jeden z bardzo niewielu. Co zabawniejsze - polska nauka w znacznym stopniu opiera się na tych samych zasobach kadrowych co za komuny.
Monetyzacja pozycji kiedyś i dziś (kiedyś publikacja i wyjazdy zagraniczne to była żyła złota, obecnie ... sam wiesz lepiej, więc po co się wysilać?)
los napisal(a): Nawet niekoniecznie, ci co pracowali rzetelnie 30 lat temu, nadal pracują rzetelnie. Są tylko 30 lat starsi. Za 30 lat pewnie ich już nie będzie.
Ale u części 'kadry profesorskiej' to obserwowałem, u asystentów zaś odpływ do biznesów wszelakich, zostawali pasjonaci i spady. Co do wirusa, zaprzyjaźnieni lekarze powtarzają, że Włochy maja 3 krotnie niedoszacowana liczbę zarażonych (to wynika ze statystyki zgonów)
los napisal(a): Nawet niekoniecznie, ci co pracowali rzetelnie 30 lat temu, nadal pracują rzetelnie. Są tylko 30 lat starsi. Za 30 lat pewnie ich już nie będzie.
Niestety są ich dzieci, powinowaci i znajomi. To się nadaje tylko do zaorania.
Komentarz
Nie wiem czy o tego Nobla trepowi chodziło. Znaczy tego dla Grety.
Jeden człowiek.
Co zrobić. Taki nasz los.
Tłumaczenie z lengłydża - https://medium.com/@biesiadmichal/koronawirus-dlaczego-musimy-działać-teraz-37539a6383bf
Przydałoby się to przeczytać Matce Kurce i o. Szustakowi.
Bo jak długo można trzymać ludzi w domach???
Czy da się utrzymać dzieci w domach w czasie letnich wakacji???
Nie wiem jak sie Gryzon przedstawił na tt - nie znam jego nazwiska.
Proszę.
Co do wirusa, zaprzyjaźnieni lekarze powtarzają, że Włochy maja 3 krotnie niedoszacowana liczbę zarażonych (to wynika ze statystyki zgonów)