Skip to content

Coronawirus

16566687071257

Komentarz

• los napisal(a):
    A skąd Ignac ma mieć jakiś argument? Powtarza co usłyszał. Żaden z nas tu nie ma najmniejszego ale to najmniejszego pojęcia o mikrobiologii. Stać nas najwyżej na imitowanie żargonu fachowego a wartość dodana takiej zabawy jest ujemna.
    Kolega się tak nie uśmiecha pod wąsem, gdyż spowodu Kolegi znajomość statystyki, zostanie Kolega współałtorem przełomowej pracy, która wytłomaczy czemu respiratory zabijajo i jak respirować, ażeby polepszyć, a nie popieprzyć, tak.
  • Brzost napisal(a):
    Po 20 minutach noszenia?
    To zależy od klasy maseczki, te tanie tak, te drogie... to zależy.
    Stała wilgotność plus ogrzewanie na jakieś 37st.
    Aby być precyzyjnym, to nie zapytałem czy wstrzymywanie oddychania nie zwiększy ich wytrzymałości.

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Kolega się tak nie uśmiecha pod wąsem, gdyż spowodu Kolegi znajomość statystyki, zostanie Kolega współałtorem przełomowej pracy, która wytłomaczy czemu respiratory zabijajo i jak respirować, ażeby polepszyć, a nie popieprzyć, tak.
    Konspirować, inspirować, respirować.
  • edytowano April 2020
    .
  • edytowano April 2020
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Brzost napisal(a):
    Po 20 minutach noszenia?
    To zależy od klasy maseczki, te tanie tak, te drogie... to zależy.
    Stała wilgotność plus ogrzewanie na jakieś 37st.
    Aby być precyzyjnym, to nie zapytałem czy wstrzymywanie oddychania nie zwiększy ich wytrzymałości.

Ale zakażeniu czym - wiadomym wirusem czy jakąś bakterią?
  • polmisiek napisal(a):
    Ale zakażeniu czym - wiadomym wirusem czy jakąś bakterią?
    Tym, co akurat lata, więc jak lata Covid, to Covidem, jak lata grypa to grypą, nie spytałem co z HIV i innymi, więc generalnie to... jest pole do spekulacji ;)

• edytowano April 2020
    los napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Konspirować, inspirować, respirować.
    Dum (re)spiro, spero
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    No ale z takimi maskami qiz ma rację, że po 20 minutach maska wręcz sprzyja zakażeniu się! (medycyniarze mi to potwierdzili)
    Przecież wyraźnie mówio, że jag zwilgotnieje, to należy wymienić na suchą!!!!111111111111!!!!!!!!!!!!!111111111!!

Dlatego czeba wew woreczku nosić kilka.

Weź Ty i posłuchaj początku suodkiej Mility z wątka o maseczkach, to nie będziesz siał dezinformaci.
    Nawet pokazuje, jag zmieniać, coby sobie krzywdy nie zrobić.

A wogle, to czeba siedzieć w domu - wtedy żadne maseczki nie są poczebne.
  • Maria napisal(a):
    Przecież wyraźnie mówio, że jag zwilgotnieje, to należy wymienić na suchą!!!!111111111111!!!!!!!!!!!!!111111111!!

Dlatego czeba wew woreczku nosić kilka.

Weź Ty i posłuchaj początku suodkiej Mility z wątka o maseczkach, to nie będziesz siał dezinformaci.
    Nawet pokazuje, jag zmieniać, coby sobie krzywdy nie zrobić.

