JORGE napisal(a): Żryj to japońskie memło codziennie rano, na obiad i wieczorem to zobaczysz (w sensie różnych potraw japońskich).
To taki rosół na wypasie, z setkami odmian. Do tego masa kiszonek. Jak Polakowi mogą się znudzić rosół i kiszonki?
Dokładnie - kiszonki bomba. Miso - taki fasolowy żurek. Dodatkowo fantastyczne owoce morza. Żadna kuchnia nie zrobiła na mnie takiego wrażenie jak japońska. Miałem okazje jeść i Street food i trochę lepsze restauracje ale i stołówki pracownicze. Może nie miesiącami ale przez pare tygodni. Zawsze tęskniłem po powrocie do kraju.
Za dużo zmiennych, żeby przywiązywać zbyt wiele uwagi do zakażeń. Kierunkowo coś tam pokazują, ale z dnia na dzień, to może być bardzo mylne.
Zgony chyba są dużo bardziej wymierne. A tych mamy bardzo mało. Wg amerykańskiego Institute for Health Metrics and Evaluation, który podaje modele dla USA i Europy, mamy mieć w sumie niecałe 700, a jesteśmy właśnie po połowie. Ta całkowita liczba byla wcześniej dużo większa, chyba 6 tysiące o ile pamietam, potem ponad 2, teraz zredukowana to 700. Bardzo mało w stosunku do większości innych krajów.
Jedno co mi się podoba, to powrót do postulatów ks Skargi czyli nasi żołnierze na froncie z koronawirusem zdobywają doświadczenia we Włoszech, w USA czy w Kirgistanie, a później wracają z doświadczeniami do kraju. To miła odmiana, gdy to Polska stanowiła poligon dla zbierania doświadczeń przez innych.
ms.wygnaniec napisal(a): Jedno co mi się podoba, to powrót do postulatów ks Skargi czyli nasi żołnierze na froncie z koronawirusem zdobywają doświadczenia we Włoszech, w USA czy w Kirgistanie, a później wracają z doświadczeniami do kraju. To miła odmiana, gdy to Polska stanowiła poligon dla zbierania doświadczeń przez innych.
Prezydent Donald Trump podziękował prezydentowi Andrzejowi Dudzie za zobowiązanie się do wysłania zaopatrzenia i polskich lekarzy do Chicago, by wspomóc USAw zwalczaniu koronawirusa. Przez całą dobę prowadzimy relację z najważniejszymi informacjami nt. pandemii koronawirusa.
Nie mam za dużo czasu, może w ciągu dwóch dni zrobię przegląd literatury naukowej w HydeParku. Krótki spojler- koronazjebizm jest nie do obrony.
Na dziś tylko skrótowo ekspozycja absurdów i złośliwe pogłębianie dysonansu poznawczego u fanbojów Szumoskiego i Jarka, co "bardzo kochał mamusię": - Od minionego czwartku do dzisiaj (niedziela) kobiety miały obowiązek rodzić w maseczkach. Od jutra (poniedziałek) już nie będą zarażać, więc bez maseczek. Porodów rodzinnych nie ma, bo tatusiowe zarażają. Mamuś nie zarazili, ale tak generalnie zarażają. - Surowe restrykcje kościelne działały do dziś, Święta Miłosierdzia Bożego. Zostaną odrobinę poluzowane od jutra. Tak zupełnie przypadkiem, bez związku, nie dopatrujmy się w tym złej woli, celowości ani prześladowań katolików. Ot tak, sysynom się omskła ręka w kalendarzu. Kościoły innych wyznań, ze szczególnym uwzględnieniem obrządków handlowych, działają na zasadach preferencyjnych.
No i pamiętaj: Oddychając narażasz siebie i innych!
christoph napisal(a): Prezydent Donald Trump podziękował prezydentowi Andrzejowi Dudzie za zobowiązanie się do wysłania zaopatrzenia i polskich lekarzy do Chicago, by wspomóc USAw zwalczaniu koronawirusa. Przez całą dobę prowadzimy relację z najważniejszymi informacjami nt. pandemii koronawirusa.
