Skip to content

Coronawirus

16970727475257

Komentarz

• polmisiek napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    Żryj to japońskie memło codziennie rano, na obiad i wieczorem to zobaczysz (w sensie różnych potraw japońskich).
    To taki rosół na wypasie, z setkami odmian. Do tego masa kiszonek. Jak Polakowi mogą się znudzić rosół i kiszonki?

Dokładnie - kiszonki bomba. Miso - taki fasolowy żurek. Dodatkowo fantastyczne owoce morza. Żadna kuchnia nie zrobiła na mnie takiego wrażenie jak japońska. Miałem okazje jeść i Street food i trochę lepsze restauracje ale i stołówki pracownicze. Może nie miesiącami ale przez pare tygodni. Zawsze tęskniłem po powrocie do kraju.
  • Mania napisal(a):
    za dużo... :(
    Za dużo zmiennych, żeby przywiązywać zbyt wiele uwagi do zakażeń. Kierunkowo coś tam pokazują, ale z dnia na dzień, to może być bardzo mylne.

Zgony chyba są dużo bardziej wymierne. A tych mamy bardzo mało. Wg amerykańskiego Institute for Health Metrics and Evaluation, który podaje modele dla USA i Europy, mamy mieć w sumie niecałe 700, a jesteśmy właśnie po połowie. Ta całkowita liczba byla wcześniej dużo większa, chyba 6 tysiące o ile pamietam, potem ponad 2, teraz zredukowana to 700.
    Bardzo mało w stosunku do większości innych krajów.
  • Jedno co mi się podoba, to powrót do postulatów ks Skargi czyli nasi żołnierze na froncie z koronawirusem zdobywają doświadczenia we Włoszech, w USA czy w Kirgistanie, a później wracają z doświadczeniami do kraju.
    To miła odmiana, gdy to Polska stanowiła poligon dla zbierania doświadczeń przez innych.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Jedno co mi się podoba, to powrót do postulatów ks Skargi czyli nasi żołnierze na froncie z koronawirusem zdobywają doświadczenia we Włoszech, w USA czy w Kirgistanie, a później wracają z doświadczeniami do kraju.
    To miła odmiana, gdy to Polska stanowiła poligon dla zbierania doświadczeń przez innych.
    Prezydent Donald Trump podziękował prezydentowi Andrzejowi Dudzie za zobowiązanie się do wysłania zaopatrzenia i polskich lekarzy do Chicago, by wspomóc USAw zwalczaniu koronawirusa. Przez całą dobę prowadzimy relację z najważniejszymi informacjami nt. pandemii koronawirusa.
  • Nie mam za dużo czasu, może w ciągu dwóch dni zrobię przegląd literatury naukowej w HydeParku. Krótki spojler- koronazjebizm jest nie do obrony.

Na dziś tylko skrótowo ekspozycja absurdów i złośliwe pogłębianie dysonansu poznawczego u fanbojów Szumoskiego i Jarka, co "bardzo kochał mamusię":
    - Od minionego czwartku do dzisiaj (niedziela) kobiety miały obowiązek rodzić w maseczkach. Od jutra (poniedziałek) już nie będą zarażać, więc bez maseczek. Porodów rodzinnych nie ma, bo tatusiowe zarażają. Mamuś nie zarazili, ale tak generalnie zarażają.
    - Surowe restrykcje kościelne działały do dziś, Święta Miłosierdzia Bożego. Zostaną odrobinę poluzowane od jutra. Tak zupełnie przypadkiem, bez związku, nie dopatrujmy się w tym złej woli, celowości ani prześladowań katolików. Ot tak, sysynom się omskła ręka w kalendarzu. Kościoły innych wyznań, ze szczególnym uwzględnieniem obrządków handlowych, działają na zasadach preferencyjnych.

No i pamiętaj: Oddychając narażasz siebie i innych!
  • christoph napisal(a):
    Prezydent Donald Trump podziękował prezydentowi Andrzejowi Dudzie za zobowiązanie się do wysłania zaopatrzenia i polskich lekarzy do Chicago, by wspomóc USAw zwalczaniu koronawirusa. Przez całą dobę prowadzimy relację z najważniejszymi informacjami nt. pandemii koronawirusa.
    1. Polski lekarz nie ma żadnych uprawnień medycznych w Stanach. Może pozwolą im myć podłogę. Nikt nie zaryzykuje odpowiedzialności procesowej i nie dopuści ich do pacjentów. Który polski lekarz dogada się w amerykańskim szpitalu? Porozumie się z pacjentem? Będzie przestrzegał procedur? Przecież tam myją ręce!
    2. Czy transport kocy dla bezdomnych z Nowego Jorku też się szykuje?
  • Qizu. Co qiz?
    Czyżby po wizycie braterskiej we Włoszech to kolejna propaganda sukcesu?
    A Trump współpracuje? Za co? Za te kilka f35?
  • @qiz
    na forum excathedra chcesz znaleźć fan boy'ów? naprawdę?