A wogle, to czeba siedzieć w domu - wtedy żadne maseczki nie są poczebne.
    Naszła mnie taka fizjologiczna refleksja, za którą przepraszam, że w jakiś sposób panowie zaznają uroków korzystania z jednorazowych środków higienicznych XD IYKWIM
  • edytowano April 2020
    Notto napisal(a):
    Naszła mnie taka fizjologiczna refleksja, za którą przepraszam, że w jakiś sposób panowie zaznają uroków korzystania z jednorazowych środków higienicznych XD IYKWIM
    Koleżanka NA PEWNO miała na myśli maszynki do golenia! Zapewniam że używamy.
    qiz napisal(a):
    x
    A tak przy okazji, to masz świadomość, że jak chorzy na Koronowirusa zatkają szpitale (w skutek powikłań) to zaczną umierać inni pacjenci, którzy mogli zostać wyleczeni?

Do zatykania przyczyniają się chorzy, ale i ostrzejsze procedury pochłaniające zasoby nieludzkie. Ja wierzę, że są potrzebne. Ale jeśli nie, to biada.
  • Maria napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    No ale z takimi maskami qiz ma rację, że po 20 minutach maska wręcz sprzyja zakażeniu się! (medycyniarze mi to potwierdzili)
    Przecież wyraźnie mówio, że jag zwilgotnieje, to należy wymienić na suchą
    Cha, i tu jezd hund begaben, bo wirus już od dawna ma dostatecznie dużo wilgoci, a my ciągle uważamy, że jest sucho. Coś jako przyczynek do rozważań, że rozmiar wpływa na percepcję i potrzeby.

• A swoją szosą, zakazali działania wypożyczalni rowerów i rowerów miejskich, ale w Krakowie od tygodnia mniej wiecej obserwuję ponowny wysyp tych wynajmowalnych hulajnog. Co gorsza, są zostawiane w dziwnych miejscach (np na środku ronda na chodniku) i leżą tam dzień i noc. Jest to luka prawna?
  • edytowano April 2020
    cygara, fajka? ...alkohole 45% plus
  • "Hulajnoga Drzymały"?
  • W rzyciu raz się zaciągnąłem papierosem. Mogę spać spokojnie?
    Maria napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Przecież wyraźnie mówio, że jag zwilgotnieje, to należy wymienić na suchą
    Cha, i tu jezd hund begaben, bo wirus już od dawna ma dostatecznie dużo wilgoci, a my ciągle uważamy, że jest sucho. Coś jako przyczynek do rozważań, że rozmiar wpływa na percepcję i potrzeby.

Nie bez kozyry zatem jest obowiązek, by wszyscy te maseczki na twarzoczaszkach nosili. Coby tych wirusów nie rozsiewali.

Taki jest wszak jedyny powód wprowadzenia zarządzenia.

Wszyscy Tajwańczycy noszą maski. Od dwóch dni mają 0 (słownie -zero) nowych zachorowań.
  • Chodzi o to, żeby pluć w maskę. Własną.
    Over, bez odbioru.
  • ferb napisal(a):
    W rzyciu raz się zaciągnąłem papierosem. Mogę spać spokojnie?
    Ja chyba się mogę doliczyć trzech albo czterech ;-)
  • Kolejne maszty telekomunikacyjne z antenami sieci 5G płoną w Europie. Potwierdzono nowe przypadki podpalenia, tym razem w Holandii i we Włoszech. Niewykluczone, że akcja dezinformacyjna łącząca 5G i COVID-19 jest zorganizowana.

Na początku kwietnia Reuters informował o kilku przypadkach podpalenia masztów telekomunikacyjnych w Wielkiej Brytanii. Powodem były nowe teorie spiskowe. Wedle rozsiewanych w sieciach społecznościowych fałszywych informacji, sieć 5G może powodować chorobę COVID-19, czy też pogarszać stan osób zakażonych

https://www.dobreprogramy.pl/Splonely-kolejne-maszty-5G.-Znowu-przez-teorie-spiskowa-o-koronawirusie,News,107426.html