1. Polski lekarz nie ma żadnych uprawnień medycznych w Stanach. Może pozwolą im myć podłogę. Nikt nie zaryzykuje odpowiedzialności procesowej i nie dopuści ich do pacjentów. Który polski lekarz dogada się w amerykańskim szpitalu? Porozumie się z pacjentem? Będzie przestrzegał procedur? Przecież tam myją ręce! 2. Czy transport kocy dla bezdomnych z Nowego Jorku też się szykuje?
@qiz naprawdę myślisz, że obostrzenia wobec wiernych Kościoła są narzucone bez konsultacji i bez akceptacji KEP? mój biskup aż do dziś ZAKAZAŁ wogóle udziału wiernych we mszach, są wtedy kościoły zamkniętę!
romeck napisal(a): @qiz naprawdę myślisz, że obostrzenia wobec wiernych Kościoła są narzucone bez konsultacji i bez akceptacji KEP? mój biskup aż do dziś ZAKAZAŁ wogóle udziału wiernych we mszach, są wtedy kościoły zamkniętę!
Kochany, no i czego ode mnie oczekujesz? Jobów na Twojego biskupa? Co to da, co to zmieni? Czy tu trzeba w ogóle cokolwiek komentować?
A co do KEPu. Przepraszam najmocniej, a jakie zdanie można mieć o KEPie? OIDP na tym forum z ciepłych słów o biskupach to padały o Jędraszewskim, nawet o Lendze nie kojarzę. Komuś pewnie się kiedyś wyrwało o Hoserze albo o Głodziu, ale cóż, zrzućmy to na karb niedoinformowania. Tak więc podpieranie się KEPem... Czegóż się można spodziewać po grupie, w której jest silna nadreprezentacja (w stosunku do całego społeczeństwa) TW, narcyzów, a możliwe, że [autocenzura].
1. Wysłanie polskich lekarzy do Chicago ma sens, bo są tam enklawy polskich emigrantów, którzy mimo mieszkania w Ameryce mówią wyłącznie po polsku. 2. Nie jest żadnym problemem znalezienie w Polsce kilkunastu/kilkudziesięciu lekarzy mówiących perfekcyjnie po angielsku.Cała bieżąca literatura medyczna na świecie jest obecnie w tym języku, więc bez jego znajomości lekarz nie ukończy studiów, nie mówiac o specjalizacjach, Można też np. wysłać lekarzy wojskowych, np. tych biorących udział w misjach w Iraku. Bariera językowa w polskim wojsku, które należy do NATO, jakoś nie jest problemem. 3. Dyplomy polskich lekarzy są uznawane w USA po nostryfikacji. 4. W sytuacji wyjątkowej, kiedy to na prośbę Trumpa sprawa została dogadana między prezydentami, na pewno nie będzie problemów z formalnościami.
qiz napisal(a): 1. Polski lekarz nie ma żadnych uprawnień medycznych w Stanach. Może pozwolą im myć podłogę. Nikt nie zaryzykuje odpowiedzialności procesowej i nie dopuści ich do pacjentów. Który polski lekarz dogada się w amerykańskim szpitalu? Porozumie się z pacjentem? Będzie przestrzegał procedur? Przecież tam myją ręce!
Na prawdę takiś gupiś? 1. Tak jak do Włoch, oni tam jadą poznać procedury i ich wdrożenie oraz efekty tego, a że nazywa się to pomoc? No to chyba propagandowo lepiej. 2. Sporo polskich lekarzy dogada się w amerykańskim szpitalu, a zwłaszcza wojskowi medycy po misjach. Czy mają nostryfikowane dyplomy? Jeszcze nie wiem ale postaram się u źródeł sprawdzić. 3. Skąd wiesz, że warunkiem udziału nie była amerykańska nostryfikacja dyplomu?