• @qiz
    naprawdę myślisz, że obostrzenia wobec wiernych Kościoła są narzucone bez konsultacji i bez akceptacji KEP?
    mój biskup aż do dziś ZAKAZAŁ wogóle udziału wiernych we mszach, są wtedy kościoły zamkniętę!
  • romeck napisal(a):
    @qiz
    naprawdę myślisz, że obostrzenia wobec wiernych Kościoła są narzucone bez konsultacji i bez akceptacji KEP?
    mój biskup aż do dziś ZAKAZAŁ wogóle udziału wiernych we mszach, są wtedy kościoły zamkniętę!
    Kochany, no i czego ode mnie oczekujesz?
    Jobów na Twojego biskupa?
    Co to da, co to zmieni?
    Czy tu trzeba w ogóle cokolwiek komentować?

A co do KEPu. Przepraszam najmocniej, a jakie zdanie można mieć o KEPie? OIDP na tym forum z ciepłych słów o biskupach to padały o Jędraszewskim, nawet o Lendze nie kojarzę. Komuś pewnie się kiedyś wyrwało o Hoserze albo o Głodziu, ale cóż, zrzućmy to na karb niedoinformowania. Tak więc podpieranie się KEPem... Czegóż się można spodziewać po grupie, w której jest silna nadreprezentacja (w stosunku do całego społeczeństwa) TW, narcyzów, a możliwe, że [autocenzura].
  • romeck napisal(a):
    @qiz
    na forum excathedra chcesz znaleźć fan boy'ów? naprawdę?

nawet próbowałem otrzeźwić w stosownym wątku ;)
  • 1. Wysłanie polskich lekarzy do Chicago ma sens, bo są tam enklawy polskich emigrantów, którzy mimo mieszkania w Ameryce mówią wyłącznie po polsku.
    2. Nie jest żadnym problemem znalezienie w Polsce kilkunastu/kilkudziesięciu lekarzy mówiących perfekcyjnie po angielsku.Cała bieżąca literatura medyczna na świecie jest obecnie w tym języku, więc bez jego znajomości lekarz nie ukończy studiów, nie mówiac o specjalizacjach, Można też np. wysłać lekarzy wojskowych, np. tych biorących udział w misjach w Iraku. Bariera językowa w polskim wojsku, które należy do NATO, jakoś nie jest problemem.
    3. Dyplomy polskich lekarzy są uznawane w USA po nostryfikacji.
    4. W sytuacji wyjątkowej, kiedy to na prośbę Trumpa sprawa została dogadana między prezydentami, na pewno nie będzie problemów z formalnościami.
  • Ale jaki sens ma ta dyskusja ?
  • qiz napisal(a):
    1. Polski lekarz nie ma żadnych uprawnień medycznych w Stanach. Może pozwolą im myć podłogę. Nikt nie zaryzykuje odpowiedzialności procesowej i nie dopuści ich do pacjentów. Który polski lekarz dogada się w amerykańskim szpitalu? Porozumie się z pacjentem? Będzie przestrzegał procedur? Przecież tam myją ręce!
    Na prawdę takiś gupiś?
    1. Tak jak do Włoch, oni tam jadą poznać procedury i ich wdrożenie oraz efekty tego, a że nazywa się to pomoc? No to chyba propagandowo lepiej.
    2. Sporo polskich lekarzy dogada się w amerykańskim szpitalu, a zwłaszcza wojskowi medycy po misjach. Czy mają nostryfikowane dyplomy? Jeszcze nie wiem ale postaram się u źródeł sprawdzić.
    3. Skąd wiesz, że warunkiem udziału nie była amerykańska nostryfikacja dyplomu?

