Odechciało mi się żartów. Obserwowanie z bliska, jak karetką odjeżdża chory sąsiad (napisałam w kapliczce z prośbą o modlitwę) to naprawdę wstrząsający widok. Mamy tu dwa szeregowce i praktycznie ze wszystkimi utrzymujemy bardzo dobre stosunki "przez płoty w ogródkach". Z wieloma od dzieciństwa. Mimo woli nasuwają się pytania - - czy wróci, - kto następny?
Duża liczba moich miłych sąsiadów to ludzie w mocno podeszłym wieku.
"Od czwartku 16 kwietnia w miejscach publicznych będzie obowiązywał nakaz zasłaniania ust i nosa. Ministerstwo Zdrowia podkreśla jednak, że nie musi być to kupiona w aptece maseczka. Może to być także np. szalik lub chustka, które zakryją zarówno usta, jak i nos."
3. OBOWIĄZEK ZASŁANIANIA UST I NOSA W MIEJSCACH PUBLICZNYCH
Obowiązek dotyczy: noszenia maseczek lub innego rodzaju zasłaniania ust i nosa.
Na czym polega? Wszyscy mają obowiązek zasłaniania ust i nosa na ulicy, podczas rucuhu pieszego, w urzędach, sklepach, miejscach świadczenia usług, zakładach pracy.
Maseczek ci u nas - jak to u dotkniętych smogiem krakusów dostatek. Po jednej takiej antysmogowej z filtrem węglowym na głowe. Wkłady filtrowe też jakiś czas temu wymienione. Tyle, ze jak się dłużej w tym chodzi - to strasznie w ryja drapie.
Jako że Pani obecnie znajduje się na Tajwanie, proszę przybliżyć jak obecnie wygląda codzienne życie w tym kraju. Uważam, że Tajwan jest teraz najbezpieczniejszym miejscem na Ziemi, a życie wygląda dość normalnie. Mimo, że teraz Tajwan, tak jak Chiny, Japonia i Korea Południowa boryka się z drugą falą zakażeń, to sytuacja jest pod kontrolą i nie ma potrzeby blokady miast, czy ograniczania wolności obywateli. Działają szkoły i wiele biznesów. Na pewno jest to ciężki okres dla linii lotniczych i biur podróży, gdyż cudzoziemcy w tej chwili mają zakaz wstępu na wyspę. W codziennym życiu w wielu miejscach mierzona jest temperatura, a ludzie chodzą w maskach. Tajwańczycy są czujni i zdyscyplinowani. Od początku zdawali sobie sprawę, że koronawirus nie jest zwykłą grypę, a ci, którzy nie przestrzegają zasad kwarantanny ponoszą kary finansowe. Na przykład, na początku marca władze Tajwanu ukarały mężczyznę, który opuścił miejsce kwarantanny grzywną w wysokości 1 mln TWD (ok. 139 tys. PLN – przyp. red.).
Z dedykacją wszelkim debilom, w szczególności Naddebilowi Matce Kurce, który przejdzie do potomności, jako ten, który porównuje skutki minionych pandemii z początkami obecnej, na dodatek zupełnie pomijając drobny fakt, że w międzyczasie świat czegoś się nauczył i wyciągnął wnioski z lekcji, którą odebrał.
Chętnie zamieniłbym zakaz wychodzenia z domu (w praktyce) , wstępu do lasu i niedziałające szkoły i punkty usługowe, na chodzenie w maseczkach i okazjonalne mierzenie temperatury.
"Od czwartku 16 kwietnia w miejscach publicznych będzie obowiązywał nakaz zasłaniania ust i nosa. Ministerstwo Zdrowia podkreśla jednak, że nie musi być to kupiona w aptece maseczka. Może to być także np. szalik lub chustka, które zakryją zarówno usta, jak i nos."
Na czym polega? Wszyscy mają obowiązek zasłaniania ust i nosa na ulicy, podczas rucuhu pieszego, w urzędach, sklepach, miejscach świadczenia usług, zakładach pracy.
Cygara też mogą być albo fajka, ale papierosy lepsze, bo się nimi człeń zaciąga i ożywcza nikotyna trafia prosto do płuc, gdzie jest najbardziej potrzebna.
To wycinek z dużej całości. Zgłoszenie postronnych osób „zgromadzenie wielu osób”, spokojna interwencja, prośba o rozejście się w związku z epidemią, wszyscy, oprócz tego Pana rozchodzą się - zaczyna ubliżać, nie chce odejść, podaje fałszywe dane, prowokuje, celowo przy dzieciach.
No właśnie, z tą myjnią to też ponoć było za zebranie kilku osób a nie mycie auta, ale komunikaty policji ci tego nie powiedzą, oni chyba chcą aby ludzie się bali wyjść z domu.
Ciężko bez kościoła... Kolega z pracy powiedział , że jak nigdy nie chciało mu się chodzić na msze i czynił to przełamując najwyższe przypływy lenistwa tak teraz bardzo mu brakuje i własnie by poszedł bardzo chętnie. Inny na wsi poszedł ze szwagrem żeby chociaż pod kościołem postać i mimo , że proboszcz wyłączył głośnik zewnętrzny stali tak aż ludzie wyszli. U nas księża zresztą zorganizowali spowiedź i nikt nie odejdzie bez sakramentu.