Eee to tylko tak uzupełniająco. No bo przecież JarKacz nie miał brata. No i Morawiecki to bankster odpowiedzialny za setki samobójstw frankowiczów i blob. Hare, hare. Tak przypadkowo i z wyrachowania dla pijaru coś robią wokół tego kryzysu, ale tak naprawdę to pracują na powrót Tuska do władzy. A Szumek to z pewnością przyboczny targowiczanina Gowina. Qiz niepotrzebnie się denerwuje. To te same fale.
Eee to tylko tak uzupełniająco. No bo przecież JarKacz nie miał brata. No i Morawiecki to bankster odpowiedzialny za setki samobójstw frankowiczów i blob. Hare, hare. Tak przypadkowo i z wyrachowania dla pijaru coś robią wokół tego kryzysu, ale tak naprawdę to pracują na powrót Tuska do władzy. A Szumek to z pewnością przyboczny targowiczanina Gowina. Qiz niepotrzebnie się denerwuje. To te same fale.
O proszę jaka manipulacja/głupoty. Otóż nie ma żadnej analogii: - "nie ma brata" - to była krytyka moralna, nie techniczna - frankowicze itp - tu już była krytyka techniczna ale pochodząca od czołowego fachowca
A stękanie w kierunku Szumowskiego to jest właśnie tylko stękanie.
Ja dzis po pracy rowerowa Vuelta Świątniki Górne, na legalu, po południu ech ... nie mogę się doczekać, choć nie wiem jak pod górkę bez adrenaliny będzie ;->
Siostry dominikanki od tygodnia zajmujące się podopiecznymi w DPS w Bochni oraz towarzyszący im w tej pracy ksiądz, a także obsługa medyczna, otrzymali dziś wyniki testów na koronawirusa. Wszystkie są negatywne. To dowodzi, że zastosowane środki ochrony osobistej i rygor sanitarny są skuteczne i spełniają swoje zadanie. – Wszystkie siostry i ks. Piotr mamy negatywne wyniki!!! Hurrrrrrraaaaa! Zostajemy na służbie – napisała na Twitterze s. Tadeusza. Wkrótce do Bochni powinny dotrzeć jeszcze wyniki pozostałych kilku pacjentów. Wczoraj informowaliśmy, że pierwsza partia potwierdziła zakażenie koronawirusem u 6 podopiecznych. Więcej na ten temat TUTAJ. Na chwilę obecną w DPS w Bochni koronawirusa stwierdzono u 33 podopiecznych i 16 pracowników. Zdecydowana większość przechodzi zakażenie bezobjawowo."
Komentarz
Zgony chyba są dużo bardziej wymierne. A tych mamy bardzo mało. Wg amerykańskiego Institute for Health Metrics and Evaluation, który podaje modele dla USA i Europy, mamy mieć w sumie niecałe 700, a jesteśmy właśnie po połowie. Ta całkowita liczba byla wcześniej dużo większa, chyba 6 tysiące o ile pamietam, potem ponad 2, teraz zredukowana to 700.
Bardzo mało w stosunku do większości innych krajów.
To miła odmiana, gdy to Polska stanowiła poligon dla zbierania doświadczeń przez innych.
Na dziś tylko skrótowo ekspozycja absurdów i złośliwe pogłębianie dysonansu poznawczego u fanbojów Szumoskiego i Jarka, co "bardzo kochał mamusię":
- Od minionego czwartku do dzisiaj (niedziela) kobiety miały obowiązek rodzić w maseczkach. Od jutra (poniedziałek) już nie będą zarażać, więc bez maseczek. Porodów rodzinnych nie ma, bo tatusiowe zarażają. Mamuś nie zarazili, ale tak generalnie zarażają.