• JORGE napisal(a):
    Ale jaki sens ma ta dyskusja ?
    No jak to jaki? Duda debil.
  • You right Dude ?
  • JORGE napisal(a):
    inni czytają...
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    Eee to tylko tak uzupełniająco. No bo przecież JarKacz nie miał brata. No i Morawiecki to bankster odpowiedzialny za setki samobójstw frankowiczów i blob. Hare, hare. Tak przypadkowo i z wyrachowania dla pijaru coś robią wokół tego kryzysu, ale tak naprawdę to pracują na powrót Tuska do władzy. A Szumek to z pewnością przyboczny targowiczanina Gowina. Qiz niepotrzebnie się denerwuje. To te same fale.
  • qiz napisal(a):
    Kościoły innych wyznań,(... ), działają na zasadach preferencyjnych.

poproszę o dowód.

a jeśli chodzi o Izrael
    Dopuszczone zostają również grupowe modlitwy do 20 osób, przy zachowaniu odległości 2 metrów pomiędzy uczestnikami.

• w Izraelu, to dopiero od czasu poluzowania.
    I w Czechach 10 osób na weselu
    a u Niemców można se kupić auto w salonie , abo rower
  • W Luxemburgu od dziś maseczki.
  • edytowano April 2020
    Rafał napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    Eee to tylko tak uzupełniająco. No bo przecież JarKacz nie miał brata. No i Morawiecki to bankster odpowiedzialny za setki samobójstw frankowiczów i blob. Hare, hare. Tak przypadkowo i z wyrachowania dla pijaru coś robią wokół tego kryzysu, ale tak naprawdę to pracują na powrót Tuska do władzy. A Szumek to z pewnością przyboczny targowiczanina Gowina. Qiz niepotrzebnie się denerwuje. To te same fale.

O proszę jaka manipulacja/głupoty. Otóż nie ma żadnej analogii:
    - "nie ma brata" - to była krytyka moralna, nie techniczna
    - frankowicze itp - tu już była krytyka techniczna ale pochodząca od czołowego fachowca

A stękanie w kierunku Szumowskiego to jest właśnie tylko stękanie.
  • ...stękanie przenosi wirus?
  • A ja sobie dzisiaj...
    ...przeszłam przez park.

Było pięknie.
  • edytowano April 2020
    Ja dzis po pracy rowerowa Vuelta Świątniki Górne, na legalu, po południu ech ... nie mogę się doczekać, choć nie wiem jak pod górkę bez adrenaliny będzie ;->
  • Rowerem do Świątnik można było wcześniej, no, chyba że przez las?
  • Siostry dominikanki od tygodnia zajmujące się podopiecznymi w DPS w Bochni oraz towarzyszący im w tej pracy ksiądz, a także obsługa medyczna, otrzymali dziś wyniki testów na koronawirusa. Wszystkie są negatywne. To dowodzi, że zastosowane środki ochrony osobistej i rygor sanitarny są skuteczne i spełniają swoje zadanie. – Wszystkie siostry i ks. Piotr mamy negatywne wyniki!!! Hurrrrrrraaaaa! Zostajemy na służbie – napisała na Twitterze s. Tadeusza. Wkrótce do Bochni powinny dotrzeć jeszcze wyniki pozostałych kilku pacjentów. Wczoraj informowaliśmy, że pierwsza partia potwierdziła zakażenie koronawirusem u 6 podopiecznych. Więcej na ten temat TUTAJ. Na chwilę obecną w DPS w Bochni koronawirusa stwierdzono u 33 podopiecznych i 16 pracowników. Zdecydowana większość przechodzi zakażenie bezobjawowo."

:-)
  • kulawy_greg napisal(a):
    Rowerem do Świątnik można było wcześniej, no, chyba że przez las?
    Tia do lekarza i na zakupy ;)
  • Michał5 napisal(a):
    qiz napisal(a):
    Kościoły innych wyznań,(... ), działają na zasadach preferencyjnych.

poproszę o dowód.

a jeśli chodzi o Izrael
    Dopuszczone zostają również grupowe modlitwy do 20 osób, przy zachowaniu odległości 2 metrów pomiędzy uczestnikami.

Najłatwiej policzyć sobie pod koniec filmu. To jeszcze nie była Wielkanoc.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Noale w mojej parafii absolutnie nie przestrzegano limitu 5 osób. Nigdy.

Mnie chodzi o rosssporzadzenie, gdzie inne wyznaniowe grupy mają przywilej w stosunku do KK w Polsce.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.