Nu ale rozumiałbym to rozumowanie w przypadku bakterii i grzybków. Mokro, ciepło, fajnie, można się mnożyć. Ale wirus chiba potrzebuje konkretnych komórek których użyłby do namnażania - skąd one na maseczce?
  • Brzost napisal(a):
    ferb napisal(a):
    W rzyciu raz się zaciągnąłem papierosem. Mogę spać spokojnie?
    Ja chyba się mogę doliczyć trzech albo czterech ;-)
    ja rzuciłem palenie, kiedy miałem siedem lat! :)
  • No to przebijasz kolegę mojego Brata z podstawówki, który mówił: "W pierwszej klasie paliłem bardzo dużo, w drugiej już mniej, a w trzeciej rzuciłem!"
  • Michał5 napisal(a):
    Kolejne maszty telekomunikacyjne z antenami sieci 5G płoną w Europie. Potwierdzono nowe przypadki podpalenia, tym razem w Holandii i we Włoszech. Niewykluczone, że akcja dezinformacyjna łącząca 5G i COVID-19 jest zorganizowana.

Na początku kwietnia Reuters informował o kilku przypadkach podpalenia masztów telekomunikacyjnych w Wielkiej Brytanii. Powodem były nowe teorie spiskowe. Wedle rozsiewanych w sieciach społecznościowych fałszywych informacji, sieć 5G może powodować chorobę COVID-19, czy też pogarszać stan osób zakażonych

https://www.dobreprogramy.pl/Splonely-kolejne-maszty-5G.-Znowu-przez-teorie-spiskowa-o-koronawirusie,News,107426.html
    ja wczoraj dostałem od new-age'owskiego szura link do petycji o rezygnację w Polsce z 5G, bo.... (i tu cała masa teorii spiskowych, typu kontrola ludzkości)
  • - Jasiu, jutro przychodzisz do szkoły z rodzicami!
    - Pszepani, ale prezydent Wałęsa też palił w czwartej klasie.
    - No tak, ale on miał skończone 18 lat.
  • polmisiek napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):

Nu ale rozumiałbym to rozumowanie w przypadku bakterii i grzybków. Mokro, ciepło, fajnie, można się mnożyć. Ale wirus chiba potrzebuje konkretnych komórek których użyłby do namnażania - skąd one na maseczce?
    Dlatego weryfikowałem to medycznie i medycy mi to potwierdzili. Mehanism działania wyjaśniają mądrzejsi.

• polmisiek napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):

Jestę znanym wirusologiem, więc się wypowię.
    Otóż chyba nie chodzi o namnażanie, ale przetrwanie wirusa.
  • W informacji przekazanej przez biuro prasowe KEP Przewodniczący Episkopatu zaproponował zmianę aktualnego rozporządzenia Rady Ministrów z 10 kwietnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.

Postuluje, aby od 20 kwietnia 2020 r. do odwołania ograniczeń, w kwestii sprawowania kultu religijnego w miejscach publicznych, w trakcie sprawowania kultu religijnego, czynności lub obrzędów religijnych - w danym obiekcie znajdowała się jedna osoba na 9 m2, nie wliczając w to osób sprawujących kult i posługujących lub osób zatrudnionych przez zakład lub dom pogrzebowy w przypadku pogrzebu.

Czytaj więcej na https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-przewodniczacy-kep-apeluje-do-premiera-chodzi-o-liczbe-wiern,nId,4441403#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
  • edytowano April 2020
    Notto napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    Jestę znanym wirusologiem, więc się wypowię.
    Otóż chyba nie chodzi o namnażanie, ale przetrwanie wirusa.
    Aa ja jako wybitny ekspert od biologii molekularnej skontruję - wirus to jest dobre jedzenie dla bakterii i grzybów! Im więcej bakterii, tym mniej wirusów!
    qiz napisal(a):
    x
    A tak przy okazji, to masz świadomość, że jak chorzy na Koronowirusa zatkają szpitale (w skutek powikłań) to zaczną umierać inni pacjenci, którzy mogli zostać wyleczeni?

Pffff. Już umierają, bo szpitale pozamykane. Tylko umierają w ciszy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.