- Surowe restrykcje kościelne działały do dziś, Święta Miłosierdzia Bożego. Zostaną odrobinę poluzowane od jutra. Tak zupełnie przypadkiem, bez związku, nie dopatrujmy się w tym złej woli, celowości ani prześladowań katolików. Ot tak, sysynom się omskła ręka w kalendarzu. Kościoły innych wyznań, ze szczególnym uwzględnieniem obrządków handlowych, działają na zasadach preferencyjnych.
No i pamiętaj: Oddychając narażasz siebie i innych!
2. Czy transport kocy dla bezdomnych z Nowego Jorku też się szykuje?
Czyżby po wizycie braterskiej we Włoszech to kolejna propaganda sukcesu?
A Trump współpracuje? Za co? Za te kilka f35?
na forum excathedra chcesz znaleźć fan boy'ów? naprawdę?
naprawdę myślisz, że obostrzenia wobec wiernych Kościoła są narzucone bez konsultacji i bez akceptacji KEP?
mój biskup aż do dziś ZAKAZAŁ wogóle udziału wiernych we mszach, są wtedy kościoły zamkniętę!
Jobów na Twojego biskupa?
Co to da, co to zmieni?
Czy tu trzeba w ogóle cokolwiek komentować?
A co do KEPu. Przepraszam najmocniej, a jakie zdanie można mieć o KEPie? OIDP na tym forum z ciepłych słów o biskupach to padały o Jędraszewskim, nawet o Lendze nie kojarzę. Komuś pewnie się kiedyś wyrwało o Hoserze albo o Głodziu, ale cóż, zrzućmy to na karb niedoinformowania. Tak więc podpieranie się KEPem... Czegóż się można spodziewać po grupie, w której jest silna nadreprezentacja (w stosunku do całego społeczeństwa) TW, narcyzów, a możliwe, że [autocenzura].
2. Nie jest żadnym problemem znalezienie w Polsce kilkunastu/kilkudziesięciu lekarzy mówiących perfekcyjnie po angielsku.Cała bieżąca literatura medyczna na świecie jest obecnie w tym języku, więc bez jego znajomości lekarz nie ukończy studiów, nie mówiac o specjalizacjach, Można też np. wysłać lekarzy wojskowych, np. tych biorących udział w misjach w Iraku. Bariera językowa w polskim wojsku, które należy do NATO, jakoś nie jest problemem.
3. Dyplomy polskich lekarzy są uznawane w USA po nostryfikacji.
4. W sytuacji wyjątkowej, kiedy to na prośbę Trumpa sprawa została dogadana między prezydentami, na pewno nie będzie problemów z formalnościami.
1. Tak jak do Włoch, oni tam jadą poznać procedury i ich wdrożenie oraz efekty tego, a że nazywa się to pomoc? No to chyba propagandowo lepiej.
2. Sporo polskich lekarzy dogada się w amerykańskim szpitalu, a zwłaszcza wojskowi medycy po misjach. Czy mają nostryfikowane dyplomy? Jeszcze nie wiem ale postaram się u źródeł sprawdzić.
3. Skąd wiesz, że warunkiem udziału nie była amerykańska nostryfikacja dyplomu?
a jeśli chodzi o Izrael
Dopuszczone zostają również grupowe modlitwy do 20 osób, przy zachowaniu odległości 2 metrów pomiędzy uczestnikami.
I w Czechach 10 osób na weselu
a u Niemców można se kupić auto w salonie , abo rower
O proszę jaka manipulacja/głupoty. Otóż nie ma żadnej analogii:
- "nie ma brata" - to była krytyka moralna, nie techniczna
- frankowicze itp - tu już była krytyka techniczna ale pochodząca od czołowego fachowca
A stękanie w kierunku Szumowskiego to jest właśnie tylko stękanie.
...przeszłam przez park.
Było pięknie.
:-)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Mnie chodzi o rosssporzadzenie, gdzie inne wyznaniowe grupy mają przywilej w stosunku do KK w Polsce.