SigmundvonBurak napisal(a): Nie jestem w stanie zrozumieć jak komuś może przeszkadzać nakaz noszenia maseczek w miejscach publicznych i w pracy w obecnej sytuacji.
Szczególnie że nikt nie wprowadza "nakazu noszenia maseczek".
Sarmata1.2 napisal(a): Ja jestem jednym z tych nieodpowiedzialnych ojców. Dwóch szkrabów 8 i 6 lat, małe mieszkanie, niepewna sytuacja z pracą, i maleństwo w drodze... Nie jest to zbyt mądre przyznaję. Jak spotkam tego gostka co mnie uczył NPRu to sobie porozmawiamy...
Heja, wybacz protekcjonalny ton, ale... człowiek strzela, Pan Bóg kule nosi. A co sobie myślałeś parę lat temu? Na takie rzeczy nie wolno narzekać.
Maseczka nie chroni osoby zdrowej ale zapobiega roznoszeniu się wirusa kiedy chory ma maseczkę. Jeżeli wszyscy mają maseczki emisja wirusa jest mniejsza. Proste.
Komentarz
Obserwowanie z bliska, jak karetką odjeżdża chory sąsiad (napisałam w kapliczce z prośbą o modlitwę) to naprawdę wstrząsający widok.
Mamy tu dwa szeregowce i praktycznie ze wszystkimi utrzymujemy bardzo dobre stosunki "przez płoty w ogródkach". Z wieloma od dzieciństwa.
Mimo woli nasuwają się pytania -
- czy wróci,
- kto następny?
Duża liczba moich miłych sąsiadów to ludzie w mocno podeszłym wieku.
https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia
Na obecną chwile nigdy więcej na PiS głosu.
Jako że Pani obecnie znajduje się na Tajwanie, proszę przybliżyć jak obecnie wygląda codzienne życie w tym kraju.
Uważam, że Tajwan jest teraz najbezpieczniejszym miejscem na Ziemi, a życie wygląda dość normalnie. Mimo, że teraz Tajwan, tak jak Chiny, Japonia i Korea Południowa boryka się z drugą falą zakażeń, to sytuacja jest pod kontrolą i nie ma potrzeby blokady miast, czy ograniczania wolności obywateli. Działają szkoły i wiele biznesów. Na pewno jest to ciężki okres dla linii lotniczych i biur podróży, gdyż cudzoziemcy w tej chwili mają zakaz wstępu na wyspę. W codziennym życiu w wielu miejscach mierzona jest temperatura, a ludzie chodzą w maskach. Tajwańczycy są czujni i zdyscyplinowani. Od początku zdawali sobie sprawę, że koronawirus nie jest zwykłą grypę, a ci, którzy nie przestrzegają zasad kwarantanny ponoszą kary finansowe. Na przykład, na początku marca władze Tajwanu ukarały mężczyznę, który opuścił miejsce kwarantanny grzywną w wysokości 1 mln TWD (ok. 139 tys. PLN – przyp. red.).
Całość: https://warsawinstitute.org/pl/geopolitics-unmasked-jak-koronawirus-stal-sie-chinskim-czarnobylem/
Z dedykacją wszelkim debilom, w szczególności Naddebilowi Matce Kurce, który przejdzie do potomności, jako ten, który porównuje skutki minionych pandemii z początkami obecnej, na dodatek zupełnie pomijając drobny fakt, że w międzyczasie świat czegoś się nauczył i wyciągnął wnioski z lekcji, którą odebrał.
"A ja jak nigdy jestem zadowolony z władzy."
Ja też...
https://twitter.com/i/status/1248177076001259522
Wywiad z 26 lutego, warto posłuchać:
https://gruul.rmf.pl/movies/hd/0009VG8RXUFMUEG3-V1.mp4
bo pokazana jest sytuacja "końcowa"
Inny na wsi poszedł ze szwagrem żeby chociaż pod kościołem postać i mimo , że proboszcz wyłączył głośnik zewnętrzny stali tak aż ludzie wyszli.
U nas księża zresztą zorganizowali spowiedź i nikt nie odejdzie bez sakramentu.
A co sobie myślałeś parę lat temu? Na takie rzeczy nie wolno narzekać.
country detected
1 Spain 3,277
2 Switzerland 2,779
3 Italy 2,375
4 Belgium 2,156
5 France 1,804
6 Austria 1,474
7 USA 1,417
8 Germany 1,411
9 Portugal 1,369
10 Ireland 1,331
11 Netherlands 1,270
12 Israel 1,152
13 Norway 1,147
country deaths
1 Spain 330
2 Italy 302
3 Belgium 218
4 France 187
5 Netherlands 140
6 UK 118
7 Switzerland 110
9 Sweden 79
10 Ireland 53
11 USA 50
12 Iran 49
13 Denmark 41
14 Portugal 40
15 Austria 33
16 Germany 31
17 Slovenia 21
18 Norway 20
19 Estonia 18
Miał ktoś w tym roku grypę? Znacie kogoś, kto miał?